- Ülke Adı: Eritre Devleti
- Başkent: Asmara
- Nüfusu: 5.673.520
- Yüz Ölçümü: 117.598 km²
- Komşuları: Eritre’nin komşuları, Sudan, Cibuti ve Etiyopya’dır.
- Konuşulan Dilleri: Arapça, İngilizce ve Tigrinyaca
- Telefon kodu: +291
- Başkan: İsaias Afewerki
- Para Birimleri: Nakfa
Eritre Kuruluş Yılı
Ülke ile ilgili bilinen bilgiler milattan önce 12 ile 5. yüzyıllar arasında Antik Mısırlılar tarafından yazılmıştır. Eritre adı ilk olarak İtalyan sömürgeciler tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda ilk defa kullanılan ülkenin adı Kızıldeniz için kullanılan Erythraia isminin İtalyanca versiyonudur. Eritre’nin ticaretine ait en eski kalıntılar, ülkenin batı bölgesinde milattan önce 3500 yılında Gash grup olarak adlandırılan yerde bulundu. Bulunan arkeolojik kalıntılar ülkenin kırsal yerleşim, tarımsal faaliyetleri ve ticari hayatı hakkında kanıt mahiyeti taşımaktadır. 950 yılına kadar ülke Axumite krallığına bağlı idi.
Etiyopya’nın kuzeyinde kurulmuş olan kadim krallık Axumite’nin parçalanması ile birkaç kabile ve klan ortaya çıktı. Ortaçağ Dönemi’ne denk gelen bu parçalanma neticesinde günümüzde Eritre olarak tanıdığımız ülke de oluşmuş oldu. Bu süreçte Eritre, Etiyopya’nın egemenliği altındaydı. Milattan sonra 8 ile 13. yüzyıllar arasında Eritre’nin batı ve kuzeyi, Müslüman bir grup olan Beja halkının egemenliği altındaydı. Dönemde Baglin, Nagis, Qata, Jarin ve Bazin olmak üzere 5 bağımsız krallık bulunmaktaydı. Ülkenin batı ve kuzeyini hakimiyeti altına tutan Bejalar, Eritre’yi İslamiyet’le tanıştırmış oldu. Böylece bölgede Ummayad Halifeliği adı altında büyük bir İslam topluluğu oluştu.
Eritre, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Özdemir Paşa tarafından fethedildi. 16. yüzyılda Asmara’nın limanı Musavva merkez olmak üzere Habeş eyaleti kuruldu. Bölgedeki Osmanlı hakimiyeti 1889 yılında İtalya’ya geçmiş oldu. Ülkeyi sömürgesi altına alan İtalyanlar Eritre’yi, Etiyopya’ya yaptığı saldırılarda üs olarak kullanmaktaydı. Daha sonra ülke İtalya Doğu Afrika’sında ki altı eyaletten biri oldu.
İngiltere, İtalya Doğu Afrika’nı parçalayarak Süveyş yolunu açmak gayesiyle 1940 yılında harekete geçti. İngiltere 1941 yılında Fransızların desteği ile Erite topraklarını ele geçirdi. 1952 yılına kadar İngiltere’nin hakimiyeti altında kalan ülke aynı yıl özerk bir bölge olarak Etiyopya’nın kurduğu federasyona katıldı. 1960 yılında ise Eritre, Etiyopya’nı eyaleti haline geldi. Etiyopya’nın eyaleti olmaya karşı olan Kurtuluş Cephesi bir gerilla kurdu. Sonra farklı örgütler kuruldu. Bu gerillalar Etiyopya’dan ayrılmak için mücadele vermekteydi. 1977 yılında gerillalara karşı yeni yönetimin aldığı tedbirler onları biraz geriletti.
1985 yılında Eritre’deki bütün gerillalar birleşerek güçlendi. 1991 yılında Addis Ababa’yı ele geçirdiler ve Etiyopya’nın devlet başkanı ülkeden kaçtı. Etiyopya’da geçici hükümetin kurulması üzerine Asmara’da da Eritre özerk yönetimi kuruldu. 1993 yılının Nisan ayında yapılan halk oylaması neticesinde Eritre Halk Kurtuluş Cephesi’nin lideri İsayas Afewerki geçici hükümetin başına getirildi.
Eritre Gezilecek Yerler
Farklı etnik gruplardan 5 milyondan fazla insanın yaşadığı Eritre, doğal güzellikleri ve arkeolojik alanları ile öne çıkmaktadır. Bağımsızlığını elde etmesi ile birlikte ülkede turizm canlanmış ve ülkenin tarihi, turistik ve kültürel güzelliklerini görmeye gelen turistler ülkenin ekonomisine de olumlu katkıda bulunmaya başladı. Eritre uçak bileti satın alıp, görebileceğiniz yerler şunlardır;
Asmara
12. yüzyılda kurulmuş olan Asmara, Eritre’nin en büyük şehri ve başkentidir. 19. yüzyılın sonlarına doğru İtalya’nın hakimiyeti altına giren Asmara, uzun yıllar İtalya sömürgesi altında kaldığından ve bazı benzerliklerinden dolayı Küçük Roma olarak bilinmektedir. Ülkenin en fazla ziyaret edilen yeri olan Asmara’da Katolik Katedrali, Opera Binası, Büyük Cami, Eritre Ulusal Müzesi bulunmaktadır. Tarihi mekanları kadar yerel pazarları da gelen turistlerin dikkatini çekmektedir.
