- Ülke Adı: Bhutan
- Başkent: Thimphu
- Nüfusu: 774.830
- Yüz Ölçümü: 46.500 Kilometrekare
- Komşuları: Hindistan ve Çin ile komşu olan bir ülkedir.
- Konuşulan Dilleri: Dzongkha, Tshanglakha ve Lhotshamkha
- Telefon kodu: 975
- Başkan: Kral Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, Başbakan Dasho Tshering Wangchuk
- Para Birimleri: Ngultrum (BTM)
Bhutan’ın Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Bhutan ismi tarihi anlamda ilk olarak 17. yüzyıl içerisinde duyulmuştur. O dönemlerde dini amaçlı olarak kullanılan bir yerleşim yeri olması nedeni ile sınırlı bir tanınma kapasitesine sahiptir. Buna ek olarak Hindistan ve Çin arasında dağlık bir bölgede kurulmuş olması da bu konuda etki etmektedir. Budizm dini inanışının benimsendiği topraklar olarak biline Bhutan’da özellikle Bonizm anlayışı üstün gelmektedir.
Tarihte ülke anlamında ilk bir araya geliş 17. yüzyılda Zhabdrung Ngawang Namgyel tarafından gerçekleştirilmiş bir işlemdir. Bu dönemden sonra Tibet devleti tarafından sürekli olarak işgal edilmeye çalışılsa da başarı elde edilememiştir. Ülke üzerinden yönetim ve ekonomi sistemi bu dönemlerde oluşturulmaya başlamıştır. Ülkede bulunan dönemin kralı Trongsa Penlop Ugyen Wangchuck 1907 yılında hanedan yönetimini ilan etmiştir. Yaklaşık olarak kırk yıl boyunca hanedan yönetimi ile devam eden devlet ilk olarak Hindistan tarafından tanınmıştır. 1949 yılında Hindistan ile imzalanan anlaşma ile dünya tarihinde adı geçmiştir. Günümüzde meşruti monarşi sistemi ile yönetilen devlet 2007 yılında meşrutiyetini ilan etmiştir. 2008 yılı itibari ile yapılan anayasal düzenlemeler ile devlet yönetimi ve demokrasi sistemi yerleşmeye başlamıştır.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
Bhutan Krallığı alan olarak Himalaya Dağlarının doğu kısmında bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak genç bir nüfus yapısına sahip olan ülke dağlık alanlara sahiptir. Topraklarının bir kısmında ılıman bir iklim söz konusu iken dağlık olan kısımlarında oldukça sert iklimler görülebilmektedir. Tamamen doğallık ile özdeşleşen ülkede doğal olmayan tarım ilaçları bulunmadığı gibi yapılaşma noktasında oldukça fazla dikkat edilmektedir. Ülkenin bu doğallığının bozulmaması ve zarar görmemesi için çok fazla turist kabul edilmemektedir. Ülkeye ilk olarak gelen turist 1947 yılında ziyaret etmiştir. 1961 yılına kadar ülke sınırlarında herhangi bir şekilde yol inşa edilmemiştir. Daha sonra inşa edilen tek havaalanı ve yolları doğanın güzelliğini bozmayacak şekilde yapılmıştır. Bhutan’da turistik amaçla gezilebilecek yerler şunlardır;
Dochula Dağ Geçidi
Dochula Dağ Geçidi, Himalaya Dağları içerisinde yer alan bir geçittir. Geçit üzerinde bulunan tepe alanda Himalaya Dağlarını geniş bir perspektif ile rahat şekilde görebilirsiniz. Sunduğu güzel manzaralar ile dinlenebilir ve yerel yemekleri yiyebilirsiniz. Kış aylarında zorlu bir coğrafya ile karşılasa da manzara olarak çok fazla şey sunmaktadır. Yerel halk tatil günlerinde ve boş zamanlarında dinlenmek, aileleri ile zaman geçirmek ve piknik yapmak için burayı tercih etmektedir.
Laya Köyü
Bhutan ile ilgili manzaraların yerel unsurların hepsini bir arada görebileceğiniz yerler arasından Laya Köyü bulunmaktadır. Uzun bir yürüyüş ile varabileceğiniz bu köy doğal güzellikler anlamında çok fazla şey sunmaktadır. Himalaya Dağlarının güzelliklerini en iyi şekilde yaşayarak köye ulaşmak garanti edilmektedir. Kış aylarında görülen ve bu bölgeye özgü olarak görülen kar leoparları ise farklı bir tecrübe yaşamak isteyenler için bölgede bulunmaktadır. Yörenin kültürünün görülebileceği ve üç yılda bir yapılan festivalde görülmeye değer manzaralar sunmaktadır.
