- Ülke Adı: Finlandiya
- Başkent: Helsinki
- Nüfusu: 5.520.535
- Yüz Ölçümü: 338.424 km2
- Komşuları: Finlandiya’nın komşuları, Rusya, Norveç ve İsveç’tir.
- Konuşulan Dilleri: Resmi diller, Fince ve İsveççe olup Laponca tanınmış dildir.
- Telefon kodu: +358
- Başkan: Sauli Niinistö
- Para Birimleri: Euro
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Milattan önce 3000 yılında göç ederek ülkenin topraklarına yerleşmiş olan asıl Finliler, 2000 yılında Orta Avrupa’dan gelen kavimler ile birleşmişlerse de miladi yılın başlarında ortadan kaybolmuşlardır. Uzun zaman geçmeden Estonya Finlileri ülkenin güneyine yerleştiler. Ülke topraklarına gelen Fino Ugriyen asıllı kavimler de güneyi işgal ettiler. Fino Ugriyen asıllı kavimler Vikingler ülkeyi ele geçirinceye kadar kürk ticareti yaptılar. Siyasi varlığını tam olarak ispatlayamayan Finlandiya 1150 yılında İsveçliler tarafından işgal edilerek ülke topraklarına Hristiyanlığın girmesi sağlanmış oldu. Ülke 13. yüzyılda İsveç’e bağlı dükalık haline geldi.
1555 yılında Gustave Vasa, Helsinki’yi kurarak kilise mallarına el koydu. Böylece ülkede reform hareketleri görülmeye başladı. Bu sırada Rusya ile olan mücadele yeniden başladı. Savaşta Fin halkı çok yıprandığı için ülke 1809 tarihinde Ruslar tarafından işgal edildi. Rusların ülke halkına tanıdığı serbestlik 19. yüzyılda gelişen Panslavizm akımı ile sona erdi. Ülke bağımsızlığını Sovyet ihtilali sırasında kazanmıştır. General Mannerheim’in Beyaz Ordu’nun başına geçmesi ve Almanların yardımıyla Ruslar yenildi. Kısa süreli krallık denemesinden sonra ülkede 1919 yılında Cumhuriyet ilan edildi ve böylece bağımsız Finlandiya Cumhuriyeti resmen kurulmuş oldu.
Sonraki yıllarda ülkede bazı ayaklanmalar ve Sovyet saldırıları yaşanmış ve 1944 yılında ülkenin topraklarını sınırları belirlenmiş oldu. Finlandiya 1955 yılında Birleşmiş Milletlere kabul edilmiştir. 1956 yılında yapılan seçimlerde Çiftçi Partisi lideri Urho Kekkonen kazanarak cumhurbaşkanı oldu. Antikomünist haline gelen ülke 6 yıl içinde olumsuz sonuçlar vermiş ve sonraki dönemlerde sosyalist partiler ağırlıkta koalisyonlar tercih edilmiştir. 1987 yılında ise eskiye dair bütün siyasi dengeler değişmiştir. Muhalefetler hükümete girmeye hak kazanırken iktidarda olanlar muhalefete düşmüştür.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Modern siyasi sistemi, mükemmel işleyen eğitim sistemi ve bozulmamış doğası ile adından sıklıkla bahsedilen Finlandiya’da Kuzey Işıkları kışın ülkenin kuzey kesiminde görülmektedir. Yaz aylarında yerli halkın büyük bir bölümü yazlıklara gitmektedir. Yazlığına giden Finliler balık tutma, yürüyüş ve barbekü keyfi yapmaktadır. Ülkede bulunan çok değerli mekanlar bulunmaktadır. Bu tarihi, kültürel ve doğal yerler çok sayıda turisti ülkeye çekmektedir. Siz de en çok tercih edilen bu turistik ülkeye gitmek için sayfamızdan Finlandiya uçak bileti fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
Helsinki
Asla kaçırılmayacak, kesinlikle ziyaret edilecek yer ülkenin başkenti olan Helsinki’dir. Dünya çapında popülaritesi bulunan Helsinki, St. Petersburg’a çok benzemektedir. Başkentte gezilecek çok fazla mekân bulunmaktadır. Bunların başında, Rock Kilisesi, Uspenski Katedrali ve Lutheran Katedrali bulunmaktadır. Art Deco mimari tarzında yapılmış olan Parlamento Binası, 1952 yılı Olimpiyatlarının yapıldığı stadyum kesinlikle görülmesi gereken yapılar arasındadır. Fazlaca bulunan galeri ve müzeler içinde en cazip olanı Finlandiya Tarihi’ni takip eden Finlandiya Ulusal Müzesi’dir.
Savonlinna
Büyüleyici tarihi eserlerle dolu olan Savonlinna, Lakeland’in merkezinde küçük bir şehirdir. 15.yüzyılda inşa edilmiş olan Aziz Olaf Kalesi veya Olaninlinna, Saimma Gölü’nün tam ortasında bulunan bir dizi adadan oluşmuş olan bölgenin en popüler yeridir. Zamana meydan okuyan Aziz Olaf Kalesi, sapasağlam ayaktadır.
Rovaniemi
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tamamen yok edilen fakat daha sonra yeniden inşa edilen Rovaniemi Laponya eyaletinin başkentidir. Farklı bir tasarımı bulunan Rovaniemi, Noel Baba’nın Finlandiya’daki evi olarak tanımlanmaktadır. Rovaniemi ziyaret edenler, Santa temalı yer altı eğlence parkını ve Noel Baba’nın köyünü gezebilir. Ayrıca dileyen Noel Baba Posta Ofisinden pul alınabilir.
