Ordu/Giresun Uçak Bileti

Ordu/Giresun Uçak Bileti

 

Şehir Ordu Giresun
Ülke Türkiye  Türkiye 
Dil Türkçe Türkçe
Koordinatlar 40° 59' 10.1904'' Kuzey ve 37° 52' 47.0028'' Doğu 40°34′47″K 38°35′40″D
Bölge Karadeniz Bölgesi Karadeniz Bölgesi
Alan 6.934 km2 6.934 km2
Nüfusu 742.341 429.984
Rakım 6m 39m
Plaka Kodu 52 28
Telefon Kodu +90 452 +90 454
Posta Kodu 52xxx 28000
İklimi Karadeniz İklimi Karadeniz – Karasal İklim

Ordu/Giresun Hakkında Genel Bilgi

Ordu Adı Nereden Gelmektedir? Karadeniz Bölgesinin önemli bir noktasında yer alan Ordu ili Türklerin bölgeye gelmesi ile birlikte kurulmuştur. 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşını kazanınca Türkler Anadolu’ya gelmeye başladı. Burası da Selçuklular tarafından alındı. Kent kurulmasına karar verildikten sonra önceleri Ordu ili denilmiş zamanla da buranın adı Ordu olarak kalmıştır. Bunun dışında da farklı rivayetler bulunmaktadır.

Ordu’nun Coğrafi Yapısı: Doğu Karadeniz Bölgesinin genel yapısı dağlıktır. Bu durum Ordu için de geçerlidir ve kentin çok önemli bir bölümü dağlardan oluşmaktadır. Kentin yaklaşık %84’lük bir kısmı dağlardan oluşmaktadır. Geriye kalan kısım ise plato ve ovalardan oluşmaktadır.

Ordu’nun Dağları: Ordu’nun hemen her yerinde dağlar bulunmakta ve bunlardan en önemlisi Canik ve Karagöl Dağlarıdır. Bunların dışında Göndeliç Tepesi ve Seyir Tepesi de kentin önemli yükseltileri arasında yer almaktadır. Kent sınırları içerisinde yer alan dağların bir bölümü 3 bin metre üzerinde iken diğerleri ise 2 bin metre üzerinde yüksekliğe sahiptir.

ordu hakkında

Ordu’nun Akarsular: Ordu’da dağların denize paralel olması dağlarda çok sayıda akarsuyun olmasına neden olmaktadır. Bunların çok önemli bir kısmı hem küçük ölçekli hem de düzensizdir. Karadeniz’e dökülen akarsulardan en önemlileri Melek Çayı, Bülbül Deresi ve Çivil Deresidir.

Ordu İlinin İklimi: Karadeniz ikliminin etkili olduğu kent hemen her mevsimde yağış almaktadır. Yaz ayları genellikle serin geçerken iken kışlar ise ılıktır. Kış aylarında sıcaklıkla 0 derecenin altına nadiren düşer. Senenin yarısı yağışlıdır ve bunların çok büyük kısmı yağmur şeklindedir.

Ordu’nun Komşuları: Ordu iline komşu olan şehirler Giresun, Tokat, Samsun ve Sivas’tır.

Ordu İlinin İlçeleri: Ordu’ya bağlı olan ilçeler Perşembe, Ulubey, Ünye, Gölyalı, Görgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Akkuş, Aybast, Çamaş, Çatalpınar, Korgan, Kumru, Mesudiye, Çaybaşı, Fatsa ve Gölköy’dür.

Ordu Şehrinin Ekonomik Yapısı: Ordu ilinin önemli bir kısmı dağlık olmasına rağmen kenti en önemli gelir kaynağı tarımdır. Dağlardan dolayı tarım arazileri küçük ve dağınık olmasına karşın bölgenin bol yağış alması toprağın verimini artırmaktadır. Dik ve ekilemeyen bölgeler fındık ağaçları ekilmektedir. Bunun dışında yine arazi yapısından dolayı sanayileşme istenilen düzeyde değildir fakat son yıllarda bu alana da farklı yatırımlar yapılmaktadır.

Giresun'un genel bilgileri ise aşağıdaki gibidir;

Giresun Adı Nereden Gelmektedir? Kiraz adından geldiği düşünülen Giresun; ilk adı Karessus olarak bilinmektedir. Zaman içerisinde bu ismin değişime uğrayarak, Giresun olarak dönüştüğü düşünülmektedir.

giresun hakkında

Giresun’un Coğrafi Yapısı: Engebeli bir arazi yapısına sahip olan Giresun, tepeliklerin çok olduğu bir şehrimizdir.

Giresun’un Dağları: Bölgede irili ufaklı çok sayıda yükseltiye rastlamak mümkün olmaktadır.

Giresun’un Akarsular: Haşit Çayı, Aksu, Yağlı Dere, Helevera Deresi, Batlama Deresi ve Pazar Suyu bölgenin akarsularıdır.

Giresun İlinin İklimi: Kentin kıyı kesimlerinde Karadeniz İklimi etkili olmaktadır. Dağlık alanlarda ise karasal iklimin etkileri görülmektedir.