Bhutan Kaleleri
Bhutan ülkesinin toprakları oldukça verimli ve değerli topraklardır. Özellikle ılıman iklimin yaşandığı bölgelerdeki topraklar her zaman göz alıcı topraklar olarak görülmüştür. Bu nedenle Bhutan ülkesi Tibet akınlarına maruz kalmıştır. Tarih boyunca yedi kez yapılan akınlar başarıya ulaşamamış ve engellenmiştir. Tibet akınlarına karşı yapılan yapılar içerisinde pek çok kale bulunmaktadır. Bhutan Kaleleri içerisinde önemli olanları Gasa, Semtokha, Trongsa ve Tashichho kaleleridir. Ülkenin farklı alanlarına yayılmış olan bu kaleler birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Ancak hepsi Bhutan yerel bina yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Her birisi görülmeye değer tarihi alanlar olarak dikkat çekmektedir.
Kaplan Yuvası Tapınağı
Bhutan’ın en sembolik yapılarından birisi de Kaplan Yuvası Tapınağıdır. Ülkemizdeki Sümela Manastırı ile benzer özellikler gösteren tapınak oldukça yüksek bir kayalık alana inşa edilmiştir. Budist rahiplerin belli aralıklar ile inzivaya çekildiği bu mekân Budizm adına önemli pek çok kişiyi yetiştirmiştir. Burada Budistlerin yaptığı inziva üç yıl, üç ay, üç gün ve üç saat sürmektedir. Daha önce burada bulunan mağara etrafına dini yapıların inşa edilmesi ile oluşmuş bir tapınaktır. Etrafından bulunan çam ormanları arasında yürüyerek ulaşılan tapınaktaki manzaralar insanı hayran bırakacak cinstendir.
Chorten Ulusal Anıtı
Budist anlayışına göre inşa edilmiş anıtsal bir tapınaktır. Ülkenin merkezi bir noktasında yer alan bu yapı yeşillikler içerisinde bembeyaz hali ile oldukça dikkat çekicidir. Özellikle yaşlı olan Budistlerin gün boyu burayı ziyaretlerine ve dini ayinlerine şahit olabilirsiniz.
Buda Dordenma Heykeli
Budizm denildiğinde akla gelen, büyük ve parlak Buda heykellerinden bir tanesidir. Geniş bir tabiat parkının içerisinde bulunan heykel buradaki en yüksek tepeye inşa edilmiştir. Elli metreden yüksek olan boyu ile yakın çevredeki her alandan görülebilir. Bronz malzemeden inşa edilmiş olan heykelin parlak yapısı altın varaklar ile sağlanmıştır. Etrafından bulunan küçük heykellerin her biri Budizm için farklı bir anlam ifade eder. Özellikle başkentin manzarasının en iyi görüldüğü yerlerden birisine inşa edilmiş olması sayesinde güzel manzaralar sunmaktadır. Ülkenin birkaç farklı noktasında Budizm için önemli ayin alanı bulunmaktadır. Mağaralar ve özel inşa edilen tapınaklar Budistler için önemli görülerek ziyaret edilmektedir.
Yerel Ürünler ve Çiftçi Pazarı
Başkent içerisinde bulunan bu yerel ürünler ve çiftçi pazarı turistik amaçla ülkeye gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır. Bhutan’da çiftçiler tarafından yetiştirilmiş tamamen doğal ürünleri buradan satın alabilir ve tadına bakabilirsiniz. Ayrıca yerel olarak üretilen diğer ürünlere ve önemli dokuma çeşitlerine buradan ulaşmanız mümkündür. Hatıra amaçlı şeyleri buradan satın alabilirsiniz. Özellikle el sanatları ile yapılmış ve doğal boyalar ile boyanmış ürünlerden güzel hatıralık ve hediyelik eşyalar seçebilirsiniz.
Bhutan Mutfağı ve Yemek Kültürü
Bhutan mutfağı doğal ürünler üzerine kurulmuş olan bir mutfaktır. Hayvansal ürünler ve tarım ürünleri ülke mutfağında önemli bir yer tutar. En çok yetiştirilen ve yemeklerde kullanılan ürünler pirinç, buğday ve mısırdır. Bildiğimiz pirinçlerden ve buğdaylardan farklı olarak kırmızı pirinç ve kara buğday tercih edilmektedir. Özellikle doğal yetiştirme tarzını kullanarak büyüttükleri sığır, domuz, koyun, tavuk ve yak etlerini yoğun şekilde kullanmaktadırlar.
Et yahnileri ve çorba tarzı yemeklerde birbirinden farklı baharatlar tercih edilmektedir. Et yemekleri en çok sevilen yemekler içerisinde yer alırken özellikle yak ve sığır etleri mutfaklarının en sevilen etleridir. Geleneksel olarak yapılan ve ema datshi adı verilen yemek içerisinde kırmızıbiber ve peynir bulunur. Hayvancılıkla uğraşmaları dolayısıyla peynir çeşitleri önemli bir yere sahiptir. Sığır ve yak sütleri ağırlıklı olarak peynir ve yağ üretimine harcanmaktadır. Ürettikleri peynirlerini yemeklerde de yoğun şekilde kullanmaktadırlar. Sarımsak ve baharat kullanılan soslar yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir.