- Ülke Adı: Papua Yeni Gine
- Başkent: Port Moresby
- Nüfusu: 8,251 Milyon
- Yüz Ölçümü: 462,840 km²
- Komşuları: Endonezya
- Konuşulan Dilleri: İngilizce, Tok Pisin, Hiri Motu
- Telefon kodu: +675
- Başkan: Peter O'Neill
- Para Birimleri: Papua Yeni Gine Kinası
Papua Yeni Gine’nin Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Ülkede yaşayan ilk insanların kimler olduğu hakkında bilgiler net değildir. Fakat bu adalar topluluğunda yaşamın 10.000 yıl önce başladığı kabul edilir. Arkeologların çalışmalarına ve elde edilen tarihi bulgulara göre, ülkenin bilinen ilk insanlarını kuzeyden gelen Malenezyalılar ve papua yerli dilini kullanan ada yerlileridir. İleriki yıllarda ise ülke, Asya ve Endonezya’dan göç almıştır. Ülkeye Avrupalıların ilk gelişi 15. asırdır. 1526 senesinde Portekizli Jorge de Meneses Yeni Gine Adasına ilk gelen Avrupalıdır. Meneses Adanın kuzey kıyılarına Malay dilinde ‘kıvırcık saçlı’ anlamına gelen, ‘Ilhas dos Popuas’ ismini verdi.
1545 senesinde bölgenin insanlarının, Afrika Gine’si Kıyısı insanlarına aşırı derecede benzediğini görerek, adanın adını Yeni Gine olarak değiştirdi. Bu durumlardan sonra bölgeye sırasıyla, İspanyollar, İskoçlar, İngilizler ve Fransızlar geldi.
1884 senesinde İngilizler adanın güney kısmını işgal ederken Almanlar da kuzeyini işgal etti. Daha sonra bu bölgeler I.Dünya Savaşının etkisiyle, Avustralya’ya bırakılmak durumunda kaldı. 1920 senesinde Milletler Cemiyeti adayı manda himayesi altına aldı. II. Dünya Savaşı esnasında kuzey kıyıları Japonya tarafından işgal edildi. Japonların yenilmesinin ardından bölge, 1949 yılında Milletler Cemiyeti tarafından Avustralya himayesine verildi. Daha sonra ise 1973 yılında ada, kendi kendini yönetme hakkını elde etti ve Papua Yeni Gine sonunda 1975 yılında bağımsız bir ülke oldu. Ülkenin ilk başkanı olarak Michael T. Somare seçildi ve 1988 yılına dek görevini sürdürdü.
Gezilecek Yerler ve Tarihi ve Turistik Mekanlar
Papua Yeni Gine'nin coğrafyası sizi kendine çekiyorsa eğer tek yapmanız gereken sitemizden bir adet gidiş-dönüş Papua Yeni Gine uçak bileti satın almak olacaktır. Oraya vardığınızda görmeniz gereken tarihi ve turistik mekanlar aşağıda özellikleriyle beraber listelenmiştir.
Samarai
Doğu Asya ve Avustralya arasında önemli bir ticaret noktası olan limanıyla bilinen, Samarai ülkenin Milne Bay Eyaletine bağlı bir adadır. II. Dünya Savası zamanında saldırı ve bombalanma sebebiyle yok olma tehlikesi yaşayan ada, savaş sonrası kendini kolay toparlamıştır. 2006 senesinde Papua Yeni Gine devleti tarafından Ulusal Tarihsel Miras Adası olarak kabul edilen bölgede görülmesi gereken pek çok güzellik vardır.
Wewak
Papua Yeni Gine’nin Doğu Septan eyaletinin başkenti olan Wewak, aynı zamanda Roma Katolik Piskoposluğunun da merkezidir. Pek çok dini yapıyı içinde bulunduran şehir, doğa alanları ve dikkat çeken atmosferiyle turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden biridir.
Madang
Madang, Yeni Gine adasının kuzeydoğusunda bulunan bölge Bismarck Denizine 320 km’lik kıyısı bulunan bir kenttir. 28,886 km²lik bir alanı kaplayan bölge ilk defa 1871 yılında keşfedilmiş II. Dünya Savaşı esnasında Japonlar tarafından işgal edilmiştir. Uzun seneler savaş mücadelesi veren bu şehir günümüzde tarihi dokusu ve muhteşem doğasıyla ülkenin en ünlü turistik yerleri arasında bulunmaktadır.
Goroka
Papua Yeni Gine’nin Doğu Highlands eyaletinin başkenti olan Goroka, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1600 metre yükseklikte bulunan bir şehirdir. Kentte yalnız bir adet otel bulunmaktadır. Bölgede çok sayıda kahve üretimi yapılmakta, kentin gelir kaynağı da buna dayanmaktadır. Kenti asıl ünlü ve ilginç hale getiren kabilelerdir. Burada yaşayan kabilelerin birçoğu daha uygarlıkla tanışmamıştır. İlkel hayatı devam ettiren bu kabilelerin oldukça enteresan adetleri bulunmaktadır. Ayrıca bölgede gezilip ziyaret edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Şehir ülkede en fazla ziyaret edilen bölgelerin başındadır. Goroko şehrine Fastfly.com'dan satın alacağınız Papua Yeni Gine uçak bileti fırsatı ile ulaşmanız çok kolay olacaktır. Gitmek istediğiniz tarihi, hava yolu şirketini ve kalkış-varış noktalarınızı seçtikten sonra Papua Yeni Gine ve Goroka'yı keşfetmesi size kalıyor.