Giresun’un Komşuları: Ordu, Sivas, Erzincan, Gümüşhane, Ordu ve Trabzon Giresun’un komşularıdır.

Giresun İlinin İlçeleri: Toplamda 16 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Bulanacak, Alucra, Çanakçı, Çamoluk, Doğankent, Dereli, Eynesil, Espiye, Görele, Giresun Merkez, Güce, Piraziz, Keşap, Tirebolu, Yağlıdere ve Şebinkarahisar’dır.

Giresun Şehrinin Ekonomik Yapısı: Bölgedeki ekonomik faaliyetler söz konusu olduğunda karşımıza tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılık sektörleri çıkmaktadır.

Ordu/Giresun’a Nasıl Gidilir? Ordu/Giresun’a Ulaşım

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Ordu’ya ulaşmak için farklı alternatifler bulunmaktadır. Karayolu, denizyolu ve havayolu ile bu seyahat yapılabilmektedir.

ordu nasıl gidilir

Havayolu Ulaşımı: Ordu ve Doğu Karadeniz Bölgesinin çok dağlık olmasından dolayı düz alan bulmak çok zordur ve bu da havalimanı yapımını güçleştirmektedir. Fakat Giresun ile Ordu arasındaki sahilde denizin bir kısmı doldurulmak suretiyle yeni bir havalimanı yapılmıştır. Bu havalimanı sayesinde Ordu’ya Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerden uçakla gelinebilmektedir. Bunların dışındaki noktalara ise aktarmalı seferler yapılmaktadır.

Karayolu Ulaşımı: Karayolu ile Ordu’ya ulaşım farklı güzergahlardan sağlanmaktadır. Fakat bölgenin dağlık yapısı yolların uzamasına neden olmaktadır. Son yıllarda yapılan yollardan bir tanesi olan Karadeniz sahil yolu sayesinde bu sorunun da önüne geçilmiş durumdadır. Bu yol ile İstanbul ve batı bölgelerinden buraya gelinebilmektedir. Ayrıca Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden de insanlar direkt olarak Ordu’ya gelinebilmektedir. Aynı şekilde Ordu içerisinde yer alan otogar sayesinde insanlar ülkenin her bölgesine rahatlıkla gidebilmektedir.

Denizyolu Ulaşımı: Kent sınırları içerisinde yer alan liman sayesinde deniz yolu da kullanılarak buraya gelmek mümkündür.

Giresun şehrine ulaşım ise karayolu ve havayolu ile mümkündür.

giresun nasıl gidilir

Havayolu Ulaşımı: Bölgede yer alan Ordu – Giresun Havalimanı vasıtasıyla iç hat seferleri düzenlenmektedir. Bu doğrultuda Ankara Esenboğa Havalimanı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına direk uçuşlar gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul Atatürk Havalimanına da uçuşlar gerçekleştirilmektedir.

Karayolu Ulaşımı: Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Tokat ve Erzincan üzerinden Giresun şehrine karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Giresun Otogarı vasıtasıyla ülkemizin hemen her yerine seferler düzenlenmektedir.

Şehir İçi Ulaşım: Şehir içi söz konusu olduğunda halk otobüsleri, minibüs ve taksi gibi araçların kullanılması mümkün olmaktadır.

Ordu/Giresun’da Nerede Kalınır? Ordu/Giresun Otelleri

ordu nerede kalınır

5 Yıldızlı Oteller: 

  • Yalçın Resort Otel
  • City Balıktaşı Otel

4 Yıldızlı Oteller: 

  • Atik Otel
  • Dolunay Otel

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Balıktaşı Otel
  • Aktuğ Otel
  • Yalıhan Ari Otel
  • Hotel Sebile Hanım Konakları

Giresun’da konaklayabileceğiniz oteller ise;

4 Yıldızlı Oteller: 

  • Hotel New Jasmin

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Serenti Pamul Hotel
  • Damcılar Hotel’dir.

giresun nerede kalınır

Ordu/Giresun’da Ne Yenir? Ordu/Giresun Mutfağı

Ordu’da yapılan yemeklerde genellikle bölgede yetişen tarım ürünleri ve balıklar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Karadeniz’e kıyısı olan kentte balık ile yapılan yemekler oldukça meşhurdur. Bunların dışında tahıllar, süt ve et ürünleri de yemeklerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kentte yapılan yemeklerden bazıları Pancar Sarması, Melocan Kavurması,Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması,Sakarca Mıhlaması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları,Pancar Çorbası, Su Böreği ve Hamsi Tavadır.

