Kazakistan Uçak Bileti

Kazakistan Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Kazakistan
  • Başkent: Astana
  • Nüfusu: 18,04 Milyon (2017 Yılı İtibariyle)
  • Yüz Ölçümü: 2.750.000 Kilometrekare
  • Komşuları:  Kuzey sınırında Rusya, güney sınırında Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan, doğu sınırında ise Çin ile komşudur. Bununla birlikte Hazar Denizi ve Aral Gölü’nde kıyısı bulunmaktadır.
  • Konuşulan Dilleri: Kazakça, Rusça
  • Telefon kodu: +7
  • Başkan: Nursultan Nazarbayev
  • Para Birimleri: Tenge (KZT)

Kazakistan’ın Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Kazakistan topraklarında yaşayan Kazak halkının tarihi bin 1400lü yıllara kadar dayanmaktadır. Kazak milletinden önce topraklar milattan önceki dönemlerden başlayarak çok farklı milletlere ev sahipliği yapmıştır. Geniş bozkır alanlara sahip olan ülke toprakları bu sayede Sakalar ve Avarlar gibi medeniyetleri barındırmıştır. Bir dört yüzlü yıllarda Türklerin Orta Asya çevresinde yaptığı göçler sonrasında bugünkü Kazakistan topraklarına Türkler yerleşmiştir.

kazakistan havalimanı

Altın Ordu Devletinin yıkılması sonrasında yapılan göç hareketleri ülkenin atalarının topraklara yerleşmesini sağlamıştır. 1465 yılında oluşturulmuş olan 3 boydan oluşan Kazak Hanlığı bugünkü devletin temeli olarak bilinmektedir. Uzun süre bu şekilde yaşayan halk Rusya’nın bölgede güçlenmesi ile 1917 yılına kadar Rus kontrolünde kalmıştır. 1917 yılında Rusya’dan ayrılan Kazaklar Alaş Orda Devleti’ni kurdu. 1920 yılında kurulan devlete Kazak Özerk SSC adı verilmiştir. 1936 yılı itibariyle özerk ibaresi kaldırılmıştır. Sovyetler Birliği’nin zayıflaması ile birlikte 1991 yılında bağımsızlığını ilan ederek özgür bir devlet halini almıştır.

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa arasında kalan bir devlettir. Bu özelliğinin yanı sıra köklü bir Türk devleti olması sayesinde hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip bir ülkedir. Ülkemize yakın konumda olması ve vize kolaylığı sayesinde gezmek isteyenler için ideal bir yerdir. Kazakistan uçak bileti alarak görebileceğiniz yerlerden birkaç tanesi şunlardır;

Charyn Kanyonu

Dünyanın en derin kanyonlarından bir tanesidir. Almatı şehrine 200 kilometre mesafede bulunan kanyon ilginç doğal oluşumlara sahiptir. Kanyon içerisinden akan ve kanyon ile aynı isimde olan nehir, kanyonun oluşmasını sağlamıştır. Kanyonun derinliği yaklaşık olarak 300 metre civarındadır. Çok farklı görüntüler sunan kanyon özellikle resim çekmek isteyenlere tavsiye edilir. Kanyonu rahat şekilde gezmek ve bilgi almak için turları tercih edebilirsiniz.

kazakistan nasıl gidilir

Büyük Almatı Gölü

Kazakistan’ın en güzel manzaralarını sunan yerler arasında yer alır. Almatı şehrine 30 kilometre mesafede bulunur. Eliy Milli Parkı içerisinde bulunan göl özellikle dağlardan gelen kar suları ile oldukça berrak bir hal almaktadır. Yaz aylarında ise göl ve etrafındaki milli park yemyeşil bir örtüye bürünmektedir. Denizden iki bin beş yüz metre yüksekte olan göl güneşin vurduğu açıya göre farklı renkler oluşturmaktadır. Kış aylarında zorlu bir coğrafyaya sahip olması nedeni ile diğer dönemlerde gezmek daha doğru olacaktır.

Kolsai Gölü Milli Parkı

Kırgızistan sınırına yakın konumda bulunan milli park içerisinde üç adet göl bulunmaktadır. Yüksek dağara ve yoğun ağaçlı ormanlara sahip olan milli park doğal alanları gezip görmek isteyenler için tavsiye edilir. Than Shan Dağları içerisinde bulunan göllerin her biri farklı manzaralar sunmaktadır. Özellikle göllerin içerisinde ve çevresinde bulunan ladin ağaçları oldukça güzel manzaralar oluşturmaktadır.

Hoca Ahmed Yesevi Türbesi

Türkler için önemli bir kişi olan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, Türkistan bölgesinde bulunmaktadır. Türk tarihi açısından önemli eserler bırakan Ahmet Yesevi Kazakistan’da doğup burada vefat etmiştir. Vefatından sonra inşa edilen türbe oldukça güzel bir mimariye sahiptir. Yaklaşık kırk metre yüksekliği buluna türbe, en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunur. Unesco tarafından Dünya Mirası Listesine alınan türbe mutlaka görülmelidir. Turkuaz renge sahip olan kubbesine hayran olmamak mümkün değildir.

