- Ülke: Türkiye
- Bulunduğu Şehir: Batman
- Kuruluş Tarihi: 2010
- Havaalanı Statüsü: Sivil ve Askeri
- İATA KODU: BAL
- Koordinatları: 37°55`56"N, 41°06`59"E
- Trafik Tipi: İç Hat ve Geçici olarak Hac-Umre Ziyareti, Hava Hudut Kapısı olarak hizmet vermektedir.
- Toplam Büyüklüğü: 20.741 m2
- Şehre uzaklık: 7 km
- Ulaşım seçenekleri: Taksi, Otobüs ve Rent a Car
- VİP: Var.
- CİP: -
- Cafe Restoran: Cafési bulunmaktadır.
- Banka Hizmetleri: ATM bulunmaktadır.
- Sağlık Hizmetleri: Tarifeli uçuş saatlerinde bulunmaktadır.
Batman Havalimanı Hakkında Genel Bilgiler
Batman Havalimanı 29.08.2010 tarihinde hizmete girmiştir. Batman Havalimanı statüsü olarak sivil ve aynı zamanda askerî statüsündedir. IATA kodu BAL’dir. İç hat uçuşları gerçekleştirmektedir. Geçici olarak Hac ve Umre seferlerinde Hava Hudut Kapısı olarak hizmet vermektedir.
Toplam büyüklüğü 20.741 m2’dir. Coğrafi koordinatları ise 37°55`56"N, 41°06`59"E’dir. İşletmeciliğini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü üstlenmiştir. Şehir merkezine uzaklığı 7 kilometredir.
Batman Havalimanı Ne Zaman Kuruldu?
Batman Havalimanı 2010 yılında hizmete açılmıştır. Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta kurulan havalimanına taksi, otobüs, özel aracınız ve kiralayacağınız bir araçla ulaşabilirsiniz. Batman Havalimanı’nın rakımı 557 metredir. VIP salonu mevcuttur. Kafesi vardır. Batman Havalimanı içinde ATM bulunmaktadır. Otoparkı mevcuttur. Tarifeli uçuş saatlerinde ise sağlık hizmeti verilmektedir. Asfalt yüzeyli 2 adet pisti vardır.
Batman Havalimanı İletişim Bilgileri
Batman Havalimanı Silvan Yolu üzerinde bulunmaktadır. Özel aracınızla Silvan Yolu üzerindeki Batman Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Aracınızı bırakabileceğiniz otoparkı mevcuttur. Telefon numarası 0488 218 04 44’tür. Faks numarası ise 0488 218 10 05’tir. Herhangi bir sorunuz/sorununuz olduğunda ulaşabileceğiniz elektronik posta adresi ise infobatman@dhmi.gov.tr’dir. Alternatif telefon numarası olarak DHMİ Genel Müdürlüğü’nün telefon numarası ise, 0312 204 20 00’dır.
Batman Havalimanı Popüler Seferler
Batman Havalimanı’na Türk Hava Yolları, Anadolu Jet ve Pegasus seferler düzenlemektedir. En popüler Batman varışlı uçak seferleri; İstanbul, Antalya, Bodrum, Samsun, Ankara, Bursa, Trabzon, Denizli, İzmir, Adana, Dalaman ve Balıkesir’den olmaktadır.
Batman kalkışlı en popüler uçak seferleri ise; Ankara, İstanbul, Konya, İzmir, Hatay, Kayseri, Gaziantep, Antalya, Adana ve Van’a yapılmaktadır.
Batman Uçak Bileti
Silvan Yolu üzerinde bulunan Batman Havalimanı, Batman’a kara yolu haricinde hava yolu ile ulaşımını da sağlamaktadır. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Anadolu Jet’in uçuş gerçekleştirdiği Batman Havalimanı’na yakın diğer havalimanları; Siirt, Şırnak, Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Elazığ, Muş ve Van’dadır.
En ucuz Batman Havalimanı bileti İstanbul’dan olabilmektedir. İstanbul-Batman uçuşu ortalama olarak 1 saat 20 dakika sürmektedir.
Batman Havalimanı'na Nasıl Gidilir?
Batman Havalimanı şehir merkezine oldukça yakındır. Şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına taksi ile gidebilir veya havalimanından şehir merkezine en konforlu seçenek olarak taksi ile ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım seçeneği ise toplu taşıma aracı olarak otobüsler olabilir. Otobüsler havalimanından şehir merkezine ortalama 20 dakikada ulaşmaktadır. Tüm bu seçeneklere ek olarak havalimanına giderken araç kiralayabileceğiniz gibi, havalimanından dönerken de araç kiralayabilirsiniz. Havalimanı içerisinde 4 adet Rent A Car şirketi bulunmaktadır. Bunlar; Avis Oto Kiralama, Tur Assist Kiralama, Enterprise Oto Kiralama ve Zeplin Oto Kiralamadır.
