- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Koordinatlar: 36° 48' 43.5708'' Kuzey ve 34° 38' 29.3244'' Doğu
- Bölge: Akdeniz Bölgesi
- Alan: 15.620 km2
- Nüfusu: 1.793.931
- Rakım: 10 m
- Plaka Kodu: 33
- Telefon Kodu: (+90) 234
- Posta Kodu: 33xxx
- İklimi: Akdeniz İklimi
Mersin Hakkında Genel Bilgi
Bilindiği gibi Mersin’in bir diğer ismi de İçel’dir. Kente bu ismin verilmesinin nedeni ise coğrafi konumuyla ilgilidir. Geçmişte farklı isimler verilen kent Türklerin eline geçince kentin diğer yerlere göre biraz daha içte olmasından dolayı kente bu isim verilmiştir. Ayrıca kenti alan komutanın isminin Mersin Bey olmasından dolayı bu isimle de anılmıştır.
Mersin’in Coğrafi Yapısı: Doğu Akdeniz kentlerinden bir tanesi olan Mersin’in yaklaşık %60’lık bölümü dağlardan oluşmaktadır. %10’luk kısmı ovalardan oluşurken geriye kalan %30’luk kısım ise yaylalardan oluşmaktadır.
Mersin’in Dağları: Kıyı şeridinin önemli bir kısmını kaplayan Mersin içerisinde çok sayıda dağ bulunmaktadır. Özellikle batı ve orta Torosların bir kısmı kent sınırları içerisinde yer almaktadır. Bolkar Dağları kentin en önemli sıra dağlarından bir tanesidir. Bunların dışında kent sınırları içerisindeki önemli dağ ve tepelerden bazıları MedetsizTepe, Yıldız Tepe, Mor Dağ, Büyük Eğri Dağı, Avlama Dağı, Karaçal Tepesi, ÖrnekTepe, Toldağ ve Sazlı Tepe’dir.
Mersin’in Akarsular: Mersin içerisinde çok sayıda akarsu bulunmaktadır fakat bunların çok büyük bir kısmı küçük ölçeklidir. Toros dağlarından doğan derelerden bazılarının uzunluğu 100 km’yi bulabilmektedir. Kentte yer alan en önemli akarsulardan bir tanesi Göksu Irmağı’dır ve bu ırmak yaklaşık olarak 250 km uzunluğundadır. Tarsus Çayı, Aslanköy Deresi diğer önemli akarsulardır.
Mersin İlinin İklimi: Mersin’de genel olarak Akdeniz iklimi hakimdir fakat iç kısımlara doğru ilerledikçe iklim biraz sertleşmekte ve karasal iklime dönmektedir. Akdeniz iklimin gereği yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış aylarında ise hava ılıktır ve Mersin bol yağış almaktadır. İç kesimlerde ise kışları daha soğuk geçmektedir. Yaz aylarında sıcaklık 30 derece civarında olmasına rağmen nem etkisi ile bunaltıcı bir hal almaktadır. Kış aylarında ise kıyı kesimlerde sıcaklık eksiye düşmezken iç kesimlerde düşmektedir.
Mersin’in Komşuları: Mersin’in önemli bir bölümünün Akdeniz’e kıyısı bulunmaktadır ve diğer bölümlere komşu olan iller ise Konya, Karaman, Antalya, Adana ve Niğde’dir.
Mersin İlinin İlçeleri: Mersin’e bağlı olan ilçeler Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Anamur, Aydıncık, Bozyaka, Silifke ve Mut’tur.
Mersin Şehrinin Ekonomik Yapısı: Türkiye içerisinde yer alan illerden her bakımdan gelişmişlik bakımından Mersin üst sıralarda yer almaktadır. Bundan dolayı kentteki ekonominin çok yönlü olduğunu söylemek mümkündür. Kentte yaşayan insanların önemli bir kısmı tarım ile uğraşmaktadır. Özellikle toprakların verimli olması ve iklimin uygun olması bunun temel nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun dışında sanayi, turizm ve hayvancılıkta önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Mersin’e Nasıl Gidilir?
Mersin’e kara, deniz ve demir yolları ile ulaşmak mümkündür. Fakat kentte havalimanı olmadığı için buraya uçak ile ulaşmak mümkün değildir. Şehir halkı uçak ile seyahat etmek istediklerinde yaklaşık 70 km uzaklıkta yer alan Adana’ya giderek buradan uçağa binmektedir.
Karayolu Ulaşımı: Akdeniz’e kıyısı bulunan kentlerden bir tanesi olan Mersin’e kara yolu ile ulaşmak son derece kolaydır. Özellikle kente komşu olan illerden Mersin’e direkt otobüs seferleri yapılmaktadır. Bunun haricinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır gibi kentlerden de buraya direkt gelmek mümkündür. Kent içerisinde yer alan otogardan ülkenin hemen her noktasına otobüsler gitmektedir.
