- Ülke Adı: Endonezya Cumhuriyeti
- Başkent: Cakarta
- Nüfusu: 255.993.674
- Yüz Ölçümü: 1.904.569 km2
- Komşuları: Endonezya’nın komşuları, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Malezya, Filipinler, Singapur, Avustralya, Nikobar ve Andaman adalarıdır.
- Konuşulan Dilleri: Endonezce
- Telefon kodu: +62
- Başkan: Joko Widodo
- Para Birimleri: Endonezya Rupiahı
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Milattan önce 2000’li yıllardan beri ülkenin topraklarında yaşam bulunmaktadır. Avrupa’nın sömürgesi ile ilk 1511 yılında Portekizlilerle tanışmış oldu. Sonrasında İngiliz, İspanyol ve Hollandalıların sömürgesini yaşamış olan ülke aynı zamanda Hindistan’ı sömürgelerine katmak için üs olarak kullanmışlardır. Hollandalılar Java, Moluk ve Doğu Hindistan’da şirketler kurdu. 16. yüzyılda kurulan Hollandalı şirketle bu bölgenin ticaret egemenliğinin Hollanda’ya geçmesi anlamına gelmişti. Cakarta’yı da üs olarak kullanan Hollanda’nın bölgedeki nüfusu giderek arttı. Hollanda 18. yüzyılda diğer sömürgeci devletler ile anlaşarak ülke topraklarını tamamen kendi çıkarlarına kullanmaya başladı.
Ülke halkında 20. yüzyılın başlarına sömürgeciliğe karşı baş kaldırmalar başladı. Böylece bağımsızlık mücadelesinin fitili ateşlenmiş oldu. Bağımsızlık mücadelesinin liderleri arasında 1927 yılına kurulacak Milliyetçi Partisinin başkanı olacak olan Ahmet Sukarno vardı. Başlayan ve her geçen gün hızla yayılan bağımsızlık mücadelesi Hollandalı sömürgecileri endişelendirmeye başlayınca Hollanda, yerel halkı yatıştırmak ve sömürgecilik faaliyetlerini devam ettirebilmek için ülkenin idaresinde halka kısmen katılım hakkı verdi.
Kısmi hakkı almak istemeyen halkın bağımsızlık isteği kanlı bir şekilde bastırılıp, mücadelenin liderlerinden olan Ahmed Sukarno ve arkadaşları sürgüne gönderildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Endonezya’yı Japonlar işgal ederek halkı Hollanda’ya karşı verdikleri bağımsızlık mücadelesinde destekledi. Böylece milliyetçilerin hükümet kurmasına Japonlar izin verdi. Ülke Ahmed Sukarno başkanlığında bir hükümet kurarak 17 Ağustos 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti. Hollanda, Endonezya’nın bu bağımsızlık ilanını tanımadı ve iki ülke arasında mücadele başladı. Bu mücadeleyi Endonezya kazandı ve Hollanda, Endonezya Birleşik Devletleri’ni resmen tanımak zorunda kaldı.
Sonraki yıllar içerisinde Endonezya Hollanda’nın elindeki adalarının bir kısmını da geri aldı. Rusya ve Çin ülkede bazı ayaklanmalar çıkarak, darbe yaparak, iç çatışmanın yaşanmasını sağladı. 1945 yılından beri ülkeyi yöneten ve yıpranan Ahmet Sukarno hükümeti General Suharto’nun 1967 yılında gerçekleştirdiği darbe ile son buldu.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Güneydoğu Asya ülkelerinden olan Endonezya eşsiz doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel eserleri ile dünyanın tercih edilen turizm noktalarından biri olmuştur. Endonezya uçak bileti satın alıp, görebileceğiniz yerler şunlardır;
Borobudur
Antik Budist tapınağı olan Borobudur, Endonezya’nın Orta Cava merkezinde yer almaktadır. 750 ile 825 yılları arasında inşa edilmiş olan tapınağın en yüksek noktası 35 metredir. 825 yılına kullanıma açılan dini yapı Gunadharma tarafından tasarlanmış, 504 Buda heykeli ve 2672 kabartma panel ile dekore edilmiştir. Dünyanın en büyük Budist tapınağı ve dünyanın en büyük Budist anıtı olan yapı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Oldukça büyük bir alanı kaplayan Borobudur, ülkenin en değerli turistik alanlarından biridir.
Ubud Maymun Ormanı
Hindu inancına ait 1350’li yıllarda inşa edilen tapınak kompleksi Bali Adası’nın Ubud bölgesinde yer almaktadır. Tapınak ayda yaklaşık 10 binden fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Pandantegal Köyü sınırları içinde bulunan dini yapı, köy halkı tarafından ekonomik, manevi, koruma ve eğitim alanı görülmektedir. Yaklaşık 115 ağaç çeşidinin bulunduğu Ubud Maymun Ormanı, 27 hektarlık alanı kaplamaktadır. Adını maymunların doğal yaşam alanı olmasından alan tapınak görülmeye değer bir yapıdır.
Bromo Dağı
Tengger masifinin bir parçası olan aktif volkanik dağ olan Bromo Dağı Doğu Cava’da bulunmaktadır. 2016 yılında en son püskürmüş olan volkanik dağın yüksekliği 2329 metredir. Tengger Semesu Milli Parkı’nın içinde bulunan dağın Kalderası’ndan bazı Hindu festivallerinde sebze ve meyve atılarak tanrılara ulaşması istenmektedir.
