Kilis Uçak Bileti

Kilis Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 36° 42' 59.3136'' Kuzey ve 37° 6' 52.7832'' Doğu
  • Bölge:Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • Alan:1412 km2
  • Nüfusu:136.319
  • Rakım: 664 m
  • Plaka Kodu:79
  • Telefon Kodu:(+90) 348
  • Posta Kodu: 79xxx
  • İklimi: Akdeniz İklimi

Kilis Hakkında Genel Bilgi

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kilis’in adı yerleşim yerinin ilk kurulmasından itibaren bu şekildedir. Birebir Kilis olmasa da Kiris, Cilize gibi isimler alan kent Türklerin eline geçince Kilis adını almıştır.

Kilis’in Coğrafi Yapısı: Yüzölçümü oldukça küçük olan kentin bir kısmı düzlüklerden oluşurken diğer kısmı ise dağlık alanlardan oluşmaktadır. Kentteki düzlükler daha fazla olduğundan ortalama yükselti 680 m civarındadır. 

Kilis’in Dağları: Kilis içerisinde çok sayıda dağ bulunmasına rağmen bunların yükseklikleri oldukça düşüktür. Kentin içerisindeki düzlükler daha ağırlıktadır. Kent içerisinde yer alan dağlardan bazıları Acar Dağı, Ömerdede Tepesi, Kumru Dağı, İsmailağa Dağı, Haçlar Tepe, Palazlı Tepe ve Dolap Tepe’dir.

kilis hakkında

Kilis’in Akarsular: Kent içerisinde dağların konumuna bağlı olarak çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Söz konusu akarsuların büyük çoğunluğu küçüktür ve bunlar bölgede yer alan büyük akarsuları beslemektedir. Kent içerisinde yer alan akarsulardan bazıları Gevrik Dere, Deli Çay, Boz Dere, Balık Suyu, Uzunlu Dere ve Esme Dere’dir.

Kilis İklimi: Kilis’te genel olarak Akdeniz iklimi görülmektedir. Akdeniz Bölgesinde yer alan havanın rahat bir şekilde buraya ulaşması bunun en önemli nedeni olarak gösterilmektedir. Buna bağlı olarak yazları tropikal mevsimlerin etkileri daha sık görülürken kışlar ise normale göre biraz daha soğuk geçebilmektedir.

Kilis’in Komşuları: Sınır ilimiz olan Kilis’e komşu olan sadece Hatay ve Gaziantep vardır. 

Kilis İlçeleri: Sonradan il olan Kilis’in yüzölçümü oldukça küçüktür. Buna bağlı olarak söz konusu kentin ilçe sayısı da azdır. Kilis’e bağlı olan ilçeler Polateli, Elbeyli ve Musabeyli’dir.

Kilis Şehrinin Ekonomik Yapısı: Kilis’te bulunan halkın önemli bir kısmı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Burada Akdeniz ikliminin hüküm sürmesinden dolayı sanayi bitkileri de yetiştirilmektedir. Zeytin bunların başında gelmektedir. Bunların dışında ticarette önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır.

Kilis’e Nasıl Gidilir?

Sınır illerimizden birisi olan Kilis’e ulaşım farklı kanallardan sağlanmaktadır. Özellikle buraya yakın noktada bulunan sınır kapısı bunu bir anlamda zorunlu kılmaktadır. Konumu itibariyle Kilis’e karayolu ile ulaşılabilmektedir. Kilis’te havalimanı bulunmadığı için uçakla yolculuk yapmak isteyen kişiler Hatay ya da Gaziantep’te bulunan havalimanlarına gitmektedir.

kilis nasıl gidilir

Karayolu Ulaşımı: Karayolu ile Kilis’e gelmek için farklı yollat bulunmaktadır. Bunların en önemlisi Gaziantep üzerinden gelen yoldur ki bu sayede ulaşım çok daha kolay olmaktadır. Kilis’e Gaziantep ve Hatay’dan direkt olarak gelinebilmektedir. Ayrıca kent merkezinde yer alan otogardan kalkan otobüsler ile ülkenin farklı noktalarına hareket edilebilmektedir.

Şehir içi ulaşım otobüs, dolmuş, minibüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Ayrıca kent merkezinin küçük olması dolayısıyla insanlar tek bir toplu taşıma aracı kullanarak istedikleri yerlere ulaşabilmektedir.

Kilis’te Nerede Kalınır

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Kilis Lina Suite Hotel
  • Olea Otel

kilis nerede kalınır

Kilis’te Ne Yenir?

Sınır kentlerinin karakteristik özelliği olan mutfak zenginliği Kilis’te de görülmektedir. Burada yer alan farklı kültürlere ait insanlar tarafından hazırlanan yemekler oldukça lezzetlidir. Bu yemekler kendi içinde günlük pişen ve özel günler için olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel günler için yapılanlar adından da anlaşılacağı gibi son derece özel yemeklerdir. Yemeklerde et ürünleri sıklıkla kullanılmaktadır.

kilis ne yenir

Kilis’in en meşhur yemeklerinden bazıları Oruk Kebabı, Cennet Çamuru, Kilis Tava, Firik Pilavı, Ekşili Malhıta Çorbası ve Öcce’dir.

