- Ülke Adı: Katar
- Başkent: Doha
- Nüfusu: 2,639 Milyon (2017 Yılı İtibariyle)
- Yüz Ölçümü: 11.571 Kilometrekare
- Komşuları: Kuzeyde Bahreyn ve İran, batı ve güneyde Suudi Arabistan, doğuda Birleşik Arap Emirlikleri ile komşudur.
- Konuşulan Dilleri: Arapça ve İngilizce konuşulmaktadır.
- Telefon kodu: +974
- Başkan: Emir Tamim bin Hamad Es Sani, Başbakan Abdullah bin Nasir Al Sani
- Para Birimleri: Katar Riyali (QAR)
Katar Kuruluş Yılı
Katar, Arap Yarımadası içerisinde yer alan bir ülkedir. Basra Körfezine kıyısı bulunması sayesinde köklü bir geçmişe sahip bir ülke olarak bilinir. Uzun yıllar Katar ve çevresine aşiretler hükmetmiştir. Kabile birlikleri şeklinde bulunan aşiretlerin yönettiği topraklar üzerinde yönetim değişiklikleri görülmüştür. Osmanlı Devleti tarafından 1871 ve 1913 yılları arasında yönetilmiştir. Osmanlı Devleti’nin Basra vilayetine bağlı olarak yönetilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin zayıflaması ile birlikte Katar İngilizlerin kontrolüne girmiştir. 1913 yılı ile 1971 yılı arasında İngiliz yönetiminde kalan Katar bu tarih itibariyle bağımsız bir devlet olarak ilan edilmiştir. Dünya’nın petrol rezervi bakımından en yüksek sayıya sahip ülkesidir. Bunun etkisi ile kişi başı düşen milli gelir bakımından üst sıralarda yer alır.
Katar Gezilecek Yerler
Çok zengin bir ülke olan Katar, günümüzde bu zenginlikten faydalanarak popüler bir ülke haline gelmiştir. Çöl içerisinde yer almasına rağmen zenginliği ile öne çıkmaktadır. Farklı kültürleri görmek ve Katar’ın zengin şehirlerini gezmek isteyenler için pek çok seçenek bulunmaktadır. Katar uçak bileti aldıktan sonra gezip görebileceğiniz yerlerden birkaç tanesi şunlardır;
Korniş (Corniche) Sahili
Katar çok geniş bir sahil şeridine sahiptir. 500 kilometreden uzun sahil şeridir masmavi denizi ile ünlüdür. Başkent Doha Körfezi’nin en güzel yeri olarak Korniş sahil alanı bilinir. Kıyı anlamında kullanılan Corniche özellikle Akdeniz sahilindeki alanlara benzerlik göstermektedir. Yürüyüş yolları, parklar ve etkinlik alanları ile ilgi çekici bir yerdir. Palmiye ağaçları ile dolu olan sahil alanı sunduğu deniz ve şehir manzarası ile sevilerek gezilebilecek sahil kısmıdır. Belli dönemlerde yapılan Arap yelkenli gösterileri ilgi ile izlenmektedir.
Souq Waqif Pazar Yeri
Katar’ın yöresel ürünlerini bulabileceğiniz renkli bir pazar yeridir. Zengin bir ülke görüntüsünün dışında Orta Doğu ve Arap kültürü ile ilgili pek çok farklı ürünü bulabilirsiniz. Önceki yıllarda başkent Doha’nın ticaret işlemlerinin yapıldığı yer olarak bilinir.
Kıyafetler, kumaşlar, hediyelik eşyalar ve benzeri şeyleri bulabileceğiniz pazar alanıdır. Kaliteli ve renkli kumaşları ve diğer hatıra eşyalarını uygun fiyatla buradan satın alabilirsiniz. Pazar yerini gezdikten sonra etrafında bulunan kafe ve restoranlarda dinlenebilir ve bir şeyler yiyebilirsiniz.
İslam Eserleri Müzesi
İslam dünyası ile ilgili tarihi değere sahip olan eserleri görebileceğiniz bir müzedir. Başkent Doha içerisinde bulunan müze tarihi sıraya göre eserlerin sunulduğu bir alandır. Eski dönemlerden başlayarak günümüze kadar uzanan İslam eserleri gösterilmektedir. Ülkemizden Osmanlı Devleti dönemi başta olmak üzere birçok eser yer alır. Müzenin binasını da özel bir tasarıma sahiptir. Çinli bir mimar tarafından tasarlanan yapı dikkat çekici bir tasarıma sahiptir. Müze içerisinde sürekli olarak sergilenen kalıcı eserler ücretsizdir. Sadece özel sergiler için ücret talep edilmektedir.
