Trabzon Uçak Bileti

Trabzon Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 41° 0' 9.7092'' K 39° 43' 0.3468'' D 
  • Bölge: Karadeniz Bölgesi
  • Alan: 4.662 km2
  • Nüfusu: 786.326
  • Rakım: 37 m
  • Plaka Kodu: 61
  • Telefon Kodu: 462
  • Posta Kodu: 61000
  • İklimi: Karadeniz İklimi

Trabzon Hakkında Genel Bilgi

Trabzon Adı Nereden Gelmektedir? Kendine özgü bir büyüsü olan Trabzon kentinin ilk ismi Pontus Rum Devleti’nde kullanılan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” olarak bilinmektedir. Trabzon’a Gürcüler Trapizoni, Lazlar ise Trapuzani demişlerdir. Kent Osmanlı ve Persler Dönemi’nde ise Tara Bozan olarak adlandırılmıştır. Pontus dönem ismi olan Trabzon ise günümüzde kullanılan son hali olmaktadır.

Trabzon’un Coğrafi Yapısı: Trabzon Doğu Karadeniz Dağları’nın oluşturmuş olduğu yayın ortasında yer alan Kalkanlı Dağlık kütlesinin kuzeye bakan yamaçlarında bulunmaktadır.

Trabzon’un Dağları: Alucra Dağı, Kemer Dağı, Gümüşki Tepesi, Zigana Dağları, Trabzon Dağları, Karadağ, Kıranbey Tepesi, Koçalak Tepesi, Çakırgöl Dağı, Kırıklar Dağı, Kop Dağı, Keşiş Dağı, Munavı Dağı, Gavur Dağı, Alucra Dağı, Kolot Dağı, Kusba Tepesi ve Züfre Dağı

Trabzon’un Akarsular: Baltacı Deresi, Foldere, İyidere, Kale Deresi, Değirmendere, Yanbolu Deresi, Karadere, Koha Deresi, Sürmene Deresi, Solaklı Çayı

Trabzon İlinin İklimi: Kuzey kısımda Karadeniz iklimi, Güney kısımda ise karasal iklim görülmektedir.

Trabzon’un Komşuları: Trabzon'un komşuları sırasıylaGümüşhane, Giresun, Bayburt ve Rize'dir.

Trabzon İlinin İlçeleri: Akçaabat, Araklı, Arsin, Çaykara, Maçka, Of, Sürmene, Tonya Vakfıkebir ve Yomra'dır.

Trabzon Şehrinin Ekonomik Yapısı: Kültür ve sosyal açıdan gelişmiş olan Trabzon'un ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Trabzon nüfusunun ortalama %65’i bu faaliyetlerle geçimini sağlamaktadır. Kentte sanayi, taşımacılık, ticaret ve el sanatları gibi diğer hizmet kolları ile ilgilenenlerin oranı ortalama %35 civarı olmaktadır.

trabzon'a nasıl gidilir

Trabzon’a Nasıl Gidilir?/Trabzon’a Ulaşım

Hava Yolu Ulaşımı: Şehir merkezine yalnızca 10 dakika mesafede bulunan Trabzon Havalimanı uluslararası ulaşıma da açıktır. İç ve Dış Hatlarından günlük olarak karşılıklı birçok sefer düzenlenmektedir. Yurt içinden Ankara Esenboğa Havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok önemli uçuş noktalarına karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Yurt dışı seferleride Hollanda, Almanya, Suudi Arabistan gibi ülkelere gerçekleştirilmektedir.

Kara Yolu Ulaşımı: Trabzon Otogarı ile Türkiye’nin tüm illerine ulaşım sağlanabilmektedir. Şehir merkezine 1.5 km uzaklıkta olan terminale toplu taşıma, taksi ya da servislerle geçiş yapmak mümkündür. Trabzon ilinden Rize-Artvin-Gümüşhane-Erzurum ve Giresun-Ordu-Samsun istikameti olmak sureti ile üç kara yolu ağı bulunmaktadır.

Deniz Yolu Ulaşımı: Trabzon Limanı’nın kent merkezine uzaklığı 1 km’dir. Ulaşım taksi ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Trabzon Limanı’ndan Samsun, İzmir ve İstanbul’a karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Özellikle yaz aylarında turizmin yoğun olması nedeni ile deniz yolu ulaşımı daha fazla tercih edilmektedir. Yanı sıra BDT ülkelerine de deniz seferleri düzenlenmektedir.

