- Ülke Adı: Mısır Arap Cumhuriyeti
- Başkent: Kahire
- Nüfusu: 94.798.827
- Yüz Ölçümü: 1.002.450 km2
- Komşuları: Mısır’ın komşuları, Akdeniz, Kızıldeniz, Sudan ve Libya’dır.
- Konuşulan Dilleri: Arapça ve Mısırca
- Telefon kodu: 20
- Başkan: Abdülfettah El Sisi
- Para Birimleri: Mısır Poundu
Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Mısır’ın ilkçağ tarihi milattan önce 3100 yılında başlamaktadır. Hanedanlık dönemine giriş yapıldıktan sonra birçok kral Mısır’da hüküm sürmüştür. III. Ramses ve öncesindeki krallar Mısır’ı yönetme konusunda maharetli iken sonrasındaki krallar pek başarılı olamamıştır. Başarısız yönetimden dolayı Mısır, kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölünmüştür. Ülke bölünmekle kalmayıp zamanla ayaklanmalar ortaya çıktı. Yaşanan olayların ardından milattan önce 525 yılında Mısır, Pers İmparatorluğu’nun bir eyaleti haline geldi. Pers ordusunu yenen Büyük İskender milattan önce 332 yılında Mısır’ı ele geçirdi. Büyük İskender, Mısır’ı yönetmek için Ptolemaios’u vali olarak atadı. Büyük İskender’in vefatından sonra Mısır hakimiyeti 300 yıl daha devam etti. Ptolemaios, dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri’ni inşa ettirmiştir.
Milattan önce 30’lu yıllarda Mısır’ın hakimiyeti Ceasar liderliğindeki Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldi. Mısır’da Bizans, Torunoğulları, Abbasiler, Akşitler, Fatımiler, Eyyübiler, Memlukler hakimiyeti yaşanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, 1517 ile 1805 yılları arasında Mısır’a hâkim olmuştur. Napolon 1798 yılında çıkarma yapmış 1802 yılında ülkeden ayrılmıştır. 1882 ile 1922 yıllarında yaşana İngiliz hakimiyetinden sonra bölgede 19 Nisan 1922 yılında Mısır Krallığı kurulmuştur. 1952 yılına kadar krallık devam etmiş 1953 yılında ise ülkede Cumhuriyet ilan edilmiştir. 1958 yılında Suriye ile birleşerek Birleşik Arap Cumhuriyeti’ni oluşturmuştur. 1971 yılına kadar bu şekilde devam etmiştir. 2 Eylül 1971 yılında ülke tek başına Mısır Arap Cumhuriyeti adını aldı.
1970 yılında ülkenin başına Enver Sedat geçmiş ve 1973 yılında İsrail’e saldırmıştır. Gerçekleşen taarruzlar neticesinde 1975 ile 1977 yılında Camp David müzakereleri yapılmış ve İsrail’in Sina’dan çekilmesine ve Mısır’ın kanalını İsrail gemilerine açmasına karar verilmiştir. Mısır, Enver Sedat döneminde sosyalizmden ve Rusya’dan uzaklaşarak Amerika’ya yaklaşmıştır. Sedat döneminde Mısır, hür ve liberal dünya sistemine girmiş oldu. Bu durum Mısır’ın Arap dünyasındaki liderliğini sarstı ve ordu desteğini zayıflattı. 1981 yılında suikast neticesinde öldürülen Enver Sedat’ın yerine eski Hava Kuvvetleri Komutanı Hüsnü Mübarek getirildi. Hüsnü Mübarek, Körfez Savaşı sırasında müttefik kuvvetler yanında yer almış ve ülkeyi dış borçlardan kurtarmak için büyük çaba sarf etmiştir.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
Tarihinde bulunan firavunları, piramitleri ve stratejik konumu itibariyle dikkatleri çeken Mısır’da bulunan tarihi ve kültürel eserlerden dolayı her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Gezilecek yer bakımından zengin olan ülkede en fazla ziyaret edilen mekânlar aşağıda sıralanmıştır.
Mısır Piramitleri
Tarihi eserler içinde en fazla ziyaretçi ağırlayan Mısır Piramitleri, dünyanın yedi harikasından biridir. Ülkenin dünya çapında tanınmasını sağlayan piramitler, yapımı ve diğer bazı özellikleriyle günümüzde hala gizemini korumaktadır. Dünyada ve Mısır’da çok sayıda var olan piramitlerin en dikkat çekici olanları Gize Bölgesi’nde yer almaktadır. Gize Bölgesinde bulunan en büyük ve en çok tanınan piramit Keops Piramidi olup bu bölgede bulunan piramitleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik içinde yazı bulunmamasından dolayı gizeminin çözülmemiş olmasıdır. Dünyanın yedi harikası içinde yer alan, gizemli ve muhteşem yapılar kesinlikle görülmelidir.
Kahire Mısır Müzesi
Ülkenin başkenti Kahire’de bulunan Mısır Ulusal Müzesi, Kahire müzesi olarak da bilinmektedir. Neo Klasik mimari tarzı ile 1858 yılında inşa edilmiş olan müze 1902 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Osmanlı Dönemi’nden kalma eserlerin de sergilendiği müzede yaklaşık olarak 120 bin eser bulunmaktadır. Mısır tarihi hakkında bilgi veren müze ülkede ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Krallar Vadisi
Ülkenin Luxor kentinde yer alan Krallar Vadisi, Ölüler Vadisi olarak da bilinmektedir. Hanedanlık firavunları ve asilleri için 18 ve 20. yüzyılda oluşturulan mezarlar nedeniyle Ölüler Vadisi de denilen bölgede çok sayıda heykel bulunmaktadır.
