Sudan Uçak Bileti

Sudan Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Sudan Cumhuriyeti
  • Başkent: Hartum
  • Nüfusu: 30.894.000
  • Yüz Ölçümü: 1.886.068 km2
  • Komşuları: Sudan’ın komşuları, Kızıldeniz, Mısır, Libya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Eritre, Etiyopya’dır. 
  • Konuşulan Dilleri: Arapça ve İngilizce
  • Telefon kodu: 249
  • Başkan: Ömer el-Beşir
  • Para Birimleri: Sudan Sterlini

Sudan'ın Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Sudan’ın kuzeyinde yaşayan ilk zenci kabileler Nubailerdir. Ülke toprakları; Nubai olarak bilinen bu zenci kabilelerden sonra 18. yüzyıla kadar Mısırlı Kush, Funj, Makurra ve Alva gibi kabilelerin idaresinde kaldı. 19. yüzyılın başlarında Sudan, Osmanlı valileri tarafından yönetilmiştir. 1843 yılına kadar süren Osmanlı valilerinin yönetiminden sonra 1863 yılından itibaren Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından yönetilmeye başlamıştır. 1882 yılında kendini Mehdi ilan eden bir kişinin ardından giden bir grup insanın eline geçti. Bu kişiler ülke topraklarının yönetimini 1898 yılına kadar elinde tuttu. 1898 yılından sonra ülke Mısırlı İngilizler tarafından işgal edildi. 1956 yılında ise Sudan bağımsızlığını ilan etti. 

General İbrahim 1958 yılında yaptığı darbe ile ülkenin başına geçti. 1964 yılında ise ülkenin güney topraklarında çıkan isyanlar neticesinde geri çekilmek zorunda kalmıştır. 1969 yılında yapılan darbe ile İhtilal Konseyi ülke idaresini ele aldı. İhtilal Konseyi’nin kurduğu hükümette üyeler ve başbakan sivillerden oluşmaktaydı. 1972 yılında bir önceki darbeyi yapan General Cafer el- Nümeyri’ye karşı yeni bir darbe girişimi yapılmış fakat başarısız olmuştur. Ülkede çıkan anlaşmazlıklar neticesinde 1973 yılında 8 Filistinli ABD Savunma Delegesi ve Milli Ateşesini öldürdü. 

1976 yılında tekrar Libya’nın desteklediği yeni bir darbe teşebbüsü yaşanmıştı. Darbe gerçekleşmemişti fakat bu olay Sudan’ın Libya ile olan ilişkilerini bozmuştur. Libya ile başlayan anlaşmazlıklar 1981 yılında çatışmalara dönüştü. 1981 yılında yapılan darbe neticesinde Nümeyri yurtdışında iken görevden uzaklaştırıldı. Yönetimi ele geçiren askeri yönetim yeni bir anayasa hazırlayarak 1986 yılında seçim yaptı. Yapılan seçim sonuçlarına göre koalisyon hükümeti kuruldu. Yeni hükümetin kurulmuş olması ülkedeki karışıklıkları gidermeye yetmedi ve 1989 yılında yeni bir darbeyle koalisyon hükümeti devrildi.  Ülkenin güneyindeki karışıklıkları bastırmak için Milli Kurtuluş Devrim Komite Konseyi başkanı Tuğgeneral Ömer el-Beşir görüşmeler yapsa da güneydeki asilerle anlaşma yapılamadı. 

sudan nasıl gidilir

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Sudan uçak bileti ile keşfedilmesi gereken farklı tarihi, kültürel ve doğal eserlerle dolu bir ülke olduğundan her yıl ortalama 5 bin turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

Sudan Ulusal Müzesi

Ülkenin başkenti Hartum’da yer alan müzede eski Hristiyanlık döneminden günümüze kadarki zaman dilimini anlatan birçok eser bulunmaktadır. Sudan’ın kültürünü ve tarihini anlamak için ve daha fazla bilgi edinmek için Sudan Ulusal Müzesi ziyaret edilmelidir. 

Sanganeb Marine Ulusal Parkı

Port Sudan’ın ortalama 30 kilometre kuzeydoğusunda yer alan mercan atolü olan Sanganeb, 1990 yılından itibaren hizmet vermektedir. Alanında yaşayan denizaltı canlıları nedeniyle Sanganeb Atolü Ulusal Deniz Parkı olarak hizmet veren bölgede çok çeşitli türlerde hayvan ve bitki bulunmaktadır. Sanganeb Marine Ulusal Parkı, 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası’na eklenmiştir. 

Gebel Barkal Dağı

80 metre yüksekliği ile ülkenin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Gebel Barkal Dağı, Sudan’ın Kuzey Eyaleti’ndeki Karima kasabasında bulunmaktadır. Dağın üzerinde bulunan piramitler oldukça dikkat çekicidir. 

sudan uçak bileti

Meroe Piramitleri

Milattan önce 720 ile 300 arasında inşa edilmiş olan Meroe Piramitleri, ülkenin başkenti Hartum’dan 200 kilometre kuzeydeki Bagrawiyah bölgesindedir. Ülkeden yaşanan iç çatışmalar nedeniyle ziyarete kapalı olan piramitlerin boyutu 6 ile 30 metre arasındadır. Çöl ortasında terk edilmiş durumda olan piramitler UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almasına rağmen günümüzde korunamamaktadır. Mısır piramitlerine benzeyen Meroe Piramitler korunmadığı müddetçe yok olacaktır. 

