Suriye Uçak Bileti

Suriye Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Suriye Arap Cumhuriyeti
  • Başkent: Şam
  • Nüfusu: 22.530.00
  • Yüz Ölçümü: 185.180 km2
  • Komşuları: Suriye’nin komşuları, Ürdün, İsrail, Lübnan, Türkiye, Akdeniz ve Irak’tır. 
  • Konuşulan Dilleri: Resmi dili Arapça, tanınmış dilleri ise Kürtçe, Türkçe ve Neo Aramca’dır. 
  • Telefon kodu: 963
  • Başkan: Beşşar Esad
  • Para Birimleri: Suriye Lirası

Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Suriye, geçmişinde Kenanlar, İbraniler, Aramiler, Asurlar, Babiller, Persler, Yunanlar, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Eyyübi, Selçuklu, Memluklu, Haçlı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmıştır. Şam, Emevi Devletinin merkezi ve hatta Memluk Sultanlığı’nın bölgesel yönetim merkezi olmuştur. 1260 yılında Şam, Memluk Devleti’nin başkenti olmuş 1400 yılında ise Timur tarafından tahrip edilmiştir. 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na geçen Şam, I.Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Osmanlı’da kalmıştır.

1920 ile 1946 yılları arasında Fransa’nın yönetimi altında kalan Suriye, 1946 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Mısır ile birlikte 1958 yılında Birleşik Arap Cumhuriyeti adı altında bir devlet kurmuşlar fakat 3 yıl sonra ayrılmak zorunda kalmışlardır. Yaşanan 6 Gün Savaş’ında Suriye Golan Tepeleri’ni kaybetmiştir. İsrail 1981 yılında Golan Tepeleri’ni işgal etmiş ve bundan dolayı iki ülke arasında anlaşmazlıklar yaşanmıştır. İsrail’e karşı olan düşmanlığından dolayı Suriye, Lübnan ile olan ilişkilerini artırmış ve Sovyetler Birliği’ni aktif olarak desteklemiştir. 1982 yılında Hama kentinde çıkan Müslüman Kardeşlerin ayaklanması bastırıldı. İsrail ile olan gerginlik 1990’lı yıllara kadar devam etti. 

Sovyetler Birliği’nin dağılması ile Orta Doğu’daki barış konusunda Suriye büyük bir değer kazandı. Evrensel gelişmeleri yakalamaya çalışan Suriye 1991 yılında Madrid Barış Konferansı’na katıldı. Konferansta Orta Doğu’daki barış görüşmelerine katkı sağlamıştır. İran ile Irak arasında yaşanan savaşın 1988 yılında bitmesi ile birlikte Suriye, çevresindeki devletlerle ilişkilerini düzeltmeye başladı. Suriye, 2000’li yıllara Hafız Esad yönetiminin etkisiyle yeni ve farklı bir çizgiye gelmiştir. Temel dinamikleri geliştirerek, sosyal adaleti bütün topluma sağlamaya çalışan Hafız Esad’ın vefatından sonra yerine oğlu Beşşar Esad geçmiştir. 

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Orta Doğu ülkesi olan Suriye’de 2011 yılında başlamış olan ve milyonlarca insanın vefat ettiği bir iç savaş yaşanmaktadır. Bazı bölgelerde savaşın etkisi yokken bazı bölgelerde hala daha devam etmektedir. Suriye uçak bileti ile gelebileceğiniz bu ülkede -çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Suriye’de- çok fazla tarihi ve kültürel eser bulunmaktadır. 

Halep

Ülkenin başkenti Şam’dan sonraki en büyük ikinci kent olan Halep başta Osmanlı olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Süt anlamına gelen Halep’in tarihi çok eskilere dayandığı için Doğunun Kraliçesi unvanını almıştır. 

suriye palmira

Palmira

Antik dönemlerin önemli askeri, ticari ve dini kenti olan Palmira, 2014 yılına kadar dünyanın çeşitli yerlerinden gelen kişiler tarafından ziyaret edilmekteydi. Palmira’da bulunan tarihi yapılar dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığından oldukça değerliydi. 2014 yılında savaş nedeniyle tahribata uğramıştır. Aslına uygun restore edildiğinde yine eski değerine kavuşacaktır. 

suriye hama

Hama

Ülkede yaşanan iç savaştan etkilenmeyen nadir yerlerden biri olan Hama, Asi Nehri üzerinde kurulmuştur. Ülkenin orta batı kesiminde yer alan kentte ortalama 300 bin kişi yaşamaktadır. Hama’da toplam 32 tane su değirmeni bulunmaktadır ki ülkenin görülmesi gereken yerleri arasındadır. Bulunan su değirmenlerinden dolayı Dönme Dolap Şehri olarak da bilinen Hama’da Beyt Azm Sarayı mutlaka görülmelidir. 

Azem Sarayı

Osmanlı zamanındaki Şam Valisi Esad Paşa tarafından yaptırılmış olan Azem Sarayı, ülkenin başkenti Şam’da yer almaktadır. Ülkenin en etkileyici yapılarından biri olan Azem Sarayı günümüzde birbirinden güzel el sanatı eserlerinin sergilendiği bir müze olarak hizmet vermektedir. Muhteşem taş işçiliği olan Azem Sarayı, Azem Paşa Yalısı veya Esat Paşa Sarayı olarak da bilinmektedir. 

