Kuzey Kore Uçak Bileti

Kuzey Kore Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti
  • Başkent: Pyongyang
  • Nüfusu: 25.368.620
  • Yüz Ölçümü: 120.540 km2
  • Komşuları: Kuzey Kore’nin komşuları, Çin, Rusya, Japonya Denizi, Sarı Deniz ve Kore Cumhuriyeti’dir.
  • Konuşulan Dilleri: Korece
  • Telefon kodu: +850
  • Başkan: Kim Jong-Un
  • Para Birimleri: Kuzey Kore Wonu

Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Kore’nin geçmişi milattan önce 3 bin yılına kadar uzanmaktadır. Ülke topraklarının Çin’in egemenliğine geçmesinden sonra Kore din olarak Budizm’in etkisi altında kaldı. Çin’in egemenliği zamanında Kore kültürel anlamda Çin’den oldukça etkilenmiştir. Milattan sonra 7. asırdan 20. yüzyıla kadar farklı hanedanların idaresi altında bağımsız bir devlet olarak yaşamış olan Kore, 1910 yılında Japonya’nın işgaline uğradı. Japonların kolonisi olan Kore’nin bu durumu 1945 yılına kadar devam etmiştir. 

İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya yenildi. Japonya yenilgisinin üzerine Kore üzerindeki hakimiyetini kaybetti. Böylece ülkenin kuzeyini Rusya, güneyini ise Amerika işgal etti. 1948 yılında Rusya’nın işgal ettiği bölgede Kuzey Kore kuruldu. Bölgeden Sovyetler Birliği çekilince Kuzey ve Güney Kore’nin birleşmesi için yoğun çabalar sarf edildi. Yaşanan girişimler neticesinde iki ülke arasındaki ilişkiler iyice gerildi ve 1950 yılında savaş başladı. Savaş sırasında Kuzey Kore, Güney Kore’yi işgal etti. Fakat yaşanan bu duruma Birleşmiş Milletler birlikleri müdahale ederek Kuzey Kore, Güney Kore’den çıkarılmıştır. 

Yaşanan savaş ve olaylardan sonra Kore Yarımadası 38’inci enlem sınır olarak tayin edilip ikiye bölündü. Kuzey Kore, 1948 yılında itibaren Kim Sung diktatörlüğü ile yönetilmektedir. Kuzey Kore ile Güney Kore’yi birleştirme çalışmaları 1970’li yıllarda tekrar yapılsa da sonuç vermedi. Kuzey Kore diktatörü 1975 yılından sonra Japonya ve batılı ülkelere yaklaşma politikası ile hareket etmeye başladı. Son dönemlerde diğer Sosyalist ülkelerde ortaya çıkan yumuşama politikaları Kuzey Kore için de geçerli olmuştur. Yumuşamanın etkisi ile Güney Kore ile aralarındaki gerginlik azalmıştır. 

kuzey kore havalimanı

Gezilecek Yerler ve Tarihi ve Turistik Mekanlar

Tarihi ve turistik yerleri bakımından son derece zengin olan Kuzey Kore’nin arazisi genellikle yüksek dağlardan oluşmaktadır. Tarihinin zenginliği ülkede görülmesi gereken kale, kule, anıt, köprü gibi yapıların fazla olmasına neden olmuştur. Doğal güzelliklere de sahip olan ülkede gezilecek ve görülerek çok fazla mekân bulunmaktadır. 

Kuzey Kore Juche Kulesi

Ülkenin başkenti olan Pyongyang’ın merkezi noktalarından birine inşa edilmiş olan anıtsal bir sütun olan Juche Kulesi, adını Juche felsefesinden almaktadır. 1982 yılında hizmete açılmış olan kule ünlü Kim Cong-il tarafından tasarlanmıştır. Önünde çekiç, orak ve yazı fırçası tutan üç kişinin resmedildiği kulenin yüksekliği 170 metredir. Bronzdan yapılmış olan bu anıt heykel akşamları harika olarak ışıklandırılmaktadır. Ülkenin en turistik merkezlerinden biri olan Juche Kulesi ışıklandırıldığında harika bir görüm kazanarak ülkenin sembollerinden biri haline gelmektedir. 

Kuzey Kore Tomb of King Kongmin

Kaesong merkezine bağlı Haeson-ri bölgesinde yer alan Tomb of King Kongmin, Hyonjongrung Kraliyet Türbesi olarak da bilinmektedir. Koryo Hanedanı’ndan 31 kralın mezarı, Moğol prenses Kraliçe Noguk’un mezarı, Kral Kongmin’in mezarı ve Jongrung kalıntıları içeren iki ayrı mezar höyüklerinin bulunduğu mezar kompleksinin yapımı 1365 yılına uzanmaktadır. Ülkenin önemli tarihi merkezlerinden biri olan mezar kompleksi en iyi korunmuş kraliyet mezarlarından biri olması bakımından değerlidir. 

Kuzey Kore Kumsusan Güneş Sarayı

Kuzey Kore’nin kurucusu olan Kim İl-Sung’a adanmış olan büyük bir anıt mezar olan Kumsusan Güneş Sarayı, Kumsusan Anıt Sarayı olarak da bilinmektedir. 1976 yılında tamamlanmış olan anıt mezar başkentte bulunmaktadır. Ülkenin liderlerine ait heykellerin ve fotoğrafların bulunduğu anıt mezara 2011 yılında ölen Kim İl-Sung’un oğlu Kim Cong-İl de defnedilmiştir. 

kuzey kore uçak bileti

Kuzey Kore Zafer Takı

1982 yılında inşa edilen tak, ülkenin Japon egemenliğinden kurtulmak için verdiği mücadeleye ithaf edilmiştir. Dünyanın en büyük yapıtlarından biri olan Zafer Takı beyaz granitten yapılmıştır. 60 metre yüksekliği 50 metre genişliğiyle oldukça büyüleyici bir görüntüsü olan takın minyatürü Pyongyang Folklor Parkı’nda bulunmaktadır. 

