Siirt Uçak Bileti

Siirt Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 37° 55' 38.6472'' Kuzey ve 41° 56' 31.1208'' Doğu
  • Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • Alan: 5.717 km2 
  • Nüfusu: 324.394
  • Rakım: 893 m
  • Plaka Kodu: 56
  • Telefon Kodu: (+90) 484
  • Posta Kodu: 56xxx
  • İklimi: Karasal İklim

Siirt Hakkında Genel Bilgi

Siirt Adı Nereden Gelmektedir?: Siirt adının tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Siirt kelimesinin hangi dile ait olduğu ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Siirt kelimesinin şehir anlamına geldiği tahmin edilmektedir. Eski dillerde bu kelime Esart, Saird, Siird gibi kelimelerle de ifade edilmektedir. Bölgede yaşayan Süryaniler buraya Se’erd demişlerdir. Daha sonraki dönemlerde ise buraya Sart, Sairt denilmiştir. Son olarak ise Siirt olarak ifade edilmiştir. Bunun dışındaki bir başka görüşe göre ise sonradan inşa edilen kent sırt denilen bölgelere inşa edildiği için kente Siirt adı verildiği ileri sürülmektedir.

Siirt’in Coğrafi Yapısı: Kent oldukça dağlık bir yapıya sahiptir ve kentin yaklaşık olarak %77’lik bölümü dağlardan oluşmaktadır. Geriye kalan kısım ise ova ve platolardan oluşsa da bunların önemli bir bölümü platodur. 

Siirt’in Dağları: Kentin önemli bir kısmı dağlarla kaplıdır ve bunlar güneydoğu Toroslar adı verilen sıradağlardan ya da bunların uzantılarından meydana gelmiştir. Kent sınırları içerisinde yer alan dağlardan bazıları Kuran Dağı, Meydan Süleyman Tepe, Kapılı Dağı, Yalnızca Dağı, Şeyh Ömer Dağı ve Yassı Dağ’dır.

Siirt’in Akarsular: Siirt içerisinde yer alan dağlardan gelen akarsular genellikle küçük ölçeklidir. Kent sınırları içerisinde yer alan akarsulardan bazıları Botan Çayı, Garzan Çayı ve Kızılsu Çayı’dır.

siirt hakkında

Siirt İlinin İklimi: Karasal iklimin etkili olduğu Siirt’te yaz ayları son derece sıcak ve kurak geçmektedir. Kış ayları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yaz aylarında sıcaklıklar 35 dereceleri geçerken kış aylarında ise sıfır derecenin altına düşebilmektedir. Kışın yağan kar belli bir süre yerde kalmaktadır.

Siirt’in Komşuları: Siirt kentine komşu olan iller Şırnak, Mardin, Van, Batman ve Bitlis’tir.

Siirt İlinin İlçeleri: Siirt’e bağlı olan ilçeler Şirvan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Baykan ve Aydınlar’dır.

Siirt Şehrinin Ekonomik Yapısı: Siirt kentinin büyük bir bölümünün dağlarla kaplı olmasına rağmen kentin en önemli ekonomik faaliyeti tarımdır. Kent içerisindeki ekilebilir alanlarda buğday, arpa, nohut ve pirinç gibi önemli tahıllar ekilmektedir. Bunun dışında kentte yer alan nar bahçelerinde üretilen narlar da önemli bir gelir kaynağıdır. Bunların dışında kentte hayvancılık ve madencilikte yapılmaktadır.

Siirt’te Nasıl Gidilir?/Siirt’te Ulaşım

siirt nasıl gidilir

Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan Siirt’te farklı şekillerde ulaşım mümkündür. Kentte havalimanı olmasına rağmen sefer sayısı oldukça sınırlıdır ve aktif olarak kullanıldığı söylenemez. Bu nedenle Siirt uçak bileti seçimi yaparken sınırlı uçuşlar olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında kente kara ve demir yolu ile gidilebilmektedir.

Karayolu Ulaşımı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınıra yakın olduğu için buraya gelen karayollarının bir bölümü Siirt’e de uğramaktadır. Bundan dolayı da Siirt’e kara yolu ile ulaşım İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerden direkt olarak sağlanabilirken komşu illerden de aynı şekilde buraya ulaşım yapılmaktadır. Bunların dışında kent içerisinde yer alan otogar kullanılarak ülkenin farklı noktalarına gidilebilmektedir. Söz konusu durum önemli avantajlar sağlamaktadır.

Demiryolu Ulaşımı: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan kara yoluna paralel olarak tren hattı da bulunmaktadır. Buna bağlı olarak Siirt’e tren ile gelmek mümkündür. Diyarbakır üzerinden gelen tren hattı Siirt ilçelerinden Kurtalan’a kadar gelmektedir. 

