- Ülke Adı: Azerbaycan Cumhuriyeti
- Başkent: Bakü
- Nüfusu: 9.800.700
- Yüz Ölçümü: 86,600 km2
- Komşuları: Azerbaycan’ın komşuları, Hazar Denizi, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile komşu olup Türkiye ile sınır bulunmaktadır.
- Konuşulan Dilleri: Azerice
- Telefon kodu: +994
- Başkan: İlham Aliyev
- Para Birimleri: Manat
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Azerbaycan’ın tarihinin milattan önce 6. yüzyılda başladığı bilinmektedir. Bulunduğu konumdan dolayı devamlı istilalara uğramış ve farklı uygarlıkların hakimiyeti altına girmiştir. Topraklarda kurulan ilk devlet Ahameni komutanının temellerini attığı Atropates Krallığıdır. Sasaniler tarafından Azurbeycan, Süryanilerecd Azerbaycan olarak anılmıştır. Atropetes Krallığından sonra topraklara Ermeniler, Selevkoslular, Sasaniler ve Romalılar hâkim olmuşlar.
Türklerin bölgeye gelip yerleşmeleri M.S. 4 ve 5.yüzyıllarda olmuştur. Sasani hükümdarı Nurşirevan topraklara İran halkını yerleştirme politikasına girişmiştir. İslam devletleri 7. yüzyılda Azerbaycan topraklarının fethedince bölge tamamen Müslümanların eline geçmiş oldu. Bir dönem Abbasiler Türk emirleri aracılığı ile bölgeyi yönetmişlerdir. Abbasi Devletinin yıkılması ile birlikte topraklarda bir takım yerli hanedanlar kuruldu. 7. yüzyılda Selçuklular topraklara girmiş olsa dahi kesin bir hakimiyet kuramadılar.
11. yüzyılda Oğuz Boyları topraklara yerleşmeye başladı. Tuğrul Bey fethetmek için uğraşsa da Azerbaycan’ın Selçuklu hakimiyetine girmesi Sultan Alparslan zamanında gerçekleşmiştir. 12. yüzyılda Atabegler, 13. yüzyılda ise Harzemşahlar’ın hakimiyeti altına girmiştir. Moğolların ülkeye girmeyi başlaması ise 1320 yıllarından gerçekleşti. Cengiz Han’ın bu topraklardaki hakimiyeti kısa sürmüştür. Cengiz Han’ın vefat etmesi üzerine Azerbaycan topraklarına Cuci milleti saldırmıştır. Cuci saldırılarından kurtulan topraklar İranlıların hükmü altına girdi. Daha sonrasında ise topraklarda Altınordu Devleti’nin egemenliği geçerli oldu.
Ülke topraklarına olan çeşitli ülkelerin saldırıları 16. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam etti. Osmanlı İmparatorluğunun ilk seferi ise 16. asırda başlamıştır. Yavuz Sultan Selim, Safevilerle yaptığı savaş esnasında Tebriz’i almış olsa da geri Safeviler’e verilmiştir. 16. yüzyılın ilk yarısında Kanuni Sultan Süleyman ilk olarak Tebriz’i aldı. Ertesi sene 1535 yılında ise bütün Azerbaycan’ı fethetti. 1555 yılında çıkan karışıklıklar neticesinde tekrar Safevilere geçse de Sultan Murat Han ülkeyi tekrar ele geçirmiştir.
Azerbaycan’da 1539 yılında çeşitli hanlıklar kurulmuştu. Bun hanlıklar birtakım kargaşalıklar çıkarmışlardır. Bu kargaşalar 19. yüzyıla kadar devam etmiş sonuçları ise 20. yüzyılda alınmıştır. 1920 yılının Nisan ayında Kızılordu ülkeyi istila etti. Sovyet rejimi hâkim oldu. Azerbaycan bu günkü konumun gelinceye kadar Gürcüler, Ermenilerle birlikte Kafkas Federasyonu olarak idare edilmiştir. Ülkenin topraklarından 1936 yılından Ermenilere ve Gürcülere verildi. Böylece Azerbaycan toprakları üzerinde Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere Rusya’ya bağlı üç ülke kurulmuş oldu.
Topraklar üzerinde zaman zaman çeşitli oyunlar oynanmış ve bu oyunlar milleti kışkırtmıştı. İslam anlayışının dahi değiştirildiği topraklar üzerinde yayılan bozuk düşünceler zamanla insanların başkaldırılarına sahne olmuştur. Böylece ortaya çıkan 56 isyan Kızılordu güçleri tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştır. 1989 yılında Rusya’da yaşanan değişiklikler Kuzey Azerbaycan’ın da maddi ve manevi değerlere dönüş yapmasını sağlamıştır. Maddi ve manevi değerlere dönüş isteği Ermenilere verilen toprakların geri istenmesiyle neticelendi. Toprakları almak için ayaklanmalar oldu. 1990 yılında ülke bağımsızlığını ilan edince Kızılordu ülkeye girerek ülkeyi kana boyadı.
Bağımsızlık ilanını kanla bastırmaya çalışan Sovyetler, gücünü ancak 1991 yılına kadar sürebildi. 1991 yılının ağustos ayında Letonya, Estonya, Azerbaycan, Litvanya bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bu bağımsızlık ayaklanmasını diğer Türk Devletleri takip etti. Ermenistan ile Karadağ’dan dolayı uzun süre bir savaş yaşanmıştır. 1992 yılında seçimler yapılmış ve Halk Cephesi Lideri olan Ebulfeyz Elçibey devlet başkanı olmuştur.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Bölgenin tarihinin zengin olması ülkenin gezilecek ve görülecek mekanlarını da artırmaktadır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan ülkede tarihi mekanlar kadar kültürel alanları da görmek mümkündür.