Kuzey Kore Sonjuk Köprüsü

Koryo Hanedanı dönemine ait bir taş köprü olan Sonjuk Köprüsü, Kuzey Kore’nin Kaesong merkezinde yer almaktadır. Ülkenin en değerli simgelerinden biri olan köprü 1290 yılında inşa edilmiştir. 3.36 metre genişliğe ve 8.35 metre uzunluğuna sahip olan köprünün ilk adı Sonji’dir. 1780 yılından beri trafiğe kapalı olan köprü Krla Mong-Ju’nun üzerinde öldürülmesinden sonra Sonjuk Köprüsü adını almıştır. Günümüzde Kuzey Kore Ulusal Anıtlardan biridir. 

Kuzey Kore Tomb of King Wanggon

Kaesong yakınlarındaki Haesong-ri bölgesinde bulunan Tomb of King Wanggon, Hyollung Kraliyet Türbesi olarak da bilinmektedir. Goryeo Hanedanlığı’nın kurucusu Kral Wanggon’un mezarının bulunduğu türbenin yapımına 943 yılında başlanmıştır. 1994 yılında aslına uygun olarak restorasyondan geçirilen türbe UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne aday gösterilmiştir. 

kuzey kore tatili ve turlar

Kuzey Kore Özgürlük Anıtı

2.Dünya Savaşı’nın son dönemlerinde ülkeyi Japon İmparatorluğu’nun işgalinden kurtaran Kızıl Ordu’nun askerlerini onurlandırmak için 1947 yılında başkentte inşa edilen Özgürlük Anıtı’nın alt kısmında Korece ve Rusça ibareler bulunmaktadır. İbareler anıtın dikilme amacını açıklamaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yeni evlenen çiftlerin de ziyaret noktalarından biri olan Özgürlük Anıtı’nın zirvesinde bir yıldız simgesi vardır. 

Kuzey Kore Munsu Su Parkı

Devlet tarafından finanse edilerek 2013 yılında açılan Munsu Su Parkı 15 hektarlık alanı kaplamaktadır. Tırmanma duvarları, açık kapalı yüzme havuzları, su kaydırakları, voleybol sahası gibi spor faaliyetlerinin bulunduğu park yıl boyunca hizmet vermektedir. 

Kuzey Kore Paektu Dağı

Çin Halk Cumhuriyeti ile Kuzey Kore arasında bulunan aktif volkanik dağ olan Paektu Dağı 2744 metre yüksekliğe sahiptir. En son 1903 yılında püskürmüş olan dağ Kore Yarımadasının ve Kuzeydoğu Çin’in en yüksek dağıdır. Dağın hemen yanı başında patlama neticesinde oluşan büyük bir krater gölü olan Cennet Gölü bulunmaktadır. 

kuzey kore'ye nasıl gidilir

Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Kuzey Kore, yarımada olmasından dolayı mutfak kültüründe deniz ürünleri oldukça fazla tüketilmektedir. Tarihi boyunca daha çok sebze tüketen Kuzey Koreliler günümüzde daha çok et ve et ürünlerini tüketmeyi tercih etmektedir. Çok geleneksel bir mutfak kültürü olan Kuzey Kore’de çay önemli bir yere sahiptir. Özel sekilerle demlenen çaylar farklı bitkilerden yapılmaktadır. Kuzey Koreliler, güzel kokularla tanrılara ulaşacağına inanmaktadır. Çok çeşitli tatları olan çayların tatlı, tuzlu, ekşi, sert ve acı lezzetleri vardır. Ülke halkı tarafından en fazla tüketilen çay Gingseng Çayı’dır. Hurma, çam fıstığı ve bal ile hazırlanan Gingseng Çayı’nın enerji verme özelliği vardır. Ayrıca iştah açıp, sindirim ve solunum sistemini rahatlatmaktadır. 

Çok geniş ve zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Kuzey Kore’de kızarmış biber, soya sosu, susam yağı ve susam çok yoğun kullanılmaktadır. Farklı pişirme yöntemleri kullanılsa da en çok tercih edilen yöntemler kavurma ve kızartmadır. Kim Chi ülkenin en geleneksel yiyeceğidir. Beyaz lahananın yapraklarından yapılan ve baharatlı olan Kim Chi bir çeşit turşudur. Kim Chi her sofrada ve her yemeğin yanında yenilmektedir. İnsanı ısıtan bir yemek olduğuna inanılan Kim Chi gibi asla sofralardan eksik olmayan bir diğer yemek ise pilavdır. 

Kuzey Korelilerde kahvaltı diye ayrı bir kültür yoktur. Öğle ve akşam yemeklerinde ne yenirse sabah kahvaltısında da aynı şeyler yani çorba, tavuk, pilav gibi yemekler yenmektedir. Yemeklerin yanında ekmek tüketilmemektedir. Ekmek yerine pilav yenilir.  Koreliler vitaminli ve enerji veren yemekleri daha çok tercih etmektedirler. Yemekleri ayrı ayrı sofraya getirmek yerine bütün yemekler aynı anda konulur.