Bayburt Uçak Bileti

Bayburt Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 40° 15' 37.1484'' Kuzey ve 40° 13' 40.9656'' Doğu
  • Bölge:Karadeniz Bölgesi
  • Alan:3741 km2
  • Nüfusu:80.417
  • Rakım: 1554 m
  • Plaka Kodu:69
  • Telefon Kodu:(+90) 458
  • Posta Kodu: 69xxx
  • İklimi: Karadeniz İklimi, Karasal İklim

Bayburt Hakkında Genel Bilgi

Bayburt Adı Nereden Gelmektedir?: Doğu Karadeniz Bölgesine yakın konumda bulunan kentin bilinen ilk ismi Baberd’dir. Fakat bunun dışında farklı kaynaklarda Baiberdan, Bayberd, Paypert ve Baiburt şeklinde de geçmektedir. Selçuklu zamanından itibaren ise buraya Bayburt adı verilmiştir. Dolayısıyla kentin adı hep aynı kalsa da söylenişi değişmiştir.

Bayburt’un Coğrafi Yapısı: Bayburt’taki coğrafi yapı genellikle dalgalıdır. Etrafı dağlık olan şehrin orta kesimlerinde ise düzlükler yer almaktadır. 

Bayburt’un Dağları: Karadeniz Bölgesinin genel özelliği olan dağlık yapı burada da net bir şekilde görülmektedir. Kentin hemen her yerinde dağlar bulunmaktadır. Söz konusu dağların kimisi oldukça yüksek iken kimisi ise nispeten daha alçaktır. Bunlardan bazıları Akdağ,Şehitosman Tepesi, Mezge Dağı, Mürveli Dağı,Divanyurdu Dağı, İmalı Dağ, İmamali Dağı, Kızılkürtüs Dağı, Aknine Tepe, Akniyet Dağı, Çaşkır Tepe, Çavuşkıran Dağı, Koç Dağı ve Malmekan Tepe’dir.

Bayburt’un Akarsular: Şehrin etrafında çok sayıda dağ olması ve Karadeniz ikliminin özelliği gereği buraya sürekli yağış düşmesi kentin içerisinde çok sayıda irili ufaklı akarsu olmasına neden olmaktadır. Burada yer alan en büyük akarsu Çoruh Nehridir. Bunun dışında il sınırları içinde çok sayıda küçük dere ve çay bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Beşpınar Deresi, Aydıncık Deresi, Çoraklı Dere, Masat Deresi, Yıldırım Çayı ve Küçükgelengeç Çayı’dır.

bayburt hakkinda

Bayburt İlinin İklimi: Karadeniz ikliminin etkili olduğu kentte karasal iklim de görülmektedir. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak geçerken kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Kentteki en yüksek sıcaklık 36 derece iken en düşük sıcaklık ise -26 derecedir. Karadeniz ikliminin çok kısıtlı alanda görülmesinin bir sonucudur. Dağların üzerinde çok az orman bulunmaktadır. Daha önceki dönemlerde çıkan yangınlar ve düzensiz yerleşim böyle bir sonucun ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bayburt’un Komşuları: Bayburt’a komşu olan iller Erzincan, Erzurum, Rize, Trabzon ve Gümüşhane’dir.

Bayburt İlinin İlçeleri: Sonradan il olan şehrin sadece iki tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Demirözü ve Aydıntepe’dir.

Bayburt Şehrinin Ekonomik Yapısı: Kentin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kentin içerisinde yer alan ovalarda tarım yapılmakta olup sulamanın tam olarak yapılamamasından dolayı yeterince verim elde edilememektedir. Bundan dolayı ovalarda genellikle buğday ve arpa yetiştirilmektedir.

Bayburt’a Nasıl Gidilir?/Bayburt’a Ulaşım

Bayburt’a gitmek isteyen kişilerin tercih edebileceği ulaşım seçeneği sınırlıdır. Kente sadece kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Şehirde havalimanı olmadığı için insanlar uçaklarla buraya gelememektedir. Fakat hava yolunu kullanmak isteyen kişiler başta Erzurum olmak üzere civar illerde bulunan havalimanlarını etkin bir şekilde kullanmaktadır.

Karayolu Ulaşımı: Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesinin geçiş noktası olan Bayburt’a kara yolu ile ulaşmak son derece kolaydır. Bağlantı yolları kullanılarak uzak yerlerden buraya gelinebilmektedir. Erzurum, Ankara, İstanbul ve Rize gibi yerlerde direkt buraya gelmek mümkündür. Şehirde yer alan otogardan yapılan otobüs seferleri ile ülkenin farklı bölgelerine gidilebilmektedir.

