- Ülke Adı: Tacikistan
- Başkent: Duşanbe
- Nüfusu: 8,921 Milyon (2017 yılı itibariyle)
- Yüz Ölçümü: 143.100 Kilometrekare
- Komşuları: Kuzeyde Kırgızistan, güneyde Afganistan, doğuda Çin ve batıda Özbekistan ile komşudur.
- Konuşulan Dilleri: Tacikçe ve Rusça konuşulmaktadır.
- Telefon kodu: 992
- Başkan: Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Kokhir Rasulzoda
- Para Birimleri: Somoni (TJS)
Tacikistan’ın Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Günümüzde Tacikistan topraklarının bulunduğu Orta Asya kısmında yapılan kazılar çok eski dönemlerde yaşantının olduğunu ortaya koymuştur. Milattan önce dört bin tarihine kadar uzanan geçmişte özellikle tunç çağında kalabalık kabilelerin bulunduğu düşünülmektedir. Aryan halklarının göçmesi sonrasında bu topraklara Soğd’lar yerleşmiştir. Büyük İskender’in sefer yaptığı alanlardan bir tanesidir. Daha sonrasında farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Tacikistan toprakları uzun yıllar Kuşan ve Ak Hun İmparatorluğu’nun yaşam alanıdır. Türk boyları olan Karahanlılar on üçüncü yüzyıla kadar buralarda bulunmuştur. Sonrasında Moğol İstilası, Çağatay Hanlığı ve Buhara Krallığı yönetmiştir. On dokuzuncu yüzyıl başı itibariyle Rus İmparatorluğu yönetiminde bulunmuştur. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında bağımsızlığını ilan etmiştir. 1992 yılında da Birleşmiş Milletler bünyesine katılmıştır.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
Tacikistan, Orta Asya’nın denize kıyısı olmayan ülkelerinden bir tanesidir. Yüksekliği fazla olan ülkede genellikle sert bir iklim yaşanmaktadır. Bu sert iklim ve yükseklik oldukça fazla doğal güzellik sunmaktadır. Tacikistan topraklarında çok farklı medeniyetlerin bulunması tarihi yapıların da çok fazla bulunmasını sağlamıştır. Bu sayede de Tacikistan uçak bileti ile ülkeye gelinip gezilip görülecek pek çok farklı yer bulunmaktadır. Tacikistan gezi listesinde yer alması tavsiye edilen yerlerden birkaç tanesi şunlardır;
Sarazm Antik Kenti
Tacikistan’ın geçmişi hakkında bilgi veren çok eski bir antik kenttir. Milattan önce dört binli yıllardan kalan yapıların bulunduğu bu alan UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Tacikistan’ın kuzey batısında bulunmaktadır. Genellikle göçebe hayat süren çiftçilerin yaşadığı bu alanda havyanlar için yapılmış ahır kalıntıları da bulunmaktadır. Orta Asya steplerinde göçebe yaşantının nasıl olduğu ile ilgili araştırmalara ışık tutacak bir yerdir. Görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda bulunmalıdır.
Somoni Zirvesi
Tacikistan’ın en yüksek dağı olarak ün yapmış olan dağın en yüksek tepesidir. Sovyetler Birliği döneminde ülkenin en yüksek tepesi unvanını taşımıştır. Asıl adı İsmail Samani Zirvesi’dir. Yedi bin beş yüz metre yüksekliğe sahip olan tepe dağcılar için kar leoparı unvanı alınabilmesi için tırmanmanın gerekli olduğu beş zirveden birisi olarak da bilinir. Dağcılığa meraklı olanların görmesi gereken yerlerden biridir.
Hissar Kalesi
Tacikistan’ın tarihi yapılarından bir tanesidir. On altıncı yüzyılda inşa edilmiş olan kale hem güvenlik amacı ile hem de medrese olarak kullanılmıştır. Geniş bir alanı kaplayan kale ağırlıklı olarak taştan inşa edilmiştir. Birkaç kez yenileme çalışması yapılmış olan kalenin günümüzde ihtişamlı görüntüsü halen devam etmektedir. İçerisinde bulunan kubbeli yapılar ve taş işlemeleri görülmeye değer bir yer haline getirmektedir.
Bulunkul Gölü
Tacikistan’ın güney kesiminde bulunan Bulunkul Gölü oldukça geniş bir alan kaplamaktadır. Dört hektarlık bir alana sahip olan göl çok güzel manzaralar sunmaktadır. Geniş bir ovanın içerisinde yer alan gölün içerisinde kum ve çakıl yoğunluğu fazladır. Tacikistan’ın en soğuk gölü olarak bilinen bu göl oldukça berrak bir suya sahiptir. Bulunkul Gölü’nün en derin noktası altı metredir. Kış aylarında çok soğuk olan göle yaz aylarında girilebilir.
