Şırnak Uçak Bileti

Şırnak Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 37° 31' 8.3064'' Kuzey ve 42° 27' 13.3632'' Doğu
  • Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • Alan: 7.078 km2
  • Nüfusu: 503.236
  • Rakım: 1330 m
  • Plaka Kodu: 73
  • Telefon Kodu: (+90) 486
  • Posta Kodu: 73xxx
  • İklimi: Karasal İklim

Şırnak Hakkında Genel Bilgi

Şırnak Adı Nereden Gelmektedir?: Şırnak adının tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Fakat rivayetlerden birinde Hazreti Nuh’un gemisi Cudi dağına oturduktan sonra burada bir şehir kurulmuştur. Bu şehre önceleri Şehr-i Nuh denilmiş ve bu isim zamanla Şernuh şekline dönüşmüştür. Şernuh ismi ise Şırnak’a dönüşmüş ve bu kent bu isimle anılmaya başlanmıştır.

Şırnak’ın Coğrafi Yapısı: İl topraklarının önemli bir bölümünde dağlar bulunmaktadır. Bunun dışındaki alanlar ise akarsular ile derin vadilere dönüştürülmüş durumdadır. Oldukça engebeli bir yapısı olan kentte bulunan dağların yüksekliği oldukça fazladır.

Şırnak’ın Dağları: Şırnak sınırları içerisinde çok sayıda dağ bulunmaktadır ve bunların bir bölümü 2000 metreden bir bölümü de 3000 metreden yüksektir. Bunlardan bazıları Altın Dağları, Musa Dağı, Tanintanin Dağı, Terme Dağı, İncebel Dağı ve Cudi Dağı’dır.

Şırnak’ın Akarsular: Dağlık bölgeler nedeniyle Şırnak içerisinde çok sayıda irili ufaklı akarsu bulunmaktadır. Bunların en önemlisi Dicle Irmağı olup diğerleri de Habur Çayı ve Kızılsu’dur. 

şırnak dağdibi koyu

Şırnak İlinin İklimi: Karasal iklimin etkili olduğu kentte yazları sıcak ve kurak geçerken kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Kentin konumu ve yükseklik çok yüksek sıcaklık farklarına neden olmaktadır. Yaz aylarında sıcaklıklar 48 derecelere kadar ulaşırken kış mevsiminde ise -20 dereceler görülmektedir. Bu kadar fazla sıcaklık farklı bölgede bulunan yer şekillerini de etkilemektedir.

Şırnak’ın Komşuları: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan küçük yüzölçümüne sahip kentlerden birisi olan Şırnak’a komşu olan iller Van, Siirt, Hakkari ve Mardin’dir.

Şırnak İlinin İlçeleri: Şırnak’a bağlı olan ilçeler Uludere, Silopi, Cizre, Güçlükonak, İdil ve Beytüşşebap’tır.

Şırnak Şehrinin Ekonomik Yapısı: Burada bulunan insanlar geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Bunlar dışında kent ekonomisine ticaretin de etkisi bulunmaktadır.

Şırnak’a Nasıl Gidilir?/Şırnak’a Ulaşım

Şırnak’a gitmek isteyen insanların kullanabilecekleri farklı yollar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi karayoludur ki bölgeye yapılan yatırımlar ile bu yollar yenilenmiştir. Ayrıca yakın zamanda yapılan ve hizmete giren havalimanı sayesinde insanlar buraya uçakla da gelebilmektedir.

Havayolu Ulaşımı: Şırnak’ta yer alan Şerafettin Elçi Havalimanı Şırnak uçak bileti ile iç hatlardan yapılan uçuşları kabul etmektedir. Söz konusu havalimanına Anadolujet ve Türk Hava Yolu gibi firmalar yolcu taşımaktadır. İstanbul ve Ankara gibi kentlere seferler yapılmaktadır.

Karayolu Ulaşımı: Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geçen yolların önemli bir kısmı Şırnak’tan geçmektedir. Bu yollar sayesinde buraya karayolu ile ulaşılabilmektedir. Siirt, Van ve Hakkari gibi kentlerden buraya direkt ulaşım mümkün iken kent içerisinde yer alan otogardan yapılan otobüs seferleri ile de insanlar buradan ülkenin farklı noktalarına gidebilmektedir.

Kentte şehir içi ulaşım için otobüs, dolmuş, minibüs ve taksiler kullanılmaktadır. Kent merkezinin küçük olmasından dolayı tek bir vasıta kullanılarak istenilen noktalara ulaşım sağlanabilmektedir. 

