- Ülke Adı: Kamerun Cumhuriyeti
- Başkent: Yaounde
- Nüfusu: 24.050.000
- Yüz Ölçümü: 475.442 km2
- Komşuları: Kamerun’un komşuları, Çad, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gabon ve Atlas Okyanusu’dur.
- Konuşulan Dilleri: Resmi dilleri, Fransızca ve İngilizcedir.
- Telefon kodu: +237
- Başkan: Paul Biya
- Para Birimleri: Orta Afrika CFA Frangı
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Kamerun 15. yüzyılda keşfedilmiştir. Portekizli denizci Fernando Poo tarafından keşfedilen ülke topraklarına Avrupalılar 17. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlamışlardır. İslamiyet ise Kamerun’a Müslüman tüccarlar tarafından ulaştırılmıştır. Bazı Fulani Müslümanların ülkenin kuzey kesimlerine 17. yüzyılda yerleşip ticarete başlamaları ülke halkının İslamiyet ile tanışmasına vesile olmuştur. Zamanla ülkede Müslüman bir kitlenin oluşması Müslümanların idaresindeki Kanem devletinin topraklara ulaşmasını kolaylaştırmıştır. Ülkenin kuzey kesimlerde başlayan İslamiyet’in yayılması zamanla güney ve iç kesimlere ulaşmış oldu.
Batı Sudan olarak adlandırılan bölgede Müslüman bir devlet kurulmuş olan Osman dan Fodyo, 1806 yılında Kamerun yönetimini ele geçirdi. Osman dan Fodyo’nun yönetimde olduğu dönemde Kamerun’da İslami Yayılma Hareketi adında bir hareket ortaya çıktı. İslami Yayılma Hareketi’ne mensup olan kişiler ülkenin her tarafına İslamiyet’i yaymak için tebliğ çalışmaları yapmıştır. Kuzey Kamerun bölgesinde 19. yüzyılın ortalarına doğru küçük küçük İslami sultanlıklar kuruldu. Kurulan bu sultanlıklar bölgeyi sömürgeciler işgal edinceye kadar varlıklarını sürdürmüştür. Fakat İslami yayma çalışmaları işgal sonrasında da devam etmiştir. Almanlar, ülkeyi 1884 yılında işgal etti. Kıyı kesimlere yerleşen sömürgecilere kabileler yardım ettiği için iç kesimlere kadar ulaşmışlardır. Ülke toprakları 1916 yılına kadar Almanların elinde kaldı.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Kamerun, İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın Afrika’daki sömürgelerini ele geçirmek için verdikleri mücadele sonrasında İngiliz ve Fransızlar arasında paylaştırıldı. Kamerun iç yönetimdeki bağımsızlığını 1959 yılında elde etmiştir. İç bağımsızlığın ardından yapılan halk oylaması neticesinde 1960 yılında ülke tam bağımsızlığını kazanmış oldu. İngilizlerde bulunan Batı Kamerun, 1961 yılında Kamerun Cumhuriyet ile birleşti. 1972 yılına kadar federal yönetimle yönetilen ülke hazırlanan yeni anayasanın yapılan referandumla kabul edilmesi ile birlikte merkezi yönetime geçildi. 1982 yılında yapılan darbe girişimi başarısız olmuştur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 32 yıl sonrasında ilk kez çok partili seçim 1992 yılında yapılmıştır. 1992 yılında yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Biya’nın seçimlere hile karıştırdığı gerekçesi ülkede tepkisel hareketlere neden olmuştur.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
UNESCO Dünya Miraslarında ve Geçici listede bulunan çok sayıda milli parkı olan Kamerun, dünya turistlerinin en fazla tercih ettikleri noktalardan biridir. Kamerun uçak bileti aldıktan sonra gezebileceğiniz turistik yerlerden bazıları şunlardır;
Kamerun Dağı (Mount Cameroon)
4.040 metre yüksekliğindeki aktif yanardağ Kamerun Dağı, Kamerun’un Gine Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Daha çok Mongo ma Ndemi yani Büyüklük Dağı olarak bilinen yanardağ en son 3 Şubat 2012 yılında patlamıştır. Dünyanın en yüksek 31. zirvesine sahip olan dağ Afrika’da 4. sıradadır. Kamerun Dağı’na ilk tırmanışı Joseph Merrick’in 1840 yılında gerçekleştirmiştir. Dünyanın en büyük aktif yanardağları arasında olan dağ ülkenin en çok turist çeken bölgeleri arasındadır.
