Sinop Uçak Bileti

Sinop Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 42° 1' 40.7028'' K 35° 9' 6.2136'' D
  • Bölge: Karadeniz Bölgesi
  • Alan: 5862 km2
  • Nüfusu: 204.526 
  • Rakım: 28 Metre
  • Plaka Kodu: 57
  • Telefon Kodu: +(90) 368
  • Posta Kodu: 57000
  • İklimi: Ilıman İklim

Sinop Hakkında Genel Bilgi

Hitit kaynaklarında geçen bilgiye göre Sinop’un ilk kez Hititçede Sinova şeklinde geçtiği görülmektedir. Bazı kaynaklara bakıldığında ise Sinop adının söylenişinin Sinavur olduğu belirtilmektedir. Farklı bir rivayete göre de Sinop adının Asurların ay ilahları olan Sin’den geldiği bilinmektedir. Yanı sıra Farsçada suyun göğsü anlamına gelen (Sine-i âb) dan Sınap olarak değiştirilerek bugünkü haline geldiği de bazı kaynaklarda yer almaktadır.

Sinop’un Coğrafi Yapısı: Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop kıyı şeridinin kuzeye doğru sivrilmiş olarak uzanan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. 

Sinop’un Dağları: Çok sayıda sahip olan ilde en önemli dağ topluluğu İsfendiyar yani Küre Dağlarıdır. Diğer önemli dağlar ise; Zindan Dağı, Göktepe, Çangal Dağı, Sandökük Tepesi şeklinde sıralanmaktadır.

Sinop’un Akarsular: Küçük, büyük birçok akarsuya sahip olan Sinop’ta en önemli akarsu Gökırmak’tır. Tepeçay, Ayardin Deresi, Ayancık Çayı, Karlık,Kabalı, Karasu Çayı, Çakıroğlu Çayı, Kanlıdere bilinen akarsulardır.

sinop hakkında

Sinop İlinin İklimi: Sinop ilinde ılıman iklim hüküm sürmektedir. Mevsimsel ısı farkları yok denecek kadar azdır. Kuzey kısımda yağış oldukça fazlayken Güney’de ise yağışlara fazla rastlanmamaktadır. Yaz sıcaklığı +30°C üstüne çıkmazken kış soğuğu da 0°C’nin altına düşmemektedir. Ortalama sıcaklıklar +34,5°C ile -8,4°C arasında seyretmektedir. 

Sinop’un Komşuları: Çorum, Kastamonu ve Samsun olmak üzere toplamda 3 farklı il Sinop’un komşusudur. 

Sinop İlinin İlçeleri: Sinop’ta toplamda 9 içle bulunmaktadır. Bunlar; Ayancık, Boyabat, Dikmen'dir. Bunların dışında Durağan, Erfelek, Gerze, Merkez, Saraydüzü, Türkeli ilçeleri de Sinop'un ilçeleri arasında yer alıyor.

Sinop Şehrinin Ekonomik Yapısı: Sinop’ta nüfusun %80’lik kısmı tarım ile geçimini sağlamaktadır. Sanayinin gelişmemiş olması nedeni ile genellikle; ormancılık, hayvancılık, tarla tarımı, ulaşım alanlarında faal olunmaktadır.

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop’a ulaşım kara, deniz ve havayolu ile rahatlıkla sağlanmaktadır.

Havayolu Ulaşımı: Sinop’tan Türkiye’nin birçok kentine düzenli ve karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Sinop Havalimanı İç ve Dış Hat Terminalleri ile birçok yolcunun tercih ettiği bir yerdir. Günlük uçuşları düzenli olarak gerçekleştiren havayolu firmalarına ev sahipliği yaparak yolcuların güvenle seyahat etmesine imkân tanımaktadır. Özellikle yurt içi uçuşların her geçen gün arttığı havalimanında yurt dışı uçuşlarında da ivmenin artması beklenmektedir. Kent merkezinden Sinop Havalimanı’na gidebilmek için ortalama 8 kilometre yol kat etmek gerekmektedir. Ulaşımı dolmuş, taksi ya da servislerle de sağlamak mümkündür. 