Uluwatu Tapınağı
Hyang Widhi Wasa Sang’a adanmış, 70 metre yükseklikteki falezler üzerine kurulmuş olan tapınak Bali kentindedir. Muhteşem görüntüsü ile 11. yüzyılda yapılmış olan tapınağın denize bakan bölümünde harika deniz manzaraları görülmektedir. Tapınağın etrafına yaşayan küçük maymunların hırsızlıkları hoş karşılanmasa da deniz, doğa ve tapınağın oluşturduğu eşsiz manzara her şeyi unutturmaktadır. Bu tapınağa bir gezi düzenlemek için Endonezya uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.
Agung Rai Sanat Müzesi
Bali’de kültür ve sanatın korunması ve gelişmesi için 1996 yılında Profesör DR. Ing. Wardiman Djojonegoro tarafından kurulmuş olan müzedir. Kentin ünlü heykeltıraş ve ressamlarının eserlerinin, 1930 ve 1940 yıllarının çağdaş sanat öğelerinin ve 19. yüzyıla ait Batuanlı sanatçıların eserleri müzede sergilenmektedir.
Endonezya Ulusal Anıtı
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan anıt ünlü mimarlar R.M. Soedarsono ve Frederich Silaban tarafından tasarlanmıştır. 132 metre yüksekliğe sahip olan anıtın yapımına 1961 yılında başlanıp 1975 yılında bitirilmiştir. Başkentin en merkezi ve turistik noktalarında biri olan Endonezya Ulusak Anıtı, ülkenin bağımsızlık mücadelesini anmak için yapılmıştır. Merdeka Meydanı’nda bulunan anıt ülkenin sembollerinde biridir.
Toba Gölü
Barisan Dağları’nda buluna muhteşem göl, Sumatra Adası’nın kuzeyinde kalmaktadır. Asahan Nehri’nden Malakka Boğazı’na bakan göl yaklaşık 1130 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 100 kilometre uzunluğunda bulunan gölün yüzey rakımı 905 metredir. Kıyı uzunluğu 279 kilometre olan Tobo Gölü, harika manzarası ve eşsiz doğası ile dikkatleri çekmektedir.
Endonezya Ulusal Müzesi
Endonezya tarihinin nerdeyse hepsini kapsayan tarihi, arkeolojik, coğrafi ve etnolojik eserlerle dolu olan müze ülkenin başkenti Cakarta’nın ünlü Merdeka Meydanı’nın batı kısmında bulunmaktadır. 1778 yılından beri hizmet vermekte olan müzede bronz, seramik eşyalar, heykeller, tarih öncesine ait objelerin bulunduğu geniş koleksiyonlar yer almaktadır. Endonezya Ulusal Müzesi, Güneydoğu Asya’nın en değerli müzelerindendir.
İstiklal Camii
Mimar Frederich Silaban tarafından şaşalı olarak tasarlanmış olan ibadethane ülkenin başkenti Cakarta’da bulunmaktadır. 1978 yılında tamamlanarak kullanıma açılmış olan İstiklal Camii, başkentin işlek Merdana Meydanı’na oldukça yakındır. Minaresi yaklaşık 97 metre yüksekliğindeki camini 45 metrelik iki tane kubbesi vardır. Dünyaca ünlü olan İstiklal Camii, Güneydoğu Asya’nın en büyük camisidir. Avlusu, farklı tasarımı ve yüksek minaresi ile gözleri alan gösterişli yapı Endonezya turlarının öncelikli adresidir.
Komodo Ulusal Parkı
26 küçük adayı kaplayan ulusal parkta dünyanın en büyük kertenkelesi olan Komodo ejderi bulunmaktadır. Komodo ejderini korumak için 1980 yılında kurulmuş olan park 1991 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Endonezya yemeklerinde Çin, Portekiz, Malezya, İngiliz, Arap ve Hint mutfağını izleri görülmektedir. Ülkenin yemeklerinin esas malzemesini sebze, et, balık ve pirinç oluşturmaktadır. Kıyı kesimlerde diğer kültürlerin etkisi daha fazla olup iç kesimlerde daha çok yerel yemekler yapılmaktadır. Endonezya geleneksel mutfağında kökler, soya fasulyesi, taze otlar, ham şeker ve Hindistan cevizi bulunmaktadır.
Baharat Adası olarak da biline Maluku Adası’ndan elde edilen Hint cevizi, karanfil gibi çeşitli baharatlar ülkenin yemeklerinde bolca kullanılmaktadır. Ülke mutfağında 100’ün üzerinde çeşit baharat tüketilmektedir. Fakat, baharatlardan en çok kullanılanları safran, zencefil, köri ve sarımsaktır. Kuzu eti, pirinç ve balık safranla pişirilmektedir. Et ve sebze yemekleri daha çok kızartılarak ve bol baharatla yapılmaktadır. Endonezyalılar yemekleri ailecek birlikte yemeye çok fazla önem verirler. Yerel yiyecekler genellikle elle yenir. Elle yendiğinden dolayı temizlenmek için yemeklerle birlikte temiz su ve limon parçaları verilmektedir.
Endonezya’nın bulunduğu Güneydoğu Asya’da yer fıstığı üretimi yapılmakta ve çok tüketilmektedir. Bütün veya ezilmiş olarak kullanılan yer fıstığı sosu yemeklere tat vermesi için eklenmektedir. Ayrıca yer fıstığının yağı da yemek pişirirken kullanılır. Endonezya yemek kültürünü tanımak için Endonezya uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.