- Ülke Adı: Cibuti
- Başkent: Cibuti
- Nüfusu: 956.985
- Yüz Ölçümü: 23.200 km2
- Komşuları: Eritre Devleti, Etiyopya, Somali
- Konuşulan Diller: Somalice, Arapça, Fransızca
- Telefon Kodu: +253
- Başkan: İsmail Omar Guelleh
- Para Birimleri: Cibuti Frankı
Cibuti’nin Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Mısırlılardan kalan antik dönem eserlerin bir bölümüne Cibuti’nin Tacura kentinde rastlanmıştır. 10. asırdan sonra bu bölgeye Müslümanlar daha sık gelmeye başlamıştır. Bu gelişler Cibuti’nin Müslüman oluşunda etkin bir rol oynamıştır. Cibuti 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir. 1859 yılında Obock kentini ilhak eden Fransızlar, 11 Mart 1862 yılında Ahmed Ebu Bekir’i bir anlaşma yapmaya mecbur bıraktılar. Yapılan anlaşmaya göre Obock kenti 52.000 Frank karşılığında Fransızlara bırakılacaktı. Bu anlaşma sayesinde Fransızlar bölgede hâkimiyet kurdular. Fransa bu bölgede kurduğu egemenliği sonrasında genişletti.
Fransızlar sömürge alanlarını genişletmek ve bölgede denetim mekanizmaları genişletebilmek için Cibuti ile Etiyopya ülkesinin bugünkü başkentini Adis Ababa’yı birbirine tren yolu ile bağladı. Ayrıca bu tren yolu sayesinde Fransa bölgedeki ticari faaliyetlerini de hızlandırdı. Bu tren yolu bir de tüm bunlara ilave olarak Fransızlara karşı gelişebilecek herhangi bir ayaklanmayı bastırmak için lazım olan ulaşım olanağını da sağlıyordu. Cibuti halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman’dır ve hiçbir zaman Fransız sömürgecilerini yurtlarında istememiştir.
Müslümanların yaptığı tüm kalkışmaları Fransız egemenleri zulüm ve baskı yaparak önlemeye çalıştılar. 1970’lerin sonlarına kadar Fransızlarla, Müslüman halk arasında mücadeleler sürmüştür. Cibuti’de 1977 yılında referandum yapıldı ve halkın %98’i bağımsızlıktan yana oy kullandı. Cibuti’nin bağımsızlık tarihi 27 Haziran 1977’dir.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Cibuti Kızıldeniz’in küçük incisi olarak bilinmektedir. Doğu Afrika’da yer alan Cibuti ülkesi son derece sessiz ve sakin bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Kızıldeniz kıyılarında bulunan harika plajları, yaban hayatı ve harika doğası ile yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam eden bir ülkedir. Afrika kıtasının en güzel ve en çok turist çeken ülkelerinden biri de Cibuti’dir. Gezip görebileceğiniz çok fazla güzel mekâna sahip olan bu ülke ziyaret eden herkesi kendisine hayran bırakıyor. Siz de bu ülkeyi ziyaret etmek isterseniz Cibuti uçak bileti satın alabilirsiniz.
Moucha Island
Bu ada Tadjoura Körfezi’nin tam ortasında bulunmaktadır. Cibuti’de dalış yapmak isteyen kişiler için en uygun ve en güzel yer burasıdır. Kızıldeniz’in efsanevi manzarasını bu adada görebilirsiniz. Köpek balıkları ve balinalarla birlikte yüzme tecrübesini yine bu adada edinebilirsiniz. Başkentten bu dalış noktasına gitmek için tekne seferleri düzenlenmektedir. Tekne ile yapacağınız 10 dakikalık bir seyahatin ardından Moucha Adasına varırsınız.
Khor Ambado Beach
Bu plaj Cibuti’nin en büyük plajı olma özelliği taşımaktadır. Bu plajın bir diğer adı da Fransız plajıdır. Çünkü Cibuti’de yaşamakta olan Fransız askerleri bu plajda aileleri ile birlikte tatillerini genelde burada yapmaktadır. Bu plajda dalış, yüzme ve farklı farklı su aktiviteleri yapılabilmektedir. Uzun kumsalı ve temiz suları ile pek çok turist için önemli bir tatil adresi haline gelmiştir. Cibuti uçak bileti bakarak siz de Khor Ambado Beach'e seyahat edebilirsiniz.
Abbe Gölü
Doğu Afrika’da Cibuti ile Etiyopya sınırında bulunmakta olan Abbe Gölü bir tuz gölüdür. Bu göl 450 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 110 bin metrekaresi ise tamamen tuzla kaplıdır. Cibuti’ye gelen turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerin başında Abbe Gölü gelmektedir. Bu gölün manzarası ve atmosferi oldukça etkileyicidir. Harika bir doğal güzelliktir.
