Litvanya Uçak Bileti

Litvanya Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Litvanya
  • Başkent: Vilnius
  • Nüfusu: 2,848 milyon
  • Yüz Ölçümü: 65.300 km²
  • Komşuları: Batısında Rusya, kuzeyinde Letonya, Güneydoğusunda Belarus ile komşudur.
  • Konuşulan Dilleri: Litvanca, Rusça, Almanca, İngilizce
  • Telefon kodu: +370
  • Başkan: Dalia Grybauskaitė
  • Para Birimleri: Euro, Litvanya Litası

Litvanya'nın Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Günümüz Litvanyalı yerlilerinin ataları M.Ö. 2000’li yıllarda topraklara yerleşen Baltıklar olarak bilinmektedir. M.S. 1240 yıllarında Mindaugas isimli kral bütün Litvan kabilelerini bir araya toplayarak halkın tamamının Hristiyan olmasını sağlamıştır. Bakıldığında halkın Hristiyanlığa geçişinin bu dönemde gerçekleştiği görülmektedir. Sonrasında ise halkın ilk inancı olan Paganizm’e geri döndürme çabaları meydana gelmiştir. Hatta bu nedenle kral Mindaugas’a yönelik olarak suikast gerçekleştirildiği bilinmektedir. 

Litvanya yükselme devrini 15.yüzyıldan sonra yaşamıştır. Bunu sağlayan en önemli olaya bakıldığında ise Lehistan ile birleşmesi gösterilmektedir. Bu dönemde Avrupa topraklarının en büyük devletleri arasında olan Litvanya ve Lehistan birleşik devletleri Lehistan’ın üstünlük kurma çabaları sonucunda zayıflamıştır. Sonrasında ise Rus işgaline uğrayan Litvanya iyice çöküş dönemine girmiştir. Tarih süresince sürekli olarak işgallerle boğuşan Litvanya Almanlar tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında işgale uğramıştır. İşgale uğramalarının ardından geçen üç yılsonunda da yani 1918 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. 

litvanya hakkinda

Litvanya bağımsızlığını 1940 senesinde Sovyetler Birliği’nin ülkeyi işgal etmesi üzerine yine kaybetmiştir. Bağımsızlığına kavuşmak isteyen Litvanya bunu başarabilmek için Sajudis Hareketi olarak isimlendirilen halk cephesi kurmuştur ve zorlu bir mücadele vermiştir. Uğraşlar sonrasında Litvanya 1990 yılında Sovyetlerden bağımsız olan ilk Sovyet Cumhuriyeti olarak kurulmuştur. Litvanya 2004 yılında Avrupa Birliği ve NATO’nun üyeliğine kesin olarak kabul edilmiştir. 

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Kuzey Avrupa’da yer alan Litvanya turistik açıdan oldukça ilgi çeken Baltık ülkeleri arasında yer almaktadır. Litvanya sınırlarında gezilip görülecek pek çok yapı bulunmaktadır. 

Vilnius Old Town

Kuzey Avrupa’da bulunan ve sayısız mimari yapıya ev sahipliği yapan Ortaçağ şehirleri arasında yer almaktadır. Farklı tarzda binaları ile ilgi çeken şehirde; Neo Klasik, Barok, Gotik ve benzeri yapılara rastlamak mümkündür. Bu alanda Belediye Sarayı ve Katedral Meydanı’na rastlamak mümkündür.

Trakai Kalesi

Trakai şehirde yer alan muazzam bir tarihi yapı olarak ifade edilmektedir. Ortaçağ’da yapılan Trakai Kalesi Gotik tarzı ile ilgi çekmektedir. Başkent’e ortalama 20 dakikalık mesafesi bulunan kale gölü, ormanlık alanları ile muazzam kombinasyona sahiptir. 

litvanya tatil tur

M. K. Ciurlionis Ulusal Sanat Müzesi

1921 yılında kurulmuş olan müze genellikle M.K. Ciurlionis'in eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 355 bin üzerinde eserin bulunduğu müzede nümizmatik eserlerde yer almaktadır. Bunların dışında müzede; 15. ve 20. yüzyıla ait sanat eserleri, seramik ve resim galerisi bulunmaktadır. 

Aziz Anna Kilisesi

Aziz Anna Kilisesi 1500 yılında açılmış gotik tarzı ile ilgi çeken önemli yapılar arasında yer almaktadır. Roma Katolik Kilisesi kil tuğlasından inşa edilmiştir. Pek çok restorasyon çalışmasına sahip olan kilise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır.

Şafak Kapısı

Vilnius içinde bulunan Şafak Kapısı şehrin kapısı olarak bilinmektedir. Başkentin önemli tarihi ve kültürel anıtları arasında olan Şafak Kapısı şehir için simge yapılar arasında yer almaktadır. 

Gediminas Kulesi

13. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış olan kule 1409 yılında açılmıştır. Gediminas Kulesi askeri amaçlı olarak inşa edilmiş özel yapılar arasında yer almaktadır. 1930 yılında restore edilen kule başkentin ünlü sembolleri arasında bulunmaktadır.

