- Ülke Adı: Avustralya
- Başkent: Canberra
- Nüfusu: 24 milyon140 bin
- Yüz Ölçümü: 7.692.024 km2
- Komşuları: Avustralya’nın komşuları, Endonezya, Papua Yeni Gine, Doğu Timor, Vanuatu, Solomon Adaları, Yeni Zelenda ve Yeni Kaledonya
- Konuşulan Dilleri: İngilizce
- Telefon kodu: +61
- Başkan: Scott Morrison
- Para Birimleri: Avustralya Doları
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Avustralya’nın yerel halkı olan Aborjinlerin 50 bin yıl önce Buz Çağı’nda Güney Doğu Asya’dan sandalla geldiklerine dair bilgiler bulunmaktadır. Avrupalıların kıtayı keşfi sırasından ülkede yaklaşık olarak bir milyon Aborjin olduğu, bunların 250 dil ve 750 lehçe konuştukları ifade edilmektedir. Yaklaşık olarak 300 boya dağılmış olan Aborjinler belli bir toprağa bağlılıkları yoktur. Ticaret yapmak, su bulmak ve tarımsal üretim yapabilmek, ritüelleri ve totemleri için seyahat ederlermiş.
Avrupalı kaşifler 17. yüzyılda kıtaya gelmişlerdir. Avustralya’nın kıyısında Yeni Hollanda adını verdikleri alana çıkmışlardır. 1770’den sonra Kaptan James Cook kıtanın doğu kıyısını elde etmiş ve bu bölgenin Britanya’ya ait olduğunu iddia etmiştir. Britanya’ya ait olduğu ileri sürülen bu bölge sürgün yeri olarak kullanılmıştır. 1778 yılının ocak ayında ilk defa başlayan mahkûm taşımacılığı 1868 yılına kadar devam etmiştir. Mahkumların gelmesi ve bulaşıcı hastalıkları getirmiştir. Hastalıkların yanı sıra geleneksel yaşam tarzlarının değiştirilmeye çalışılması Aborjinlere zorlu zamanlar yaşatmıştır.
1820’li yıllarda ise bazı kişiler devletten toprak parçalarını satın alarak bölgede üretime geçmiştir. Kısa sürede zengin çiftlikler oluşmuştur. Toprağın ucuz fakat verimli olması Britanya’da duyulmaya başlayınca gemiler dolusu göçmen kıtaya gelmeye başlamışlar. Ellerinde silah olan insanlar hayvanlarına ot ve su bulmak için yerli halkın yaşadığı bölgenin içlerine doğru ilerlemişlerdir.
1825 yılında bir grup asker ve mahkûm Brisbane’ye yakın Yuggre bölgesine, 1829 yılında İngiliz zenginleri Perth’e, 1835 yılında ise işgalciler Melbourne yerleşti.
1851 yılında New South Wales ve Victoria merkezinde altın keşfedildi. Bu durum kolonilerde yaşayan birçok kişinin dikkatini çekti. Dünyanın dört bir köşesinden insanlar altın bulmak için bölgeye akın etti. 1854 yılında toplama kampında meydana gelen isyan kanlı mücadele ile bitmişti. Kanlı mücadelelere sahne olmasına rağmen altının çekiciliği bu iki kenti 1880’lerin en şık ve modern kentleri haline getirmiş.
6 eyalet olarak yönetilen Avustralya 1901 yılında tek bir anayasa altında toplanmıştır. I. Dünya Savaşı ülke üzerinde yıkıcı bir etki meydana getirmiştir. Yaşanan acıları unutmak isteyen halk 1920’li yıllarda İngiliz İmparatorluğu’na duyulan ilgi ile tekrar bir yıkım yaşamıştır. 1929 yılına ulaşıldığında toplumda ciddi bölünmeler yaşanmış ve ekonomik kriz nedeniyle kurumların birçoğu batmıştı.
II. Dünya Savaşından müttefikleri ile birlikte zaferle dönen Avustralyalılar yeni neslin ülkenin geleceğini kurtarabileceğine inanmaya başlamışlardır. Bu inançla halk bir toparlanmaya gitmiştir. 1983 ile 1996 yılları arasında işçi hükümetleri ülkede yeni ekonomik reformlar yapmıştır. 1996, 1998, 2001, 2004 ve 2007 yıllarında yapılan düzenlemeler ülkeyi daha iyiye götürmeyi başarmıştır.
Gezilecek Yerler /Tarihi ve Turistik Mekanlar
Okyanusya kıtasının en büyük kıtası olan Avustralya’da yaklaşık olarak 24 milyon insan yaşamaktadır. Ülkede gezilecek tarihi ve turistik alanlar yoğunluktadır.
Sidney Limanı Köprüsü
Sidney’in Milsons Point ve Miller Point merkezlerini araç, demiryolu, bisiklet, yaya yolu ile bağlayan ikonik bir yapıdır. 1932 yılında kullanıma açılan köprünün uzunluğu 1149 genişliği ise 49 metredir. Sudan yüksekliği 49 metre olan köprü dünyanın en geniş köprüsüdür. Köprüden şehrin manzarası harika bir şekilde görünmektedir.
Sidney Opera Evi
Dünyanın en mükemmel binaları arasında adı geçen Sidney Opera Evi, Sidney’in simgesi olmuştur. 1973 yılında Danimarkalı mimar John Utzon tarafından tasarlanmış olan bina 2 hektarlık bir arazide kurulmuştur. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan binanın en yüksek noktası 67 metre, genişliği 118 metre, uzunluğu ise 183 metredir.
