- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Koordinatlar: 37° 4' 28.6572'' Kuzey ve 36° 14' 47.0364'' Doğu
- Bölge: Akdeniz Bölgesi
- Alan: 3.124 km2
- Nüfusu: 527.724
- Rakım: 129 m
- Plaka Kodu: 80
- Telefon Kodu: (+90) 328
- Posta Kodu: 80xxx
- İklimi: Akdeniz İklimi
Osmaniye Hakkında Genel Bilgi
Osmaniye Adı Nereden Gelmektedir?: Osmaniye adının tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Farklı rivayetler bulunsa da bunların tamamı zayıftır. Burası için yapılan rivayetlerden bir tanesinde Osmanlı Devletine olan bağlılıktan dolayı buraya Osmaniye denildiği yönündedir.
Osmaniye’nin Coğrafi Yapısı: Osmaniye dağ, plato ve ovalardan oluşmaktadır. Çok az oranda da yayla bulunmaktadır.
Osmaniye’nin Dağları: Osmaniye içerisinde önemli dağlar veya önemli dağların uzantıları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Toros Dağları, Amanos Dağları (Gavur Dağları), Dumanlı Dağı, Tırtıl Dağı ve Düldül Dağıdır.
Osmaniye’nin Akarsular: Osmaniye kenti sınırları içerisinde irili ufaklı çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Bunlardan önemlileri Yarbuz Çayı, Tahta Suyu, Sabun Suyu, Savrun Çayı, Kesik Suyu, Keşiş Suyu, Akçasu, Çayır Suyu, Çağlayan Dere, Çiçekli Dere, Kansız Dere ve Kabaklı Deredir.
Osmaniye İlinin İklimi: Akdeniz ikliminin etkili olduğu ilde kışları ılık ve yağışlı iken yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığı 40 dereceye yaklaşmakta ve kentte bulunan nemin de etkisiyle insanları zorlamaktadır. Kış mevsiminde ise sıcaklık nadiren 0 derecenin altına düşmektedir.
Osmaniye’nin Komşuları: Sonradan il olan Osmaniye’nin komşuları Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Adana’dır.
Osmaniye İlinin İlçeleri: Osmaniye’ye bağlı olan ilçeler Toprakkale, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas, Bahçe ve Düziçi’dir.
Osmaniye Şehrinin Ekonomik Yapısı: Akdeniz Bölgesinin tipik bitki örtüsüne sahip olan kentte tarım ve hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Bunun yanında özellikle son dönemde sanayi alanında da ciddi yatırımlar yapılmaktadır.
Osmaniye’ye Nasıl Gidilir?/Osmaniye’ye Ulaşım
Osmaniye konum itibariyle son derece özel bir noktada bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi ile diğer bölgelerin kesişim noktasında yer alan kente karayolu ve demiryolu ile ulaşılabilmektedir. Kent sınırları içerisinde havalimanı olmadığı için buraya uçakla gelmek mümkün değildir. Fakat kente komşu olan Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bulunan havalimanları insanlar tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İskenderun Limanı üzerinden de denizyolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kentin buraya olan uzaklığı sadece 75 km’dir.
Karayolu Ulaşımı: Güneydoğu Anadolu ile diğer bölgelere giden yolların kesişim noktasında yer alan Osmaniye’ye karayolu ile Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerden direkt gidilebilmektedir. Bunun dışında Osmaniye’de bulunan otogardan yapılan seferler ile farklı bölgelere gidilebilmektedir.
Demiryolu Ulaşımı: Kent merkezinde yer alan tren garı kullanılarak tren ile de ulaşım sağlanabilmektedir.
Kent içindeki ulaşımda ise otobüs, minibüs, dolmuş ve taksiler kullanılmaktadır. Genellikle tek bir vasıta kullanılarak istenilen yere ulaşılmaktadır.
Osmaniye’de Nerede Kalınır/Osmaniye Otelleri
5 Yıldızlı Oteller:
- Büyük Osmaniye Oteli
4 Yıldızlı Oteller:
- Fourway Otel
- Blue Fish Otel
3 Yıldızlı Oteller:
- Karatepe Park Otel
- Artemis Otel
Osmaniye’de Ne Yenir?/Osmaniye Mutfağı
Osmaniye farklı kültürlerden etkilenen bir konumda bulunmasına rağmen bu durumdan fazla etkilenmemiştir. Kent mutfağından ağırlıklı olarak bulgur ve et ürünleri kullanılmaktadır. Söz konusu malzemelerden farklı yemekler yapılmakta ve insanlar bunları tüketmektedir. Kente özgü olan yemeklerde bulunmaktadır. Osmaniye’ye özgü olan yemeklerden bazıları tirşik, çiçcicedir. Bunun dışında kısır, mercimek köftesi, sarmaiçi, içli köfte, malota çorbası ve yüksük çorbası da tercih edilen yemeklerden bazılarıdır.
Osmaniye’nin En İyi 10 Restoranı
- Biber Kebap
- Serhat Et ve Balık
- Şükrü Baba Lokantası
- Akdeniz Kebap
- Ciğerci Enver Usta
- Ramazan Usta Yol Çatı Restaurant
- Güney Restaurant
- Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri
- Seyhan Lokantasi
- Bizim Sofra
Osmaniye’de Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
Osmaniye’nin konumu burada çok sayıda tarihi ve doğal güzellik bulunmasına neden olmaktadır. Konumunun geçiş noktalarından arasında yer alması buraya tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakim olmasına neden olmuştur. Söz konusu medeniyetler burada farklı eserler yapmıştır. Ayrıca Akdeniz Bölgesinin karakteristik özelliği burada da gözlemlenmektedir ve bu da çok sayıda doğal güzellik anlamına gelmektedir.
Karatepe-Aslantaş Milli Parkı: Osmaniye’nin ilçelerinden birisi olan Kadirli’de bulunan milli park Ceyhan nehrine komşudur. Milli parkın toplam alanı 7891 hektardır. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan milli park 1958 yılında koruma altına alınmıştır. Burada kamp, piknik ve trekking yapılabilmekte ve insanlar burada keyifli zamanlar geçirebilmektedir. Ülkemizin en büyük ikinci milli parkı olan Karatepe Aslantaş Milli Parkında çok sayıda bitki ve hayvan türü bulunmaktadır. Söz konusu canlıların bir kısmının türleri tükenme tehlikesi geçirmektedir. Ayrıca burada bir de açık hava müzesi bulunmaktadır.
Kadirli Ala Cami: Kadirli ilçesinde yer alan caminin Romalılar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bu yapı öncelikle olarak kilise olarak yapılmıştır. Bu kilisenin yapılış tarihe 2.yüzyıla kadar gitmektedir. İlerleyen dönemde kiliseye ekler yapılmış ve büyütülmüştür. Daha sonra da Dulkadiroğlu Beyliği zamanında camiye çevrilmiştir. Cami olarak uzun yıllar hizmet veren yapı buna uygun şekilde düzenlenmiştir. Daha sonraki dönemlerde medrese olarak da kullanılan bu yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiştir. 4401 m2’lik bir alana sahip olan cami şuanda insanlar tarafından ziyaret edilebilmektedir.
Haruniye Kalesi: Abbasi halifesi Harun Reşit adınaFaraç Bey tarafından 785 ile 786 yılları arasında yapılmıştır. Osmaniye ilçelerinden olan Düziçi’nin Kurtlar Köyünde bulunan kalenin büyük kısmı halen ayakta olsa da bazı bölümler uçmuştur. Nurdağları üzerinde yer alan kale, bölge savunması açısından son derece stratejik bir öneme sahiptir ve farklı medeniyetler tarafından etkin olarak kullanılmıştır. 2010 yılında büyük bir restorasyon geçiren kale Düziçi merkezine sadece 3 km uzaklıkta bulunmakta ve kente gelen kişiler tarafından ziyaret edilmektedir.
Kastabala-Hierapolis Antik Kenti: Osmaniye kent merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta bulunan antik kent bölgede yer alan birkaç köyün ortasında bulunmaktadır. Milattan önce 2000’li yıllarda Romalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen antik kentte farklı yapılar bulunmaktadır. Bunların bir kısmının hala ayakta olması insanlara şaşkınlık vermektedir.
Osmaniye’de Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Osmaniye kültür ve sanat bakımından son derece zengindir. Bunun en önemli nedeni ise kentin konumudur. Anadolu’ya giriş kapılarından birisi olan Osmaniye’ye tarih boyunca farklı medeniyetler hakim olmuştur ve bunlardan birisi de Türklerdir. Bu bağlamda kentte çok sayıda etkinlik ve festival yapılmaktadır. Yapılan festivallerden bazıları şunlardır:
- Kadirli Geleneksel Sucuk Ekmek Festivali
- Geleneksel Güvercin Festivali
- Tirşik Festivali
- Delağra Güç Ve Spor Şenliği
- Çukurova Aşıklar Bayramı
Osmaniye’de Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı
Osmaniye’de eğlenmek isteyen kişiler için farklı seçenekler bulunmakta ve bunlar genellikle kafe ve türkü bar şeklindedir. Gazino ve disko türündeki yerlerin sayısı ise çok daha azdır. Kentte bulunan eğlence merkezlerinden bazıları şunlardır:
- Çatı Restoran &Pub
- RockaCafe