- Ülke Adı: Marshall Adaları Cumhuriyeti
- Başkent: Majura
- Nüfusu: 61.963
- Yüz Ölçümü: 181,3 km2
- Komşuları: Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Marşal Adaları, Avustralya’nın güneydoğusunda, Papua Yeni Gine ve Hawaai adalarının ortasındadır.
- Konuşulan Dilleri: Marshallca, İngilizce, Hintçe ve Japonca
- Telefon kodu: 692
- Başkan: Hilda Heine
- Para Birimleri: Amerikan Doları
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Milattan önce 2000’li yıllarda Mikronezya Takım Adalarında yaşayan yerli halkın bir kısmın göç ederek Marshall Adaları’na yerleşmişlerdir. İlk yerleşimcilerin birimlerin kurulduktan sonra adada yaşam başlamıştır. Avrupalıların adaya ilk ayak basmaları ise milattan sonra 16. yüzyılda gerçekleşmiştir. 1512 yılında İspanyol kâşif Miguel de Saavedra ve Portekizli denizci Ferdinand Macellan adayı ilk keşfeden Avrupalılar olmuştur.
1592 yılında ise İspanyollar adaya gelerek işgal etmiş ve adada koloni kurmuşlardır. 1788 yılında Britanya İmparatorluğu’na ait donanma gemileri adaya demir atmışlardır. Donanmanın kaptanının adı John William Marshall olduğundan daha sonraki zamanlarda adaya Marshall Adaları denmiştir. 1864 yılında adaya gelen Alman Adolph Capelle ilk ticaret şirketini kurarak Bismarck döneminde sonra gelecek olan birçok Alman tüccarın yolunu açmıştır. İspanya’nın hakimiyeti altında olan adayı Almanlar 1885 yılında 4,5 milyon dolara İspanyollardan satın almışlardır. Satın alınmasının ardında adada ilk Alman kolonisi 1886 yılında kurulmuştur.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar adaları Almanların elinde almışlar ve 1914 yılında adada askeri bir üs kurmuşlardır. 1920 yılında Milletler Cemiyeti, adadaki Japon egemenliğini kabul etmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın önemli askeri üslerinden birinin bulunduğu Marshall Adasını, Amerika Birleşik Devletleri ele geçirmiştir. 1944 yılında adayı ele geçiren Amerika Birleşik Devletleri ordusu, Marshall Adaları’na bağlı Bikini Adası yakınlarında 1948 yılında nükleer deneme gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler 1947 yılında adanın Amerikan yönetiminde olmasını tanımıştır. Nükleer denelere 1948 yılında başlayan Amerika, en büyük bomba olarak bilinen Hidrojen Bombasının denemesini 1954 yılında Marshall Adaları’na bağlı Bikini Adası’nda gerçekleştirmiştir. Hakimiyeti altında bulunan Amerika, adalara 1965 yılında özerklik vermiştir. Yapılan nükleer denemelerin Bikini Adalarına gidenleri olumsuz olarak etkilediği 1970 yılında fark edilmiştir.
Marshall Adaları 1979 yılında Amerika Birleşik Devletlerinden bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlık ilanından sonra Amata Kabua cumhurbaşkanı seçilmiştir. Adaların resmi ismi 1982 yılında Marshall Adaları Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Bikini Adasındaki nükleer denemelerden dolayı zarar görenlere Amerika 1988 yılında tazminat ödemeyi kabul etmiştir. 1991 yılında Marshall Adaları, Birleşmiş Milletlere üye olmuştur. 1989 yılında Birleşmiş Milletler iklimlerle ilgili bir rapor yayınlamıştır. Yayınlanan bu raporda, Marshall Adaları’nın 2030 yılında sular altında kalacağı tahminleri yapılmaktadır. Adalarda bazı dönelerde büyük fırtınalar yaşanmaktadır. 2008 yılında yaşanan tropikal fırtınada dalgalar onlarca metre yükseğe ulaşmıştı. Bu dalgalar Ebeye ve Majuro şehirlerinde olağanüstü hal ilan edilmesine neden olmuştur.
Amata Kabua, ilk olarak 1979 yılında başkan seçilmiş ve beş kez arka arkaya seçilerek ülkenin en önemli siyasi kişisi olmuştur. Bağımsızlıktan sonraki ilk başkan olan Amata Kabua 1996 yılında ölene kadar başkanlık yapmıştır. Ülkenin en önemli gündemlerini ekonomik durum, demirbaş sorunu ve nükleer denemeler oluşturmaktadır. Kwajalen atolünde yapılan uzun süreli nükleer denemeler hem çevreye hem de bütün canlılara zarar vermiştir. Nükleer denemelerden kaynaklı tazminat davaları Marshall Adaları’nın, Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerinde hassas bir noktayı oluşturmaktadır.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekanlar
Okyanusya’da Papua Yeni Gine ile Hawaii arasında yer alan 5 ada ve 1152 adacıktan oluşan Marshall Adaları, tropikal iklimin hüküm sürdüğü harika tatil adasıdır. Tatilinizi bu adada dolu dolu geçirmek isterseniz Fastfly.com'dan Marshall Adaları uçak bileti seçeneklerine göz atıp, biletinizi satın alabilirsiniz. Marshall Adalarının bilmenizi istediğimiz bazı özellikleri ise şunlardır: Adanın iklim şartları gereği Kasım ile Mayıs ayları arasında fazlaca yağmur görülür. Haziran ile Ekim ayların ise adalara gitmek için en ideal zamanlardır. İnci tanesini andıran kumlara ve muhteşem güzellikte dalış noktalarına sahip olan adada görülmeye değer çok güzel doğal güzellikler bulunmaktadır. Adaların nüfusunun büyük bir bölümü göçmenlerden oluşmaktadır. Ülkede genel olarak Japonca ve İngilizce konuşulmakta olup sabahlara kadar eğlencelerin devam ettiği gece kulüpleri ile meşhurdur. 16. yüzyılda Avrupalılar tarafından keşfedilen ada topraklarında çok fazla tarihi eser bulunmamaktadır. Daha çok doğal güzelliklerin ve plajların bulunduğu ülkeye uygun aylarda gidildiğinde harika vakit geçirilecek çok fazla imkânın olduğu görülecektir.