Danakil Çöküntüsü
Bu çöküntü deniz seviyesinin yaklaşık olarak 100 metre altında bulunmaktadır. Bu çöküntü gezegendeki en yüksek sıcaklığa sahip yer olarak bilinmektedir. Danakil çöküntüsü ayrıca dünyadan cehenneme açılan kapı olarak da adlandırılmaktadır. Öte yandan 3,2 milyon senelik meşhur insansı fosil olan Lucy bu bölgede bulunmuştur.
Assal Gölü
Bu göl deniz seviyesinin ortalama 150 metre altında, Afrika kıtasının en alçak noktasında yer almaktadır. Assal Gölü ülkenin beyaz elması olarak da bilinmektedir. Bu doğa harikası olan yer aynı zamanda dünyadaki en tuzlu ikinci gölüdür. Gölün etrafını saran tuz oluşumları harika görüntüler oluşturmaktadır. Bu nedenle fotoğraf tutkunları için çok fazla tercih edilmektedir. Bu enfes görüntüleri pek çok ünlü fotoğrafçı çekmiştir.
Cibuti Mutfağı ve Yemek Kültürü
Cibuti mutfağı farklı kültür ve milliyetlerden etkilenmiş ve böylece çok çeşitli lezzetler ortaya çıkmıştır. Ülkenin eski işgalcisi olan Hindistan ve Fransa’nın yanı sıra komşu devletler olan Yemen, Somali ve Etiyopya tarafından mutfak konusunda büyük düzeyde etkilenmiştir. Cibuti ülkesinde birbirinden eşsiz ve leziz yemeklerin tadına bakma fırsatı sunmaktadır. Sambuussa adı verilen meze sebze, soğan ve et karıştırılarak hamur kızartması haline getirilir. Kızarmış sambuussa rendelenmiş sebze ve domates salçasından yapılan bir sos ya da baharatlı biberli acı sos ile servis edilmektedir. Cibuti halkı genel olarak köylü ve göçebe olan orijinal insanlardır. Bu sebeple kuzu ve keçi eti, deve eti ve deniz ürünleri için özel lezzet tercihleri sunmaktadır.
Fah-Fah adı verilen Cibuti güveci ülkenin en meşhur yemekleri arasında gösterilmektedir. Fah-Fah deve ya da kuzu eti ile yapılmaktadır. Cibuti muzlu börek gerçekten bu ülkeye giden turistler için farklı bir deneyim olacaktır. Bu börek yapılırken yalnızca küçük bir Hindistan cevizi, un ve olgun muz kullanılmaktadır. Daha sonrasında ise börekler bal ya da pudra şekeri ile sıcak olacak şekilde tozlanır ve servis edilir. Xalwo adı verilen tatlı ülkemizdeki helvaya yakın bir tatlıdır. Xalwo bayram, düğün gibi özel günlerde yapılan bir tatlıdır. Bu tatlı kutlamalar devam ederken misafirlere ikram edilir. Bu tatlı çörek otu, Hindistan cevizi, vanilya, süt, kakao ile pişirilir. Üzerine susam ve pudra şekeri dökülerek servis edilir. Bu tatlının yanında kahve ya da çay genelde tercih edilir. Sabayaad ise tuz, su ve undan oluşan bir hamur türünden yapılır. Cibuti'nin yemek kültürünü yerinde denemek isterseniz Cibuti uçak bileti fiyatlarını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Hafif kızaran hamur kare şeklinde kesilerek servis edilir. Bu hamur çeşidi genelde kahvaltıda bal ile akşam yemeğinde ise bol soslu fasulye yemeğinin yanında yenir. Cibuti kuzu güveci Cibuti’nin ulusal yemeğidir. Kurban Bayramlarında en çok hazırlanan yemek Cibuti kuzu güvecidir. Yemeğin içine çeşitli leziz baharlar ilave edilerek güvecin daha lezzetli olması sağlanır. Bu yemeğin yanında tereyağı sosu da servis edilir. Cambaboor şatafatlı resepsiyonlar ya da kutlamalar için hazırlanmaktadır. Bu yiyecek mısır, sarımsak, soğan ya da çörek otu ve anason tohumuyla zenginleştirilir. Bu şekilde daha leziz bir yiyecek haline gelir. Bu hamur işinin yanında genelde ekşi ya da tatlı yoğurtta verilir. Tereyağı ile de servis edilebilir. Makbaza adı verilen yemek aslında bir yan yemek çeşididir. Bu yiyecek pişirme işleminden sonra parçalara ayrılır.
Muz ve bal ya da tahinle karıştırılır. Püre şeklinde servis edildiği de olur. Son derece lezzetli bir besindir. Galettes Cibuti her öğünde kullanılan bir ana besindir. Cibuti ülkesinde ve komşu ülkelerde çok yaygın bir şekilde insanlar Galettes Cibuti’yi tüketirler. Aşırı derecede besleyici özelliği olan bu hamur işini bal ya da tereyağı ile birlikte tüketildiğinde mükemmel bir lezzet ortaya çıkmaktadır.