Gürcistan Uçak Bileti

Gürcistan Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Gürcistan Cumhuriyeti
  • Başkent: Tiflis
  • Nüfusu: 3,729,500
  • Yüz Ölçümü: 69,700 km2
  • Komşuları: Karadeniz’in doğu kıyısında Güney Kafkasya bölgesinde yer alan ve eski Sovyet bağlılarından biri olan ülkenin kuzey kısmında Rusya, doğu kısmında Azerbaycan, güney kısmında Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer almaktadır. Ülkenin batı sınırında ise Karadeniz bulunmaktadır.
  • Konuşulan Diller: Gürcüce, Abhazca ve Osetçe
  • Telefon Kodu: +995
  • Başkan: Giorgi Margvelaşvili
  • Para Birimleri: Gürcistan Larisi

Gürcistan’ın Kuruluş Yılı

Roma İmparatorluğunu M.Ö. 66 yılından itibaren 400 yıl boyunca günümüzdeki Gürcistan bölgesini hakimiyeti altında tuttuğu bilinmektedir. Kral Mirian Hristiyanlığı 330 yılında kabul ederek Bizans İmparatorluğu ile güçlü ilişkiler kurmuştur. 7. yüzyılda Araplar tarafından, farklı feodal bölgeler şeklinde yönetilen Gürcistan bölgesi fethedildi. 11. yüzyılda ise bağımsız Gürcistan İmparatorluğu kurulmuştur. 12. yüzyılda ise Anadolu’nun kuzeydoğu bölümleri ile beraber güney Kafkasya’nın büyük bölümü imparatorluk hakimiyetinde idi. 1200’lerde başlayan Moğol istilası sonrası imparatorluk parçalandı.

Osmanlı Devleti tarafından 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesi ile beraber Gürcistan Osmanlı Devleti ve İran arasındaki bölgede kaldı. Bu dönemler içerisinde gerek Osmanlı Devleti gerekse de Gürcistan yönünden gelen saldırılar yaşandı ve ülke kendisi ile ilgili olmayan tarafların savaş alanı olmasına şahit oldu. Osmanlı Devleti Gürcistan’ın güneybatı kesimini ele geçirdi ve 16. yüzyılda Çıldır Eyaletini kurdu. 1578 yılında Tiflis’e giren Osmanlı orduları sayesinde ülke yönetimini batı kısmı Osmanlı Devleti’ne doğu kısmı ise İran yönetimine geçti. 

1783 yılında Rusya ile topraklarının korunması yönünde Gürcistan yönetimi arasında anlaşma imzalandı. Ancak Rusya anlaşma hükümlerine uymayarak İran tarafından gerçekleştirilen ve Tiflis kentinin büyük kısmının harap olmasına sahne olan saldırılar karşısında sessiz kaldı. Ruslar 1801 yılında krallığı yıkarak Kartili ve Kaheti bölgelerini işgal etti. 1864’e kadar Gürcistan bölgesinde kesin Rusya hakimiyeti sağlandı. 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sonucu olarak yenilen taraf olan Osmanlı Devleti’nin etkisindeki son bölgelerde Rusya kontrolüne geçerek kesin bir Rusya bağlılığı yaşanmıştır.

gürcistan stalin müzesi

1917 yılında yaşanan Rus Bolşevik İhtilali sonrası bölgede 1918 yılında Gürcistan bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etti. Almanya yardım ve himayesinde Noe Jordania kontrolünde hükümet ülkeyi yönetmeye başladı. Birinci Dünya Savaşı sonrası Paris Barış Konferansına katılan Gürcistan bugüne nazaran daha geniş sınırlarla birlikte Milletler Cemiyeti nezdinde tanındı. 1920 yılında Rusya tarafından da resmen tanındı. Gürcü asıllı olan Stalin komutasındaki Kızıl Ordu tarafından 1921 yılında işgale uğradı. Tiflis’te Bolşevik bağlısı bir yönetim kuruldu. 1936 Anayasası gereğince Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurularak Sovyetlere bağlı 15 ülkeden bir tanesi haline gelindi.

1921 ve 1922 yıllarında kabul edilen Sovyet Rusya’sı ile yapılan bağlılık anlaşması geçersiz kabul edilerek 31 Mart 1991 yılında Gürcistan kendi sınırları içerisinde bir bağımsızlık Referandumuna gitmiştir. 28 Nisan 1991 tarihinde bağımsızlık yetkisine dayanılarak Gürcistan Parlamentosu tarafından bağımsızlık ilan edilmiştir.

Kurulan Cumhuriyetin ilk başbakanı ise halkı yüzde 86,5 ile desteğini alan Zviad Gamsahurdia ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olmuştur. Ancak ne var ki yaşanan iç çatışmalar nedeniyle başkan ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve Ekim 1992 yılında yapılan seçimler sonucu yeni devlet başkanı Eduard Şevardnadze olmuştur. 2003 yılında ülkede meydana gelen gül devrimi ile Mihail Saakaşvili yeni devlet başkanı oldu. 2008 yılında yapılan seçimlerde ikinci dönemde de devlet başkanı olarak yarışı kazandı. Ülkede 2008 yılında baş gösteren iç karışıklıklar ile beraber patlak veren iç savaşta Rusya destekli olarak çatışmaların yaşandığı bölge olan Güney Osetya bölgesinde halk bağımsızlık ilan etmiştir.

