Bahreyn Uçak Bileti

Bahreyn Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Bahreyn Krallığı
  • Başkent: Manama
  • Nüfusu: 1.343.000
  • Yüz Ölçümü: 765 km2
  • Komşuları: Bahreyn’in komşuları Katar ve Suudi Arabistan’dır.
  • Konuşulan Dilleri: Resmi Dili Arapça’dır.
  • Telefon kodu: +973
  • Başkan: Hammad bin İsa El Halife
  • Para Birimleri: Bahreyn Dinarı

Bahreyn'in Kuruluş Yılı ve Geçmişi:

Basra Körfezi’nde bulunan Bahreyn, antik dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Stratejik bir konumu olduğundan Babiller, Asurlar, Persler ve Yunanlılar topraklarda hüküm sürmüştür. Uygarlıkların ardından Müslümanlıkla birlikte Araplar toprakları ele geçirmiştir.

Portekizliler topraklara 1521 yılında hâkim olmuşlar. Osmanlı İmparatorluğu ise 1559 yılında hakimiyeti ellerine geçirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu topraklarda üs kurmuşlardır. Fakat Portekizliler tekrar adayı ele geçirmişlerdir. İranlılar 1602 yılında Portekizlileri bu topraklardan kovmuştur. 1783 yılına kadar İranlılar ile Arap kabileleri bu topraklar için mücadele etmiştir. 1783 yılında Halife Hanedanı Bahreyn’de hakimiyeti ele almıştır. Sonrasında ülke toprakları Birleşik Krallığın egemenliği altına girmiştir. 1971 yılında ise Birleşik Krallığın egemenliğinden çıkarak bağımsızlığını elde etmiştir.

bahreyn havaalanı

Bahreyn'de Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Katar ve Suudi Arabistan arasındaki 3 ada parçasından meydana gelen Bahreyn, bulunduğu coğrafyadaki ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkedir. Ülkede tarihi ve turistik birçok mekân bulunmaktadır.

Bahreyn Ulusal Müzesi

Başkent Manama’da Kral Faisal Karayolu üzerinde bulunan Bahreyn Ulusal Müzesi 1988 yılında faaliyete geçmiştir. Ülkenin en büyük ve aynı zamanda en eski kamu müzesi olan Bahreyn Ulusal Müzesi yaklaşık olarak 27.800 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Müze, 5 bin yıllık zengin koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Çok sayıda arkeolojik eserlerden oluşan bu koleksiyonlar 9 büyük galeride sergilenmektedir. Müzede sergilenen arkeolojik eserlerin büyük bölümünü tarihi el yazması Kur’anlar, Babiller’den kalma bazalt heykeller, tarihi belgeler ve astronomik eserler bulunmaktadır.

Bahreyn Kalesi

Qal'at al-Bahrain olarak da bilinen kale daha önceleri halk arasında Portekiz Kalesi olarak bilinmiştir. Kale, Karbadad olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Bölgede yaşamın milattan önce 2300’lü yıllarda başladığı bilinmektedir. Bahreyn Kalesi ise milattan sona 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Antik yapısıyla 2005 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir. Ülkenin simgelerinden biri haline gelmiş olan Bahreyn Kalesi ve bulunduğu bölge dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen arkeologların keşif noktalarından biri olmuştur.

bahreyn

Bab Al Bahreyn

1949 yılında inşa edilmiş yapı başkent Manama’nın eski merkezinde bulunan Gümrük Meydanın olduğu bölgede yer almaktadır. Günümüzde şehrin önemli Pazar yerlerinden biri olarak hizmet veren Bab Al Bahreyn 1986 yılında İslami mimari özellikleri taşıyacak şekilde yeniden restore edilmiştir. Tarihi alanın içinde ofisler, iş yerleri, bankalar ve hediyelik eşya dükkanları gibi çeşitli mekanlar bulunmaktadır.  

Al Fateh Ulu Camii (Al Fateh Grand Mosque)

6 bin 500 metrekarelik kapladığı alanla dünya üzerindeki en büyük camilerinden olan Al Fateh Grand Mosque, Al-Fateh İslam Merkezi olarak da bilinmektedir. 1987 yılında Şeyh İsa B. Salman Al Khalifa tarafından 7 bin kişilik kapasitesi ile inşa ettirilmiştir. Bahreyn’in en gözde ibadethanelerinde biri olan Al Fateh Grand Mosque 75 metre genişliğe ve 100 metrelik uzunluğa sahiptir. Başkentte bulunan camiinin 2 minaresi bulunmaktadır. Camii’nin kubbesinin yüksekliği 24 metredir.

Kur’an Evi (Beit Al Qur’an)

Başkent Manama’nın Hoora ilçesinde buluna Kur’an Evi, İslam sanat eserlerine adanmış olan çok amaçlı bir komplekstir. İslam’a ait çeşitli eserlerin sergilendiği Kur’an Evi, dünya çapındaki en meşhur İslam Müzelerinden biri olma özelliğini hak etmiştir. 50 binin üzerinde el yazması Kur’an-ı Kerim ve İslam sanatına dahil olan kitap bulunmaktadır. Beit Al Qur'an yani Kur’an Evi, halktan toplanan yardımlarla finanse edilerek inşa edilmiştir.