Giresun’da ise, bölgenin coğrafi yapısından hareketle balık yemekleri ve yeliş bitki ağırlıklı bir mutfak kültürünün geliştiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bölgedeki yöresel lezzetler ise; Pancar sarması, Fasulye diblesi, hamsi böreği, hamsi pilavı, sakarca, hamsi buğlama ve fındıklı börek’tir.

ordu ne yenir

Ordu/Giresun’un En İyi 10 Restoranı

  • Derin Balık
  • Aktaşlar Pide
  • Vonali Celal
  • Meşhur Pide
  • Akasya Altı Balık Muhtarın Yeri
  • Yalıköy Köftecisi Burhan
  • Tomur Cafe
  • Tepe Restoran
  • Olive
  • Uzun Saçlının Yeri

Giresun’un en iyi 10 restoranı ise;

  • Camburnu Restoran
  • Kale Restoran
  • Yusuf'un Yeri
  • Kerasus Bahçe Balık Restoran
  • Poyraz Balık Lokantası
  • Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar
  • Kükül Pide Salonu
  • Çınağa'nın Yeri
  • Şoray Balık Lokantası
  • Medcezir Restoran

giresun ne yenir

Ordu/Giresun’da Gezilecek Yerler - Tarihi ve Turistik Mekanlar

Tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakimiyeti altında yer alan Ordu içerisinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bunların dışında kentte çok fazla doğal güzellik de yer almaktadır. Karadeniz Bölgesinin genel özelliği burada oldukça net bir şekilde görülmektedir. Mavi ve yeşilin buluşmasıyla çok özel görüntüler ortaya çıkmaktadır.

Boztepe: Ordu’nun en yüksek noktalarından bir tanesi olan Boztepe’ye çıkan kişiler kent manzarasını buradan izleyebilmektedir. Teleferik sayesinde denizden 450 metre yüksekte olan tepeye rahat bir şekilde çıkılmakta ve bu esnada da kent manzarası izlenebilmektedir. Buraya gelen kişiler güneşin batışını da izleyebilmektedir ki bu da çok büyük bir keyif vermektedir.

Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi: Bölgenin en önemli mimari yapılarından bir tanesi olan Paşa Konağı’nın yapımında kullanılan taşlar yurtdışından getirilmiştir. Bu bakımdan da oldukça özel bir yapı olan Paşa Konağı içerisinde farklı eserler de sergilenmektedir.

Yason Burnu: Perşembe ilçesine bağlı olan Çaytepe Köyünde bulunan burun kent merkezine yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Gürcüler ve Rumlar tarafından yapılan bir kilise de yine burada yer almaktadır. Denize doğru uzanan burun kente gelen kişiler tarafından ziyaret edilmekte ve büyük bir ilgi görmektedir.

ordu gezilecek yerler

Giresun’da ise;

Bektaş Yaylası: Giresun merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Bektaş Yaylası, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülemektedir. Özellikle doğa ile iç içe olmak isteyen ve dağ yürüyüşlerini sevenler için mükemmel bir alternatif seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Giresun Kalesi: Taş kabartma işçiliğinin önemli bir örneğini teşkil eden bu yapı, şehrin merkezinde yer almaktadır. Sur yapısıyla ilgi çeken tarihi eser, ilgi çeken mekanlar arasında yer almaktadır.

Gölyanı Yaylası: Tam bir doğa harikası olarak tanımlanan Gölyanı Yaylası, yeşilin büyüleyici etkisini ziyaretçilerine göstermektedir.

Bedrama Kalesi: Tirebolu ilçesinde bulunan kale; yapımında kullanılan doğal malzemesiyle ön plana çıkmaktadır.

giresun gezilecek yerler

Ordu/Giresun’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Karadeniz Bölgesinde yer alan kentlerin neredeyse tamamının bölgeye has bir kültürü bulunmaktadır. Bu durum Ordu şehri için de geçerlidir ve kente dışarıdan gelen kişiler sayesinde bu durum daha da ileri seviyelere taşınmaktadır. Kültür ve sanat anlamında oldukça zengin olan Ordu ilinde yılın farklı dönemlerinde birtakım etkinlikler olmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Çambaşı Kar Festivali
  • Mayıs Yedisi Şenliği
  • Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali 
  • Ünye Uluslararası Kültür-Sanat ve Turizm Festivali
  • Uluslararası Çınar Festivali
  • Altın Fındık Kültür ve Sanat Festivali

ordu kültür sanat

Giresun’da ise yıl içerisinde çok sayıda festivale ev sahipliği yapmaktadır.

  • Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos)
  • Dizgine Hıdrellez Kültür-Turizm ve Sanat Festivali (Mayıs)
  • Bektaş Yaylası Kültür Turizm ve Sanat Festivali (Ağustos)
  • Kuşdili-Islık Dili Festivali
  • Buları Yaylası Taflan Şenliği (Ağustos)

giresun kültür sanat

Ordu’da Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Ordu içerisinde eğlenmek isteyen kişiler için farklı alternatifler bulunmaktadır. Özellikle kentte bulunan gençler için kafe, bar ve disko tarzı yerlerin sayısı bir hayli fazladır. Ordu’da yer alan eğlence mekanlarından bazıları şunlardır:

  • Gardenya
  • Bar&Bar
  • Rüya Kültür ve Eğlence Merkezi
  • Küba Club Ordu
  • Ali Babanın Yeri