- Ülke Adı: Romanya
- Başkent: Bükreş
- Nüfusu: 19.640.000
- Yüz Ölçümü: 238.391
- Komşuları: Romanya’nın komşuları, Ukrayna, Moldova, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan’dır.
- Konuşulan Dilleri: Rumence ve Çingenece
- Telefon kodu: 40
- Başkan: Klaus Iohannis
- Para Birimleri: Rumen Leyi (RON)
Romanya Kuruluş Yılı
2002 yılında Romanya’nın batısında bulunan Kemikli Mağara yani Peştera cu Oase’de keşfedilen fosiller, Avrupa’daki en eski insan fosilleridir. 42 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bu fosiller, ülkenin topraklarında yaşamın çok uzak tarihlerde başladığını göstermektedir. Ülke topraklarında ilk kurulan devlet Trakların kurduğu Daçya Krallığı’dır. Daçya Krallığı, Roma İmparatorluğu tarafından 101 ile 107 arasında işgal edilinceye kadar devam etti. Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetini kaybetmesi üzerine topraklarda Hunlar, Gotlar, Slavlar ve Avarlar’ın istilası yaşandı. 9 ile 11. yüzyılda Romanya, I.Bulgar Devleti’nin bir parçası haline geldi.
Bulgar Devletinden sonra ülke toprakları, Macar, Peçenek, Kuman ve Tatar işgallerini yaşadı. Uzun yıllar farklı devletlerin hakimiyeti ve işgali altında yaşayan Rumenler ilk defa 14. yüzyılda kendilerine ait devletler kurmayı başarmışlardır. Bu devletlerin ilk 1310 yılında I. Basarab tarafından kurulan Eflak Beyliği, diğer ise 1352 yılında Dragoş tarafından kurulan Boğdan Beyliği’dir. 10 ile 16. yüzyıllarda Macaristan Krallığı’nın bir parçası olan Erdel ise günümüzde Romanya’nın bir parçasıdır.
Dragoş, Erdel ve Boğdan Beylikleri 15 ve 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altında girdi. Tampon beylikler olan Eflak ve Boğdan, Osmanlı İmparatorluğu’na vergi verip savaşlarda asker yardımı yapar ve İstanbul’un yiyecek ihtiyacını karşılama konusunda önemli rol oynarlardı. Beylikleri yöneten voyvodaları Osmanlı İmparatorluğu, Rumen soyluları arasından atardı. Osmanlı Devleti, Romanya’yı hiçbir zaman tam anlamıyla topraklarına katmadı. Romanya’nın Yaş ve Bükreş gibi büyük kentlerinde Osmanlı vatandaşlarına rastlansa bile Rumenlere göre oranları oldukça düşüktü. Rumenler arasında voyvodaların seçilmesi 18. yüzyıla kadar devam etti. 18. yüzyıldan sonra voyvodalar Fenerli Rumlar arasından seçilmeye başladı. Bu durum 19. yüzyılda Yunanistan’ın bağımsızlığını kazanmasına kadar devam etti.
Osmanlı Rus savaşını kaybeden Osmanlı, yaptığı Bükreş Antlaşması ile Boğdan Beyliği’nin Prut Nehri’nin doğusunda kalan kısmı olan Besarabya’yı Ruslara bırakmak zorunda kaldı. 93 Harbi’ndeki Rus yenilgisinden sonra yapılan Berlin Antlaşması ile Eflak ve Boğdan bağımsızlıklarını elde edip Romanya adı altında birleştiler.
Romana Krallığı 1881 yılında ilan edildi. Alman hanedanlarından prens, Romanya kralı oldu. 1.Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri yanında yer alan Romanya, savaştan karlı çıktı. 2.Dünya Savaşında ise Almanya’nın yanında yer alarak Faşizme yöneldi. Kızıl Ordu 1944 yılında ülkeyi işgal etti, 1947 yılında Romanya Halk Cumhuriyeti ilen edildi. Komünist olan Romanya Halk Cumhuriyeti’nin yönetimini 1967 yılında Nicolae Ceauşescu ele geçirerek devlet başkanı oldu. 1989 yılında yaşanan Romanya Devrimi ile Nicolae Ceauşescu ve eşi yargılandıkları mahkeme sonucunda kurşuna dizilerek idam edildiler. Sonrasında Romanya, Batı tipi demokrasiye geçip 2004 yılında NATO’ya, 2007 yılında ise Avrupa Birliği’ne katıldı.
Romanya Gezilecek Yerler
Güzel dağ manzaralarının ve Orta Çağ’dan kalma yapıların bulunduğu Romanya yaz ve kış turizminin yoğun olarak yaşandığı bir ülkedir. Tuna deltasında bulunan kuş cennetleri, etkileyici renklerle boyalı kiliseleri, küçük fakat şirin köyleri ile gezilecek ve görülecek çok sayıda mekana sahiptir.
Her çocuk Drakula hikayelerini dinlemiş ve bazen ondan korkmuştur. Romanya’da düzenlenen Transilvanya Turlarına katılanlar Drakula hikayelerinin doğduğu yerleri görüp, Drakula’nın gerçek yaşam öyküsü hakkında bilgi sahibi olabilir. Roman ve Çingene Kültürlerinin renkli dünyasının esintilerini hissetmek, vampir hikayelerinin aslını öğrenmek, milyonlarca yıllık fosilleri keşfetmek, Orta Çağ’dan kalma esrarengiz yapıları görmek için Romanya mutlaka bütün ayrıntıları ile gezilmelidir.