Arad Kalesi

15.yüzyıla ait olan kale Bahreyn’in Arad kentinde bulunmaktadır. Portekizlilerin ülkeyi işgali sırasında kenti savunmak için yapılmış olan kalelerden biridir. Tipik İslami mimari özelliklerin kullanılarak inşa edilen Arad Kalesi’nin yapımında kireç, kum, deniz taşı ve palmiye ağaçlarının gövdeleri kullanılmıştır. Daha sonraki restorasyon çalışmalarında kale kayalarla desteklenerek yenilenmiştir.

bahreyn tatil tur

Khamis Camii

Bahreyn Bölgesinin ilk camisi olan Khamis Camii, Emevi halifesi II. Ömer tarafında yaptırılmıştır. Khamis Camii, ilk cami olmasından dolayı önemli bir değere sahiptir. Caminin bu şekilde adlandırılması tamamen bulunduğu ilçeden kaynaklanmaktadır. Başkentin Khamis ilçesinde bulunan dini yapı, Şeyh Salman yolu üzerinde bulunmaktadır. Yol üzerinden kolaylıkla fark edilen tarihi mekân milattan sonra 7. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Khamis Camii’den geriye sadece harabeye dönmüş duvarları ve sembolleşen ikiz minareleri kalmıştır. İkiz minareler, 14 ve 15. yüzyılda tekrar inşa edilmiştir.

Riffa Kalesi

Şeyh Salman B. Ahmet Al Halife zamanında savunma maksatlı olarak inşa edilen kale ülkenin en önemli tarihi yapılarından biridir. 1812 yılında yapılmış olan Riffa Kalesi, 19. yüzyılda konuta çevrilmiştir. 1869 yılına kadar hükümetin resmi ikametgahı olarak kullanılmıştır. Ülkeyi 1869 ile 1932 yılları arasında yöneten Şeyh İsa B. Ali Al Khalifa’nın doğduğu yer olduğundan ayrıca bir öneme sahiptir. Yapı 1993 yılında restore edilmiştir.

Barbar Tapınağı

Ülkenin Barbar Köyü’nde buluna tapınak Dilmun kültürünün bir parçasıdır. 3 tane Barbar tapınağından meydana gelen arkeolojik sitenin geçmişi milattan önce 3000’li yıllara dayanmaktadır. Danimarka’dan gelen arkeoloji ekibi tarafından ilk defa 1954 yılında keşfedilmiştir. Site kireçtaşı bloklarından meydana getirilmiştir. UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’nde bulunan Barbar Tapınağı ve diğer harabeye dönüşen tapınaklarından çıkarılan silahlar, seramik eserler ve altın eşyalar, Bahreyn Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir.

bahreyn uçak bileti

Bahreyn Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Hindistan, Asya, Avrupa, Orta Doğu, Afrika kültürlerinden etkilenen Bahreyn mutfağında her damak lezzetine uyan bir yemek bulmak mümkündür. Çok zengin olduğundan dolayı ülkeye ziyarete giden herkese hitap eden yemek bulunmaktadır. Bahreyn’in mutfağında daha çok Hint ve Arap kültürleri etkili olmuştur. Bundan dolayı yemekler bol baharatlı ve yağlı olarak yapılır. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden rahatsız olanlar için Avrupa kültürünün etkili olduğu restoranları tercih etmesi önerilir.

Ülkenin yemeklerinden en ünlü olanlarından olan Machboos baharatın çok yoğun kullanıldığı bir yemektir. Pilav, çeşitli sebzeler, tavuk veya dana eti parçaları ile hazırlanan yemek akşam davetlerinin vazgeçilmez tatlarındandır. Yemeğin temeli ise Yemen’e dayanmaktadır. Orta Doğu’nun en çok sevilen yemeklerinden olan Kebab Bakhtiari, mangalda pişirilmektedir. Etrafa mis gibi et kokularının yayılmasını sağlayan Kebab Bakhtiari dana veya tavuk eti ile yapılmaktadır. Etler, soğan ve yeşil biber eklenerek mangal ateşinde harika bir lezzete kavuşuyor. Kebabın yanında özel baharatlarla zenginleştirilen pilavlar ikram edilmektedir.

Güney Asya ülkelerinde özellikle Hindistan, Nepal ve Pakistan’da çokça yapılan Samsa böreği olarak bilinen Samosa bir tür börek çeşididir. Et ve sebzelerden oluşan lezzetli bir harç konulan hamur, yağda kızartılarak ikram edilmektedir. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayarak hazırlanan Roti ülkeye Hindistan’dan gelmiştir. Roti, yerel ekmek fırınlarında ve restoranlarda yapılmaktadır.

Özellikle öğle ve akşam yemeklerinden sonra mideyi rahatlatmak için içilen bir kahve türü olan Gahwa biraz acı bir tada sahiptir. Sert kahve içenlerin rahatlıkla tüketeceği Gahwa’yı alışık olmayanlara biraz sert gelebilir. Balık, pirinç, baharat, yağ ve etle arası iyi olanlar için harika lezzetler sunan Bahreyn mutfağının diğer tercih edilen lezzetleri arasında Biryani, Firga, Mumawwash ve Mutabbas Samak da bulunmaktadır