şırnaka ulaşım

Şırnak’ta Nerede Kalınır/Şırnak Otelleri

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Divan Cizre
  • Silopi Grand Otel

Şırnak’ta Ne Yenir?/Şırnak Mutfağı

Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait olan yemek kültürünü burada da görmek mümkündür. Yemeklerde baharatlar biraz daha hissedilir şekilde kullanılmaktadır. Yemeklerin malzemeleri içerisinde et ve tahıl ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Kentte yenilebilecek lezzetlerden bazıları kutlık, serbidev, perde pilavı, kipe, hekehaşandi ve şımşipedir.  Bunların dışında da farklı lezzetler bulunmaktadır. Şırnak uçak bileti fiyatlarını sitemizden araştırıabilir bu yöresel lezzetleri en kısa sürede tadabilirsiniz. 

perde pilavı

Şırnak’ın En İyi 10 Restoranı

  • Özlem Et Lokantası
  • İnci Restaurant
  • AspavaRestaurant
  • Nuh Restaurant
  • Cudi Restaurant
  • Yenişehir Et Lokantası
  • Divan Kebap Salonu
  • Tantuni Salonu
  • Meşhur Şırnak Pide Evi
  • Arkadaş Kebap Evi

Şırnak’ta Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Tarih boyunca farklı medeniyetleri misafir eden kentte çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Burada hakimiyet sağlayan devletler buraya çok sayıda eser yapmıştır. Söz konusu eserler farklı dönemlere aittir ve bunlardan bazıları doğal afetlerden dolayı bazıları ise savaşlardan dolayı yıkılmıştır. Günümüze ulaşamayan eserlerin dışında kent içerisinde günümüze ulaşan eserler de bulunmaktadır. Söz konusu eserler insanların büyük ilgisini çekerken bunların dışında doğal güzelliklerde burada yer almaktadır. Doğal güzelleri görmek için insanlar Şırnak uçak bileti araması yapıyor ve en ucuza uçak biletini sitemizden güvenle satın alıyor. 

Cizre Ulu Camii: Şırnak iline bağlı Cizre ilçesinde yer alan caminin 639 yılında kiliseden camiye dönüştürüldüğü bilinmektedir. Abbasiler döneminde geniş çaplı bir onarımdan geçen caminin minaresi dört köşelidir. İslam tarihi açısından çok büyük öneme sahip olan caminin geçmiş zamanlarda kullanılan kapılarından bir tanesi Topkapı Sarayından sergilenmektedir. Bu kapının üzerinde gümüş ve bakırdan süslemeler bulunmakta ve bazı yerleri kufi yazı ile yazılmıştır.

Kaplıcalar: Şırnak içerisinde birden fazla kaplıca bulunmakta ve bunların özellikleri birbirlerinden tamamen farklıdır. Söz konusu kaplıcalar Beytüşşebap ve Güçlükonak gibi ilçelerde yer almaktadır. Güçlükonak ilçesinde yer alan kaplıca Dicle Irmağı’na çok yakın bir konumdadır. Söz konusu kaplıcanın suyunun sıcaklığı 67 derecedir ayrıca sülfit ve kalsiyum içermektedir. Saniyede 7 litre sıcak suyun çıktığı kaplıcadaki suyun PH değeri ise 7,5’tir. Kadın hastalıkları ve romatizmalı hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Bunun dışında kent içerisinde farklı kaplıcalar da bulunmaktadır.

şırnak cizre mağaralar

Kırmızı Medrese: Bu medresenin yapılışına dair bir hikaye bulunmaktadır. Cizre beyliği sırasında kenti Akkoyunlu devleti alır ve buranın beyi olan kişi Allah’a dua eder ve Cizre’yi tekrar alması halinde buraya cami yaptıracağını söyler. Bir süre sonra kenti tekrar olan kişi buraya 14. yüzyılda Kırmızı Medreseyi inşa ettirir. Cizre sınırları içerisinde yer alan medrese Dağkapı Mahallesi ile Şah Mahallesinin kesiştiği yerde bulunmaktadır. İçerisinde farklı bölümleri bulunduran medresenin bazı bölümleri yıkılmış durumdadır. Medresenin yıkılmadan önceki toplam alanının 2000 m2 olduğu tahmin edilmektedir.

Cizre Kalesi: Guti İmparatorluğu adındaki bir devlet tarafından milattan önce 4000 yılında yaptırıldığı tahmin edilen kaleyi birçok medeniyet kullanmış ve üzerinde bazı değişiklikler yapmıştır. Kalenin yapımında siyah bazalt taş kullanılmış olup sonradan mescit ve benzer bölümler eklenmiştir.

Şırnak’ta Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Anadolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Şırnak’a sahip olan medeniyetlerin sayısı oldukça fazladır. Söz konusu medeniyetlerden etkilenen kentin kültür ve sanat alanında ciddi bir zenginlik yaşadığı bilinmektedir. Kentte yılın bazı dönemlerinde farklı etkinlikler ve festivaller yapılmaktadır. Yapılan festivallerden bazıları şunlardır:

  • Kültür Bahar Bayramı 
  • Kuzu Kırkma Bayramı
  • Cizre Kültür Sanat Festivali
  • Ters Lale Festivali

şırnak mor gabriel manastırı

Şırnak’ta Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Şırnak’ta eğlenmek isteyenler için farklı seçenekler bulunmaktadır fakat bunların sayısı diğer kentlere göre çok daha düşüktür. Ayrıca söz konusu mekanlardan bazıları kış mevsiminin sert geçmesinden dolayı burada hizmet vermemektedir. Eğlence yerlerinin büyük bölümü kafe şeklinde olup gazino ya da disko şeklindeki yerler yok denecek kadar azdır. Bunun dışında özellikle yaz aylarında bazı eğlence mekanları açık havada hizmet vermektedir.