Avustralya Büyük Okyanus Yolu
Ülkenin ulusal miraslarından biri olarak kabul edilen yolun uzunluğu 243 km’dir. Torguay ve Allansford Victoria kentleri arasında 1932 yılında açılmış olan yol güney ve doğu kıyıları boyunca uzanmaktadır. Yolun tarihi değeri ise I. Dünya Savaş’ında ölen askerlerin anısına yapılmış olmasıdır. Bu özelliği ile dünyanın en büyük savaş anıtı olarak bilinmektedir.
Avustralya Bondi Plajı
10 bin kişilik kapasitesiyle yaz aylarının en fazla turisti ağırlayan bölgesidir. 1851 yılında kurulmuş olan plaj yaz aylarında nerdeyse her gün dolup taşmaktadır. Sidney’in doğu kesiminde bulunan plaj Bondi Bay olarak da bilinmektedir.
Avustralya Büyük Set Resifi
900 ada ve 2900 resiften meydan gelen bu bölge Quuenslan kumsalı yakınlarındadır. Yaklaşık olarak 345 km’lik bir alana yayılmış olan resif bölgesi yeryüzünün en değerli ve en geniş resif alanıdır. Binlerce canlının oluşturduğu ve doğal servet olarak bilinen bu alan 1981 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Listesi içinde yer almaktadır. Harika görüntüler izlemek için muhteşem bir bölgedir.
Avustralya Darling Limanı
2000 Yaz Olimpiyat Oyunları sonrasında dünyaca ünlü bir yer haline gelen Darling Limanı geniş yürüyüş yollarına ve dinlenme alanlarına sahiptir. Günün her saatinde hareketli olan limanda turistik yapıları, ünlü kafeleri, lüks restoranları bulmak mümkündür. 18 hektarlık alanda ise Sidney’in en öneli kumsal alanı vardır.
Avustralya Uluru
Ayers Rock olarak da bilinen bölge büyük kumtaşı oluşumudur. Dağı andıran Uluru Avustralya’nın yerli halkı aborjinler tarafından kutsal sayılmaktadır. Uluru’nun çevresinde kaya mağaraları ve su çukurları bulunmaktadır. Kata Tjuta Ulusal Parkı’nın içinde yer alan kumtaşı UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır.
Avustralya Savaş Anıtı
Anı türünün en güzel ve mükemmel örneklerinden olan Avustralya Savaş Anıtı 1941 yılında savaşlarda hayatını kaybeden askerlere adanarak inşa edilmiştir. Aynı zamanda anıt ülkenin silahlı kuvvetlerini destekleyen kurum ve kuruluşlara da ithaf edilmiştir. Anıtın içerisinde askeri bir müze bulunmaktadır. Canberra bölgesinde bulunan anıt içinde ayrıca araştırma merkezi, türbe ve asker mezarları bulunmaktadır.
Avustralya Melbourne Kraliyet Botanik Bahçesi
Yarra Nehri kıyısında bulunan botanik bahçesi 38 hektarlık bir arazide 1846 yılında kurulmuştur. Kentsel park olarak hizmet veren parkta 10 binden fazla egzotik ve yerli bitkinin bulunduğu peyzajlı bahçeleri bulunmaktadır. Yarra Nehri ile bir bütün içinde olan park her yıl milyonlarca turisti çekmektedir.
Kraliçe Victoria Binası
Ünlü mimar Geroge Mc Rae tarafından tasarlanmış olan yapı Sidney şehrinin tam merkezinde bulunmaktadır. 19.yüzyılın sonunda yapılan bina zamanının en önemli binasıdır. İlk yıllarında Pazar olarak kullanılmış olan bina Romanesk Revival mimari tarzı ile yapılmıştır. Çok çeşitli şekillerde kullanılan yapı 190 metre uzunluğunda 30 metre genişliğindedir.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Avustralya geniş coğrafyası, iklimi ve benzeri sebeplerden dolayı dünyanın farklı noktalarından göç alan bir ülkedir. Mutfak ve yemek kültürü de bu göçlerden ve gelen milletlerin kültürlerinden etkilenmiştir. Sofra düzenine dikkat eden Avustralyalılar, ağırlıklı olarak et yemeklerini tercih etmektedir. Ülkede hayvancılık yapılıyor olması et yemeklerine olan düşkünlüğü açıklamaktadır. Kanguru ve timsah etinin dana ve domuz etinden daha fazla tüketildiği görülmektedir.
Avustralya’nın milli yemeği haline gelmiş olan barbekü, açık alanlarda, parklarda, bahçelerde kısaca yapılabilecek her yerde yapılmaktadır. Genellikle erkekler tarafından yapılan barbekü ekmek ile servis edilmektedir. Ülkede yemekler bilinenden daha ucuz olarak satılmaktadır. Kamu kuruluşlarının birçoğunda halka açık kantinler bulunmaktadır. Bu kantinlerde her şey olduğundan daha ucuza satılmaktadır ki bu indirime et fiyatları da dahildir.
Denize kıyısı olmasından dolayı ülkede deniz mahsulleri de fazlaca tüketilmektedir. Deniz ürünlerinden mavi yengeç, tatlı su ıstakozu gibi çeşitler daha fazla tüketilmektedir. Ülkemizde gençlerin rağbet ettiği fast food kültürü Avustralya’da daha fazladır. Son derece gelişmiş olan fast food kültüründe ülkemizdeki markaları bulmak mümkündür. Ülkenin özel ekmekleri bulunmaktadır. Bu ekmeklere Rye demektedirler. Çavdar unundan yapılan Rye, beyaz una göre biraz daha ağırdır.