Ankara Uçak Bileti

Ankara Uçak Bileti

Ülke: Türkiye

Dil: Türkçe

Kordinatlar:  39,927,25° K 32,855,18° D

Bölge: İç Anadolu

Alan: 25.437 km2

Nüfusu:  5,170,072

Rakım: 938 m

Plaka Kodu: 06

Telefon Kodu: +(90) 312

Posta Kodu: 06000

İklimi: Karasal İklim

 

Hakkında Genel Bilgi

Ankara Adı Nereden Gelmektedir? Ankara adının köken olarak Anküra isminden türediği rivayet edilmektedir. Mitolojik efsanelere göre; Frig hükümdarı Midas, Ankara’nın bulunduğu bölgede gemi çapasına rastlamıştır. Bu bölgenin adının yunan dili kökenli bir isim olduğu düşünülmektedir.

Ankara’nın Coğrafi Yapısı: Bölge Kızılırmak ile Sakarya Nehri arasında kurulmuştur. Ankara’nın kurulu olduğu bölge ovalık bir alandır.

Ankara’nın Dağları: Ankara’yı çevreleyen dağlar; Elma Dağ, Aydos Dağı, Hızır Dağı, Mire Dağı ve Yıldırım Dağı’dır.

Ankara’nın Akarsular: Sakarya ve Kızılırmak Nehri Ankara’nın en önemli akarsularıdır. Ayrıca Balaban Deresi, Ankara Çayı, Ilıcaözü Deresi ve Kirmir Suyu bölgede bulunan akarsulardır. Bunun yanı sıra Ankara’da Eymir Gölü ve Mogan Gölü bulunmaktadır.

Ankara İlinin İklimi: Ankara’nın iklimi karasal iklim ağırlıklıdır. Sadece kuzeyinde yer yer Karadeniz İkliminin etkileri görülmektedir. Bölgede şimdiye kadar ölçülmüş olan en yüksek sıcaklık değeri 42 derecedir. En düşük sıcaklık değeri ise; -31 derecedir.

ankara anıtkabir

Ankara’nın Komşuları: Aksaray, Çankırı, Bolu, Kırıkkale, Konya, Kırşehir ve Eskişehir olmak üzere toplam 7 ille sınırı bulunmaktadır.

Ankara İlinin İlçeleri: Ankara’nın toplam 25 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Akyurt, Altındağ, Ayaş, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Balâ, Beypazarı, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül,  Mamak, Nallıhan, Polatlı, Haymana, Keçiören, Kızılcahamam, Pursaklar, Sincan, Kalecik, Kazan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle ilçeleridir.

Ankara Şehrinin Ekonomik Yapısı: Ankara başkent oluşu nedeniyle memur kenti olarak tanımlanmaktadır. Bölge ekonomisi farklı alanlardan oluşmaktadır. Sanayi, tarım ve hayvancılık bölgenin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. Ayrıca bölgede enerji ve madencilik sektöründe de faaliyetler yürütülmektedir.

Ankara’ya Nasıl Gidilir?/Ankara’ya Ulaşım

Hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile Ankara’ya gitmek mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda Ankara’nın önemli ulaşım güzergahlarının merkezinde yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Hava Yolu Ulaşımı:  Ankara Esenboğa Havalimanı, oldukça gelişmiş bir havalimanı olarak tanımlanmaktadır. Havalimanında iç hat ve dış hat seferleri düzenlenmektedir. İç hat seferleri olarak ülkemizin hemen her havalimanına sefer düzenlenmektedir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Antalya Havalimanı, Adana Şakirpaşa Havalimanı ve Diyarbakır Kaplaner Havalimanına direk uçuş seferleri düzenlenmektedir. Havalimanından düzenlenen iç hat seferlerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yine havalimanından dış hatlara da oldukça geniş yelpazede uçuş seferleri düzenlenmektedir.

Kara Yolu Ulaşımı: Ankara kara yolu ulaşımının en gelişmiş olduğu şehirlerimizden birisidir. Bu durumun oluşmasında ise; Ankara’nın hem ülkemizin başkenti olması hem de ülkemizin merkezinde yer alması etkili olmaktadır. Ankara ilinden direk olarak; Konya, Eskişehir, Bolu, Gerede, Çankırı, Çorum, Kayseri ve Afyon dahil olmak üzere neredeyse tüm şehirlere ulaşmak mümkün olmaktadır. Ankara’da bulunan AŞTİ, pek çok şehre otobüs ulaşımının gerçekleştirildiği bir otogardır.

Demir Yolu Ulaşımı: Ülkemizde bulunan toplam demir yolu ağının yüzde 5.2’si Ankara’da yer almaktadır. Bölgede demir yolu ağı oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. İstanbul, Konya ve Eskişehir’e bölgeden hızlı trenlerle gitmek mümkün olmaktadır. Yine farklı illerimize Ankara üzerinden demir yolu ile gitmek mümkün olmaktadır.