Bayburt’ta şehir içi ulaşım taksi, dolmuş, otobüs ve minibüslerle sağlanmaktadır. Şehir merkezinin küçük olmasından dolayı insanlar istedikleri noktalara tek bir vasıta ile gidebilmektedir.

bayburt nasıl gidilir

Bayburt’ta Nerede Kalınır/Bayburt Otelleri

Kent içerisinde sınırlı sayıda otel bulunurken öğrenciler için pansiyon ve apart tarzı yerler bulunmaktadır. Kentte bulunan otellerden bazıları şunlardır:

3 Yıldızlı Oteller:

  • Büyük Bayburt Oteli
  • Otel Saraçoğlu

Bayburt’ta Ne Yenir?/Bayburt Mutfağı

Bayburt’ta yapılan yöresel yemeklerde un ve una bağlı ürünler yoğunlukla kullanılmaktadır. Bunun dışında yemeklerde sebze, et ve zeytinyağı yoğun olarak kullanılmaktadır. Kentte yapılan yemeklerden bazıları Herse, Su Böreği, Kara Pancar, Patatesli Kereviz Çorbası, Sirkeli Köfte şeklindedir.

bayburt ne yenir

Bayburt’un En İyi 10 Restoranı

  • Zafer Lokantası
  • Dönerci Canbaba
  • Aile Kasabı
  • Bayburt Lokantası
  • Bayburt Pide Salonu
  • Burak Pide Salonu
  • Eren Baba Pide Salonu
  • Çoruh Et Lokantası
  • Aktaş Pide Salonu
  • İmarattepe Sosyal Tesisleri

Bayburt’ta Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Bayburt konumu itibariyle çok özel bir kenttir. Bundan dolayı tarih boyunca devletler buraya özel bir önem vermiştir. Bu bağlamda şehrin içerisinde çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Bunun dışında kentin farklı noktalarında doğal güzellikler de yer almaktadır. Tüm bu güzellikler sebebiyle insanlar buraya gelerek keyifli zamanlar geçirmektedir.

Çoruh Nehri Rafting Parkurları: Kentte bulunan Çoruh nehri buraya ayrı bir güzellik sunarken aynı zamanda da adrenalin tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Rafting yapmak isteyen kişiler için burası son derece uygun bir yer olarak dikkat çekmektedir. Rafting yapan kişilere göre burası dünyanın en hızlı ve en derin parkurlarından bir tanesidir. Bu özelliğinden dolayı yılın farklı dönemlerinde insanlar buraya rafting yapmak için gelmektedir. Toplamda 4 farklı parkurun bulunduğu bölgenin doğallığını kaybetmemiş olması insanlara ayrıca çok özel manzaralar sunmaktadır. Bu bağlamda Çoruh nehri kentin en güzel ve özel yerlerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.

bayburt gezilecek yerler

Bayburt Kalesi: Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber bu konuda farklı görüşler bulunmaktadır. Ermeniler zamanında yapıldığı söylense de daha öncesinde de kalenin burada olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Buna göre kalenin ilk defa milattan önceki yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. İçerisinde 20 adet kitabe bulunan kale 1900’lü yıllarda yapılan savaşlarda büyük zarar görmüştür. Kalenin yüzeyinde bulunan çini süslemeler buraya Çinimaçin adı verilmesine neden olmuştur. Bu kale aynı zamanda Dede Korkut Hikayelerinde çok görkemli olarak anlatılmaktadır.

Aydıntepe Yer Altı Şehri: Aydıntepe’de bulunan yer altı şehri dehliz şeklindedir ve farklı nedenlerle oluştuğu tahmin edilmektedir. 1988 yılında yapılan bir kazı esnasında tesadüf eseri olarak bulunan yapı ilgili birimler tarafından koruma altına alınmıştır. İçerisinde çok sayıda galeri bulunan yer altı şehrinin uzunluğu 1 km’yi bulmaktadır. Turizme açık olan bu yer altı şehrinin mutlaka görülmesi gerekmektedir. Kente gelen kişilerin önemli bir kısmı burayı ziyaret etmektedir. 

Bayburt’ta Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Bayburt’un Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesinin geçiş noktasından bulunmasından dolayı kültürü her iki bölgeden de etkilenmiştir. Dolayısıyla kültür ve sanat alanında ciddi bir zenginlik bulunmaktadır. Bu zenginlik yıl içinde yapılan etkinliklerde daha net olarak görülmektedir. Kentte yapılan festivallerden bazıları şunlardır:

  • Bayburt Kırklar Şenliği
  • Geleneksel Tuzlu Su Festivali 
  • Dede Korkut Kültür Ve Sanat Şöleni
  • Korgan Köprü Şenlikleri

bayburt kültür sanat

Bayburt’ta Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Anadolu’nun küçük kentlerinden bir tanesi olan Bayburt’ta gece hayatının çok fazla hareketli olmadığını söylemek mümkündür. İnsanlar genellikle ev gezmelerini tercih ederken daha farklı seçenek arayan kişiler ise kafelerde zaman geçirmeyi tercih etmektedir. Kentte bulunan eğlence yerlerinden bazıları şunlardır:

  • Samanyolu Pastanesi
  • Kutu Cafe
  • Cafeterya Rıhtım