Azerbaycan Şirnavşahlar Sarayı
Bakü’nün İçeri Şehir olarak bilinen bölgesinde bulunan Şirvanşahlar Sarayı 13 ile 16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. İçinde saray mescidi, saray müderrisi Seyid Yahya Bakuvi Türbesi ve hamamın bulunduğu saray I. Halilullah devrinde yapılmıştır. 1964 yılında beri müze olarak kullanılan saray 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Azerbaycan Kız Kalesi
Abşeron Yarımadasında bulunan yapı Bakü’nün en değerli sembollerinden biridir. Hazar Denizi’ne bakan Kız Kalesi, Mesdu İbn Davud tarafından tasarlamıştır. 3000 yıllık bir mazisi olan kale 28 metre yükseklikte 5 metre kalınlığında duvarlara sahiptir. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan kalenin içine girip zirveden manzara seyredilebilir.
Azerbaycan Bibi-Heybet Camii
Şirvanlar Hükümdarı II. Ferruhzad tarafından yapılmış olan cami Bakü’nün Sebail semtinde bulunmaktadır. 1936’daki Rus işgalinde tamamen yıkılmış olan cami 1997 yılında tekrar inşa edilmiştir. Camiyi farklı kılan bir özellik ise buradaki sadaka kutusudur. Sadaka kutusuna gelenler sadaka bırakır, biriken sadakalar ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Azerbaycan Bayrak Meydanı
Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş olan 162 metrelik bayrak direğinin bulunduğu meydan Bakü’nün Sebail ilçesinde bulunmaktadır. Göndere çekilmiş olan bayrağın genişliği 35 m, uzunluğu ise 70 metredir. Bayrak direği dünyanın en büyüğü olma ününü 2011 yılında Tacikistan’a kaptırmıştır.
Azerbaycan Halı Müzesi
Bakü’nün Mikayıl Hüseyinov Caddesi üzerinde bulunan halı müzesinde, Orta Çağ’dan bu tarihe kadar Azerbaycan kültürünü yansıtan 6 binden fazla halı sergilenmektedir. Halı sektöründe dünyada kurulmuş olan en büyük kurumdur.
Azerbaycan Alev Kuleleri
2007 yılında yapımına başlayan farklı yükseklikteki 3 binadan oluşan kuleler 2013 yılında tamamlanmıştır. Kulelerin üzerinde elektronik alevlerle efekt gösterileri yapılmaktadır. Bakü’nün sembolü haline gelen kuleler 182, 165 ve 161 metre yüksekliğine sahiptir.
Azerbaycan Bakü Bulvarı
1909 yılında sahilde oluşturulan bir yoldur. Hazar Denizi’nin kıyısında bulunan Bakü yaklaşık 4 kilometrelik bu bulvar ile gezmek ve dinlenmek isteyenlere olanak tanımaktadır. Ülkenin en hareketli bölgelerinden olan bulvarda alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler bulunmaktadır. Özellikle jogging ve yürüyüş meraklılarının en gözde mekanıdır.
Azerbaycan Qobustan Kayaları
3096 hektarlık bir bölgede bulunan kayalıklar Karadağ bölgesinin Qobustan kasabasında yer almaktadır. Mezolit Döneminden kalma abidelerin bulunduğu kayalıkların üzerinde insan ve hayvan figürleri görmek mümkündür. 2007 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan bölgenin insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Azerbaycan’ın çok zengin mutfak kültürü vardır. Mutfak kültürün zengin olmasında ülkede görülen 9 farklı iklimin etkisi vardır. 9 iklimin etkisi ile ülkede çok farklı sebze ve meyve yetişmektedir. Yıl boyunca taze sebze ve meyve bulmak ve değişik pişirme tekniklerinin kullanılması sofraları şenlendirmiştir.
Ülkenin topraklarında çeşitli uygarlıkların yaşamış olması, tarihi İpek Yolu üzerinde olması, komşu ve kardeş ülkelerle olan yakınlık yemek kültürüne katkılar sağlamıştır. Daha çok Türkiye, Çin, Hint ve Kafkas Boylarının etkisini görmek mümkündür.
Ülkede en fazla kullanılanlar; bulgur, pirinç, sığır, kuzu, tavuk, balık etleri, lahana, bal kabağı, salatalık, patlıcan, tatlı biber, havuç, domates, turşu, asma yaprağıdır. Bu malzemelerin yoğunluklu kullanıldığı yemek çeşitleri bulunmaktadır. Meyvelerden ise kiraz, ayva, üzüm, incir, kavun, nar, kayısı, karpuz, dut ise ülkede en fazla tüketilenlerdir. Baharat kullanmayı seven Azeriler yemeklerinde, kestane, fındık, ceviz, sarımsak, soğan, domates, nane, yoğurt, dereotu, maydanoz, fesleğen, tarhun, safran, karamuk, nar ekşisi ve kimyonu ağırlıklı olarak kullanmaktadırlar.
Azeriler hamur ve etli yemekleri sofralarından eksik etmezler. Genellikle koyun eti kullanmayı tercih ederler. Dana ve tavuk gibi hayvanların etlerini de kullanırlar. Etlerini kışa saklamak için genellikle kavurma, pastırma ve kurutma yaparlar. Yemeklerde kuyruk ve tereyağını ayçiçeği yağına göre daha çok kullanırlar. Gül şerbeti, ayran ve reçel sofraların olmazsa olmazıdır. Tandırda ekmek pişirirler. Belli zamanlarda yufka ve lavaş ekmekleri bolca yapılıp saklanır. Bakır kazanlar, çömçeler ve siniler Azeri mutfağında yaygındır. Düğün gibi özel günlerde yemekler odun ocakları üzerinde bakır kazanlarda kaynatılıp sinilerle ikram edilir.