Mccarthy Müzesi
Papua Yeni Gine’nin Goroka kentinde bulunan müze, kabile hayatının izlerini yansıtan önemli bir müzedir. Kabileler hakkında bilgi sahibi olmak ve yaşam tarzlarını merak edenler için bayağı cezbedici olan bu müzede, kabile insanlarının günlük yaşamlarında kullandığı giysi ve eşyalar bulunmaktadır. Ülkeye gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Port Moresby
Papua Yeni Gine’nin başkenti olan Port Moresby kentinde yaklaşık olarak 300 bin kişi yaşıyor. Moitika Yaban Hayatı Koruma Alanı, Port Moresby Golf Kulübü, Papua Yeni Gine Ulusal Sanat Müzesi, Ela Plajı, Port Moresby Doğa Parkı ve Bomana Savaş Mezarlığı bölgenin önemli turistik yerleridir.
Mount Hagen
Papua Yeni Gine’nin Batı Highlands Eyaletinin başkenti ve en büyük kenti olan Mount Hagen, ayrıca 50 bin nüfusuyla da ülkenin en büyük üçüncü şehridir. Bölgede pek çok ilkel kabile yaşamaktadır ve bu yüzden çok dikkat çeker. Özellikle yaz aylarında yapılan festivallere dünyanın pek çok ülkesinden turist gelir. 1934 senesinde kurulan bu şehir ülkede gezilip görülmesi gereken önemli şehirlerarasındadır.
St. Mary’s Katolik Katedrali
Papua Yeni Gine’nin başkenti ve en büyük kenti olan Port Moresby’de bulunan St. Mary’s Katolik Katedrali ya da diğer bir deyişle Meryem Ana Katedrali, 1984 senesinde John Paul II tarafından ziyarete açılmıştır. Mimari güzelliğiyle oldukça dikkat çeken bu yapı ülkede ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.
Kerema
Papua Yeni Gine’nin Gulf Eyaletinin başkenti olan Kerema, adını kıyı boyunca devam eden deltalardan almıştır. Bu bölgede de genel olarak kabileler yaşamaktadır. Bölgeye ilk defa 1885 senesinde bir beyaz ayak basmıştır. Bu beyaz bölgeye gelip, kabilelerin hayatını inceleyip fotoğraflayıp daha sonra tüm dünyayla paylaşmıştır. Muhteşem bir doğası bulunan bölgede yeni kültürleri tanıyıp yepyeni deneyimler elde etmek için en doğru adreslerden biridir.
Lea Savaş Mezarlığı
Lea Savaş Mezarlığı, Botanik Bahçelerin hemen güneyinde konumlanır. Avustralya devleti tarafından korunan bölgede 2363’ü Avustralyalı, geri kalanı ise Yeni Zelanda, Hindistan ve İngilizlerin olmak üzere toplam da 2808 mezar vardır. 25 Nisanda II. Dünya Savaşı esnasında yaşamını yitirenlerin anısına yapılmıştır. Papua Yeni Gine hakkında bilgi sahibi olmak için görülmesi gereken önemli yerlerin arasındadır.
You Adası
Hindistan cevizi ağaçlarının altında muhteşem bir manzaraya sahip olan ada, tekneyle bir miktar açıldıktan sonra dalmak için ter temiz bir suya sahiptir. Hem kültür hem de doğa gezinizi tamamlayabileceğiniz Papua Yeni Gine'de bir de lezzetli yiyecekleri keşfetmenizi öneririz. En uygun Papua Yeni Gine uçak bileti fırsatı için sitemizden biletleme yapabilirsiniz.
Papua Yeni Gine Mutfağı ve Yemek Kültürü
Ülke mutfağı geleneksek olarak vejetaryen bir yapıya sahiptir. Papua Yeni Gine de, kök bitkiler, patates, Hindistan cevizi, muz, papaya, ananas, mango gibi meyveler tüketilir. Ayrıca bu meyveler yemek yapımında da kullanılır. Ülke, bitki örtüsünün çeşitliliği neticesinde vejetaryen bir beslenme biçimine sahip olsa da Japon, Çin, Vietnam ve Akdeniz mutfaklarının da etkisi hissedilir. Ülke mutfağının temel malzemeleri Hint irmiği, pirinç ve patatestir. Güne genel olarak çay ve kahve ile meyvelerden yapılan minik keklerle başlarlar. Bunun yanında kahvaltıda çeşit olara meyvelerle birlikte pankek ve krep de tercih edilir. Ana yemeğin yanında muhakkak haşlanmış pirinç tüketen Papua Yeni Gine halkı, sebze çorbalarıyla deniz mahsullerini de severek tüketir. Son yıllarda Japon ve Çin mutfaklarının etkisiyle noddle ve makarna tüketimi de ülkede artmıştır.
Papua Yeni Gine de aperatif kavramı da gene meyve ağırlıklıdır ve çeşitli meyvelerden yapılan tatlılara ülke mutfağında sık rastlanır. Bu tatlıların içinde en fazla bilineni ve yöresel bir yiyecek olarak bilinen muzlu kektir. Süt, tereyağ, şeker, un, kabartma tozu ve muz ile pişirilen muzlu kek, üzerine Hindistan cevizi serpilerek ikram edilir.