Alele Museum and Library
Alele Müzesi ve Kütüphanesi anlamına gelen Alele Museum and Library, ülkenin başkenti olan Majuro’da yer almaktadır. 1981 yılında kurulan ve içinde ülkenin geleneksel el sanatlarının, halk sanatlarının, tarihi belgelerinin ve ülkeye dair birçok öğenin sergilendiği ulusal bir arşiv bulunmaktadır. Ada ülkesinin en popüler turistik alanı olan Alele Museum and Library her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.
1918 Typhoon Monument
1918 Typhoon Anıtı anlamına gelen eser 1918 yılında yaşanan tayfunda vefat edenler anısına dikilmiştir. Tropikal iklim bölgesinde yer alan ada ülkesinde tayfunlar çok sık görülmemektedir. Fakat görüldüğünde de büyük kayıplara neden olmaktadır. 1918 yılında yaşanmış olan afet nedeniyle kaybedilen insanların ansına inşa edilmiştir.
Marshall Island Peace Park Memorial
2. Dünya Savaşı sırasında Pasifik’te savaşan ve hayatını kaybeden askerlerin anısını canlı tutmak için Japon hükümeti tarafından dikilen Marshall Island Peace Park Memorial bir anıt parktır.
Ebeye Island
Nüfusunun yarısından fazlası 18 yaş ve altı dinamik ve genç insanlardan oluşan Edeye Adası, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Ortalama 15 bin kişinin yaşadığı ada dünyanın en yoğun nüfusa sahip 5. adasıdır. Ana karadan günü birlik tekne turları yapılarak Ebeye Island keşfi gerçekleştirilmektedir.
Majuro Yerel Pazarı
Adanın gündelik hayatının görülebileceği cıvıl cıvıl mekanlar olan yerel pazarlar başkent Majuro’nun birçok noktasında kurulmaktadır. Yerel pazarlarda, örgü paspaslar, sepetler, kolyeler, çeşitli aksesuarlar, geleneksel el sanatları ürünleri satılmaktadır. Fakat bu pazarlarda turistler daha çok Alele almaktadır. Alele, Pandanus yapraklarından yapılmış yumuşak kenarlı geleneksel bir çantadır. Marshall Adalarında bir hatıra ve hediyelik eşya almak için ideal yerler yerel pazarlardır. Tatil dönüşü hediyelik eşyaları satın almayı kim sevmez ki? Dinlenme tatilinden aradığınız her şeyi belki de bu sefer Marshall Adaları'nda bulacaksınız. Bu adalara bir şans vermek için sitemizden Marshall Adaları uçak bileti fiyatlarına göz atmanızı öneririz.
Enewak Mercan Kayalıkları
1948 ile 1958 yılları arasında 43 defa nükleer denemenin yapıldığı Enewak Mercan Kayalıkları, ikinci dünya savaşından sonra tahliye edilmiştir. Şuanda yaşayan kimsenin olmadığı mercan kayalıklarında radyoaktif atık ve pislikleri bırakmak için yapılan beton kubbe hala daha durmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde kayalıkların 2027 yılında insan yerleşimine müsait hale gelmesi umulmaktadır.
Bikini Mercan Kayalıkları
Dünya üzerindeki en fazla ziyaret edilen mercan kayalıklarından biri olan Bikini Mercan Kayalıkları UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 1946 ile 1958 yılları arasında nükleer silah denemeleri yapıldığından dolayı uzunca yıllar insan yerleşimine kapalı tutulmuştur. Fakat 1987 yılından itibaren radyasyon seviyesinin normale dönmesi üzerine yerleşik hayat başlamıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerleri ziyaret etmek için liste oluşturuyor olabilirsiniz. Marshall Adaları'nı ziyaretiniz için sitemiz üzerinden Marshall Adaları uçak bileti fiyatlarına göz atmayı, biletinizi satın aldıktan sonra rotanıza Bikini Mercan Kayalıklarını eklemeyi unutmayın.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Marshall Adalarında çok zengin yemek kültürü bulunmamaktadır. Adanın yemeklerinin temel gıdasını pirinç ve balık oluşturmaktadır. Tropikal iklimin ana tarım ürünlerinden biri olan Hindistan cevizi adalarda hem baharat hem de yemeklerin temel malzemesi olarak kullanılmaktadır. Okyanus kıyısında bulunan adalarda çok taze ve günlük balıklar bulunmaktadır. Sofraların vazgeçilmezi olan balık farklı şekillerde pişirilmektedir. Balıkla birlikte yemeklerde en fazla kullanılan ve fazlaca tüketilen besin pirinçtir. Günümüzde balık kadar yoğun olmasa da tavuk ve domuz eti de Marshall Adalarının sofralarını süslemektedir.