- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Kordinatlar: 38°41′K, 39°13′D
- Bölge: Doğu Anadolu Bölgesi
- Alan: 9.383 km2
- Nüfusu: 412.221
- Rakım: 1070 Metre
- Plaka Kodu: 23
- Telefon Kodu: +90 424
- Posta Kodu: 23000
- İklimi: Karasal İklim
Elazığ Hakkında Genel Bilgi
Elazığ Adı Nereden Gelmektedir? Şehrin ilk ismi Mamüretülaziz’dir. Bu isim zamanla El Aziz olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise Elazığ adını almıştır.
Elazığ’ın Coğrafi Yapısı: Genel özellik itibariyle dağlık bir görünüme sahip olan Elazığ, ova ve platolardan oluşmaktadır.
Elazığ’ın Dağları: Gökdere Dağı, Bulutlu Dağı, Hazar Baba Dağı, Hasan Dağı, Kamışlık Dağı ve Asker Dağı Elazığ şehrinde bulunan dağlarıdır.
Elazığ’ın Akarsuları: Fırat nehri, Murat Nehri, Dicle Nehri, Haringet Çayı ve Peri Çayı Elazığ ilinin akarsular arasında yer almaktadır.
Elazığ İlinin İklimi: Genel olarak karasal iklimin hüküm sürdüğü Elazığ, son zamanlarda yapılan barajların etkisiyle iklimi yumuşayan bir ilimizdir. Bugüne kadar bölgede ölçülmüş olan en yüksek sıcaklı değeri; 34 derece iken en düşük sıcaklık değeri ise, -4 derecedir.
Elazığ’ın Komşuları: Elazığ; Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Erzincan, Tunceli ve Sivas illerine komşudur.
Elazığ İlinin İlçeleri: Ağın, Baskil, Alacakaya, Arıcak, Karakoçan, Keban, Kovacılar, Maden, Sivrice ve Palu Elazığ ilinin ilçeleri arasında yer almaktadır.
Elazığ Şehrinin Ekonomik Yapısı: Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunun yanı sıra Elazığ’da madencilik de yapılmaktadır.
Elazığ’a Nasıl Gidilir?/Elazığ’a Ulaşım
Elazığ karayolu, havayolu ve demiryolu vasıtasıyla ulaşımı mümkün olan bir şehrimizdir.
Havayolu Ulaşımı: Elazığ Havalimanı iç hat seferleri düzenleyen bir havalimanıdır. Bunun yanı sıra dış hat seferler olarak Düsseldorf ve Frankfurt şehirlerine uçuş seferleri de düzenlenmektedir. Ülkemizde İzmir, İstanbul, Ankara illerine Elazığ ilinden direk uçuşlar gerçekleştirilmektedir.
Karayolu Ulaşımı: Diyarbakır, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinden Elazığ iline direk karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Elazığ Otogarı vasıtasıyla ülkemizin hemen her şehrine otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Demiryolu Ulaşımı: Malatya ilinden gelen ve Maden-Ergani güzergahına devam eden demiryolu hattı ile Elazığ’a ulaşmak mümkün olmaktadır.
Şehir İçi Ulaşım: Otobüs, minibüs, dolmuş ve taksilerle şehir içi ulaşımı yapılabilmektedir. Bununla birlikte şehir merkezinden hemen her yere tek bir vasıtayla ulaşmak mümkün olmaktadır.
Elazığ’da Nerede Kalınır?/Elazığ Otelleri
4 Yıldızlı Oteller:
- Ramada Elazığ
- Akgün Elazığ Hotel
- İlbey Hotel
- Baladapark Hotel & SPA
- Elazığ Mayd Hotel
3 Yıldızlı Oteller:
- Elazığ Mavi Göl Hotel
- The Marathon Hotel
- Akar Hotel Elazığ
Elazığ’da Ne Yenir?/Elazığ Mutfağı
Oldukça zengin bir mutfağı bulunan Elazığ, tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürüne sahip bir ilimizdir. Yemek çeşit sayısı olarak 150 civarında yöresel lezzeti bulunan Elazığ, standart öğünlerin yanı sıra kuşluk ve yatsılık gibi ek öğünlerin de bulunduğu bir ilimizdir. Harput Köftesi, gömme, içli köfte, süslü fidoş, dolanger, kelle köş ve kofik dolma yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.
Elazığ’ın En İyi 10 Restoranı
- Koçoğlu Restoran
- Kömürhan Kavurma
- Dedecan Ocakbaşı
- Amcanın yeri
- Kilis Kebap Salonu
- Can Dostlar Ciğer Salonu
- Cara Restoran
- Kebapçı Halit Usta
- Ensar Mangal Vadisi
- Kapalıçarşı Pide Fırını
Elazığ’da Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Harput Buzluk Mağarası: Harput ilçesinde yer alan bu yapı, Urartular dönemine kadar uzanan bir tarihi zenginliğe sahiptir. Yöre halkı bu bölgeleri adeta doğal buzdolabı olarak kullandıkları için oldukça ilgi çekici bir görselliğe sahip olmaktadır.
Elazığ Kapalı Çarşı: Kapalı Çarşı, bölgede ticaretin en canlı olduğu bir yer olarak tanımlanmaktadır. 2013 yılı itibariyle restore edilmiş olan kapalı çarşı, önemli bir turistik mekan olarak ilgi çekmektedir. Hediyelik eşya ve yöresel lezzetleri burada bulmak mümkün olmaktadır.
Harput Kalesi: Yapımında süt kullanıldığı kulaktan kulağa yayılan Harput Kalesi, efsaneler kalesi olarak ön plana çıkmaktadır.
Keban Baraj Gölü: Baraj Gölü, günümüz itibariyle bölgeye önemli bir ekonomik katkı sunan bir yapı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda, turizm manasında da önemli bir özelliği içeriğinde bulundurmaktadır.
Elazığ’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Kültür ve sanat etkinlikleri söz konusu olduğunda bölgede oldukça etkin bir faaliyetin yürütüldüğü bilinmektedir. Bu noktada bölgedeki önemli festivaller aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Fırat Kısa Film Festivali (Nisan)
- Arıcak Lale Şenlikleri (Nisan)
- Uluslararaı Hazar Şiir Akşamları (Haziran)
- Piri Davut Şenlikleri (Temmuz)
- Orcik Festivali (Ekim)
- Ağın Kültür Sanat ve Leblebi Festivali (Ağustos)