Havalimanı Nedir?

Havacılık terimleri sözlüğüne göre havalimanı; yurt içi ve yurt dışı uçuşlarınız için gerekli tesis, bakım ve hizmeti sunabilen, bunlara ek olarak içerisinde gümrük hizmeti de verirken, göçmenlik işlemlerine olanak tanıyan; halk, hayvan ve bitki sağlığıyla ilgili karantina gerekliliklerine de cevap verebilen bir yapıdır. 24 Şubat 2012’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından alınan bir kararla havaalanı ve havalimanı farkı ortadan kaldırılarak, ülkedeki tüm havaalanları için de havalimanı terimi kullanılmaya başlandı. İngilizcede “airport” olarak kullanılan havalimanı terimi, artık bu düzenlemeyle birlikte İngilizcesinin tam karşılığı olarak kullanılıyor. Alınan bu karardan önce havaalanı ve havalimanı terimleri arasında yaşanan kafa karışıklığı da böylece çözülmüş oldu.

Havalimanları Neden Gereklidir?

Havalimanlarının direkt ve gözle görülür bir biçimde yarattığı ilk etki; bünyesinde ağırladığı yolcularıdır. İnsanlar hava yolu ulaşımını kullanarak bir noktadan diğer bir noktaya uçak ile çok kısa sürede gidebiliyor. Örneğin; iş seyahati yapan yolcular için hayatı kolaylaştıran uçak yolculuğuyla; İstanbul Havalimanı’ndan Esenboğa Havalimanı yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Sık sık şehir değiştirmek zorunda kalanlar için hızlı ve pratik bir seçenek olan uçak yolculuğu hayat kolaylaştırıyor. Bu uçak yolculuklarının yapılmasına izin veren havalimanları; arka planda ise ülkenin kalkınmasında ve ekonomik olarak gelişmesinde rol oynuyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte hizmet kalitesinin arttığı havalimanları küreselleşmeye ve uluslararası ekonomik dengelerin iyileşmesinde aktif olarak pay sahibi oluyor. Havalimanlarının ulaşılabilirliği ve pratikliği turizm sektöründe olumlu bir etki yaratıp, farklı ülkelerin kapılarını birbirlerine açar, iş olanaklarının artırır, ticaret ve yatırımların gelişmesi için uygun ortamı hazırlar. İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, İzmir Havalimanı ve Bodrum Havalimanı gibi önemli ticaret ve turizm merkezlerinde yer alan havalimanları; kendi içlerinde sağladıkları iş olanakları, oteller gibi ticari ortakları, yolculara hizmet veren kiracıları ve misafir ettiği yatırımcılarla ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı yollardan katkı sunuyor.

Hangi İllerimizde Havalimanı Vardır?

Türkiye; Avrupa, Orta Doğu ve Asya’yı birbirine bağlayan coğrafî konumu sebebiyle stratejik bir noktada yer alıyor. Türkiye’nin ticaret ağının ortasında kalması, geçmişten günümüze birden çok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı kültür-turizm alanında ve ticari alanda yolcu trafiği güçlüdür. Uluslararası, yerel ve askeri havalimanları ile her ihtiyaca yönelik çözüm sunuyor. Türkiye’de 56 tane havalimanı hizmet verirken, yeni açılan İstanbul Havalimanı ile birlikte uluslararası uçuşlara imkân sunan 24 adet havalimanı bulunuyor. Uluslararası uçuşların yapılabileceği bu şehirler; Adana, Ankara, Antakya, Antalya, Milas, Bursa, Dalaman, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Ordu- Giresun, Gaziantep, İstanbul, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon’dur.

3. Havalimanı Nerededir?

Açıklanan kesin adıyla birlikte resmî belgelerde yer alan İstanbul Havalimanı; 3 Havalimanı, Yeni Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı gibi isimlerle halk arasında anılıyor. İstanbul Havalimanı, Terkos Gölü’ne yakın bir yerde, Çatalca-Göktürk-Arnavutköy kavşağında yer alıyor. İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan 3 Havalimanı; Karadeniz’e komşudur. Tayakadın ve Akpınar Köyleri arasına kurulan İstanbul Havalimanı; Arnavutköy ilçesine bağlı Tayakadın Mahallesi, Terminal Caddesi’nde No:1’de bulunuyor. 29 Ekim 2018 tarihinde açılan İstanbul Havalimanı’na Havaist, İETT ve İstanbul Seyahat ile ulaşım sağlanabilir. 3 Havalimanı’na İETT; Halkalı, Mahmutbey Mecidiyeköy ve Atatürk Havalimanı’ndan, Havaist; Yenikapı, Esenler-Otogar, Alibeyköy Otogar, Pendik, Sancaktepe, Kayaşehir, Avcılar, Halkalı, Taksim, Tüyap, Bakırköy İDO, Beşiktaş, Kadıköy, Arnavutköy, Kemerburgaz, Sarıyer, Bahçeşehir, Mahmutbey Metro, Mecidiyeköy ve Sultanahmet-Eminönü’nden, İstanbul Seyahat firması ise Çorlu ve Tekirdağ’dan servisler düzenliyor.

Havalimanlarına Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Yolcuların ihtiyaçlarını karşılayan havalimanları; farklı özellikleri, ayrıcalıkları ve konumlarıyla bulundukları bölgelerde hizmet veriyor. Her şehrin kendine ait olan kültürü, yerleşim planı ve ulaşım seçenekleriyle havalimanlarına gidiş yolları farklılık gösteriyor. Genel olarak ülkemizde havalimanlarına giderken toplu taşıma tercih ediliyor. Bunun yanında taksiler ve özel araçlar da oldukça sık kullanılıyor. Raylı sistemlerle ulaşım bazı şehirlerde mümkün olurken, hava yolu firmalarının servisleri de belirli noktalardan havalimanlarına yolcuları getirebiliyor. Ulaşım seçenekleri her şehir ve havalimanına göre farklılık gösterebileceği gibi uçuşun olacağı havalimanına gidiş seçeneklerinin önceden kontrol edilmesi, yolculuğunuz için büyük kolaylık sağlayabilir.

Havalimanları yolculara hangi hizmetleri sunar?
Genel olarak Havalimanlarının yolculara sunduğu hizmetler kısıtlıdır. Uçak ile seyahat edecek kişilerin beklemeleri ve bekledikleri süreleri değerlendirebilecekleri bir alandır.
Tüm havalimanlarında duty-free alışveriş yapılabilir mi?
Yurtdışına çıkan ya da yurtdışından gelen yolcular havalimanlarında duty-free alışveriş yapılabilirler. Duty-Free ile limitler dahilinde düşük vergili olarak ürün satın alabilirsiniz.
Uçuştan kaç saat önce havalimanında olmak gereklidir?
Yurtiçi uçuşlarda uçuştan 60 dakika, yurtdışı uçuşlarda ise uçuştan 120 dakika önce havaalanlarında olmak gerekmektedir.
Havalimanlarında vakit kaybetmemek için neler yapılmalıdır?
Vakit kazanmak için Fastfly.com üzerinden online check-in yapabilir ve üzerinizde bulunan metal eşyaları bavulunuza koyarak güvenlik kontrolünden hızlıca geçebilirsiniz.
Havalimanlarında uçuş öncesi hangi kontroller yapılır?
Uçuş öncesinde bavullarınız, bilet ve kimliğinizin kontrolü sağlanır. Kontroller ardından uçuş için uçağa geçmeniz istenmektedir.