Kursiu Nerija Milli Parkı

Kursiu Nerija Ulusal Parkı bölgenin ekosistemini güvenlik altına alan özel bir alandır. 1991 yılında park olarak isimlendirilen bölgede eşine az rastlanır doğa harikaları ile karşılaşmak mümkün.

Litvanya Ulusal Müzesi

Litvanya Ulusal Müzesi 1952 yılında kurulmuştur. Müzede önemli yapılar, oldukça farklı koleksiyonlar yer almaktadır. Litvanya Devleti tarafından finanse edilen müzede 800 bin kadar eser bulunmaktadır. Müzede arkeolojik kazılar, ikonografik eserler, etnografik ögeler yer almaktadır.

litvanya uçak bileti

Kaunas Katedral Bazilikası

Ülkenin büyük kentleri arasında yer alan Kaunas’ta bulunan Roma Katolik Katedral Bazilikası ismini bu şehirden alır. Yapı 15. yüzyılda yapımına başlanmasına rağmen 17. yüzyılda bitirilmiştir. Gotik mimari stili ile oluşturulmuş yapı kil tuğlasından inşa edilmiştir. 

Yeşil Göller

Toplamda altı gölden oluşan Yeşil Göller Vilnius’ta bulunmaktadır. Başkentin kuzeydoğusunda bulunan bu göller; Gulbinas Gölü, Raistelis Gölü, Balsys Gölü, Küçük Gulbinas Gölü, Akis Gölü, Baraukos Akis Gölü'nden meydana gelmektedir. Etrafı oldukça yeşil olan göl doğa harikası olarak tanımlanmaktadır. Göl suları da olabildiğince derin ve yeşildir. Turistler bu alana genellikle gezmek ve balık tutmak için gelmektedir. 

Druskininkai

Polonya sınırına oldukça yakın olan Druskininkai, oldukça geniş çam ormanları ile çevrilidir. Bölgede çok sayıda yazlık ev bulunmaktadır. Kaplıcaları bulunan bölgede harika zaman geçirmek, masaj yaptırarak dinlenmek mümkündür.

Grüto Parkas

Sovyet Dönemi’ne ait olan önemli eserlerin sergilendiği yerde heykeller, tablolar gibi önemli ögeler bulunmaktadır. Sovyetlerden kalan bütün önemli yapılar bu noktada kurulmuştur.

Labanoras Bölge Parkı

Bölge parkında çok fazla sayıda hayvan türü yer almaktadır. Özellikle kara leylek, türü azalan kuşlar, orman horozu, kurt ve vaşaklar bu bölgede bulunmaktadır. 

litvanya nasıl gidilir

Europos Parkas ve Purnuskes Köyü

Ülkenin ortasında bulunan Europos Parkas ve Purnuskes Köyü Litvanya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Bölgede çok sayıda sanat eseri, tarihi yapı ve mimariye rastlamak mümkündür. Köy başkent Vilnius’a ortalama 30 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Kuzey Avrupa’nın önemli ülkeleri arasında bulunan Litvanya mutfak kültürü ve lezzetleri ile kendine hayran bırakmaktadır. Mutfağın temeline bakıldığında; mantar, patates, çavdar, yerel süt ve süt ürünlerinin ağırlıklı olduğu görülmektedir. Litvanya iklimi itibari ile de oldukça serin ve nemli olduğu için Baltık lezzetlerinin hâkim olduğu söylenebilir. Ülke mutfağı Alman, Macar ve Gürcü mutfakları ile benzerlik göstermektedir. Bu mutfaklarla arasında pek çok ortak nokta bulunan Litvanya mutfağında patates yemekleri ve domuz eti kullanılarak yapılan özel yiyecekler yaygın biçimde kullanılmaktadır. Litvanya’yı ziyaret eden turistlerin öncelikli olarak denediği lezzetlerin başında krep ve çörek bulunmaktadır. 

litvanya yemekleri

Baltık ülkelerinden biri olan Litvanya’da deniz ürünleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Denizden çıkan balık türlerinden; çipura, pike, levrek ve yılan balığı en fazla seçilen alternatifler arasında yer almaktadır. Deniz ürünleri ülkede çok fazla tüketilmektedir. Yanı sıra Baltık ülkelerinde mezelerde mutfak için oldukça anlamlı yiyecekler arasında bulunmaktadır. Litvanya mutfak kültürünün bir diğer parçası olarak ifade edilen çorbalar oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Oldukça popüler olan bu içecekler sağlık için de mutlak suretle gerekli olmaktadır. En sık tercih edilen çeşitleri arasında; kabak çorbası, juka ve salatalık çorbası yer almaktadır. Litvanya mutfağının olmazsa olmazları arasında bulunan tatlılar özellikle hamurlu olarak servis edilmektedir. Genellikle hamur kullanılarak yapılan tatlılar haşhaş sütü kullanılarak yapılmaktadır. En sık tüketilen tatlılar ise slizikaidir. Bunun yanı sıra yaz aylarında Litvanya’nın her yerinde kolaylıkla bulunabilecek olan ledai krema ya da dondurması da çok fazla tüketilen alternatifler arasında yer almaktadır.