- Ülke Adı: Bangladeş Halk Cumhuriyeti
- Başkent: Dakka
- Nüfusu: 171.700.000
- Yüz Ölçümü: 147,570 km2
- Komşuları: Bangladeş’in komşuları Hindistan ve Myanmar’dır.
- Konuşulan Dilleri: Resmi dili Bengalce’dir.
- Telefon kodu: +880
- Başkan: Abdul Hamid
- Para Birimleri: Taka
Bangladeş'in Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Bangladeş’in tarihinin milattan öncelere dayandığı bilinmektedir. Milattan önceki dönemlerde büyük devletlerin milattan sonra ise Palas Hanedanlarının egemenlikleri altına girmiştir. Milattan sonra 10. asırdan itibaren Müslümanların bölgeye hâkim olması ülkeyi de etkilemiştir. 10. yüzyılda başlayan etkileşim neticesinde 12. yüzyılda ülke Müslümanların idaresine geçmiştir. 18. yüzyıla kadar Müslümanları idaresinde iken 1757 yılından sonra 1905’e kadar İngilizlerin hakimiyeti altına girmiştir.
Ülkenin Müslüman kesimi 1947 yılında Pakistan’ın bir eyaleti olmuştur. Doğu Pakistan adı ile bilinen eyalet 1969 yılına kadar Pakistan’ın eyaleti olarak kaldı. 1969 yılında meclis üyelerinin belirlenmesi için yapılacak olan seçimde Mucib-ür Rahman ve onun Avami Partisi yaptığı propagandalarda Doğu Pakistan’a muhtariyet vereceklerini duyurmuşlardı. 1970 yılının aralık ayında yapılan seçimlerde Avami Partisi meclis üyelerinin büyük kısmını elde etti. Fakat millet meclisinin oluşturulması mart ayına ertelenince Doğu Pakistanlılar meşru olan haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek greve gittiler. Yaşanan grevi durdurmak için ordunun müdahale etmesi iç savaşı başlattı. Yaşanan iç savaş sırasında bazı kişilerin Hindistan’a sığınması neticesinde iç savaş Hindistan ile Pakistan’ın savaşı durumuna değişti.
Hindistan ile Pakistan arasında başlayan savaş 1971 yılında bittiğinde Hindistan, Doğu Pakistan’ın büyük bir kısmını işgal etmişti. İki hafta kadar elinde tutmaya çalışan Hindistan, Mucib-ür-Rahman’ın iktidara gelmesi ile birlikte Hindistan, Doğu Pakistan’dan tamamen çekildi. Müslüman Halk Cumhuriyeti Partisinin kurulması ve Avam Partisinin iktidara gelmesi karışıklıkları tamamen dindirmeye yetmemişti. Ülkede 1975 yılında bir darbe yapılmış ve bu darbede Mucib-ür-Rahman ve ailesi öldürülmüştü. Yönetimi ise Kandahar Mustak Ahmed aldı.
1975 yılının Kasım ayında Dakka Garnizon komutanı Tuğgeneral Halid Müşerref, Mustak Ahmed’i yönetimden indirip yerine kendisi geçti. Fakat kendisi de iktidarda sadece 4 gün kalabildi. 4 gün sonra General Ziya-ür-Rahman darbe yaparak Dakka Garnizon komutanı Halid Müşerref’i indirip yerine kendi geçti. Bir müddet ordunun siyasetten uzak durmasını sağlayan Ziya-ür-Rahman 1977 yılında yapılan seçimleri kazandı. 1981 yılına kadar geçen sürede siyasi istikrar sağlanmış olsa da 1981 yılına bir grup subay ve askerin yaptığı darbe başarısız oldu. Ziya-ür-Rahman’a ait birlikler darbeyi bastırsalar bile Ziya-ür-Rahman öldürüldü.
1981 yılında yaşanan başarısız darbe girişimin ardından yapılan seçimlerde Ziya-ür-Rahman’ın yardımcısı Abdüssettar oyların yarısından fazlasını alarak devlet başkanı oldu. Absüssettar’ın başkan olması yaşanan gerginlikleri durdurmadı. Genel Kurmay Başkanı Muhammed Erşad, yaptığı darbe ile Abdüssettar’ı iktidardan indirerek idareye el koydu. Yaptığı darbe ile iki yıl yönetimde kalacağını ilan eden Erşad, 1985 yılında yapılan referandumda çıkan sonuç ile devlet başkanlığında kalması onaylanmış oldu. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Erşad’a karşı geniş çaplı gösteriler yapılınca istifa etmek zorunda kalmıştır. 1990 yılında Şahabettin Ahmed vekaleten göreve getirilmiştir. 1991 yılında yapılan seçimlerde Ziya-ür-Rahman’ın dul eşi Halide Ziya başbakan olmuştur.
Bangladeş'te Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
İlk yerleşimin milattan önceki dönemlerde olduğu bilinen Bangladeş topraklarında çok sayıda tarihi, kültürel ve turistik eser bulunmaktadır.
Ahsan Manzil
Buriganga Nehri’nin kıyısında bulunan Ahsan Manzil, Dakka’lı Nawab Ailesi’nin resmi konutudur. Mükemmel Saray olarak da bilinen Ahsan Manzil, Hint Saracenic Revival mimari tarzı ile yapılmıştır. 1859 yılında yapımına başlanan eser 1872 yılında kullanıma açılmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet veren pembemsi rengiyle konuklarını büyüleyen muhteşem yapı Dakka kentinin en bilinen sembollerinden biridir. Ülkede en fazla turisti ağırlayan yerdir.