Ankara’da şehir içi ulaşım olanakları oldukça gelişmiş durumdadır. Ankara’da metro, belediye otobüsleri, özel otobüsler, dolmuşlar ve taksiler şehir içi ulaşımda etkili olarak hizmet sunmaktadır.

ankara eğlence mekanları

Ankara’da Nerede Kalınır/Ankara Otelleri

5 Yıldızlı Oteller: Ankara 5 yıldızlı oteller bakımından avantajlı bir ilimizdir.  Swissotel Ankara, Wyndham Ankara,  Sheraton Hotel Convention Center, Lugal Hotel, Rixos Grand Ankara, Bilken Hotel and Conference Center, JW Marriot Hotel Ankara otelleri bölgede hizmet sunmaktadır.

4 Yıldızlı Oteller:  Ankara’daki 4 yıldızlı otel sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır; Hotel Houston, Radisson Blue Ankara, Divan Ankara, Hotel Midi, Vivaldi CE Gold Hotel, İlci Residence Hotel

3 Yıldızlı Oteller: Hotel Tunalı, Maltepe 2000 Hotel, Hotel Mostar, Ankyra Hotel, Asal Hotel, Rest Hotel Ankara’da hizmet sunan 3 yıldızlı oteller arasında yer almaktadır.

ankara kocatepe

Ankara’da Ne Yenir?/Ankara Mutfağı

Ankara mutfağı denilince akla odun kömüründe pişirilen yemekler gelmektedir. Ayrıca birbirinden değişik çorbalar da önemli bir yer tutmaktadır. Yine bölgenin oldukça fazla bir şekilde göç almış olmasından kaynaklı olarak farklı kültürel izlerin yemek kültürünü de etkilediğini söylemek mümkün olmaktadır. Ankara Simiti esasında Ankara’da yenilmesi gerekli olan tatlar arasında yer almaktadır. Aş Çorbası, Tutmaç Çorbası, Toyga Çorbası ve Miyane Çorbası bölgenin önemli lezzetlerindendir. Et yemekleri kategorisinde ise; Ankara Tavası, Kapama, Sızgıç ve Çoban Kavurması önemli lezzetler olarak ön plana çıkmaktadır.

Ankara’nın  En İyi 10 Restoranı

Trilye Restoran

Göksu Lokantası

Timboo Cafe

Düveroğlu

Kebap 49

Tavacı Recep Usta

Hacı Arif Bey

Meyhane Aşina

Ciğerci Bahattin

Camgöz Balıkçısı

 

Ankara’da Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar

Ankara çok sayıda müzeye, tarihi eserlere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir şehrimizdir. Bundan dolayı Ankara’da tarihi ve turistik mekanların sayısı oldukça fazladır.

Anadolu Medeniyetler Müzesi: Ankara Atpazarı bölgesinde yer alan Anadolu Medeniyetler müzesi, ülkemizin ve dünyanın alanında en önemli müzeleri arasında yer almaktadır.

Anıtkabir: Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir, Ankara’ya gelen ziyaretçilerin mutlaka uğramaları gerekli olan bir yapıdır. Anıtkabir saat 09.00 ile 16.00 arasında ziyaretçilere açıktır. Açılış ve kapanış saati yaz mevsiminde ayrı uygulanmaktadır.

Kurutuluş Savaşı Müzesi: Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan müzede, oldukça geniş bir koleksiyon sergilenmektedir. Ayrıca, bu müze andezit taşı ile yapılmış ve Türk mimarisinin izlerini taşıyan bir müzedir.

ankara kurtuluş savaşı müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi: Ülkemizin yakın dönemine ait bir yapı olan bu cezaevi, zamanında çok sayıda siyasi tutuklunun kaldığı bir yerdir. 2010 yılı itibariyle restorasyonu tamamlanan bu yapı önemli ziyaret alanları içerisinde yer almaktadır. Altındağ ilçesinde yer almaktadır.

Ankara Kalesi: Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan Ankara Kalesi yirmi adet civarında kulesi bulunan bir eserdir. Ankara denilince ilk akla gelen eserler arasında yer almaktadır.

Ankara’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Ankara, sanat ve kültürel etkinliklerinin yoğun bir şekilde yapıldığı bir ilimizdir. Bu kapsamda oldukça geniş bir yelpazede kültürel ve sanatsal etkinliklerin bölgede yapıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra bölgede, farklı festivallerin de yapıldığı bilinmektedir. Bunlardan bazıları aşağıda yer almaktadır.

  • Ankara Uluslararası Film Festivali‎
  • Beypazarı Festivali
  • Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

ankara beypazarı festivali

Ankara’da Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Ankara eğlencesi denildiğinde akla Ankara Havaları gelmektedir. Bu doğrultuda şehirde gazino eğlence kültürünün gelişmiş olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Ankara ilinde çok renkli bir gece hayatı mevcut durumdadır. Bölgenin önemli gece mekanları ise:

  • Salata Cafe Ristorante & Bar
  • Hayyami Şarap Evi,
  • İtalic Cafe & Bar
  • if Performance Hall
  • Kıtır
  • No4 Restaurant
  • Cafe Bien
  • The House Cafe
  •  Zeki Bar
  • Siyah – Beyaz