- Ülke Adı: Komorlar Birliği
- Başkent: Moroni
- Nüfusu: 806.153
- Yüz Ölçümü: 2.034 km2
- Komşuları: Komorlar’ın komşuları, Hint Okyanusu, Mozambik ve Madagaskar’dır.
- Konuşulan Dilleri: Komorca, Fransızca ve Arapçadır.
- Telefon kodu: +269
- Başkan: Azali Assoumani
- Para Birimleri: Komor Frankı
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Müslümanların adalara gelmesinden önce adanın büyük çoğunlukla boş olduğunu tarihi kaynaklar ifade etmektedir. Müslümanlar adaya gelince 4 büyük sultanlık kurmuşlardır. Böylece adada hareketli yaşam başlamış oldu. Aslında Müslüman Arap denizciler ilk olarak 8. yüzyılda Anjouan Adası’na gelerek yerleşmeye başlamışlardır. Bazı kaynaklar Komorlar Adaları’nın keşfinin 10. yüzyılda gerçekleştiğini, İslam dininin de 14. yüzyılda adaya yayıldığını ifade etmektedir. Ticaret amacıyla adalara gelerek yerleşen Arap Müslümanlar İslam’ın yayılmasında etkili olmuştur. Yerli halk ile Arap Müslümanlar arasında gerçekleşen evlilikler adaya İslamiyet’in yayılmasını hızlandırmıştır.
Müslümanların nüfuzu adalarda artınca yerel hükümdarlar da Müslümanlardan seçilmiş ve böylece Müslüman sayısı gittikçe artmıştır. Yerli halk tarafından benimsenen ve kabul edilen İslamiyet Komorlar Adası’nın resmi dini haline gelmiştir. 10. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasına kadar olan dönemde ülkenin yönetimi Madagaskar ve Kilve Sultanlığı arasında el değiştirmiştir. Çünkü bu iki ülke arasındaki ulaşım Komorlar üzerinden gerçekleşmektedir. Portekizli denizcilerin San Loranzo, yerli halkın Tinku adını verdikleri Madagaskar Adası’na Arap coğrafyacılar Büyük Komor demiştir. DA-Adanın Madagaskar ismini almasından sonra Büyük Komor adı bu sefer Hint Okyanusu’nda seyahat edenler tarafından kuzeyde bulunan takımadalarını en büyüğü olan Ngazidya için kullanılmıştır.
Portekizli denizciler ilk olarak 16. yüzyılda adalara gelmiştirler. Adada misyonerlik faaliyeti yapmak istemişler fakat başarılı olamamışlardır. Hıristiyanlığı adalara kabul ettirmede başarısız olan Portekizliler adayı bütün Avrupa’ya tanıtmışlardır. 1841 yılında Fransızlar Mayotte’yi işgal etti. 1866 ile 1909 yılları arasında da diğer adaları hakimiyetleri altına alan Fransızlar 1912 yılında bütün Komorlar’ı ele geçirmişti. Komorlar 1914 yılında Madagaskar’daki Fransız Hükümetinin yönetimi altına tamamen girmiş oldu. 1947 yılına kadar Madagaskar’a bağlı kalan Komorlar, 1947 yılından sonra bir Fransız parlamentosu heyeti tarafından yönetilmeye başladı.
Komorlar’da 1958 yılında yapılan referandum sonuçları ile denizaşırı ülke sıfatını almış oldu. 1961 yılında iç işlerinde serbestlik kazanan ülkede 1974 yılında bağımsızlık için oylama yapılmıştır. Yapılan oylama neticesinde 6 Ocak 1975 yılında Komor Parlamentosu bağımsızlığını ilan etti. Mao taraftarı Marksist Ali Salih 1975’in ağustos ayında darbe yaptı. Camileri kapatarak Müslümanlara ciddi manada zulüm yaptı. 1978 yılında devrilen Ali Salih yerine geçen Ahmed Abdullah Abdurrahman, İslam’a dayalı bir devlet kurdu. 1989 yılında başkan Ahmed Abdullah öldürülünce Yüksek Mahkeme Başkanı Said Muhammed geçici başkanlığa getirilmiştir.
1990 yılında Fransa’nın müdahalesi ile devlet başkanlığı yapılmış ve iki turu da kazanan Said Muhammed başkan olmuştur. 1991 yılındaki darbe girişimin ardından başka ve hükümet sindirme politikasını uygulamaya başladı. Yeni anayasa hazırlama ve seçim konusunda anlaşmanın sağlanması sonucunda hazırlanan yeni anayasa 1992 yılında yapılan halk oylaması ile kabul edilmiştir. 1992’nin eylül ayında genç subaylar tarafında gerçekleştirilen darbe eylemi başkan taraftarlarınca bastırılmıştı. Sonrasında yapılan kasım seçimleri ilk çok partili seçimler olmuş ve yaşanan olaylardan dolayı iptal edilmiştir.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan Komorlar, Hint Okyanusu’nda bulunan Büyük Komor Adası, Moheli ve Anjouan adalarında oluşan takımadalar ülkesidir. Afrika’nın en güzel tatil adreslerinden biri olan ülkede iklim nemli ve sıcaktır. Masmavi suları, büyüleyici doğası, bembeyaz kumsalları, plajları, dalış meraklılarını kendine hayran bırakan dalış noktaları ile Komorlar tam turizm cennetidir. Komorlar uçak bileti almayı düşünüyorsanız gezebileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır;
Moroni
Ortalama 40 bin kişilik nüfusu ile ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Moroni aynı zamanda adalar ülkesinin başkentidir. Moroni’de bulunan limandan diğer ülkelere rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır. Tarihi ve doğal mekanlar bakımından zengin olan Moroni’de hava ulaşımı için havaalanı bulunmaktadır. Plajları ile ünlü olan kentte denizin, kumun ve güneşin keyfini sürmek için Komorlar gezisinde ilk uğrak noktalarından biri olmalıdır.