Denizyolu Ulaşımı: Mersin’de yer alan liman ülkemizin en büyük ticaret limanlarından olduğu gibi buradan farklı noktalara da seferler yapılmaktadır. Kıbrıs’a gitmek isteyenler buraya gelerek denizyolundan Kıbrıs’a gidebilmektedir.
Demiryolu Ulaşımı: Kent sınırları içerisinde geçen demiryolu hattı sayesinde tren ile de buraya gelinebilmektedir.
Mersin’de Nerede Kalınır
5 Yıldızlı Oteller:
- Mersin Hilton
4 Yıldızlı Oteller:
- Atlıhan Hotel
- Sultasa Hotel
- Golden King
- Sahil Martı Hotel
- Cadde Park Hotel
3 Yıldızlı Oteller:
- Nobel Oteli
- Aktaş Hotel
- Egemen Hotel
Mersin’de Ne Yenir?
Ülkemizin en zengin mutfaklarından bir tanesine sahip olan Mersin’de birbirinden farklı yemekler yapılmaktadır. Özellikle evlerde yöreye özgü yemekler yapılırken restoranların bir kısmı da bu tür yemekleri müşterilerine servis etmektedir.
Kentte yapılan yemeklerin bir kısmı Fıstıklı ve Yaban Mersinli Biscotti, Yaban Mersinli Tavuk, Tantuni, Melengiç Kahvesi ve Kaya Koruğu Turşusudur.
Mersin’in En İyi 10 Restoranı
- Hatay Restoran
- Memoş Tantuni
- Hacıbaba Et Lokantası
- İskele Marin Restoran
- Ada Et Döner
- Fix Menü Ev Yemekleri
- Göksel
- Rina Restoran
- Tiko
- İskele
Mersin’de Gezilecek Yerler
Anadolu’nun en önemli noktalarından bir tanesi olan Mersin’e tarih boyunca farklı medeniyetler hakim olmuş ve Mersin’e çok büyük önem verilmiştir. Söz konusu medeniyetler tarafından yapılan eserlerin önemli kısmı Mersin’in farklı noktalarında yer alırken bunların bir kısmı ise günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Ayrıca Mersin içerisinde çok sayıda doğal güzellikte bulunmaktadır. Buraları görmek için turistler farklı yerlerden Mersin’e gelmektedir.
Köşekbükü Mağarası: Mersin’in ilçelerinden birisi olan Anamur sınırları içerisinde yer alan mağara hem sağlık açısından hem de turizm açısından son derece önemlidir. Bu mağaranın özellikle astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir ve insanlar buraya bunun için de gelmektedir. Yaklaşık olarak 20 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara önemli turistik noktalardan birisi olarak dikkat çekmektedir.
Olba Antik Kenti: Mersin içerisinde yer alan tarihi yapılar arasında antik kentler de önemli bir yer tutmaktadır. Antik kentlerin büyük bölümünün kalıntıları hala durmaktadır ve bunlardan bir tanesi de Olba Antik Kenti’dir. Bir bölümü yıkık olan antik kent özellikle tarih severler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Mersin’de Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Anadolu’nun en önemli kentlerinden bir tanesi olan Mersin içerisinde farklı kültürden insanlar dönemsel olarak yaşamış ve bunlar kültürlerini devam ettirmişlerdir. Bu da kültürel anlamda ciddi bir zenginliği ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunların dışında sanatsal anlamda da kent oldukça zengindir. Kültür ve sanat alanında Mersin içerisinde etkinlik, şölen ve festivaller düzenlenmektedir.
Bunlardan bazıları şunlardır:
- Geleneksel Batırık Şöleni
- Mersin Uluslararası Müzik Festivali
- Mut Kayısı Festivali
- Narenciye Ve Limon Festivali
- Mersin Logistics, Mersin Lojistik Ve Transport Fuarı
- Mersin Agrodays adıyla anılan; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı
Mersin’de Eğlence Yerleri
Ülkemizin en kalabalık kentlerinden bir tanesi olan Mersin içerisinde farklı eğlence mekanları bulunmaktadır. İnsanlar bunlar sayesinde istediği türden eğlenceyi rahatlıkla bulabilmektedir. Mersin içerisinde çok sayıda kafe, bar ve disko türünden yerler bulunmaktadır.
Ayrıca kentin ülkemizin önemli turizm noktalarından birisi olması da bu eğlence mekanlarının çeşidini ve sayısını olumu etkilemektedir. Kentte yer alan mekanlardan bazıları şunlardır:
- Rastlantı Cafe& Bar
- Kıskaç Kafe Bar
- Truva Bar
- Albatros Beach Club