Karayolu Ulaşımı: Sinop seyahatleri sırasında yurtiçinden en fazla tercih edilen ulaşım biçimi karayolu ulaşımı olmaktadır. Ankara, İzmir, İstanbul, Kastamonu, Çorum, Trabzon ve Antalya gibi birçok kente karayolu vasıtaları aracılığı ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kent merkezinde bulunan otobüs terminali oldukça yoğun çalışmaktadır ve birçok önemli, köklü firma bu alanda yer alarak yolcularının ulaşımını sağlamaktadır.

sinop ulaşım

Denizyolu Ulaşımı: Kent merkezinde yer alan Sinop Limanı bu ilde denizyolu ulaşımına da imkân vermektedir. Doğal liman özelliği sayesinde ticari gemilerin kente ulaşması mümkün olmaktadır. Yanı sıra limanı olan ve denize kıyısı bulunan illerle de arasında ulaşım gerçekleşebilmektedir. Sinop ve İstanbul arasında deniz otobüsleri ile düzenlenecek olan denizyolu ulaşımının hafta üç gün süreli olması planlanmaktadır. 

Demiryolu Ulaşımı: Sinop ilinde yer şekillerinin engebeli olması nedeni ile demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.

Sinop’ta Nerede Kalınır

5 Yıldızlı Oteller: Vira Otel, Antik Otel, Hamsilos Otel, Reis Otel, Otel 57, Osmanlı Omtel Otel, Hotel North Sails, Heyamola Resort Otel

4 Yıldızlı Oteller: Sinopart Otel, Mola Hotel Sinop, Otel Diyojen, Otel Bossinop, Hotel 117, Zinos Otel, North Star Hotel

sinop otelleri

3 Yıldızlı Oteller:  Efula Butik Otel, Mentes Hotel, Zafer Hotel, Ayışığı Apart Otel, Kumsal Hotel, Ada Hotel

Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop mutfağı Karadeniz lezzetleri ile harmanlanmış birçok öğeyi içinde barındırmaktadır. Özellikle kış sebzelerinin fazla olması mutfak kültürünü etkileyen detaylar arasında yer almaktadır. Mutfakta kestane ve ayva gibi meyvelerin yemeklerde kullanıldığı görülmektedir.

sinop ne yenir

Pilaki, keşkek, mısır pastası, nokul, içi etli hamur, mısır çorbası, mısır tarhanası, içli tava, ıslama, katlama, hamursuz tatlı, sirkeli pırasa, kabak millesi yöresel tatlar arasında fazlasıyla tercih edilen seçenekler arasında yer almaktadır.

Sinop’un En İyi 10 Restoranı

  • Teyze’nin Yeri
  • Öztürk Restoran
  • Okyanus Balık Evi
  • Örnek Mantı Nokul Börek Kahvaltı
  • Şekerci Mehmet Gürbüz
  • Tarihi Sebat Lokantası
  • ZeyDen Mutfak
  • Sky Restoran
  • Saray Restoran
  • Sinop Çalıkuşu Restoran

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Tarihi ve kültür mirasları ile ziyaretçilerini mest eden Sinop’un gezilecek önemli yerlerinden bahsetmek gerekirse:

Erfelek Şelalesi: Sinop doğal güzelliklerinden bir tanesi olan şelale harika bir görüntüye sahiptir. Sürekli olarak ziyaretçilerin akınına uğrayan şelalede turizm aktif bir şekilde devam etmektedir. 

Hamsilos Koyu: Ülkenin en kuzeyinde yer alan koy buzulların aşınması ile oluşmuştur ve dünyada kendiliğinden oluşan ilk koy olma unvanına sahiptir.