Trabzon’da şehir içi ulaşım son derece kolaydır. Trabzon Belediyesi rahat ulaşım için her türlü imkanı seferber etmektedir. Şehir merkezinde otobüs, dolmuş, taksi gibi ulaşım araçları bulunmaktadır. İlçe ve köylere minibüsler hareket etmektedir. Otobüsler günün belirli saatlerinde hizmet vermektedir. TAKKart sistemi ile çalışan toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

trabzonda nerede kalınır

Trabzon’da Nerede Kalınır?/Trabzon Otelleri

5 Yıldızlı Oteller: Zorlu Grand ve DoubleTree by Hilton Trabzon

4 Yıldızlı Oteller: Tilya Otel, Novotel Trabzon,Usta Park, Yalı Park, Sweet Home Otel, Sümela Park Otel, Saylamlar Otel ve Park Dedeman Otel

3 Yıldızlı Oteller: Mora Otel, Anıl Hotel, Horon Otel, Cebeciler, Fengo Hotel, Aksular, Nur Otel ve Karayel Otel

trabzon'da gezilecek yerler

Trabzon’da Ne Yenir?/Trabzon Mutfağı

Trabzon mutfağının vazgeçilmezi hamsi birçok yemek içerisinde yer almaktadır. Pilav, Pilaki, Köfte ve Pide gibi lezzetlerin her birinde hamsi kullanılmaktadır. Mısır ekmeği ve Karadeniz Pidesi vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra; Laz Böreği, Haluşka, Mıhlama, Hurma Tatlısı, Mısır Çorbası, Kabak Tavası, Patlıcan Tava, Kaygana, Karalahana Sarması ve Trabzon Helvası eşsiz lezzetler arasında yer almaktadır.

Trabzon’un En İyi 10 Restoranı

Tarihi Kalkanoğlu Pilavı

Cemilusta

Komaroğlu Köfte Salonu

Akgün Balıkevi

Beton Helva

Kalender Lokanta ve Kafe

Borda Mavi Balık Restoran

Saray Köfte Kebap

Kalamış Restoran

Kültür Müze Restoran

trabzon'da ne yenir

Trabzon’da Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar

Sümela Manastırı: Trabzon Maçka’da yer alan Sümela Manastırı M.S. 395 tarihinde inşa edilmiştir. Yurt içi ve yurt dışından birçok turist Sümela Manastırı’nı görebilmek için Trabzon’a gelmektedir.

Trabzon Kalesi: Trabzon’un en yüksek tepesinde yer alan kale; yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olarak üç ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Vazelon Manastırı: Trabzon, Maçka’da yer alan manastır, bölgenin en eski tarihi mekanıdır. Vazelon Manastırı’nın içerisinde mağaralar ve ayazman bulunmaktadır.

Uzun Göl: Doğa harikası olan bilinen Uzungöl, Trabzon'un tabiat harikaları arasında yer almaktadır. Birçok turist tarafından sıklıkla ziyaret edilen gölün yakınlarında doğa yürüyüşleri ve spor yapma imkanı bulunmaktadır.

Ayasofya Müzesi: Tarihte önemli bir yere sahip olan Ayasofya Müzesi, 1200’li yıllarda kurulmuştur. Eski dönemlerde cami ve hastane olarak kullanılan kilise, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Peristera Manastırı: Maçka'nın Şimşirli Köyü’nde bulunan manastır, harika manzarası ile turistleri ağırlamaktadır.

Bedesten: Şehir merkezinde yer alan bedesten, oldukça eski yapılar arasında yer almaktadır. 1500’lü yıllarda kurulmuştur. Osmanlı döneminde kapalı çarşı olarak bilinen bedesten tek kubbeli öreği olarak bilinmektedir.

Boztepe: Harika gün batımını izlemek isteyen herkes için temiz havası ile ünlü Boztepe keyifli bir eğlence alanıdır.

St. Anna Kilisesi: Bizans döneminde inşa edilen kilise, özel kabartmaları ile ünlüdür. Yapıda fresk kalıntıları bulunur. 1923 tarihine kadar kilise olarak faaliyetini sürdüren mekan sonrasında belediye tarafından farklı çalışmalar için kullanılmıştır.

Çal Mağarası: Dünyanın en uzun 2. mağarası olma özelliğini taşıyan yer astım ve sinüzit hastalıklarını tedavi edici etkiye sahiptir. Eşsiz doğal güzellikleri olan mağaranın içindeki sarkıt ve dikitlerde oldukça ilgi çekicidir. Mağara 2003 yılında alt yapılarının tamamlanması ile birlikte ziyaretçilere açılmıştır.

Atatürk Köşkü Müzesi: Büyük ve gösterişli bir mekan olan Atatürk Köşkü Müzesi, Soğuksu sırtlarında yer almaktadır. Binada Avrupa simgeleri kullanılmıştır ve dış mekan işlemeciliği ile üst düzey tasarım gerçekleştirilmiştir. Köşk, 1943 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Trabzonda Kültür ve sanat

Trabzon’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Hıdırellez Bahar Bayramı

Mayıs Yedisi Yürüyüşü

Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği

Sultan Murat Şehitleri Anma Günü

trabzon da eğlence yerleri

Trabzon’da Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Trabzon gece hayatı oldukça hareketlidir. Özellikle üniversite öğrencilerinin olduğu dönemlerde daha aktif olan gecelerde birçok farklı seçenekle karşılaşmak mümkündür. Çok geç saatlere kadar eğlenmek isteyen kişiler için Trabzon şehir merkezinde bulunan otellerin bar bölümlerinde eğlenilebilmektedir. Sahil kenarlarını tercih edecek olan kişiler içinde belirli mekanlar bulunmaktadır. Tercih edilen barlara örnek vermek gerekirse:

Zorlu Otel Bar

Şişman Pub

Mey Bar

Galanima

English Pub