Batman Havalimanı'na Yakın Oteller
Batman’da konaklayabileceğiniz oteller;
Asko Otel
Tel:0488 214 92 34
Bozooğulları Otel
Tel:0488 215 04 44
Zeki Otel
Tel: 0488 213 36 39
Hotel İzgi Turhan Otel
Tel:0488 214 55 02
Altınbaşak Otel
Tel:0488 213 9153
Büyük Geçit Oteli
Tel:0488 213 37 71
Bato Termal Otel
Tel:0-488 426 60 41 – 42
Mesopotamia Hotel
Tel:0 488 212 24 34 - 0 488 212 24 35
Batman'ın Meşhur Gurmeleri
Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin mutfağı çeşitli ve zengin olmayan bir il bulamayacaksınız. Kendine özgü et yemekleri, salataları ve tatlılarıyla Batman mutfağında lezzetli tatlara doymadan Batman’dan dönmemenizi öneririz.
Batman’ın yöresel yemekleri;
- Ayran Çorbası
- İçli Köfte
- Kaburga Dolması
- Kuru Dolma
- Türlü
- Bağırsak Dolması
- Çiğ Köfte
- Perde Pilav
- Yayla Çorbası
- Tandır Ekmeği
- Şam Böreği’dir.
Batman'da Gezilecek Tarihi Yerler
- Hasankeyf Antik Kenti: Hasankeyf Antik Kenti’ni duymayan kadar neredeyse üzerinde yaşamayan topluluk da kalmamıştır. Milattan sonra 4. Yüzyıla dayanan tarihi ile Hasankeyf, Bizanslılar, Abbasiler, Artuklular ve Osmanlılar gibi toplumlara ev sahipliği yapmıştır.
- Memikan Köprüsü:Tarihte Garzan Ovası ve Hasankeyf’in ticaret yapmalarını kolaylaştıran, İpek Yolu’nun kesintiye uğramasını engelleyip Garzan Çayı’nın kıyılarını birleştiren oldukça önemli bir stratejik değere sahip tarihi köprüdür.
- Malabadi Köprüsü:Abbasiler dönemine ait bir eserdir. Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak da bilinir. Köprünün içinde insanların konaklayabilmesi için odalar mevcuttur. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Malabadi Köprüsü’nden bahsedilir. Batman Çayı üzerinde yer almaktadır.
- On Kemerli Köprü: 1939-1944 yıllarında yapılan köprü Batman Çayı üzerinde bulunmaktadır. İnsan, hayvan ve tren geçişleri bu köprü üzerinden yapılmaktadır.
- Mor Kiryakus Manastırı: Manastırın girişinde Süryanice iki adet kitabe bulunmaktadır. Manastırın 4. Yüzyılda inşa edildiği öngörülmektedir. Yıllar boyunca farklı zamanda restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Günümüzde koruma altındadır. Batman’ın Ayrancı Köyü’nde bulunmaktadır.
- Bozikan Kalesi: Bozikan Köyü’nde bulunan kale Bizans dönemine aittir. İpek Yolu’nun kontrolünü yapabilmek amacıyla kurulmuştur.
- Hallan Çemi Höyüğü:10.000 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan höyük Kalatepe Köyü’ndedir. Burada insanların ilk defa tarımla uğraştığı ve mercimek, bezelye gibi tohumlarla ekim yaptıkları ortaya çıkmıştır.
- Zeynel Bey Kümbeti:1460’lı yıllardan günümüze ulaşmış olan bu yapı Anadolu’da yapılmış olan anıt mezarların ilk örneğidir. Akkoyunlular zamanından günümüze ulaşmıştır. Silindirik bir mimarisi ve gövdesinde ise çinileri vardır. Otlukbeli Savaşı’nda şehit olan Zeynel Bey için yaptırılmıştır.
Batman’dan dönmeden ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi yerler;
- İmam Abdullah Zaviyesi
- Seyyid Bilal Türbesi
- Kozluk Kalesi
- Rabat Kalesi
- Kandil Kalesi
- Pertükan Kalesi’dir.
Batman'da Müze ve Sanat Galerileri
- Batman Müzesi ve Müzepark:Batman’da sadece bir adet müze bulunmaktadır. 3 ayrı teşhir salonu olan müzede 500 adet eser sergilenmektedir. Paleolitik dönemden Ortaçağ’a kadar olan eserler sergilenmektedir. Müzenin içerisinde kütüphane ve restorasyon laboratuvarı bulunmaktadır. Müzepark olmasının özelliği ise bahçesinde bulunan tarihi yaşam alanında ziyaretçilerin uygulamalı kazı yapabileceği bir alanın bulunmasıdır.