- Ülke: Türkiye
- Dil: Türkçe
- Koordinatlar: 41° 16' 46.9236'' Kuzey ve 36° 20' 9.8412'' Doğu
- Bölge: Karadeniz Bölgesi
- Alan: 9.352 km2
- Nüfusu: 1.312.990
- Rakım: 61 m
- Plaka Kodu: 55
- Telefon Kodu: (+90) 362
- Posta Kodu: 55xxx
- İklimi: Karadeniz İklimi
Samsun Hakkında Genel Bilgi
Samsun bölgesinde kurulan ilk şehrin adı Aminos’tur. Bu şehri İyonya’lılar kurmuşlardır. Bu kent uzun süre farklı devletlerin idaresinde kalmıştır. Son olarak ise Selçuklular tarafından alınan bölgeye yeni bir şehir kurulmuş ve adına da Samsun denilmiştir. Bu isim eski adıyla ilgili olmayıp tamamen yeniden verilmiştir.
Samsun’un Coğrafi Yapısı: Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun’un yaklaşık yarısı dağlarla kaplıdır. Geriye kalan kısımları ise plato ve ovadır. Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi ülkenin en büyük ırmakları buradan denize dökülmektedir ve bu da söz konusu bölgelerdeki ovaların oldukça verimli olmasına neden olmaktadır.
Samsun’un Dağları: Samsun sınırları içerisinde yer alan dağlar çok yüksek olmayıp kentin farklı noktalarında yer almaktadır. Canik ve Çangal dağları kentin en önemli dağları konumunda bulunmaktadır. Bunların dışında Akdağ, Sıralı Dağ, Koza Dağ ve Bünyan Dağı’dır.
Samsun’un Akarsular: Ülkenin en önemli akarsuları buradan Karadeniz’e dökülmektedir. Kızılırmak ve Yeşilırmak Samsun’da bulunan en önemli akarsulardır. Ayrıca bunları besleyen küçük ölçekli çok sayıda dere bulunmaktadır.
Samsun İlinin İklimi: Karadeniz ikliminin etkili olduğu kentte kışları ılık geçerken yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Kış aylarında sıcaklıklar en fazla 20 gün eksi derecelere düşmektedir. Bunun haricinde ise sıfırın üzerindedir. Yaz aylarında ise sıcaklı 40 dereceleri görmektedir.
Samsun’un Komşuları: Samsun’a komşu olan iller Amasya, Ordu, Tokat, Çorum ve Sinop’tur.
Samsun İlinin İlçeleri: Samsun’a bağlı olan ilçelerLadik, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Yakakent, Çarşamba, Havza, Kavak, Vezirköprü, Asarcık, Ayvacık, Bafra ve Alaçam’dır.
Samsun Şehrinin Ekonomik Yapısı: Kent sınırları içerisinde yer alan Kızılırmak ve Yeşilırmak sayesinde ovaların verimleri oldukça yükselmektedir ki bu da kentte daha fazla tarım yapılmasına neden olmaktadır. Şehrin ekonomik yapısının önemli bir bölümünü tarım oluşturmaktadır. Ayrıca son yıllarda gelişen sanayi de oldukça önemli bir konuma yükselmektedir. Ayrıca balıkçılık ve ormancılık da yapılan diğer faaliyetler olarak dikkat çekmektedir.
Samsun’a Nasıl Gidilir?
Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan kentlerden bir tanesi olan Samsun’a ulaşım farklı şekillerde sağlanabilmektedir. Şehre kara, hava, deniz ve demir yolu kullanılarak ulaşılabilmektedir.
Havayolu Ulaşımı: Kent içerisinde yer alan havalimanı sayesinde insanlar Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerden buraya gelebilmektedir. Ayrıca diğer noktalardan da aktarmalı seferler yapılmaktadır. Dolayısıyla insanlar kısa sürede Samsun’a ulaşabilmektedir.
Karayolu Ulaşımı: Samsun’a gitmek isteyen kişiler için farklı kara yolları bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan Karadeniz sahil yolu buraya kısa sürede ulaşım imkanı vermektedir. İstanbul ve batı bölgelerinden gelecek olan kişiler bu yolu etkin olarak kullanırken Ankara ve iç kesimlerden de buraya karayolu bağlantısı vardır. Ayrıca Samsun içerisinde yer alan otogardan ülkedeki farklı noktalara seferler yapılmaktadır.
Denizyolu Ulaşımı: Samsun içerisinde yer alan liman kullanılarak da yaz aylarında ulaşım sağlanabilmektedir. Feribot ve diğer seferler yaz aylarında kesintisiz yapılmaktadır.
Demiryolu Ulaşımı: Kent merkezinde yer alan tren garı kullanılarak Amasya ve Sivas’a gidilebilmektedir.
Samsun’da şehir içi ulaşımda ise dolmuş, minibüs ve taksi gibi yöntemlerle insanlar istedikleri noktalara kadar gidebilmektedir.