Sinop Arkeoloji Müzesi: 1941 yılında kurulan ve halkın ziyaretine açılan Sinop Arkeoloji Müzesi birçok zengin koleksiyonu içerisinde barındırmaktadır.

İnaltı Mağarası: İnaltı Köyü’nde yer alan mağaranın 50 metre altına kadar ulaşım sağlanması mümkündür. Etkileyici ve eşsiz bir görüntüsü bulunmaktadır.

sinop gezilecek yerler

Sinop Kalesi: Selçuklular, Roma ve Bizans Dönemi’nde onarılarak kullanılan kalenin günümüzde şehri çevreleyen bir görüntüsü bulunmaktadır.

İnceburun Feneri: Türkiye’nin önemli fenerleri arasında yer almaktadır. Kuzey ucunda bulunan deniz feneri sahil kenarında düzlük bir alanda bulunmaktadır.

Akgöl: Sinop Ayancık’ta yer alan Akgöl, 2 ayrı çay tarafından beslenmektedir. Sık ormanlık alanı sayesinde birçok ailenin piknik yapmasına elverişli bulunmaktadır.

Karakum Plajı: Boztepe’de yanardağ patlaması sonucunda ortaya çıkan siyah kum ile kaplanması sonrasında Karakum adı verilmiştir. 

Akliman Kumsalı: Eşsiz manzarası ile ziyaretçilerin en fazla fotoğraf çektiği yerler arasında bulunmaktadır. Şehir merkezine 9 kilo metre mesafede bulunmaktadır. Koyu sayesinde de turistlerin yoğun ilgisini çekmeyi başarmıştır. 

Tarihi Sinop Cezaevi: 1999 yılında kapatılmış olan cezaevi, müze şeklinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Sinop’ta Kültür ve Sanat Etkinlikleri

  • Sinop Festivali
  • Ayvancık Kültür Festivali
  • Karakucak Güreşleri ve Kebap Festivali
  • Sinop’un Türk Hakimiyetine Girişi
  • Hıdırellez Şenlikleri
  • Yaz Şenlikleri

sinop kültür sanat

Sinop’ta Eğlence Yerleri

Yaz mevsiminde son derece hareketli olan Sinop gece hayatı liman çevresindeki bar ve diskoları ile ünlüdür. Yanı sıra eşsiz Sinop manzarasının izlenebileceği teraslı mekanlar oldukça fazladır. Limanın enfes havası ve etkileyici güzelliği Sinop gecelerini farklı kılar. Limanda bulunan çay bahçeleri hareketli bir görüntüye neden olur. En ünlü mekanları ise:

  • Kale Bar
  • Kıyı Bar
  • Efes Pub
  • Rota Bar
 
Sinop havalimanı hangi ilçededir?
Sinop Havalimanı Sinop merkeze bağlı bulunan Bostancılı Köyü yakınlarındadır. Havalimanı şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Sinop için en ucuz uçak bileti nasıl alırım?
Sinop iline uçakla yolculuk yapmak isteyen kişinin bu uçak biletini en ucuza bulması için Fastfly platformu üzerinden bir araştırma yapması uygun olacaktır.
En güzel Sinop yemeği hangisidir?
Sinop ilinin en güzel yemekleri arasında etle yapılan Sinop mantısı bulunmaktadır. Ayrıca içli tava, nokul, katlama, mısır çorbası da bu şehre özgü lezzetlerdir.
Sinop kentine özgü gezi rehberi nasıl olmalıdır?
Sinop kenti tarihi eserler olarak oldukça engin bir yer olup buraya gelenlerin gezi güzergahında Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop Kalesi, Tarihi Balatlar Kilisesi bulunmalıdır.
Sinop kentine haftada kaç uçak kalkıyor?
Sinop şehrinde bulunan Havalimanı sadece yurt içi seferler yapmaktadır. Bu uçak seferleri belli dönemlerde artarken bazı dönemlerde azalmaktadır.