Sighişoara
Romanya’nın en popüler turistik alanlarından biri olan Sighişoara, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenerek koruma altına alınmıştır. Kurulduğu yıllarda ülkenin en önemli ticaret merkezi olan Sighişoara, her yıl Temmuz ayında kutlana Orta Çağ Festivali, düzenli sokakları, Arnavut kaldırımı döşeli caddeleri ile büyüleyici bir bölgedir.
Viscri
Geleneksel yaşamın bozulmadan sürdürülmeye çalışıldığı Viscri, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Güler yüzlü insanları, restore edilmiş rengarenk evleri, neşe dolu atmosferi ile görülmeye değer otantik bir köy olan Viscri’yi görmeden asla Romanya’dan ayrılmamalıdır.
Turda Tuz Madeni
Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Turda Tuz Madeni’nin en yoğun olduğu zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır. 1992 yılında ziyarete açılan tuz madeninde ortalama sıcaklık yaklaşık olarak 11 ile 12 derece civarlarında olduğundan ziyaret edecek olanların kalın giyinmesinde fayda vardır. Dünyadaki en havalı yer altı mekanları listesinin başında yer alan Turda Tuz Madeni’nde pinpon masası, dönme dolap gibi eğlence ortamları da bulunmaktadır. Orta Çağ’dan beri aktif olarak çalışan yapılardan biri olan tuz madeninin atmosferi tam bir bilim kurgu filmi gibidir.
Transfagaraşan Yolu
Motor sporları ile ilgilenenlerin uğrak noktalarından biri olan Transfagaraşan Yolu, yürek hoplatan virajları kadar muhteşem manzarası ile de ünlüdür. Yapımına 1970 yılında başlanan Transfagaraşan Yolu’nda harika bir sürüş keyfi yaşanmaktadır.
Transfagaraşan Yolu’nun yapımında toplam 6 bin ton dinamit kullanılmış ve 4 yılda tamamlanmıştır. Bu yol; İngiliz Top Gear programı tarafından dünyanın en iyi sürüş rotası seçilmiştir.
Bran Kalesi
Braşov kenti yakınlarında yer alan Bran Kalesi, Kont Drakula’nın evi olarak ünlenmiştir. Yüksek gri görkemli duvarları ile dikkatleri çeken kale, 1338 yılında Türk istilacılardan korunmak için inşa edilmiştir. Romanya’nın sembollerinden biri olan Bran Kalesi, Saksonlar tarafından yapılmış olup aslında Macar Krallığı’na aittir.
Voronet Manastırı
Orta Çağ’dan günümüze kadar ayakta kalmış önemli manevi yapılardan biri olan Voronet Manastırı, Rumen Köyü’nün bir parçası haline gelmiştir. Boğdan’da Dünya Kiliseler Mirası’nı oluşturan 8 kiliseden biri olan Voronet Manastırı, 1488 yılında inşa edilmiştir.
Decebalus Kaya Heykeli
42 metre devasa bir kayadan yapılmış olan Decabalus Kaya Heykeli, ülkenin simgesi haline gelmiştir. Avrupa’daki en yüksek kaya kabartması olarak tarihe geçen kaya heykeli ülke için milli bir öneme sahiptir. Çünkü heykel, ülkeyi Roma İmparatorluğu’na karşı savaşarak koruyan Decebalus anısına yaptırılmıştır.
Romanya Boyalı Manastırlar
Ukrayna ile Romanya arasında paylaştırılmış bir şehir olan Bukavina’da yer alan Boyalı Manastırlar görenleri kendine hayran bırakacak derecede etkileyici ve sıra dışıdır. Günümüze kadar en iyi durumda gelen ve korunan Patrauti, Moldovita, Voronet, Sucevita ve Probota olup bu manastırlar 15 ve 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Manastırların dış duvarlarında, Hıristiyanlık inancı figürleri, cennet, cehennem, iblisler ve şeytanlardan oluşan gibi süslemeler vardır.
Romanya Sinaia
Adını Mısır’daki kutsal Sina Dağı’ndan almış olan Sinaia, Romanya’da basılan ilk incilin kopyasının bulunduğu yerdir. Kış aylarında gelen misafirlerine eğlenme fırsatı veren dik yokuşa sahip olan Sinaia, manastır etrafında büyüyen inançlı bir şehirdir. İngiltere kralı I.Charles’in yaptırdığı Peleş Kalesi’ne yakın olan Sinaia’ya ilkbahar ve yaz aylarında gidildiğinde muhteşem doğal güzellikleriyle karşılaşılabilir.
Romanya Yemek Kültürü
Rumen mutfağında, Türk, Bulgar, Yugoslav, Macar ve Rum lezzetlerinin etkisi görülmektedir. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında yaşamış olan Romanya’da Osmanlı yemeklerine benzer lezzetleri tatmak mümkündür. Diğer Avrupa ülkelerinde kahvaltıda genellikle mısır gevreği gibi atıştırmalıklar tüketilmektedir. Oysaki Romanya’da domates, Türk usulü beyaz peynir, çay ve tereyağı gibi malzemelerle kahvaltı yapılmaktadır.
Türk mutfağının esintisi kahvaltı sofrasında hissedilmektedir. Ülkenin en popüler lezzetleri arasında lahana sarması sarmale, musakka, imambayıldı gibi Osmanlı’dan kalma yemekler bulunmaktadır. Türk kelimesinden türetilmiş bir çeşit helva olan turceasca ise sevilen bir tatlıdır. Balık kültürü Karadeniz bölgesine çok benzeyen Romanya’da, Karadeniz kıyısındaki Mankalya kenti önemli uskumru ve hamsi kaynağıdır.