Dja Fauna Rezervi (Dja Ulusal Parkı)
Adını bölgeyi çevreleyen Dja Nehri’nden alan milli park 1987 tarihinde milli park statüsüne alınmıştır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Dja Fauna Rezervi sınırları içinde tehlike altında bulunan canlılar bulunmaktadır. Koruma altına alınan bu bölgede fil, şempanze, goril gibi hayvanların bulunduğu 107 memeli çeşidi, 1500’den fazla bitki çeşidi, 320’nin üzerinde kuş türü bulunmaktadır. Kamerun’un en turistik mekanlarından olan ulusal park yaklaşık olarak 5260 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Korup Ulusal Parkı
1260 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Korup Ulusal Parkı, 1986 yılında milli park olmuştur. Afrika’nın en eski ve en zengin yağmur ormanlarının bulunduğu ulusal park, fauna ve flora bakımından oldukça zengindir. Korup Ulusal Parkı’nda bulunan asma köprüler, ev sahipliği yaptığı kelebekleri, kurbağaları, sürüngenleri ve kuşları tanıması için insanlara ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Ulaşımı oldukça rahat olan milli parkta çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Korup Ulusal Parkını ziyaret etmek için Kamerun uçak bileti fiyatlarını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Waza Ulusal Parkı
1700 kilometrekarelik alan yayılmış olan Waza Ulusal Parkı, 1934 yılında bir av rezervi olarak kurulmuştur. Fil, aslan, çita, sırtlan, zürafa gibi memeli türlerine, kaz, pelikan ve balıkçıl gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan bölgede Savan bitki örtüsü hakimdir. Her yıl safari yapmak isteyen milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Waza Ulusal Parkı, 1968 yılında milli park olmuştur. 1979 tarihinde ise UNESCO biyosfer rezervi olarak belirlenmiştir.
Douala Denizcilik Müzesi (Musee Maritime de Douala)
Ülkenin ilk denizcilik müzesi olması dolayısıyla önemli bir yeri olan Douala Denizcilik Müzesi, 1986 yılında ülkenin en büyük kenti olan Douala’da kurulmuştur. Denizciliğe ilgi duyanların uğrak yerlerinin başında yer alan müzede, ülkenin denizcilik tarihine dair birçok belge bulunmaktadır. Belgelerin yanı sıra müzede gemi maketleri ve aksesuarları da sergilenmektedir. Gemilerin ve ticari gemilerin değişimini anlatan müze 3 katlı binada ve toplam 600 metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir.
Limbe Botanik Bahçesi
1892 yılında kakao, kahve, muz, kauçuk ve palmiye yağı gibi egzotik bitkilerin tanıtımı için kurulan Limbe Botanik Bahçesi, Alman Paul Preus denetiminde açılmıştır. 48 hektarlık dev alana yayılmış olan bahçede dünyanın en değerli tropikal bitkileri bulunmaktadır. Limbe şehrinde, gürültü ve kalabalıktan uzak huzurlu bir yer olan botanik bahçesi, bilim, turizm ve eğitim açısından oldukça değerlidir.
Ekom Nkam Şelaleleri
Büyüleyici yeşilliklerin arasından akan Ekom Nkam Şelaleleri, Kamerun’un batısındaki Haut Nkam bölgesindeki Dschang ilçesinin güneyinde yer almaktadır. 80 metre yükseklikten akan şelaleler görüntüsü, sesi ve manzarası ile görenleri büyülediğinden her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ülkenin en fazla yayın balığının bulunduğu yer olan şelaleler muhakkak ziyaret edilmelidir.
Blackitude Müzesi
Ülkenin sanatsal miraslarını kurtarmak amacı ile 200 yılında hizmete açılmış olan Blackitude Müzesi, bir etnografya müzesidir. Ülkenin başkenti Yaonde’de hizmet veren müzede 1070 öğe sergilenmektedir. 1982 yılında alınan kraliyet hazinesine ait koleksiyonlar ile oluşturulan müzeye sonrasında satın alınan veya bağışlanan koleksiyonlar eklenmiştir. Sanat eseri bakımından zengin olan müzede hem maddi hem de manevi değeri yüksek eserler bulunmaktadır.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Kamerun mutfağı ve yemekleri sebze ve balık üzerine kurulmuştur. Deniz kıyısında bulunan hanelerin sofrası balıksız olmazken sebze yemekleri beğenilerek tüketilmektedir. Burger ve makarna gibi lezzetler Kamerun’da oldukça pahalıdır. Fakat son zamanlarda bu yiyeceklerin tüketiminde bir artış söz konusudur. Ülke halkının çok fazla sevdiği ve yerel yemekler arasında bulunan Ndole bir tür yahnidir. Ndole, balık veya etin, kuruyemiş, yeşil sebze yaprakları, fındık, fıstıkla karıştırılıp kaynatılması ile elde edilmektedir. Ndole’ye katılan malzemeler zengin veya fakir herkesin kolaylıkla elde edebildiği yiyecekler olduğundan her evde sıklıkla yapılmaktadır.
Ülkenin diğer yerel yemekleri arasında balık, kırmızı et veya tavuk eti kebabı olan Broset, mısır ve çeşitli sebzelerden yapılan Sangah bulunmaktadır. Müslümanların ülkede yoğun bir bölümü oluşturması İslami kaidelere uygun yemeklerin yapılmasına neden olmaktadır. Türk mutfağından esintilerin bulunduğu Kamerun’da İtalyan, Çin, Fransız ve Alman restoranlarını bulmak mümkündür. Ülkenin kuzeyinde yapılan yemeklerde mısır yoğunlukla kullanılırken, Güney kesimde daha çok tatlı patates tercih edilmektedir. Kamerun uçak bileti bakarak Kamerun mutfağını daha yakından tanıyabilirsiniz.