Lalbagh Kalesi
Buriganga Nehri’nin yakınlarında, başkent Dakka’nın doğu kısmında yer alan Lalbagh Kalesi 17.yüzyılda inşa edilmiştir. Subahdar Muhammed Azam Şah tarafından yapılmış olan Moğol kalesi kompleksi 10 yılda yapılmıştır. Uzun sürede yapılan kale günümüzde Muhammed Habibur Rahman, Pari Bibi ve Charles D’Oyly gibi değerli zatların türbelerine ev sahipliği yapmaktadır.
Dhakeshwari Ulusal Tapınağı
Ülkenin başkenti Dakka’da bulunan Dhakeshwari Ulusal Tapınağı bir Hindu tapınağıdır. Dakka Tanrıçası olarak çevrilen Dhakeshwari Ulusal Tapınağı 1971 yılında yapılan Kurtuluş Savaşı sırasında ülkenin en önemli Hindu tapınağı olmuştur. Sena adı verilen mimari tarz ile inşa edilen tarihi yapı 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Tapınağın içinde çok dikkat çekici heykeller bulunmaktadır. Tapınağın 4 adet kubbesi bulunmaktadır.
Kurtuluş Savaşı Müzesi
1996 yılında hizmete açılan Kurtuluş Savaşı Müzesi, Bangladeş halkını Pakistan’dan kurtulmak için verdiği mücadelenin anısına inşa edilmiştir. Mücadeleyi anlatan çok sayıda eserin bulunduğu müzenin zemin katında Bangladeş’in erken tarihini ve Bengal’de Hintlilerin İngilizlere karşı verdiği bağımsızlık mücadelesine dair eserler sergilenmektedir. Müzenin diğer katlarında ve bölümlerinde kurtuluş savaşında kullanılan üniformalar, silahlar, ağır silahlar ve mühimmatlar sergilenmektedir. Özellikle mücadele sırasında ölenlerin kafatasları ve şiddeti gösteren resimler çok dikkat çekmektedir.
Bangladeş Ulusal Müzesi
1913 yılından beri hizmet veren Bangladeş Ulusal Müzesi’nde çeşitli bölümlerde sergilenen eserler bulunmaktadır. Müzede, dekoratif ve etnografik eserlerin yanında medeniyet, doğal tarih, klasik sanat ve sanat bölümlerinde farklı eserler sergilenmektedir. Müze başkent Dakka’dadır. Ülkenin savaş yıllarında kullanılmış olan işkence aletleri, ülkeyi santim santim gösteren haritalar, Bengal Kaplanı heykel çalışmaları, ülkenin meşhur sanatçılarına, eski politikacılarına, bilim adamlarına ait fotoğraflar ve bazı belgelerin bulunduğu müze oldukça gözdedir.
Jatiyo Sriti Shoudho
Bangldeş Bağımsızlık Savaşında vefat edenlerin anısına oluşturulmuş olan Jatiyo Sriti Shoudho hafızalardan silinmeyen kareleri saklamaktadır. Mimar Syed Mainul Hossain tarafından tasarlanan anıt, 1982 yılında 48 metre yüksekliğine yapılmıştır. Başkentin önemli simgelerinden biri olan anıt, milli benliğini harekete geçirmesi planlanarak inşa edilmiştir.
Altmış Kubbe Camii
Ülkede yaşanan saltanat döneminde kalmış olan Altmış Kubbe Camii, 1442 ile 1459 yılları arasında inşa edilmiştir. Çeşitli isimlerle de anılan cami, Hint Yarımadasının en değerli manevi yapıtlarından biridir. 60 sütunu ve 77 adet kubbesi bulunan ibadethane yaklaşık 5267 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Kubbeleri ise oldukça dikkat çekicidir.
Kakrail Camii
Dakka’daki Ramna Parkı yakınlarında bulunan ve Bangladeş’in Tablighi Faaliyetlerinin yapıldığı merkezdir. Kakrail Camii, ülkede İslamiyet adına en doğru ve ayrıntılı bilgilerin verildiği yerdir. Hare Yolu üzerinde bulunan camii Tüm İnsanların Barışı sloganları ile faaliyetlerini yapmaktadır.
Shishu Park
Ülkenin ilk çocuk parkı olan Shishu Park 15 dönümlük araziye kurulmuştur. 1979 yılında kurulmuş olan park her gün binlece kişiyi ağırlamaktadır.
Yıldız Camii
19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olan camii mavi yıldızlı motifler ile süslenmiştir. Mirza Golam Pir tarafından yaptırılmış olan cami 4 minareli ve 5 kubbelidir. Caminin İngiliz ve Japon Kaolin çinileriyle bezenmiştir. Ülkenin en şirin camii olarak bilinen caminin uzunluğu 21,34 metre, genişliği ise 8 metredir.
Bangladeş'in Mutfağı ve Yemek Kültürü
Bangladeş, komşusu olan ülkelerden ve tarihinde bulunan kültürlerden etkilenerek karma bir mutfak kültürü meydana getirmiştir. Özellikle Hindistan mutfağı ülkede çok etkilidir. Hindistan yemeklerinde baharat kullanır fakat Bangladeşliler Hindistan’dan daha fazla baharat kullanmaktadır.
Bangladeş yemekleri Türklerin damak lezzetine çok fazla hitap etmemektedir. Fakat Hint mutfağını lezzetli bulanlar için ideal yemeklerle doludur. Sadece yöresel yemeklerin yapılmadığı ülkenin büyük şehirlerinde dünya çapında ünlü olan fast food marklarını görmek mümkündür. Lüks restoranlarda dünya lezzetleri bulunmaktadır. Uygun ortamda saklamadıkları ve hijyene dikkat etmediklerinden dolayı sokak satıcılarında yiyecek alınması pek uygun olmamaktadır.