Moheli
Komorlar üç özerk bölgeden oluşmaktadır. Bu üç özerk bölgeden biri olan Moheli, Hint Okyanusu’nda yer almaktadır. Mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerden biri olan Moheli, Komorlar’ın en küçük ama aynı zamanda en etkileyici adasıdır. Moheli’de çok az insan yaşadığından dolayı adanın doğası bozulmamıştır. El değmeden kalmış olan doğal güzelliklerine ev sahipliği yapan milli parkı ise ülkenin tek milli parkıdır. Türkçe anlamıyla Deniz Parkı olan Parc Marin de Mohel, yerli ve yabancı turistler arasında oldukça popülerdir. Birçok deniz canlısını görmek için milli park ve Mohel ziyaret edilmelidir.
Anjouan
Komorlar’ı oluşturan üç özerk bölgeden biri olan Anjouan, yerliler tarafından Ndzouani olarak ifade edilmektedir. Ortalama 340 bin kişinin yaşadığı ada 424 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Ülkenin en çekici ve en popüler adası olarak bilinen Anjouan yıl boyunca binlerce turisti ağırlamaktadır. Ülkenin ikinci en büyük alanına sahip adası olan Anjouan’un el değmemiş doğasında yetişen harika çiçekleri görülüp, harika kokuları solunabilir.
Mayotte
Madagaskar’ın kuzeybatısında, Hint Okyanusu’nun batısında yer alan Mayotte, Komorlar’ın en geleneksel adasıdır. Fransız Adası olarak da bilinen Mayotte’yi yaşanan gerginlikten dolayı Fransızlar yönettiği için bu isimle anılmaktadır. Zaman içerisinde gelişerek popüler olan adada yelken, şnorkelle dalış ve dalış için harika noktalar bulunmaktadır. Beyaz kumsalları, turkuaz rengi sularıyla yıl içinde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Mayotte tatil için en doğru adrestir. Yerli ve yabanıc turislerin tatil durağı olan bu adaya gitmek için Komorlar uçak bileti fiyatlarımızı sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Mamoudzou
Mayotte’nin en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Mamoudzou 1977 yılında başkent ilan edilmiştir. Birçok doğal güzelliğe ve tarihi eserlere ev sahipliği yaptığı için Fransız Adası Mayotte’nin başkenti olmuş olan Mamoudzou’da çok sayıda restoran ve alışveriş mekânı vardır. Yöresel hediyeleri almak ve yerel lezzetleri tatmak için oldukça ideal bir yer olan Mamoudzou gezisine ilk olarak gezilecek yerlerle başlamalıdır.
Karthala Dağı
2361 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Karthala Dağı, Grande Comore’da bulunmaktadır. Zaman zaman dağda patlamalar yaşanabilmektedir. 2007 yılındaki en son lav püskürmesi tam 14 gün sürmüştür. Karthala Dağı’ndan çıkan lavlar etrafta değişik fakat bir o kadar da etkileyici manzaralar oluşturmaktadır.
Grande Comore
Türkçe anlamıyla Büyük Komor anlamına gelen Grande Comore, Komorlar’ı oluşturan 3 özerk bölgeden birisidir. Grande Comore’nin başkenti aynı zamanda ülkenin de başkenti olan Moroni’dir. Hint Okyanusu’nda bulunan ada 1148 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Gezilecek çok fazla alan olduğundan Grande Comore gezisi için en az 2 veya 3 gün ayrılmalıdır.
Dziancoudre Şelalesi
Mutlaka gezilip görülmesi gereken doğal güzelliğe sahip olan Dziancoudre Şelalesi, Mutsamudu’da yer almaktadır. Şelaleden, karanfil ile karışık ylang ylang kokuları yayılmaktadır. Harika bir manzarası olan şelale ülke gezi turunda muhakkak olmalıdır.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Fransız mutfağından ve diğer Afrika ülkelerinin lezzetlerinden etkilenmiş olan Komor mutfağında çok farklı yemek çeşitleri bulunmamaktadır. Afrika ve Fransız lezzetleri Komorlar’da farklı pişirme teknikleri kullanılarak yapılmaktadır. Ülkede muz, mango ve Hindistan cevizinin yanı sıra çok farklı tropikal meyveler yetişmektedir. Yetişen tropikal meyveler ülkeye gelen turistlerin dikkatlerini çekmektedir. Vanilya, kahve ve kakao üretiminde başarılı olan ülke vanilya ve kakaonun ihracatını yapmaktadır. Komorlar yemek kültürünü yakından tanımak için Komorlar uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz.