Filistin Uçak Bileti

Filistin Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Filistin
  • Başkent: Ramallah
  • Nüfusu: 4.550.368
  • Yüz Ölçümü: 6.220 km2
  • Komşuları: Filistin’in komşuları Lübnan, Kızıldeniz, Akdeniz ve Suriye Çölü’dür.
  • Konuşulan Dilleri: Arapça
  • Telefon kodu: +970
  • Başkan: Mahmud Abbas
  • Para Birimleri: Mısır Lirası, Yeni İsrail Şekeli, Ürdün Dinarı, Filistin Poundu

Kuruluş Yılı ve Geçmişi:

Asya ile Afrika yolu üzerinde kurulmuş olan Filistin toprakları stratejik bir konumda yer aldığından dolayı eski çağlardan itibaren hep istilalara sahne olmuştur. Göç eden veya istila eden çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülkenin tarihi M.Ö. 5 bin yılına ve öncesine dayanmaktadır. Filistin topraklarına İsrail kabileleri gelmezden tam bin yıl önce Arap Yarımadasından Kenaniler göç etmiştir.

filistin kubbet-üs sahra

Filistin Devleti 15 Kasım 1988 yılında Cezayir’de ilan edilmiştir. Filistin Devleti’ni Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 100’den fazla ülke resmen tanımıştır. Ülkenin ilanı gerçekleştiğinde Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ülke topraklarında hiçbir gücü ve kontrolü yoktu. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için manevi değer taşıyan bu topraklar büyük mücadelelere sahne olmuştur. İsrail ile Filistin arasında yaşanan anlaşmazlıklar için barış görüşmeleri yapılmış olsa da olumlu netice alınamamıştır.

29 Kasım 2012 yılına Birleşmiş Milletler Filistin’in Birleşmiş Milletler teşkilatındaki Gözlem Kuruluş statüsünü, Üye Olmayan Gözlemci statüsüne yükseltmiştir. Üye Olmayan Gözlemci Statüsüne yükseltilmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada 138 üye evet, 41 devlet çekimser ve 9 devlet hayır oyu kullandı. 30 Ekim 2014 yılında İsveç Parlamentosu Filistin Devleti’ni resmen tanıdı. İsveç Parlamentosu’nun aldığı bu karar bir Avrupa Birliği üyesi ülkenin aldığı ilk karar olarak tarihe geçmiş oldu. New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında yapılan oylamada üye ülkelerin büyük çoğunluğunun evet oyunu kullanması ile birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 2015 yılında ilk defa Filistin bayrağı göndere çekilmiş oldu.

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar

Batı Şeria ve Gazze Şeridi bölgelerini kapsayan Filistin Devleti, Doğu Akdeniz’de yer almaktadır. Ülke sınırları tartışmalı olduğundan devamlı İsrail ile çatışmalar yaşanmaktadır. Üç ilahi din için kutsal sayılan Kudüs’ün durumu hala daha tartışmalıdır. Tarihi çok eskilere dayanan ülkede ziyaret edilmesi gereken çok fazla yapı ve mekân bulunmaktadır. Filistin uçak bileti aldıktan sonra Filistin'de gezebileceğiniz yerler arasında şunlar yer alır;

kudüs

Kudüs

Kudüs, Filistin toprakları içinde durumu belirsiz olan çok değerli bir şehirdir. Kaynakların çoğu bu belirsizliğe noktayı koymak için Doğu Kudüs’ü Filistin, Batı Kudüs’ü ise İsrail topraklarında göstermiştir. Kaynaklar bu şekilde gösterse dahi durum hala netleşmemiştir. Yahudili, Hıristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal sayılan Kudüs topraklarında çok sayıda cami, kilise ve sinagog bulunmaktadır.  İsrailliler için kutsal sayılan Ağlama Duvarı ile İslamiyet için kutsal sayılan Mescid-i Aksa Kudüs’te yer almaktadır. Kutsal bir yer sayıldığından Kudüs’e gelirken çok açık giyinmemeye özen gösterilmelidir.  

Gazze

Gazze Şeridi’nin en büyük şehri olan Gazze, ülke topraklarının güneybatısında yer almaktadır. Akdeniz sahiline yaklaşık olarak 4 kilometre içeride kurulmuş olan Gazze’de gezilecek ve görülecek çok fazla yer vardır. Bu yapılar arasında, Fransız Kültür Merkezi, Ulu Cami, İbni Mervam Camii, İbni Osman Camii, Gazze Arkeoloji Müzesi, Meçhul Asker meydanı, Napolyon Kalesi, Seyyid Haşim Camii bulunmaktadır.

Beytüllahim

Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim veya Betlehem, Kudüs’e ortalama 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Hz. İsa’nın doğduğu kent olarak bilinen Beytüllahim’de Hz. İsa’nın doğduğu kilise bulunmaktadır. Hz. İsa’nın doğduğu kenti görmek için her yıl milyonlarca insan kente ziyarete gelmektedir. Hıristiyanlar için oldukça kutsal kabul edilen şehirde daha birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Batı Şeria

Uzun süre Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmış olan Batı Şeria, İsrail, Şeria Nehri ve Lut Gölü ile çevrilidir. Osmanlı hakimiyetinden sonra Filistin topraklarına katılan Batı Şeria günümüzde İsrail ile anlaşmazlıkların olduğu bölgelerden biridir. Bir Kısmı İsrail’in hakimiyetinde bulunan Batı Şeria’da görülecek çok tarihi yapı bulunmaktadır.

