Libya Uçak Bileti

Libya Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Libya
  • Başkent: Trablus
  • Nüfusu: 6 milyon 375 bin
  • Yüzölçümü: 1 milyon 760 bin kilometrekare
  • Komşuları: Mısır, Cezayir, Tunus, Çad ve Nijer
  • Konuşulan Dilleri: Arapça ve Berberice
  • Telefon Kodu: 218
  • Başkan: Fayiz Es Serrac
  • Para Birimleri: Libya Dinarı

Libya’nın Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Oldukça köklü bir tarihi geçmişi bulunan Libya topraklarında milattan önce 4000’li yıllar içerisinde Berberiler yaşam sürmüş olup bu dönemde ülke toprakları Lebu ismiyle nitelendirilmiştir. Tarihi dönemler içerisinde birçok karmaşanın yaşandığı bölgede sürekli bir hakimiyet mücadelesi yaşanmış olup sırasıyla Kartacalılar ve Romalılar bölgede hüküm sürmüştür. 642 yılında Emeviler bölgede bulunan Bizans ve Afrika toplulukları ile mücadele ederek yörede İslamiyet’in yaygın bir hal almasını sağlamıştır. 

Emevi devletinin yıkılmasının ardından kurulan Abbasiler önderliğinde yönetilen Libya bölgesinde sonraki dönemlerde Memluklu Devleti hakimiyeti yaşanmış ve yöre 1551 yılına kadar bu şekilde idare edilmiştir. 1551 yılında meydana gelen savaşlar sonrasında Osmanlı egemenliği altına giren Libya toprakları, yaklaşık olarak 400 yıl boyunca Osmanlı adaleti ve huzur ortamı altında yönetilmiş ve bölgede sükunet sağlanmıştır. 19. yüzyıldan itibaren dünya üzerinde artış gösteren sömürgecilik faaliyetleri ile birlikte Osmanlı devletinin giderek güç kaybetmesini yanı sıra devletin idaresini elinde bulunduran İttihat ve Terakki grubunun bölgeye gereken önemi vermemesi Libya toprakları İtalyanlar için açık bir hedef haline getirmiştir. 

libya hakkinda

1911 yılında imzalanan Uşi Anlaşması ile birlikte yöreyi ele geçiren İtalyanların hakimiyeti 1951 yılına kadar karmaşa halinde devam etmiştir. Sonraki süreçte bölgede yaşanan iç savaşlar ile birlikte İtalyanlar yöreden çekilmek zorunda kalmış ve 1951 yılında Libya Krallığı kurulmuştur. Ülke 1953 yılında Arap Birliği’ne daha sonra da Birleşmiş Milletler’e üye olmuştur. 

1969 yılı itibariyle meşruti krallık rejiminin egemen olduğu ülkede 2 yıl sonra meydana gelen darbe girişimi sonrasında Muhammer Kaddafi ülke yönetimi eline geçirdi ve devlet başkanı sıfatı ile bölgede yeni bir düzenin kurulmasını sağladı. İlerleyen dönemler ile birlikte ülkede toplumsal olaylar artış göstermiş olup istikrarsız ekonomi ve gidişattan memnun olmayan halk, NATO tarafından sağlanan destekler sonrasında Kaddafi’ye karşı ayaklanma gerçekleştirmiştir ve Kaddafi bu ayaklanmalar esnasında öldürülmüştür. O olaylardan sonra ülkedeki siyasi istikrarsızlık durumu günümüze kadar devam etmiştir. 

Ülke nüfusunun %97 gibi büyük bir kısmı Müslüman kitlelerden meydana gelmekte olup bölge ekonomisinde petrolden sağlanan gelirler önemli bir yer edinmektedir. Oldukça büyük nitelikte petrol rezervlerine sahip olan Libya’da doğalgaz ve alçı taşı gibi ürünlerin satışından elde edilen gelirler de halkın geçim kaynakları arasında kendine yer edinmektedir. Ülkede sık sık meydana gelen iç karışıklıklar ekonomik olarak gelişimin önüne geçmiş ve halk yoksullukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. 

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar 

Libya topraklarında geçmişten günümüze pek çok uygarlığın hakimiyet sürmesi yörenin zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahip olmasını mümkün hale getirmiş olup bölgeye yapılacak turistik ziyaretlerde misafirler için oldukça keyifli anlara yaşayabilme imkanı bulunmaktadır. Özellikle Osmanlılar, Romalılar ve Yunan medeniyetine ait eserleri yakından keşfedebilmek ve bölge tarihini daha detaylı bir şekilde öğrenebilmek mümkündür.

libya nasil gidilir

Bingazi

Ülkenin Akdeniz sahillerine kıyısı olan kentleri arasında yer alan Bingazi uzun bir dönem boyunca Osmanlı egemenliği altında kalmış olup bölgede günümüz itibari ile 650 bin kişi yaşamını sürdürmeye devam etmektedir. Birçok tarihi yapının yanı sıra göl ve parklar gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan kent 2. Dünya Savaşı yılları sırasında yaşanan arbede dolayısıyla büyük çaplı zarar görmüş olsa da ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile birlikte bölge modern bir görünüme kavuşturulmuştur.