Gürcistan Gezilecek Yerler

Gürcistan’da yer alan önemli ve tarihi özellikleri ile insanları etkileyebilecek güzellikte mekanların bulunduğu alanların tanıtımı yapılacaktır. Gürcistan uçak bileti alıp gezebileceğiniz bu bölgeler ve alan şu şekildedir.

gürcistan uplistsikhe

Uplistsihe

Şida merkezine bağlı Gori ilçesinde bulunan kaya ve doğal alan oyma ve diğer doğal süreçler sonucu olarak oluşmuş olan bölgelerdir. Anadolu ve İran ile beraber yerel özellikleri de barındıran Lord’ un Kalesi olarak da anılmaktadır. Ülkede faaliyetini sürdüren yönetimlerin merkezlerinden bir tanesi olan bölge 8 hektarlık alanı ile beraber Unesco tarafından geçici kültür mirasına eklenmiştir.

Narıkala

Tiflis’i hâkim noktadan seyreden, 300 yılında yapıldığı tahmin edilen yapını üst kısmında Aziz Nikolas kilisesi bulunmaktadır. Moğollar döneminde Narin Kale olarak isimlendirilmiştir. Yüzlerce yıllık tarihi ile Gürcistan’ın sembol olan yapılarından bir tanesidir. 

Azbek Dağı

Kafkas Sıradağları boyunca uzanan ve en yüksek hatlarından birini oluşturan dağın tepe noktası 5,047 metre yüksekliğe sahiptir. Uzunca bir zaman önce sönen bir yanardağ olduğundan aktif değildir. Dağcılık meraklıları tarafından da ziyaret edilen bölge Gürcistan’ı tanımlayan sembol oluşumlardan bir tanesidir.

gürcistan botanik bahçe

Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi

Tiflis güneyinde yer almakta olan ve 161 hektar alana kurulu bünyesinde 4000 civarı farklı bitki türü bulunan 1600’lü yıllara kadar izi sürülmektedir. 18. Yüzyılda İran hareketi ile tahrip edilse de yeniden düzenlenmiştir. Büyüleyici bir atmosfere ve huzurlu bir gezintiye sahip müthiş bir alan olduğu kolaylıkla söylenebilir.

Stalin Müzesi

Gürcü asıllı mareşal komutan ve Sovyet Rusya lideri Stalin adına kurulan bir müzedir. Gori, ki Stalin’in doğum yeri olan bölgede kurulmuştur. 1957 yılında ilk kez hizmete açılarak ziyaretçi kabul etmiştir. Stalin tarafından sağlığında ve devlet başkanlığı dönemlerde kullanılan özel eşyalar ile ona ait anıları canlandıran eşya, resim ve heykelleri bulunmaktadır. Dünya üzerinde özellikle Rus halkı tarafından büyük saygı ile anılan Gürcü asıllı lidere ait esintilerin bulunduğu müze her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Siz de bu müzeyi gezebilmek için Gürcistan uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.

Gürcistan Kartlis Deda

Tiflis’in 1500’üncü kuruluş yılına ithaf edilerek Sololaki Tepesi’ne 1958 yılında kurulan tarihi ve önemli bir atmosfere sahip olan bir anıttır. 20 metre yüksekliğe sahip kadın heykelin sağ elinde kılıç yer alırken, sol elinde ise konuklara ikram edilmek üzere hazırlanan bir testi şarap yer almaktadır. Bunun anlamı ise misafir olana ikram varken, düşmanca tavır sergileyerek kötü emellere sahip olan kişiler için kılıç sembolü ile her ne pahasına olursa olsun karşı koyulacağı bir anlamda uyarı niteliğinde haber verilmektedir.

Gürcistan Yemek Kültürü

Avrupa ve Ortadoğu mutfağından geniş bir şekilde etkilendiği görülen Gürcü Mutfağının kendine ait önemli lezzetleri bulunmaktadır. Acı ve baharatı fazlaca kullanılmayan yemekler genellikle hamur işi, et ağırlıklı ve sebze içerikli yemeklerden oluşmaktadır. Baharat olarak kişniş yoğun olarak tercih edilmektedir. Ayrıca yemeklerin içerisinde ve sade olarak, nar ve sarımsak, ceviz, fasulye, peynir, patlıcan, erik ve ıspanak mevsim özelliklerine göre yoğun bir şekilde tüketilir. Gürcistan yemek kültürünü yakından tanımak için Gürcistan uçak bileti fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

gürcistan yemek kültürü

Önemli ve yöresel yemeklerinden birkaçı ise:

Hinkal: Bizdeki mantıya benzer olarak ancak daha büyük ebatta hazırlanmaktadır. Et dolgulu hamur, sarımsaklı yoğurt ve sosla servis edilirken elle tüketilmektedir.

Haçapuri: Peynirli ekmek olarak da kabul edebileceğimiz bu besin maddesi, fırından çıktıktan sonra sıcak haliyle üzerine yumurtakırılır. Devamında 5 dakika kadar daha fırında bekletilir. Sıcak ekmek üzerine ardından tereyağı sürülerek tüketilir.

Lobio: Bizde pilaki yemeğine çok benzer. Bu şekilde tüketilen soğuk bir meze türüdür.