Zeytindağı

Tevrat, İncil ve çağdaş edebiyatta ismi geçen Zeytindağı, Kudüs’ün doğusunda 826 metre yüksekliğindeki kutsal bir tepedir. İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilik için kutsal olan bu tepenin üzerinde çok sayıda değerli şahsiyetlerin mezarı bulunmaktadır. Tevrat’ta, kıyamet geldiğinde Yahudileri kurtaracak olan Mesih’in ineceği tepe, Hıristiyanlar için Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce son anlarını geçirdiği yer, İslamiyet’e göre ahretteki Sırat Köprüsü’nün bu tepe üzerine kurulacağına inanılmaktadır. Hz. Davud’un mezarına ev sahipliği yapan tepe tarih boyunca önemini koruduğu gibi şimdilerde de korumaktadır.

Filistin ağlama duvarı

Ağlama Duvarı

Hz. Süleyman’ın yaptığı mabedin bir parçası ve Yahudiler için kutsal olan yapı milattan önce 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Mabedin batı kısmında kaldığından dolayı Batı Duvarı da denilen Ağlama Duvarı, 19 metre yüksekliğinde 485 metre uzunluğundadır. Ağlama Duvarı’na gelip dua ettiklerinde Yaratıcı ile yakınlaştığını düşünen milyonlarca insan yapıya gelerek dua etmektedir.

Kubbet-üs Sahra

Hem Yahudiler hem de Müslümanlar için kutsal sayılan manevi yapı Emeviler döneminde inşa edilmiştir. Kudüs’ün doğusunda Eski Şehir bölgesinde bulunan Kubbet-üs-Sahra, Mescid-i Aksa ile aynı tepe hatta aynı avlu içinde bulunmaktadır. Çok görkemli bir kubbeye sahip olduğundan Kubbet-üs Sahra’yı Mescid-i Aksa zannedenler bile çıkmaktadır. Uzun yıllar boyunca kilise olarak hizmet vermiş olan Kubbet-üs Sahra, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü fethinden sonra tekrar cami olarak kullanılmaya başlamıştır. Osmanlı zamanında çok defa tadilattan geçirilmesine rağmen manevi yapı heybetini korumaktadır. Kubbet-üs Sahra'ya gitmek için Filistin uçak bileti fiyatlarını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Mescid-i Aksa

Morya Tepesi üzerinde yaklaşık olarak 144 dönümlük bir arazi üzerine yayılmış olan Mescid-i Aksa, Kudüs’ün doğusunda Eski Şehir bölgesinde yer almaktadır. Yapım tarihi net olmamakla birlikte Hz. Davud’un (as)’ temelini attığı fakat tamamlayamadan vefat ettiği sonrasında oğlu Hz. Süleyman’ın (as) bilinmektedir. Müslümanların ilk kıblesi ve Hz. Muhammed’in Mirac’a yükseldiği yer olmasından dolayı kutsal bir yapıdır. Yahudi ve Hıristiyanlar için de kutsak kabul edilen Mescid-i Aksa için İsrail ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşanmaktadır.

filistin yemek kültürü

Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Filistin mutfağında daha çok Araplara özgü yemekler ve lezzetler bulunmaktadır. Filistin mutfağında Arap’ların dışında Fars, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Osmanlı’nın etkisi de bulunmaktadır. Orta Doğu mutfağından örneklerin bulunduğu Filistin mutfağı Türk damak lezzetine hitap etmektedir. Türkiye’de bile yapılan Humus, Falafel, Sandviç ve Shawarrma, Filistin’in en popüler yiyecekleri arasında yer almaktadır. Ülkenin mutfağındaki yemekler genellikle et, balık ve fast food ağırlıklıdır. Oldukça zengin çeşitliliğe sahip olan Filistin mutfağının Gazze kısmında acı ve baharatlı yemekler daha çok tüketilmektedir. Filistin’de yemekler genellikle topraktan imal edilen özel kaplarda pişirilmektedir. Yemeklerde en fazla sarımsak, dereotu, pazı, mercimek, nar, nohut ve baharatlar kullanılmaktadır.

Ülkede öğünler arasında en güçlü yapılan öğlen yemeğidir. Yemekleri pişirme tekniği ve yemek türleri ülkenin bölgelerindeki iklim ve geleneklere göre değişiklik göstermektedir. Batı Şeria’da pirinç, tabun ekmeği ve et içeren daha ağır yemekler tüketilirken Celile’de Kibbe yani içli köfte ile pirincin farklı versiyonları daha fazla rağbet görmektedir. Gazze’de ise bul biberi, balık ve diğer deniz ürünleri daha fazla tercih edilmektedir. Ülkede yemekler evde yenmektedir. Fakat ekmekle yenen ezmeler, özel salatalar, şiş etler gibi daha hafif yiyecekler restoranlarda bulunmaktadır. Tatlandırılmış peynir, bademler veya hurmalar, ceviz veya Antep fıstığı ile yapılan hamur işleri daha çok bayramlarda ve özel zamanlarda yapılmaktadır. Bayramların dışında tatlı pek yapılmaz. İçecek olarak Demirhindi, keçiboynuzu, kayısı suları ile kahve tüketilmektedir. Filistin'in yemek kültürünü tanımak için hemen Filistin uçak bileti bakın.