İnci Adası ve Meydanı
İnciler Katar’ın tarihinde önemli ticari unsurlar arasında yer alır. Petrol bulunmadan önce ülkenin sahil kesiminde halk bunun ile geçimini sağlamaktadır. Bu kadar önemli bir ticari unsur ile ilgili olarak yapılan heykel ülkenin önemli yerlerinden birisidir. Basra Körfezi kıyısına yapılmış olan bu ada görülebilecek yerler arasında bulunur. Katar’ın en lüks semtlerinden birisi olarak bilinir. Pahalı evler, iş yerleri ve restoranların bulunduğu alan deniz doldurularak yapılmıştır. Buraları gezmek isteyenler için tekne kiralayarak gezmek daha iyi manzaralara ulaşmayı sağlayacaktır. İnci adasına bir gezi düzenlemek için Katar uçak bileti fiyatlarını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Katara Kültür Köyü
Katar’ın ve Arap dünyasının kültürel mirasının yaşatıldığı yerlerden bir tanesi olarak görülen bir köydür. Katar’ın sanatsal ve mimari anlamda sahip olduğu geçmişi yaşatmak için pek çok farklı çalışma burada devam ettirilmektedir. İçerisinde bulunan sanat atölyeleri, tiyatrolar ve benzeri yerler ülkeyi ziyarete gelen kişiler için kültürü tanıtma amacı ile kullanılmaktadır. Arap kültürüne göre inşa edilmiş olan yapıları burada görebilirsiniz. Deniz kenarında bulunan bu alanda kumsal kısmına doğru restoranlar da bulunmaktadır.
Al Zubarah Kazı Alanı
Başkent Doha’ya yüz kilometre mesafede bulunan arkeolojik kazı alanıdır. Katar’ın Unesco Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan tek turistik alanıdır. Altmış hektarlık alanı kaplayan kazı alanı içerisinde 18. ve 19. yüzyıla ait eserlerin bulunduğu bir yerdir. Özellikle inci ticaretinin yapıldığı alanların olması kazı alanını daha önemli hale getirmektedir.
Khor Al Adaid
Katar’a gezmeye gelenlerin çöl alanlarını gezebileceği en ideal yerlerden birisidir. Başkent Doha’ya altmış kilometre uzaklıktadır. Sealine Çölü olarak bilinen bu alan UNESCO tarafından tanınmış bir yerdir. Çöl ekosistemini en iyi şekilde burada görebilirsiniz.
Ayrıca dünya genelinde çölün denize kadar uzandığı ender yerlerden bir tanesidir. Çöl safarisi yapmak isteyenler için burada etkinlikler düzenlenmektedir. Güçlü arazi araçları ile çöl içerisinde dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Gezinin sonunda kurulmuş olan çadırlar içerisinde yemek yiyip dinlenebilirsiniz.
İslam Kültür Merkezi
Katar’ın en önemli İslami araştırma merkezi olarak bilinmektedir. Müslümanlıkla ilgili olarak yapılan bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır. Başkent Doha’da bulunan bu merkez önceden Katar’ın en büyük camisi olan Abdullah Bin Zaid Al Mahmoud Camisi içerisinde yer almaktadır. Oldukça güzel bir mimariye sahip olan cami halk arasında fener olarak adlandırılmaktadır. Büyük bir kütüphaneye de sahip olan merkez sosyal anlamda önemli bir yerdir.
İmam Muhammet Bin Ebd El Wahhab Camii
Müslüman bir ülke olan Katar’ın en büyük camisidir. Halk arasında Katar Milli Camisi olarak adlandırılmaktadır. 2011 yılında Katar Emiri tarafından açılışı gerçekleştirilmiştir. Kumtaşı kullanılarak inşa edilmesi sayesinde farklı bir görüntüye sahiptir. Toplam olarak doksan dokuz adet kubbesi bulunmaktadır. Otuz bin kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Çevresine yapılan düzenlemeler ile oldukça güzel bir alana sahiptir. Adını Vahabbiliğin kurucusundan almıştır.
Katar Muz Adası
Başkent Doha yakınında yaz tatilinin yapılabileceği en güzel yerlerden bir tanesidir. Doğal bir ada olması sayesinde güzel manzaralar sunmaktadır. Doha’dan kalkan feribotlar ile yarım saatlik bir yolculuk ile ulaşılabilir. Geniş kumsalları ve güzel denizi kendisine hayran bırakabilecek güzelliktedir. Adada bulunan lüks oteller zenginler için popüler tatil seçenekleri arasında yer alır. Muz şeklinde benzer bir yapıda bulunması nedeni ile bu ad verilmiştir.
Katar Yemek Kültürü
Katar mutfağı, Orta Doğu ve Arap kültürünün etkisinde kalmış bir mutfaktır. Hindistan ve İran mutfaklarının da etkiler görülmektedir. En çok tüketilen yöresel yemeklerin içerisinde Machbüs adı verilen yemek et, pirinç pilavı ve sebzelerden oluşmaktadır.
Baharatlı erişte ve yumurta ile yapılan Balaleet, soslu et yemeği olan Kabsa ve fırında pişirilen kuzu eti yemeği Ghuzi popüler yöresel yemekler arasındadır. Kakule ile harmanlanmış olan kahve çok fazla tüketilir. Zengin bir ülke olması sayesinde tüm dünya mutfaklarını bulabileceğiniz restoranlara da sahiptir. Katar mutfağını denemek için Katar uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.