Cezayir Uçak Bileti

Cezayir Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Cezayir
  • Başkent: Cezayir
  • Nüfusu: 41, 32 milyon
  • Yüz Ölçümü: 2.382.000 km2
  • Komşuları: Batı Sahra, Fas, Mali, Moritanya, Nijer, Libya ve Tunus ile komşudur.
  • Konuşulan Diller: Arapça ve Fransızca
  • Telefon Kodu: +213
  • Başkan: Abdülaziz Buteflika
  • Para Birimleri: Cezayir Dinarı

Cezayir’in Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Cezayir’in tarihi M.Ö. 1000’li yıllara dayanmaktadır. Cezayir’e ilk yerleşim kuran kişiler Fenikeli tüccarlardır. Bu tüccarlar Cezayir ülkesinin Akdeniz kıyılarına yerleşmiştir. Kartalca Krallığı’nın Romalılar tarafından M.Ö. 146 senesinde yıkılması ile birlikte ülke Mauretania Caesariensis ismiyle imparatorluğun bir eyaletine dönüşmüştür. Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla birlikte Cezayir önce Vandalların sonrasında ise Bizans’ın egemenliğe altına girmiştir. 7. yüzyılın ortalarından itibaren Cezayir’e Emevi akınları başlamıştır.

Cezayir’de yaşayan Berberi Kabilesi İslamiyet’i kabul ettikten sonra İslamiyet ülkede hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Emevi egemenliğine başkaldıran Berberiler burada mahallî emirlikler kurdu. Rüstemliler Devleti 777-909 yılları arasında Cezayir’de kuruldu. Bu devlet Müslümanların kurduğu ilk bağımsız devlettir. Rüstemliler Devleti’nin yıkılmasının ardından Cezayir Fatımi Devleti’nin hâkimiyetine girdi. İspanyollar da sahil şeridinde bulunan önemli kentleri 1505-1513 tarihleri arasında ele geçirdi.

cezayir uçak bileti

Hızır Reis ve kardeşi Oruç Reis Cezayir’e gelerek İspanyollara karşı mücadele etmeye başlamıştır. Yavuz Sultan Selim’in egemenliğinde hareket eden bu iki kardeş, Şerşel ve Cezayir’i ele geçirdiler. Oruç Reis Cezayir ve Şerşel’in sultanı ilan edildi. Tlemsen’i İspanyollardan geri almak için yapılan savaşta Oruç Reis hayatını kaybetti ve yerine kardeşi Hızır Reis geçti. Hızır Reis, 1519 senesinde Yavuz Sultan Selim’den yardım istedi ve Osmanlıların desteğini almaya çalıştı. Yavuz Sultan Selim Hızır Reis’i Cezayir’in hâkimi olarak tanıdı ve onu Hayreddin lakabı ile andı. Böylelikle hutbe artık Osmanlı padişahının adına okunmaya başlandı ve Cezayir Osmanlı hâkimiyetine girmiş oldu.

Fransız sömürge dönemi, 5 Temmuz 1830 tarihinde Cezayir’in Osmanlıların elinden çıkması ile başladı. Fransızlar Cezayir’in tamamını 1847 yılında ele geçirdi. 1848 senesinde Fransızlar ülkeyi üç eyalete böldü ve atadıkları valiler aracılığı ile ülkeyi yönetmeye başladı. II. Dünya Savaşı’nın ardından Cezayirliler Fransızlara karşı sosyal ve ekonomik talepleri olan gösteriler düzenlemeye başladı. Fransızlar bu gösterileri bastırmak için silahla müdahale etti. 1 Kasım 1954 tarihinde Cezayir’de Fransızlara karşı silahlı mücadele başladı. Cezayir’in bağımsız bir devlet olmasının temellerini bu silahlı kalkışma attı. 19 Eylül 1958 senesinde Kahire’de yapılan toplantı sonrasında Cezayir’in ileri gelenleri Cezayir Cumhuriyetini kurduklarını ilan ettiler. 1 Temmuz 1962 senesinde Cezayir bağımsız bir devlet oldu.

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar

Cezayir ülkesi Akdeniz’e olan kıyısıyla, tarihi eserleri, pazarları, yemekleri ile dünya çapında turistlerin ilgisini çekmekte olan bir ülkedir. Cezayir çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmakta olan bir ülkedir. Her yıl on binlerce turist bu ülkeyi ziyaret etmektedir. Cezayir’in başkenti olan Cezayir’de hem doğal güzellikleri ile hem de uygun fiyatları ile turistlerin ilgisini çekmektedir.

cezayir gezilecek yerler

Notre-Dame d’Afrique

Notre-Dame d’Afrique 19. asırda inşa edilmiş Roma Katolik kilisesidir. Fransız sömürge döneminden kalan bir eserdir. Tamamlanması 14 sene süren bu eser, 1872 senesinde açılmıştır. Fransa’da popüler olan Bizans ve Roma unsurlarından esinlenerek inşa edilmiştir. Kubbesinin dış cephesi beyaz mozaikler ile kaplıdır. Bu yapı çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede hoşgörünün simgesi olarak görülmektedir. Tarihi yerlerle ilgisi olan turistlerin ziyaret etmekten keyif alacağı bir yapıdır.