Finnish Lakeland
Göllerin bolca bulunduğu bir bölge olan Finnish Lakeland’de en az 200 metre genişliğinde yaklaşık olarak 55 bin göl vardır. Tekneyle dolaşmak, yüzmek ve doğal güzelliklerin keyfini sürmek isteyenler için tavsiye edilen göl Finnish Lakeland’ın en büyük gölü olan Saimaa Gölü’dür. Bölgedeyken Orta Çağ Aziz Olaf Kalesi veya üniversite kenti Jyvaskyla keşfedilebilir. Finnish Lakeland'e bir gezi düzenlemek için Finlandiya uçak bileti fiyatlarını inceleyin.
Turku
19. yüzyılın büyük bir kısmında ülkenin başkentliğini yapmış olan ve ülkenin en eski şehri olduğu düşünülen Turku, kültürel simgelere ve sayısız tarihi mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. Başkent değişmiş olsa da Turku, Finlandiya halkının gözünde değerlidir ve hep değerli kalacaktır. Kentte görülmesi gereken yerler arasında, 19. yüzyıldan kalma Luostarinmaki semti, Aboa vetus ve Ars Nova ikiz müzeler ve 13. yüzyıldan kalma Turku Kalesi bulunmaktadır.
Porvoo
Eşsiz güzellikteki pitoresk ahşap evleri ile tanınmış olan Porvoo, ülkenin en eski ikinci kasabasıdır. Arnavut kaldırımlarla döşenmiş sokaklar ve 19. yüzyılda inşa edilmiş yapılar kasabanın değerleridir. Kasabada Porvoo Müzesi ve Porvoo Katedrali kesinlikle görülmeye değer.
Tampere
Ülkenin üçüncü büyük kenti olmasına rağmen daha çok mahalleye benzeyen oldukça şirin Tampere’de, ülkenin en önemli tarihi mirası bulunmaktadır. Tarihi mirasın bulunduğu nokta, Fin Hokey Hall of Fame ve Doğal Tarih Müzesi’nin bulunduğu müze kompleksi olan Vapriikki’dir. Hokey ve kayak gibi açık havada yapılan etkinlikler kentte oldukça rağbet görmektedir. Tampere’de, göllerin ve ormanların harika manzarasının izlenebileceği gözlem kulesi, akvaryum, Sarkaniemi Macera Parkı, çocuk hayvanat bahçesi, sanat müzesi ve planetaryum bulunmaktadır.
Aland Archhipelago
Aland Takımadaları olarak da bilinen bir grup ada olan Aland Archhipelago, Baltık Denizi’nin en önemli konumunda yer almaktadır. Finlandiya’ya bağlı olsa da adalar nispeten bağımsızdır. Düzenlenen feribot seferleri ile gidilebilen adalarda yaşayanlar İsveççe konuşmaktadır. Adalarda, 14. yüzyıldan kalma Kasteholm Kalesi görülebilir, yürüyüş parkurlarından yürüyüş yapılabilir, Pommern, Aland Deniz Müzesi gezilebilir.
Kemi
Kemi, 3 katlı kar kalesi ile ünlüdür. Kar kalesinde sürekli canlı müzik bulunmaktadır. Düğünlerin bile yapıldığı bu kale görülmesi gereken yerlerdendir.
Levi
Açık hava ve doğa sevenler için ideal olan Levi, bozulmamış manzarası ile meşhurdur. Büyük Açıkhava saunalarında dinlenmek, ren geyiği safarileri yapmak ve buzda balık avlamak için muhakkak Levi ziyaret edilmelidir.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Fin mutfağının en fazla etkilendiği mutfaklar Rus ve İsveç’tir. Ülke lezzetlerinin ana malzemesini haşlanmış makarna, pirinç, sosis, ren geyiği eti, Baltık Denizi’ne ait ürünler, domuz eti, çilek gibi çalı meyveleri, patates, lahana, kırmızı pancar turşusu ve mantar oluşturmaktadır. Ülkede et yemeklerinin yanında reçel türevleri ikram edilmektedir. Ekmekte ise çeşitleri bulunan ve ekşi mayadan yapılmış ekmek türleri daha çok tercih edilmektedir.
Kaalikaaryleet, Türk mutfağındaki lahana dolmasıdır. Soğuk kış günlerinde Fin halkı bezelye çorbasını içmeyi tercih etmektedir. Ülkede çorba ana yemekten önce içilen ön yemektir. Kahvenin yanında tüketilen Pulla adındaki tatlı çörekler ve pastane tatlıları oldukça popülerdir. Diğer popüler tatlı ise, Pulla çöreğinin tarçın ve şekere batırılarak yuvarlanmış hali olan Korvapuustit’dir. Meyve çorbası olarak adlandırılan, patates nişastası, meyveler, süt, kreme ve şekerden yapılan puding kıvamındaki tatlılarda ülkede çok tüketilmektedir. Fin mutfağının diğer lezzetli tatlıları ise, birçok böğürtlen ve kırmızı yaban mersini, süt ve şekerin çırpılmasından oluşan pembe koyu kıvamlı köpük tatlısı Vispipuuro ve yaban mersinli tart olan Rönttönen’dir.
Beyaz şeker halkasının arasına ahududu reçelinin dökülmesiyle süslenen, badem ve romla tatlandırılan Runenberg’in tartı ünlü şair J.L. Runeberg’in ölüm yıldönümü için Şubat ayı boyunca yapılmaktadır. Yemeklerin yanında genellikle Finliler süt tüketmektedir. Sütün dışında gün içerisinde tüketilen içecekler kahve ve çaydır. Finlandiya yemek kültürünü yakından tanımak için Finlandiya uçak bileti bakmayı unutmayın!