Tolunoğulları Camii
879 yılında Torunoğulları Devleti’nin kurucusu Ahmed Bin Torun tarafından yaptırılmış olan Torunoğulları Camii, başkent Kahire’de yer almaktadır. Ülkenin en eski tarihli ibadethanesi olan cami ülkenin en değerli İslami yapısıdır. Mimari yapısıyla dikkatleri çeken Torunoğulları Camii, ülkenin en fazla ziyaret edilen mekanlar arasındadır.
Ras Muhammed Ulusal Parkı
Şarm El Şeyh tatil bölgesi yakındalarında bulunan Ras Muhammed Ulusal Parkı, 1983 yılında ulusal park ilan edilmiştir. Sina Yarımadası’nın güneyinde bulunan park 480 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Su altı yaşamı açısında oldukça zengin ve renkli bir yer olan ulusal park dünyanın en ünlü dalış noktalarından biridir. Dalmak isteyen ve deniz yaşamına ilgi duyan turistler tarafından daha çok rağbet gösterilen park mutlaka görülmelidir.
Nil Nehri
Afrika Kıtası’nın 1/10’nu kaplayan ve 6853 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri, Beyza Nil, Atbarah Nehri ve Mavi Nil olmak üzere üç kola ayrılmaktadır. Mısır için önemli bir değere sahip olan Nil Nehri başta Mısır olmak üzere birçok Afrika kıtası ülkesine verim sağlamaktadır. Çok sayıda canlı türünün yaşadığı Nil Nehri, tarih boyunca Mısır’ın topraklarını sulamıştır. Üzerinde düzenlenen tekne turlarına katılarak dünyanın en uzun nehrinin güzellikleri keşfedilebilir.
Sina Dağı
2285 metre yüksekliğe sahip olan Sina Dağı, Sina Yarımadası’nda yer almaktadır. Dinler tarihi açısından değerli bir konuma sahip olan Sina Dağı, çok kutsal olaylara şahitlik etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen Sina Dağı için özel turlar düzenlenmektedir. Gece yıldızların altında çölde ve dağın muhteşem manzarası eşliğinde yapılan turlar insanın hayatında çok özel anıları saklamaktadır.
Montaza Sarayı
1892 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından inşa edilen Montaza Sarayı, İskenderiye kentinde yer almaktadır. Ferah bahçesi ve farklı mimari tasarımı ile dikkatleri çeken saray, yıllarca Mısır Krallarına ev sahipliği yapmıştır. En son Hüsnü Mübarek tarafından kullanılan sarayın içinde otel, kumarhane ve müze bölümleri bulunmaktadır.
İskenderiye Kütüphanesi
Milattan önce 3. yüzyılın başlarında Ptolemaios Hanedanı tarafından yapılmış olan İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye kentinde yer almaktadır. İnsanlık tarihi bakımından değerli yaklaşık 9 bin esere ev sahipliği yapmış olan kütüphane yanmış ve bütün eserler kaybolmuştur. Eski tarihi kütüphane yerine 2002 yılında yeni bir kütüphane yapılmıştır.
Marsa Alam
Kızıldeniz’in batı sahilinde konumlanmış olan Marsa Alam güzel bir tatil beldesidir. Kızıl Deniz ile Arap Çölü’nü buluşturan bir dönüm noktasında bulunan belde tropikal güzelliklere sahiptir.
Mutfağı ve Yemek Kültürü
Kuzey Afrika kıtasının en özgün mutfağına sahip olan Mısır’ın yemek kültüründe Kızıldeniz, Akdeniz’e kıyısının olması ve Nil Deltasında bulunması etkili olmuştur. İç kısımlardaki çöl olan yerlerinde koyun, kuzu gibi küçükbaş hayvan etleri ile birlikte bakliyat çok tüketilirken, kıyı şeridinde balık, Nil Nehri Deltası’nda ise pirinç yoğun olarak kullanılmaktadır. Sabah kahvaltıları aynı akşam öğünü gibi sıkı yapılmaktadır. Kahvaltılarda en fazla tercih edilen yiyeceği ise, tahin, pide, pastırma, tereyağı ve haşlanmış yumurta ile sunumu yapılan Fül Mudammas’tır.
Ana öğün değerinde önemli görülen öğlen yemeklerinde kış aylarında tavuk veya kuzu etinden yapılan yemekler, sebze türleri, çorba, pilav veya makarnadan oluşmaktadır. Yaz aylarında ise ağır gelmeyecek sebzelerden oluşan daha hafif bir menü tercih edilmektedir. Öğle yemeğinin ardından ülkede çok ucuz olan ve bol miktarda bulunan meyve çeşitlerinden yenilmektedir. Etle yapılan yemeklerde pişirme yöntemi olarak ızgara ve kızartma tercih edilse de tencere yemeği Mısır’da daha yaygındır. Yemeklerde aromalı otlar ve bolca baharat kullanan Mısırlılar baklagil ağırlıklı beslenmektedir. Baklagillerin yemeklerini yapmakla kalmayıp çorbalarını bile yapmaktadırlar.