Gürcü Cami

Ülkenin en büyük kenti olan Trablus sınırları içerisinde yer alan Gürcü Caminin inşasına 1795 yılı içerisinde başlanmış ve Gürcü asıllı Mustafa Bey tarafından inşa edilmesi sebebiyle bu adı almıştır. Bölgede bulunan sayısız Osmanlı eserlerinden birisi olan bu tarihi Cami görkemli yapısı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmekte olup Camiyi inşa eden Mustafa Bey ve ailesinin mezarları da burada yer almaktadır.

Murzuk Kalesi

Ülkenin Fizan olarak nitelendirilen bölgesinde yer alan Murzuk Kalesi Osmanlılar tarafından imar edilmiş olup özellikle savaş dönemlerinde savunma yapma amacıyla yoğun bir şekilde kullanılmıştır. 

libya tatil tur

Şehitler Meydanı

Trablus kentinde bulunan bir diğer tarihi rota ise Şehitler Meydanı olup geçmiş dönemlerde bölgeye Yeşil Meydan ve İtalyan Meydanı gibi isimler verilmiştir. Meydan civarında birçok tarihi yapı bulunduğu gibi otel, restoran ve cafe gibi işyerlerinin de bu noktada yer alması bölgeyi turistler açısından cazip bir seçenek haline getirmiştir. 

Trablus Cami

Başkentin El Cazair Meydanı içerisinde bulunan Trablus Cami, 1870 yılında Romalılar tarafından Katolik mezhebine mensup olan Hristiyanlar için imar edilen bir katedral niteliği taşısa da ilerleyen zaman dilimi içerisinde Muhammer Kaddafi’nin ülke yönetimini devralması ile birlikte 2000 yılında tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrasında günümüzdeki şeklini almış ve Müslüman halkın hizmetine sunulmuştur.

Kirene

Ülke sınırları içerisindeki en eski Yunan kentlerinden biri olan Kirene, millattan önceki dönemde 630 yılı içerisinde yeşil bir vadi üzerine kurulan ve tarihi dönemler içerisinde Romalılar başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir bölge olarak dikkat çekici bir niteliğe sahiptir. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan bölgede yapılan kazı çalışmaları sonrasında birçok bulguya rastlanılmaktadır. 

Misrata

Libya’nın liman kentlerinden birisi olan Misrata bölgesinde ticari faaliyetler yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bölgede Misrata Parkı, Koztik Kulesi ve Araar Kumsalı gibi turistik rotalar yer almakta ve ziyaretçiler için keyifli vakit geçirmek mümkün olmaktadır. 

Leptis Magna

Trablus şehrine yakın bir noktada yer alan Leptis Magna antik kent niteliğine sahip olup bölgede Romalılar medeniyetine ait birçok tarihi ve kültürel eseri keşfedilmek mümkündür. Geçmişi MÖ 1000’li yıllara uzanan Leptis Magna, ziyaretçiler için önemli turistik rotalar arasında yer almaktadır. 

libya uçak bileti

Acacus Dağları

Ülkenin çöl toprakları içerisinde bulunan Acacus Dağları, sıradağ niteliğine sahip olup bölgede gerçekleştirilen sanatsal aktiviteler Unesco tarafından 1985 yılında alınan karar doğrultusunda koruma altına alınmıştır. İhtişamlı manzarası ile dikkat çeken Acacus Dağları görülmeye değer bölgeler içerisindedir. 

Ülkede yer alan turistik ve kültürel mekanlar haricinde birçok festival gerçekleştirilmekte olup ziyaret zamanının bu dönemlere denk gelmesi halinde gerçekleştirilecek tatilin eşsiz bir deneyime dönüşmesi mümkündür. Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilen ve müzik şenliği ile dikkat çeken Acacus Festivali ile yaz mevsiminde sahil şeridinde düzenlenen Zuwarah Festivali oldukça yoğun katılım altında gerçekleştirilmektedir. 

Libya Mutfağı ve Yemek Kültürü

İtalyan ve Arap kültürünün yanı sıra Bedevi yöresinin etkilerinin yoğun bir şekilde görüldüğü Libya mutfağında makarna ve pirinç gibi ürünler ülke yemeklerinde aktif olarak tercih edilmektedir. Un ve domates sosu kullanılarak hazırlanan Bazeen, ton balığı ve baget ekmeği gibi malzemelerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan Khubs Bi Tun geleneksel yiyecekler arasında yer almaktadır. Libya yemek kültüründe çay ve türk kahvesi en çok tercih edilen içecekler içerisinde bulunmaktadır.