Kazakistan Milli Tarih Müzesi

Dünya üzerinde bulunan en büyük müzelerden bir tanesi olan Kazakistan Milli Tarih Müzesi başkent Astana şehrinde bulunmaktadır. 2014 yılında ziyarete açılmış olan müze içerisinde ülkenin tarihini anlatan pek çok farklı eser bulunmaktadır. Müze alanı toplam olarak yüz elli bin metrekareye yakındır. İçerisinde sekiz kat bulunan müzede yedi farklı sergi salonu bulunmaktadır. Türklerin tarihi ve kültürü ile ilgili eserler de bulunan müze, meraklıları için çok fazla esere sahiptir. Müze binası da modern tasarımı ile dikkat çekmektedir.

Çimbulak Kayak Merkezi

Kazakistan’ın en güzel yerlerinden olan Alatau Dağları içerisinde yer alır. Dağ içerisinde geçit şeklinde bulunan alana inşa edilmiş olan kayak merkezi oldukça popüler bir kış sporları merkezidir. Yaklaşık olarak iki bin iki yüz metre yüksekliğe sahip olan merkez kış aylarında yeterli miktarda kar yağışı alır. Kış aylarında Kazakistan ziyareti yapacak olanlara tavsiye edilebilecek bir yerdir.

Hazret Sultan Camisi

Kazakistan‘ın en büyük camisi olarak bilinir. Başkent Astana içerisinde bulunan cami 2012 yılından beri kullanılmaktadır. Türk inşaat şirketi tarafından inşa edilmiş olan cami içerisinde sekiz bin kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Dört adet minaresi bulunan camin bu minareleri seksen metreye yakın yüksekliğe sahiptir. On kubbe bulunduracak şekilde mimari tasarımı yapılmış olan caminin bu kubbeleri elli metreden yüksektir. Modern ve Türk–İslam mimarisine göre yapılmış olan eser görülmesi gereken yerler arasında bulunur.

kazakistan uçak bileti

Baiterek Kulesi

Kazakistan’ın en büyük şehri olan Astana içerisinde yer alan bir kuledir. Ülkenin sembol yapılarından bir tanesi olarak bilinir. 2002 yılında yapılan kulenin yüksekliği yüz beş metredir. Kulenin üst kısmına çıktığınızda şehrin neredeyse tamamı rahat şekilde görülebilir. Akşam saatlerinde yapılan ışıklandırma sayesinde çok daha farklı bir havaya bürünmektedir. Mutlaka görülmesi ve fotoğraf çektirilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Kazakistan uçak bileti alarak siz de Baiterek kulesini ziyaret edebilirsiniz.

Aktöbe

Kazakistan’ın Avrupa’ya en yakın kısmında bulunur. Ural Dağlarının güney kesiminde yer alan şehir oldukça hareketlidir. Şehrin içerisinde bulunan doğal ve tarihi alanlar gezmek isteyenler için seçenek olmaktadır. Bunlara ek olarak hareketli bir gece hayatı bulunan şehri bu özelliği dolayısıyla ziyaret eden çok fazla kişi bulunmaktadır.

Yeşil Tepe

Yeşil Tepe, en çok bilinen adı ile Kök Töbe Almatı şehrinin en yüksek tepesidir. Şehre gezmeye gelenlerin mutlaka uğradıkları bir yer olarak bilinir. Deniz seviyesinden bin metre yükseklikte bulunan tepeye ulaşmak için teleferik sistemi bulunmaktadır. Şehir manzarasının tadı bu teleferik ve tepeden en iyi şekilde çıkartılabilir.

Çimkent

Çimkent, Güney Kazakistan kısmında yer alan bir şehirdir. Çimkent olarak da bilinen şehir Almatı ve Astana sonrasında üçüncü büyük şehir olarak bilinir. Özellikle 11. yüzyıldan kalma tarihi eserler bulunan şehir modern alanları ile de dikkat çeker.

kazakistan yemek kültürü

Kazakistan Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Kazakistan mutfağı, Orta Asya ve Türk kültürüne yakın bir mutfaktır. Bu özelliği ile süt ve et türü gıdalar yoğun şekilde kullanılır. En çok tercih edilen yemekleri, özel bir et yemeği olan Beşparmak yemeğidir. Sebzeler ile haşlanan etler, et suyunda pişirilmiş hamur ile servis edilir. Beşparmağı el ile yemek âdettendir. Kazak mantıları, bilinen mantı çeşitlerine göre biraz büyüktür. Ayran, kurutulmuş et çeşitler, deve ve at sütü yemeklerin yapılmasında tercih edilen gıdalardır. Kazakistan'ın yemek kültürünü tanımak için Kazakistan uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.