Süleymaniye Külliyesi

Türk ve Suriye izlerini taşıyan Süleymaniye Külliyesi, Osmanlı zamanında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Şam’da bulunan Süleymaniye Külliyesi’nde Osmanlı Padişahı Vahdettin’in mezarı bulunmaktadır. Ayrıca Suriye uçak bileti ile gelip gezebileceğiniz el sanatları çarşısı ve askeri müzenin de bulunduğu külliye görülmeye değerdir. 

Lazkiye

Suriye’nin en önemli kentlerinden biri olan Lazkiye, Hatay sınırının 80 kilometre güneyinde yer almaktadır. Milattan önce 2. asırda inşa edilmiş olan kentte yaşayan insanların çoğu Türkçe bilmektedir. Lazkiye şehrinde bulunan, Selahaddin Kalesi ve Ugarit Antik Kenti ile diğer tarihi eserler ve doğal güzellikler gezilebilir. 

Humus

Suriye’nin en önemli tarihi şehirlerinden biri olan Humus, Emesa olarak da bilinmektedir. Batı Suriye’de bulunan Humus, ülkede yaşanan iç savaştan çok fazla etkilenmiştir. Günümüzde kentteki çatışmalar durmuştur. Fakat savaş geride yalnızca bir harabe bırakmıştır. 

Emevi Camii

Dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biri olan Emevi Camii, Şam Ulu Camii olarak da bilinmektedir. Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan manevi yapı 715 yılında inşa edilmiştir. Aramiler ve Romalılar zamanında tapınak, Bizanslılar zamanında katedral olarak kullanılarak pek çok din için kutsal sayılan Emevi Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 

Hamidiye Çarşısı

II. Abdülhamit döneminde yapılmış olan Hamidiye Çarşısı, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunmaktadır. Emevi Camii’ne çok yakın bir konumda olan Hamidiye Çarşısı, Türkiye’deki kapalı çarşıyı anımsatmaktadır. Savaştan önce ülkenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hamidiye Çarşısı’nda altın, gümüş takılar, hediyelik eşyalar, kıyafetler, baharatlar, el sanatları gibi çeşitli malzeme ve eşya satan dükkanlar bulunmaktadır. 

suriye şam milli müzesi

Şam Milli Müzesi

Ülkenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek için en doğru yer olan Şam Milli Müzesi, ülkenin başkenti Şam’da yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma çok fazla eserin bulunduğu müze ziyareti hak etmektedir. 

Selahaddin Eyyubi’nin Mezarı

Suriye’nin ziyaret edilmesi gereken en değerli yerlerinden biri de Şam’da bulunan Selahaddin Eyyubi’nin mezarıdır. Cami ile Roma sütunları arasında bulunan Selahaddin Eyyubi’nin kabri Türk ve Müslüman dünyası açısından önemli bir yerdir. 

Roma Kalıntıları ve Jüpiter Tapınağı

Ülkenin tarihinde uzun süre bulunmuş olan Roma’dan kalma eserler ülkenin farklı yerlerinde bulunmaktadır. Roma Kalıntıları ve Jüpiter Tapınağı, Suriye’nin önemli turistik alanları arasında yer almaktadır. İç savaşta hasar görmüş olan eserler aslına uygun restore edildiğinden yine eski değerine ulaşacaktır. Suriye uçak bileti ile gelip restorasyonlardan sonra tüm bu değerleri görebilirsiniz.

suriye yemek kültürü

Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Filistin ve Lübnan mutfakları ile benzerlikler gösteren Suriye mutfağında Osmanlı’nın da etkisi görülmektedir. Orta Doğu’da kullanılan yerel baharatları Avrupa yemekleriyle birleştirerek Arap mutfağının temsilcisi olan Suriye mutfağında, yulaf, arpa, buğday, mısır ve bulgur temel olarak kullanılır. Şam fıstığı, vişne ve kayısı üretimi fazla olup domates, nar, elma, patlıcan, karpuz gibi gıdaları da üretip ihraç etmektedir.  Ülkenin yerel yemeklerinde kimyon, kekik, sumak, kakule, karabiber, tarçın, kişniş gibi baharatlar sıklıkla kullanılır. Nar ekşisi, zeytinyağı, tahin ve acı biber salçası ise mutfağın vazgeçilmezleridir.

Suriyeli aileler özellikle Perşembe akşam yemeklerinde bir arada olmaya özen gösterirler. Yemek yerken diğer Arap toplumlarında olduğu gibi kadın erkeğin ayrı oturması gibi bir durum söz konusu değildir. Yemekler sağ elle yenilir fakat resmi durumlarda çatal, kaşık, bıçak kullanılır. Yemek ikramı en az iki kere tekrar edilir ve yemeğin reddedilmesi nezaketsizlik kabul edilir. 

Erken saatlerde yapılan kahvaltıda domates çorbası, lavaş, zeytin, peynir, domates, salatalık tüketilir. Saat 14 gibi yenilen öğle yemeğinde ise genellikle çorba, ana yemek, pilav ve tatlı tercih edilir. Ortaya getirilen mezeler arasında patlıcan salatası, turşu, fasulye, meyve salatası olur. Akşam yemeği ise kahvaltı gibi hafif olarak yapılır. Suriye’de tüketilen içecekler arasında, dut suyu, demirhindiden yapılan tamarhindi, şekerli türk kahvesi, ayran ve şekerli çay bulunur.