Siirt’te Nerede Kalınır/Siirt Otelleri

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Borden Hotel

2 Yıldızlı Oteller: 

  • Erdef Otel
  • Otel Özer

siirt nerede kalınır

Siirt’te Ne Yenir?/Siirt Mutfağı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hakim olan yemek kültürü burada da geçerlidir. Siirt’te de insanlar yemeklerinde baharatı belirgin şekilde kullanmaktadır. Bunun dışında et ve bölgede yetişen tahıllar yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bölgeye daha önceki süreçlerde gelen kişiler de yemek kültürünün zenginleşmesi adına önemli katkılarda bulunmuştur. Kentte yapılan tatlı yemeklerden bazıları Gırar, Pirtike, Perive, Perde Pilavı, Büryan Kebabı ve Gebole’dir. Lezzetli yemekleri Siirt uçak bileti rezervasyonu yaparak şehre ulaşmanız ve tadmanız mümkün. 

siirt ne yenir

Siirt’in En İyi 10 Restoranı

  • Gözde Ocakbaşı
  • Ali Osman Döner Kebap ve Pide Salonu
  • Başak Kebap Büryan Salonu
  • Boğaziçi Et Lokantası
  • Bahattin Büryan Salonu
  • Murat Çorba Salonu
  • Barış Kebap Salonu
  • Bizim Durak Kebap Salonu
  • Örnek Büryan Salonu
  • Cadde Kebap Salonu

Siirt’te Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Siirt stratejik olarak oldukça önemli bir noktada yer almaktadır. Kentin konumu Anadolu sınırlarının başladığı noktalardan birisi olduğu için tarih boyunca farklı medeniyetler Siirt’e hakim olmak istemişlerdir. Fakat sonunda devrin en güçlü devletleri burada hakimiyetlerini ilan etmiştir. Bu durum Siirt içerisinde çok farklı dönemlere ait tarihi yapıların yer almasına neden olmaktadır. Ayrıca kentin farklı noktalarında bulunan doğal güzellikler ise bir başka özellik olarak dikkat çekmektedir.

Saat Kulesi: Kentin merkezinde yer alan bu kule tarihi bir yapı olmayıp yakın zamanda inşa edilmiştir. Fakat buna rağmen gören kişiler bu kuleyi tarihi bir yapı olarak düşünmekte ve kullanılan mimariden oldukça etkilenmektedir. İlk olarak 1905 yılında yaptırılan kule bilinmeyen bir nedenden dolayı yıkılmış ve daha sonra tekrardan yaptırılmıştır. 1974 ile 1975 yıllarında başlanarak bitirilen kulenin inşasında iki farklı kesme taş kullanılmıştır. 6 kattan oluşan kulenin ilk 5 katında pencereler yer alırken son katında ise pencere yerine saatler yer almaktadır. 

siirt gezilecek yerler

Siirt Ulu Camii: Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan bu caminin tam olarak ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Fakat caminin 1129 yılında onarımdan geçmiş olduğu bilinmektedir. O tarihten itibaren zaman zaman onarımdan geçen cami günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Siirtin en güzel yerlerini keşfetmek için Siirt uçak bileti araması yapabilirsiniz. 

Botan Mağaraları: Botan Çayına yakın bir konumda olduğu için bu adı alan mağara kentin en fazla bilinen yapıları arasında yer almaktadır. Doğal nedenlerden dolayı oluşan bu mağara geçmişte farklı topluluklar tarafından kullanılmıştır. 

Siirt’te Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir yer olduğundan dolayı burada sanat ve kültür anlamında ciddi bir zenginlikten bahsetmek mümkündür. Öncelikle burada yaşayan farklı ırk ve din mensuplarının barış içerisinde yaşaması bu zenginliğin temel nedeni olarak dikkat çekmektedir. Bu zenginlik dönemsel olarak kent içerisinde bazı etkinliklerin yapılmasına neden olmaktadır. Bunların dışında Siirt içerisinde yetişen tarımsal ürünlerin tanıtımı için de bazı etkinlikler yapılabilmektedir. Kentte yapılan etkinlik ve festivallerden bazıları şunlardır:

  • Veysel Karani Hazretleri Anma
  • Yumurta Bayramı Ve Kültür Sanat Şenliği
  • Siirt Fıstığı Teşvik Ve Bal Festivali
  • Çemikari Yayla Şenlikleri

siirt kültür sanat

Siirt’te Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Anadolu’nun şirin kentlerinden bir tanesi olan Siirt’te insanlar akşamları evlerinde kalmayı ya da ev gezmelerine giderek bu şekilde geçirmeyi tercih etmektedir. Bundan dolayı da burada gece hayatı biraz sönük geçmektedir. Gençler zamanlarını kafe tarzı yerlerde geçirmeyi tercih etmektedir. Kent içerisinde yer alan eğlence mekanlarından bazıları ise şunlardır:

  • Ehli KeyfCafe Life
  • Yudo