Kilis’in En İyi 10 Restoranı

  • Eski HammamRestaurant
  • Yaren Taş Mekanlar
  • Grand Aykanat Plaza
  • Doğan Lokantası
  • Dervişoğlu Kebap
  • Bahar Kebap
  • Kilis Hacıoğlu Baklava
  • Borsa Kebap Salonu
  • Huzur Pide
  • Üstün Kadayıf ve Dondurma

Kilis’te Gezilecek Yerler

Anadolu’nun giriş noktalarından bir tanesi olan Kilis’e tarih boyunca farklı devletler hükmetmiştir. Söz konusu devletler arasında Roma İmparatorluğu, Osmanlı Devleti gibi döneminin en güçlü devletleri de bulunmaktadır. Bunların dışında bazen küçük beylikler ya da bölgesel yapılar buraya hakim olmuştur. Bütün bunlar kent içerisinde ciddi bir tarihi zenginlik anlamına gelmektedir. Yani kent sınırları içerisinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bunun haricinde ise doğal güzelliklerin sayısı da oldukça fazladır.

Ravanda Kalesi: Kilis’e 24 km uzaklıkta bulunan kale son derece stratejik bir konuma inşa edilmiştir. Polateli ilçesinin Ravanda köyünde bulunan kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de tahminler 11.yüzyılı göstermektedir. Bu bilgi ise bölgeye yapılan haçlı seferlerini anlatan kaynaklardan elde edilmiştir. Bilindiği söz konusu dönemlerde Kudüs için haçlılar tarafından seferler düzenlenmekteydi. Kalenin önemli bir bölümü ayakta olmasına rağmen diğer kısmı ise günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır. Kaleye yakın konumda farklı bir kalıntı daha vardır fakat arkeolojik bir kazı ya da çalışma yapılmamasından dolayı bununla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

kilis gezilecek yerler

Oylum Höyük: Oldukça büyük olan Höyük Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasında yer almaktadır. Oldukça önemli bir noktada yer alan höyüğün hemen hemen her dönemde insanlar tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir. Burada yapılan kazılarda elde edilen bilgiler bölge için önemli olduğu kadar Ön Asya bölgesi için de son derece önemlidir. Söz konusu yerleşim yerinin Helenistik dönemde de var olduğu tahmin edilmektedir.

Söğütlüdere: Kentin en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Söğütlüdere özellikle yaz aylarıda insanlar tarafından tercih edilmektedir. Gezi ya da piknik amacıyla buraya gelen kişiler hem eğlenmekte hem de doğanın tadını çıkarmaktadır. Zoppun Deresi ve Akpınar’dan gelen sular bölgenin yeşil bir hal almasını sağlamaktadır.

Neşet Efendi Konağı: Neşet Topaloğlu tarafından yaptırılan konak, yörede bulunan konakların özelliklerini net bir şekilde gözler önüne sermektedir. 1925 yılında dönemin en iyi ustalarına yaptırılan konak halen ayaktadır. İki katlı olan konağın birinci katında 6 oda bulunurken ikinci katında ise 7 oda vardır.

Kilis’te Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Kilis içerisinde farklı kültürlerden çok sayıda insan yaşamaktadır. Bu durum uzun yıllardır böyledir ve bu da ciddi bir kültürel zenginlik anlamına gelmektedir. Özellikle Kilis’in sınırda bulunması burada farklı kültürlerin görülmesinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun dışında sınırdan yapılan geçişlerde bunu etkilemektedir. Zengin kültür ve sanat yıl içerisinde festivallere dönüşmektedir.

kilis kültür sanat

Kilis içerisinde yapılan festivallerden bazıları şunlardır:

  • Mercidabık Zaferinin Yıl Dönümü Kutlamaları
  • Geleneksel Musabeyler Şöleni

Kilis’te Eğlence Yerleri

Kilis’te geceleri oldukça sakin geçmektedir. Şehir halkının önemli bir bölümü geceleri ev gezmeleri ile değerlendirmektedir. Bunun dışında ise kafeler insanların tercih ettiği diğer mekanlar olarak dikkat çekmektedir. Özellikle üniversiteli gençler bu tür yerleri daha fazla tercih etmektedir. Kent merkezi içerisinde kafe ve benzeri yerlerin sayısı talebi karşılayacak seviyededir.

Kilis şehrinde havalimanı var mı?
Kilis şehrinde aktif halde bir havalimanı bulunmamakla birlikte kente en yakın havalimanı söz konusu olduğunda Gaziantep Havalimanı karşımıza çıkmaktadır.
Kilis en yakın havalimanı seçenekleri nelerdir?
Elbette ki Kilis kentine dair en yakın havalimanı Gaziantep Havalimanıdır. Kilis kenti ile Gaziantep Havalimanı arasındaki mesafe ise 50 km kadardır.
Kilis meşhur yemekleri nelerdir?
Patlıcan Kebabı Kilis kentinin en meşhur yemeği olarak tanımlanmaktadır. Yine İçli Köfte de sıklıkla yapılan yemekler arasında bulunmaktadır.
Kilis ulaşımda en uygun güzergahlar hangileri?
Kilis kentine karayolu ve havayoluyla ulaşabilirsiniz. Havayoluyla ulaşmak isterseniz Kilis kentine sadece 50 km mesafede bulunan Gaziantep Havalimanını kullanabilirsiniz.
Kilis tarihi ve turistik mekanları hangileridir?
Ravanda Kalesi Kilis kentinin en tanınan turistik mekanları arasında bulunuyor. Ayrıca Şeyh Mansur Türbesi de oldukça yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor.