- Ülke Adı: Çin Halk Cumhuriyeti
- Başkent: Pekin
- Nüfusu: 1.382.323.332
- Yüz Ölçümü: 9.596.961 km2
- Komşuları: Çin’in komşuları, Moğolistan, Kuzey Kore, Rusya, Sarı Deniz, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi, Laos, Vietnam, Birmanya, Nepal, Bhutan Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Afganistan ve Tacikistan’dır.
- Konuşulan Dilleri: Resmi dili Çincedir. Ülkede tanınmış olan diller, Moğolca, Zhuangca, Tibetçe ve Uygurcadır.
- Telefon kodu: +86
- Başkan: Şi Cinping
- Para Birimleri: Çin Yuanı
Çin Kuruluş Yılı
Çin Halk Cumhuriyeti’nin köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Ülkede yönetimi elinde bulunduran ilk hanedanın Hya ve Şang sülaleleri olduğu tarih sayfalarında yazılmaktadır. Hya ve Şang sülaleleri hakkında ayrıntılı bilgi bulunmayıp sadece hükümranlarının adları bilinmektedir. Şang sülalesinin M.Ö. 1450 ile 1050 yılları arasında o zamanki Çin Ovasına hâkim oldukları bilinmektedir. Daha sonraları Çov Sülalesi, Tsin’in Sülalesi, Han Sülalesi, Suy Sülalesi, T’ang Sülalesi, Yüan Hanedanı, Ming Hanedanı ülkeyi yönetmiştir. Çeşitli hanedanlıklar ve sülaleler tarafından yönetilen ülkede 1912 yılında milliyetçiler yönetimi ele aldırlar.
1920 yılında kurulan komünist partiler taraftar toplayınca ülkede karışıklıklar çıktı. Bir taraftan Japonlar ile savaşan ülke bir taraftan da ayaklanmaları bastırmak için mücadele vermiştir. 1927 yılında komünistlerin başına geçen Mao Çe-Tung ve diğer arkadaşları partilerini güçlendirerek ülke çapında teşkilatlanmışlardır. Böylece hükümet kuvvetlerine karşı daha sert bir karşılık vermişlerdi. II. Dünya savaşından sonra ülkede milliyetçiler ile komünistler karşı karşıya geldi. Mao Çe-Tung ve beraberindekiler ülkenin yönetimini ele geçirdiler. Amerika, milliyetçilere yardım eder gibi görünse de aslında komünistlere yardım ederek yönetimi ele geçirmelerine yardımcı olmuşlardır.
Bu aşamada ülkede iki ayrı devlet kuruldu. Biri Çin Halk Cumhuriyeti diğeri ise Milliyetçi Çin Cumhuriyeti’dir. 1 Ekim 1949 yılında Mao Çe-Tung başkanlığında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti Asya kıtasındaki bütün Çin topraklarına hâkim oldu. Milliyetçi Çin Cumhuriyeti ise Formozan Adası taraflarında kuruldu. Mao Çe-Tung 1976 yılında ölünce, ölümünün ardından yönetimdeki eksiklikleri açıklanarak eleştirildi. Yeni gelen idareciler Japonya ve Amerika ile ekonomik iş birliği yapmaya karar verdiler. Kendi içinde kapalı olan Çin Halk Cumhuriyeti Mao’dan sonra ekonomik ve siyasi bakımdan yumuşadı, kapılarını yabancı sermayelere açtı.
Yapılan araştırmalar ülkenin tarihine dair yeni bilgiler ortaya çıkarmaya devam etmektedir.
Çin Gezilecek Yerler
Çin Seddi gibi dünya çağında çok değerli mekanlara sahip olan ülke, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çin’in coğrafi güzellikleri kadar tarihi ve kültürel mekanları da görülmeye değerdir. Çin uçak bileti alıp, görebileceğiniz yerler şunlardır;
Çin Seddi
Yapımına M.Ö. 221 yılında başlanıp M.S. 608 yılında bitirilmiş olan Çin Seddi, dünyanın en büyük defansif bloğudur. Günümüzde belli bir bölümü ziyarete açık olan set yaklaşık olarak 6 bin metre uzunluğuna sahiptir. 800 yıl gibi uzun bir zamanda inşa edilen settin duvar kalınlığı 6 ile 7 metre, yüksekliği ise 4 ile 6 metre arasındadır. Dünya üzerindeki yapılar içinde uzaydan görüntülenebilen tek yapı olan Çin Seddi, ülkeyi Türk saldırılarından korumak ve halkın Çin’den kaçmasını engellemek için kurulmuştur. İnsanı korku neticesinde neler yapabileceğinin vücut bulmuş hali olan Çin Seddi, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Ülkenin en çok turisti ağırlayan mekânı olan set 2007yılında dünyanın yedi harikası arasına alınmıştır.
Toprak Askerler
Çin’in ilk hükümdarı olan Ghin Shi Huang’ın mezarında bulunan pişmiş kilden yapılan heykeller şensi eyaletindedir. Eyaletin Şian merkezinde bir çiftçi tarafından 1974 yılında tesadüfen bulunmuş olan heykellerin milattan önce 2. yüzyılın başlarına ait olduğu düşünülmektedir. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine alınmış olan toprak askerlerden ve savaş araçlarından toprak altında daha çok sayıda var olduğu düşünülmektedir. Mezarda bulunan toprak askerlerin daha hiç eşi ve benzeri görülmemiştir.