Martyrs’ Memorial Algiers

Başkentin en görkemli eserlerinden bir tanesidir. Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nı yâd eden sembolik somut bir anıt olma özelliği vardır. Bu anıt en çok ziyaretçi alma özelliğine de sahiptir. Ayrıca bu anıt yabancı ülkelerin liderleri tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir. Cezayir Kurtuluş Savaşında yaşamını yitirin kişilerin anısına inşa edilmiştir. Bu anıt, Cezayir bağımsızlığını kazandıktan 20 sene sonra açılmıştır. Hem şehir hem de ülke ile ilgili pek çok bilgiyi bu anıt ziyaret edilerek öğrenebilirsiniz. Gökyüzüne uzanan palmiye yaprakları biçiminde üç beton levha, savaşta yaşamını yitirenler için duyulan saygı ve sevgiyi temsil etmektedir.

cezayir

Jardin d’Essai du Hamma

Cezayir’de buluna en güzel parktır. Günün her saati ve her mevsimde rahatlıkla dolaşabilirsiniz. İnsanların ruhunu dinlendiren bu park aynı zamanda stresten uzaklaşmak isteyen kişiler için de vazgeçilmez bir alandır. Akdeniz kıyılarında farklı türlerdeki pek çok ağaca ve bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu park yaklaşık olarak 30 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Cezayir’de ki en büyük ağaç ve bitki koleksiyonlarını bulabileceğiniz ve keyifli saatler geçirebileceğiniz bir yerdir. Hem yabancı hem yerli olan bitki ve ağaç çeşitlerini görebileceğiniz dev bir botanik bahçedir. Parkın inşasına 1831 yılında başlanmıştır. İngiliz ve Fransız mimarisinin özelliklerini taşıyan bu park Cezayir ülkesinin en yeşil alanı olarak dikkat çekmektedir. Düzlük alanları, temiz havası ve yemyeşil manzarası ile görenler bu parka hayran kalmaktadır.

cezayir tatil tur

Cezayir Mutfağı ve Yemek Kültürü

Cezayir toprakları hem Afrika’da hem de Akdeniz’dedir. Bu nedenle de Akdeniz mutfağının etkisi bu ülkede görülmektedir. Kuzu eti Cezayir yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ülkedeki etnik yapıların fazlalığı yemek çeşitlerine de yansımıştır. Bu sebeple Cezayir’de birbirinden farklı tatlara sahip pek çok yemek yiyebilirsiniz. Farklı lezzetlerle tanışma fırsatını bu ülkede yakalayabilirsiniz. Cezayir ülkesinde yapılan yemeklerin büyük bir çoğunluğu tencerede yapılan yemeklerdir. Çünkü Cezayir halkı genelde soslu yemeklerden hoşlanır. Öte yandan merquez, pirzola gibi besinler ızgarada pişirilerek servis edilir. Meşui adı verilen ve fırınlarda bütün olarak pişirilen kuzu yemekleri en meşhur yemeklerin başında gelmektedir.

Kuskus pilavı Cezayir’de sevilerek tüketilen bir yemektir. Kuskus, genelde et ve sebze yemekleri ile birlikte servis edilmektedir. Cezayir’in en ünlü yöresel lezzetlerinden bir tanesi de zeytinli tavuktur. Genelde davetlerde misafirlere ikram edilen bir fırın yemeğidir. Tajine adı verilen yemeğin içerisinde ise soğan, maydanoz, et, zeytin ve patates vardır. Çok leziz bir sebze yemeğidir. Mercimek çorbası Cezayir’de en çok tercih edilen çorba çeşididir.

Begnets adı verilen çörek yağda kızartılan bir hamur işidir. Bu hamur kızartmasının üzeri şekerle kaplıdır ve sokaklarda satıcılar tarafından satılmaktadır. Cezayir ülkesinin en meşhur tatlısın adı Hurmalı Makrot’tur. Bu tatlıyı herkes severek tüketmektedir. Cezayir’e has ekmeklerde mevcuttur. Bu ekmeklerden bir tanesine ev ekmeği denilmektedir. Bu ev ekmeğini her Cezayirli günlük olarak tüketmektedir. Gireceğiniz her evde bu ekmeğe rastlayabilirsiniz. Galette adını verdikleri ekmek çeşidi ise ev ekmeğinin yuvarlak hale getirilmiş biçimidir. Bu ekmeği Cezayirliler her öğünde tüketmektedir. Şakşuka ve havuç dolması da gene Cezayir’in ünlü yöresel tatlarıdır. Tatlıları arasında kadayıf ve baklavayı da sayabiliriz.

Fransızların etkilerinin yemeklere ve tatlılara da yansıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Örneğin Fransızların severek tükettikleri çikolatalı baklava Cezayir’de en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Öte yandan bu ülke şarapları ile de son derece ünlüdür. Şarap üretimi bakımından en eski yerlerden bir tanesidir. Leziz et yemeklerinin yanında şarap içme kültürü Cezayir’de yaygındır. Balık çeşitleri de Cezayir’de çok sık tüketilen besinler arasındadır.