Samsun’da Nerede Kalınır
5 Yıldızlı Oteller:
- Anemon Samsun Hotel
- Sheraton Grand Samsun Hotel
4 Yıldızlı Oteller:
- North Point Hotel
- Serra Otel
- Damla Panorama Hotel
3 Yıldızlı Oteller:
- GloriaTibi Hotel
- Yıldızoğlu Hotel
- Kent Otel
- Sandıkçı Otel
- NebaRoyal Hotel
- Samsun Time Hotel
Samsun’da Ne Yenir?
Samsun ve bölgede yetişen tarım ürünlerinden uygun olanlar yemeklerde et ile beraber kullanılmaktadır. Ayrıca tüm Karadeniz bölgesinde olduğu gibi burada da hamsi ve diğer balık türleri çok fazla tüketilmektedir.
Bunların dışında kent içerisinde yapılan yemeklerden bazıları Kocakarı Gerdanı, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav, Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı,Keşkek, Karalahana Çorbası,Tir ve Yer Pancarıdır.
Samsun’un En İyi 10 Restoranı
- Gülhan Restoran
- Pamuk Kardeşler
- Ve Döner
- Niyazi Kesim Restoran
- Venn Restoran
- Batı Karadeniz Balık Restoran
- Fevzi’nin Yeri Gurme
- Turan Usta Pide Salonu
- Samsun Pidecisi
- Lezzet Lokantası
Samsun’da Gezilecek Yerler
Karadeniz’in en önemli kentlerinden bir tanesi olan Samsun tarih boyunca bölgeye hakim olmak isteyen devletlerin hedefinde olmuştur. Bu da tarihi yapıların sayısının fazla olmasına neden olmuştur. Çünkü devletler buraya hakim oldukların yeni yapılar inşa etmişlerdir. Ayrıca Samsun içerisinde yer alan doğal güzelliklerin sayısı da oldukça fazladır.
Onur Anıtı ve Atatürk Parkı: Samsun’da bulunan Atatürk Parkı içerisinde 1928 ile 1931 yılları arasında yapılan Atatürk Heykeli yer almaktadır. Kurtuluş Savaşının başlatıldığı kent olan Samsun’da bunun anısında bu anıt yapılmıştır. Kente gelen kişilerin önemli bir kısmı burayı ziyaret etmektedir.
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi: Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelmesi ile başlamıştır. Atatürk bu yolculuğu Bandırma Vapuru ile yapmış ve bundan dolayı bu vapur çok büyük öneme sahiptir. Samsun içerisinde sergilenen bu vapur ziyaretçilerin yoğun ilgisini görmektedir. Ayrıca burada yer alan açık hava müzesinde Kurtuluş Savaşı dönemi ile ilgili farklı eserler de sergilenmektedir.
Samsun Kalesi ve Hamam Kalıntıları: Bölgede 1100’lü yıllarda hakim olan Danişmentler tarafından yapılan kale, günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Şuanda Samsun içerisinde bu kalenin ve yakın konumda bulunan hamamın kalıntıları bulunmaktadır. Kalenin 1869 yılında yaşanan büyük yangında bu duruma geldiği bilinmektedir. Özellikle tarih severlerin ilgisini çeken bu kalıntılar tarih bakımından son derece özeldir.
Samsun’da Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Karadeniz Bölgesinde önemli bir konumda bulunan Samsun’da kültür ve sanat oldukça gelişmiş durumdadır. Hem bölgede yaşayanlar hem de geçmişten kaynaklanan bu zenginlik Samsun içerisinde yıl içindeki bazı zamanlarda sanatsal ve kültürel etkinlikler yapılmasına neden olmaktadır. Ayrıca Samsun ve ilçelerde yetişen ürünlerin tanıtımı ile ilgili de bazı festivaller düzenlenmektedir.
Söz konusu festivallerden bazıları şunlardır:
- Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali
- Samsun Bisiklet Şenliği
- Yakakent Kültür Sanat Ve Deniz Oyunları Festivali
- Kavun Karpuz Festivali
- Vezirköprü Kültür Sanat Doğa Ve Turizm Festivali
- Geleneksel Yağlı Güreşleri Ve At Yarışları Festivali
- Hamsi Festivali
- Havza İlçesi’nin ev sahipliğini yaptığı 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali
Samsun’da Eğlence Yerleri
Ülkenin en büyük kentlerinden bir tanesi olan Samsun’da insanların eğlenebilecekleri çok sayıda mekan bulunmaktadır. Özellikle Samsun’da bulunan öğrenciler kafe, bar ve disko gibi yerlere yoğun ilgi göstermektedir.
Kent merkezlerinde yer alan mekanlardan bazıları şunlardır:
- LucceLounge Bar
- Renk Gazinosu
- Mehtap Eğlence Yeri
- Kayıkçı Meyhanesi
- Garage Music Station
- Liverpool Pub