Keren
Ülkenin ikinci büyük şehri olan Keren, başkentin 91 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. En fazla Müslüman kişinin yaşadığı şehir olan Keren’de geleneksel kıyafetlerin ve rengarenk eşyaların satıldığı pazarlar oldukça fazla rağbet görmektedir. Turistler ülkelerine götürecekleri hediyeleri genellikle bu pazarlardan almaktadırlar. Ayrıca kentteki tarihi ve doğal güzellikler de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Massawa
Yerel halk tarafından Mişşiwa veya Mitsiwa olarak da adlandırılan Massawa, Kızıldeniz’in sahilinde yer alan ülkenin en değerli liman kentidir. Tarihi oldukça eskilere dayanan Massawa kentinde başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzerde çok farklı medeniyetler yaşamıştır. Bağımsızlığını kazanmadan önce uzun yıllar başkentlik yapmış olan Massawa’da bulunan havalimanı ülkenin hava ulaşımının büyük bir kısmını sağlamaktadır.
Qohaito
Gezilip görülmesi gerek yapılar ve doğal güzelliklerle dolu olan Qohaito, Eritre’nin güney kısmında Etiyopya sınırlarına yakın bir konumdadır. Qohaito’da, Qohaito Paltosu, Adulis Antik Şehri, tarihi binlerce yıl önceye dayanan mağaralar, Mısır mezarlar bulunmaktadır. Kente gelenlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken bir başka yer ise ülkenin en yüksek dağı olan Emba Soira Dağı’dır.
Assab
Ülkenin en önemli liman kentlerinden ve turizm merkezlerinden biri olan Assab, Kızıldeniz’in batı sahillerinde yer almaktadır. Yaz aylarında sahilleri oldukça canlı ve renkli olan Assab her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Denizi, kumsalları ve plajları ile tam bir yaz tatili adresi olan Assab’ta havalimanı bulunduğundan ulaşım oldukça rahattır.
Semhar
Sınırları içinde çok sayıda doğal güzellik ve tarihi yapı bulunan Semhar, ülkenin Kuzey Kızıldeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Gezilip görülmeye değer olan kentteki mekanlar gezilerek yeni kültürler ve yeni yerler keşfedilebilir.
Tessenei
Pazar kasabası olan Tessenei, Eritre’nin batısında yer almaktadır. Ülkenin bağımsızlığında büyük rol oynamış olan kasabada bulunan insanların nerdeyse hepsi bağımsızlık savaşına katılmıştır. Bağımsızlık mücadelesine ve savaşa ait birçok eser günümüzde kasabada sergilenmektedir. Kasabaya gelen turistler kasabanın pazarında oldukça keyifli alışveriş yapabilmektedir.
Denkel
Dağlık bir alanda kurulmuş olan Denkel kenti ülkenin en fakir bölgelerinden biridir. Bazı gezginler pek tavsiye etmese de yeni yerleş keşfetmek isteyenler için oldukça idealdir.
Eritre Dahlak Takımadası
Massawa yakınlarında Kızıldeniz’de bulunan Dahlak Takımadası, 2 büyük ve 124 küçük adacıktan oluşmaktadır. Adaların sadece 4’ün de sürekli yaşayan insanlar bulunmaktadır. Adaların bazıları ise turizm açısından oldukça zengin değerlere sahiptir. Dahlak takımadası'na ziyaret etmek için Eritre uçak bileti fiyatlarını sayfamızda inceleyebilirsiniz.
Eritre Yemek Kültürü
Eritre’nin farklı kültürleri ve ilgi çekici yaşam tarzı ülkenin yemek ve mutfak kültürünün de zengin ve farklı olmasına neden olmuştur. Bağımsızlığını elde ettikten sonra dünya turizminde popüler olan ülkenin yemekleri modern ile gelenekselin karışımıdır. Uzun yıllar İtalya’nın sömürgesi altında kaldığı için İtalyan tarzı yemeklerde daha hâkim durumdadır. Restoranlarında dünya mutfakları arasında en çok İtalyan yemeklerine rastlanmaktadır. Ülkenin geleneksel yemekleri genellikle bakliyat ve sebze ile yapılmaktadır. Et ve etle yapılan yemeklere pek rastlanmamaktadır. Soğan, baharat, domates ve mercimekten yapılan Alicha Birsen ülkenin geleneksel lezzetleri arasında en çok tüketilendir.
Kendine has bir şekilde pişirilen ve özel bir seremoni ile sunulan Bun, Afrika’nın öne çıkan lezzetlerinden kahvenin Eritre versiyonudur. Kendine has özel pişirme tekniği Bun kahvesinin lezzetini çok güzelleştirmektedir. Ülkenin en sade ve sağlıklı yemeği Hamlidir. Hamli, ıspanağın sotelenerek içine soğan ve sarımsağı katılması ile yapılmaktadır. Vejetaryenlere özel olarak hazırlanan Hamlinin tadı da oldukça güzeldir. Injera, Afrika’ya ve Eritre’ye özel ekmektir. Buğday unundan yapılan ve ince kek dilimine benzeyen Injera, ana yemeklerin yanında ikram edilir. Bazen de ana yemek Injera üzerinde servis edilir.
Sabah kahvaltılarında yenilen Kitcha, tereyağı ve baharatların eklenmesiyle yapılan yufka parçalarıdır. Enerji verdiği için sabah kahvaltısında tüketilen Kitcha, yoğurtla birlikte servis edilir. Ülkede et ve et yemekleri pek fazla yapılmaz. Fakat ülkenin nadir et yemeklerinden biri olan Tsebhi, kuzu veya koyun etinden yapılmaktadır. Beğenilerek tüketilen Tsebhi, çeşitli baharatlarla güveçte yavaş yavaş pişmektedir. Eritre'nin yemek kültürünü denemek için Eritre uçak bileti bakabilirsiniz.