Yasak Şehir
Ming ve Çing sülalelerinin hükümdarlarının imparatorluk sarayı olarak kullanılmış olan Yasak Şehir, başkent Pekin’dedir. 8707 odası ile 1406 ile 1420 yılları arasında inşa edilmiş olan yapı 720 metrekarelik bir alana sahiptir. Kompleks yapı 1925 yılından günümüze kadar Saray Müzesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin siyasi propaganda ve devlet törenlerinin yapıldığı mükemmel yapı 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiştir. Dünya çapındaki en büyük ahşap bina olarak onaylanmış olan Yasak Şehri her yıl milyonlarca kişi ziyaret etmektedir. Siz de Yasak Şehri ziyaret eden milyonlarca turistten biri olmak için Çin uçak biletlerini inceleyebilirsiniz.
Cennet Tapınağı
1406 ile 1420 yılları arasında inşa edilmiş olan Cennet Tapınağı, Pekin’in güneydoğusunda yer almaktadır. Kompleks bir yapıya sahip olan dini yapı Ming ve Ging hükümdarları tarafından da zamanında ziyaret edilmiştir. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış olan tapınakta 4 farklı giriş kapısı bulunmaktadır. Çok farklı bir mimarisi bulunan Cennet Tapınağı, Uzakdoğu’da yapılan birçok mimari eseri tarzı ile etkilemiştir.
Huangshan
En yüksek noktası 1864 metre yüksekliğe sahip olan Huangshan Dağı, ülkenin Anhui Eyaleti’nde bulunmaktadır. Dünyaca ünlü granit tepeleri, çam ağaçları ile mükemmel bir manzara sunan Huangshan, ünlü ressamların ilham kaynağıdır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan bölge gezginlerin ve dağcıların ülkedeki uğrak mekanlarından biridir.
Jiuzhaigou
Tibet Platosu’nun kenarında Min Dağlarının bir parçası olan Jiuzhaigou, ülkenin Siçuan Eyaleti’nde bulunan mükemmel manzaralara sahip doğa koruma alanıdır. Aynı zamanda ulusal park olan Jiuzhaigou 72 bin hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan ulusal parkta, onlarca sayıda şelaleler, rengarenk bitkiler, yemyeşil bitli örtüsü ve göller bulunmaktadır. Karla kaplı alanları 2 bin ile 4 bin 500 metreyi bulan Jiuzhaigou, ülkede görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Tiananmen Meydanı
Ülkenin tarihi meydanlarından biri olan Tiananmen Meydanı, 15. yüzyılda oluşturulmuş olup başkentte yer almaktadır. Dünyanın en büyük kentsel meydanı olan Tiananmen’da ünlü restoranlar, kafeler bulunmaktadır. Tarihi süreçte birçok etkinlik ve eyleme ev sahipliği yapmıştır.
Potala Sarayı
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Potala Sarayı, ülkenin Lhasa kutsal merkezinde tepelik alanda kurulmuş olan harika bir saraydır. 7. yüzyılda ilk olarak yapılmış olan saray 17. yüzyılda Kızıl Dağ Sarayı mevkiinde tekrardan yapılmıştır.
Batı Gölü
İçinde birçok yapay adanın, adalarda ünlü cadde ve tapınakların bulunduğu Batı Gölü ülkenin Zhejiang Eyaleti’nin başkenti olan Hangzhou’da yer almaktadır. Tatlı su gölü olan Batı Gölü muhteşem görüntüleri ve yapısıyla 2011 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.
Ülkede ayrıca Oriental Pearl Kulesi, Sanqing Ulusal Parkı ve Eski Yaz Sarayı görülmeye değer diğer mekanlardır.
Çin Yemek Kültürü
Çok geniş bir coğrafyaya hâkim olan Çin’in yemek kültürü de oldukça zengindir. Mutfak kültürü köklü bir tarihe dayanmaktadır. Çin mutfağı Hu, Lu, Chuan, Su, Hui, Zhe, Yue ve Xiang olmak üzere 8 bölgeden oluşmaktadır. Yemeklerin zenginlik, sağlık ve şans gibi anlayışları temsil ettiğine inanılmaktadır.
Ülke mutfağında yapılan yemeklerde hamur, pirinç ve sebze ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Bölgelere göre değişiklik gösterse de ana maddeler genellikle bu malzemelerdir. Mutfakta en fazla pirinç kullanılmaktadır. Zaten ülkenin en bilinen yemeği Çin Pilavı’dır. Çin mutfağını tatmak için Çin uçak bileti bakmaya başlayabilirisniz. Pirinç unundan yapılmış olan Çin Mantısı, Noodle, Çin Eriştesi ve Pirinç Unu Makarnası oldukça ünlüdür. Soya fasulyesi başta olmak üzere ülke yemeklerinde sıklıkla fasulye kullanılmaktadır. Ülkenin kendine özgü sebzeleri vardır. Bu sebzeler arasında en çok kullanılanı, su teresi, Çin brokolisi ve lahanasıdır.
Zeytinyağı olmayan Çin kültüründe yağ olarak genellikle susam yağı kullanılır. Yemeklerde sos ve baharatların yoğun olarak kullanılmaktadır. Et yemeklerinde genellikle soya sosu tercih edilir. Yemeklerini Wok adını verdikleri derin tavalarda pişirmektedirler. En meşhur içecekleri Çin Çayı olup alkollü olarak Jiu tüketilmektedir.