Burj el Fateh Oteli

Sudan’ın en modern binası olarak bilinen Burj el Fateh Oteli, başkent Hartum’dadır. Dubai’deki Burj el Arap oteline benzeyen otel mimarisi ile dikkatleri çekmektedir. Sudan uçak bileti ile geleceğiniz ülkede konaklamak için oldukça güzel bir yer olan otelin sadece restoranı veya lobisi kullanıma açıktır. 

Omdurman

Nil Nehri’nin batısında, başkent Hartum’un karşı kıyısında yer alan Omdurman şehrinde yaklaşık 3 milyon kişi yaşamaktadır. Deve pazarı, hediyelik eşyaları ile ünlü olan Omdurman kenti tam anlamıyla Sudan’ı yansıtmaktadır. 

Shendi

Tarihi yapı bakımından zengin olan Shendi, başkente yaklaşık olarak 150 kilometre uzaklıktadır. Mezar şeklindeki çok sayıda piramit Shendi’yi dikkat çekici kılmaktadır. 

Tuti Adası

Sakin ve huzurlu bir bölge olan Tuti Adası, Nil Nehri’nin iki kolu arasında yer almaktadır. Hartum’dan tekneler vasıtasıyla ulaşımın sağlandığı adada bulunan kahvelere oturup bir şeyler yenip içilebilir. Ayrıca adanın turistik mekanları da gezilebilir. 

Al Kabir Camii

Mavi Nil’in yanında yer alan Al Kabir Camii, başkent Hartum’un en önemli camilerinden ilkidir. Mimarisi oldukça dikkat çekici olan Al Kabir Camii’nin tarihi hakkında net bilgi bulunmamaktadır. 

Sevakin Adası

Düz ve oval bir turistik ada olan Sevakin Adası aynı zamanda ülkenin önemli liman kentidir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Sevakin Adası bulunduğu konum itibariyle ülke için oldukça değerlidir. Afrika’nın hac kapısı olarak bilinen ada 1517 yılında Mısır’ın fethi ile Osmanlı topraklarına katılmıştır. 400 yıl kadar Osmanlı yönetimi altında kalan Sevakin Adası, Kuzey Somanli, Eritre ve Cibuti gibi eyaletlerin valilerinin yaşadığı yer olmuştur. 1865 yılında Mısırlılar, 1882 yılında İngilizler tarafından işgal edilen ada 1956 yılından Sudan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte Sudan’ın parçası olmuştur. Türk-Sudan işbirliği ile restore edilen adanın çok sayıda Sudan uçak bileti ile seyahat eden turisti cezp etmesi beklenmektedir. 

sudan havalimanı

Sudan Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Hint, Lübnan ve Türk mutfaklarının etkisi ile oluşmuş olan Sudan mutfağında balık, tavuk ve kırmızı et yemekleri daha çok tüketilmektedir. Uzun süre İngilizlerin sömürgesi altında yaşamış olan ülkede İngiliz mutfağının etkileri görülse de kendi geleneklerini korumaya özen göstermişlerdir. İngiliz lezzetleri çerçevesinde şekillenen yemekleri çok fazla olmasa da Sudan yemekleri genellikle lezzetlidir. Ülkenin en fazla beğenilen ve sıklıkla tüketilen yerel yemeklerinin başında bamia bamia, machi ve ful gelmektedir. Sudan’da alkollü içecekler yasaktır. Yerel içecek olarak tabrihana adı verilen bir içecek tüketilmektedir. Libya, Tunus ve Cezayir gibi ülkelerin yemekleri arasında sayılabilecek aseeda ülkede çok fazla tercih edilmektedir. Tuzlu suda haşlanarak yapılan aseeda biraz ağır olsa da Türk damak lezzetine çok uzak değildir. Mayalanmış hamurun tuzlu suda haşlanması ile yapılan aseeda kolay hazırlandığı için genellikle sabah kahvaltılarında daha çok yenilmektedir. 

Ana yemek olarak Sudan sofralarında sıklıkla görülebilen bir diğer yemek ise bamia bamia’dır. Bamya, kuzu eti, soğan, sarımsak ve zeytinyağı ile yapılan bamia yerel baharatlar ile lezzetlendirilmektedir. Ülkenin en popüler yemeği ise ful’dur. Ülkedeki bütün restoranlarda çıkarılan ful, sokak lezzetleri arasında bile bulunmaktadır. Yerel halk tarafından elle yenilen ful, fasulye ve ezilmiş bakladan yapılmaktadır. Ülkenin en çok tüketilen içecekleri arasında karkadeh bulunmaktadır. Bitki çayı olarak nitelendirilebilecek olan karkadeh, Sudan’da bolca bulunan kekrede bitkisinin çiçeğinin yapraklarından yapılmaktadır. İçimi rahat ve vitamin deposu olan içecek turistler tarafından da beğenilmektedir. Yemeklerin yanında doyurucu bir yiyecek olarak ikram edilen kissra ise mısır unundan yapılan bir çeşit ekmektir. Kuzu veya tavuk etiyle pişirilen molehiya bitkisinin yemeği olan molokhia sunumu ve rengiyle oldukça farklıdır. Farklı lezzetleri sevenler için güzel bir tada sahiptir. Ev ziyaretlerinde en fazla ikram edilen tatlı ise karamelize edilmiş şeker ve kavrulmuş susamdan yapılan gevrek susam şekeridir.