Nurek Barajı
Tacikistan’ın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Vahş Nehri üzerine inşa edilmiş olan baraj uzun süre dünyanın en yüksek barajı ününü elinde bulundurmuştur. Elli seneden eski bir tarihe sahip olan baraj ülkemizdeki büyük barajlardan on kat daha büyük bir barajdır. Baraj etrafında balık tutabilir ve barajın yapımında kullanılan devasa kamyon heykelini inceleyebilirsiniz.
Hucend Şehri
Tacikistan’ın eski ve önemli şehirleri arasında yer alır. Ülkenin ikinci büyük şehri olması sayesinde pek çok kişi gezmek için buraya Tacikistan uçak bileti ile gelmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan şehir asırlardır ticaret için kullanılmıştır. Bu özelliği sayesinde şehrin içerisinde pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Sovyetler Birliği döneminden kalma, Orta Asya’nın en büyük Lenin Heykeli burada bulunmaktadır. Şehrin içerisinde bulunan tarihi Suğd Kalesi de görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Rudaki Park
Başkent Duşanbe içerisinde yer alan büyük bir parktır. Parkın içerisinde bulunan heykeller, yürüyüş yolları ve ağaçlar güzel zaman geçirmek için ideal ortam oluşturmaktadır. Parkın çok iyi bakılmış olan çiçekleri ve yeşillikleri güzel görüntüler sağlamaktadır. Gün içerisinde yorgunluk atmak ve dolaşmak için pek çok kişi buraya gelir. Yürüyüş ya da bisiklet yollarını kullanarak parkı gezebilirsiniz. Parkın birçok noktasında havuzlar ve fıskiyeler bulunmaktadır.
Gurminj Müzesi
Tacikistan’ın en ünlü müzisyenlerinden birisi olan Gurminj adına açılmış olan bir müzedir. Başkent içerisinde yer alan müze 1990 yılında açılmıştır. Sanatçının anısına müze içerisinde yüzden fazla çalgı aleti sergilenmektedir. Müze içerisinde yine sanatçı anısına konserler ve benzeri etkinlikler düzenlenmektedir.
Pamir Milli Parkı
Pamir Dağları, Tacikistan’ın en önemli yerleri arasında sayılır. Zorlu bir doğaya sahip olan bu dağlar içerisinde bulunan milli park 1992 yılında açılmıştır. Tacikistan’a özgü olan pek çok canlıyı burada görmeniz mümkündür. Özellikle kar leoparı ve Marco koyunu gibi nesli tükenme tehlikesinde bulunan canlılar için koruma alanı olarak değerlendirilmektedir. Çok güzel bir doğa sunan milli park, Tacikistan uçak bileti ile geldiğiniz bu ülkede gezi amacı ile değerlendirilmesi gereken yerlerdendir.
İsmail Somoni Anıtı
Tacikistan topraklarına daha önce hükmetmiş olan Sasanilerin en önemli hükümdarı olarak bilinen İsmail Somoni adına yapılmış olan bir anıttır. Tacikistan’ın milli kahramanlarından birisi olması nedeni ile önem verilmektedir. Başkent Duşanbe içerisinde bulunan anıt, Tacikistan’ın sembol yerlerinden birisidir.
Duşanbe Sinagogu
Tacikistan halkının önemli bir kısmı Müslümandır. Ancak geçmişte ülkede büyük miktarda Hristiyan ve Yahudi topluluk bulunmuştur. Yahudi toplumu için on dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş olan bir ibadethanedir.
Tacikistan Ulusal Müzesi ve Bayrak Direği
Tacikistan’ın tarihi ile ilgili eserleri görebileceğiniz önemli yerlerden birisidir. 1934 yılında açılmış olan müze içerisinde yirmiden fazla bölüm bulunmaktadır. Arkeolojik kazılardan elde edilmiş eserlerin yanı sıra ülkenin kültürünü yansıtan eserlerde sergilenmektedir. Tacikistan bayrak direği ise yüz altmış beş metre yüksekliğe sahip bir direktir. Dünyanın en uzun bayrak direği olarak rekor kırmıştır. Ülkenin bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak için yapılmıştır. Ucunda bulunan bayrak otuz metre eninde ve altmış metre boyundadır. Tüm bu eserlerini görebilmek için Fastfly.com'dan bütçenize uygun Tacikistan uçak bileti satın alabilirsiniz.
Tacikistan Mutfağı ve Yemek Kültürü
Tacikistan, soğuk ve zorlu bir iklime sahip olmasının etkisi ile yemekleri oldukça doyurucu ve besin değeri yüksek seçeneklerden oluşmaktadır. Orta Asya yemek kültürünü en iyi şekilde yansıtmaktadır. Plov denilen ve pirinç, koyun eti ve şalgam gibi besinler ile hazırlanan yemek milli yemek olarak bilinir. Yoğurt ve kefir çeşitleri günün her saatinde tüketilebilir. Tacik mantısı, bilinen mantı çeşitlerine göre biraz daha büyük ve buharda pişirilen bir yemektir. Alışılmışın dışında Tacik sofralarında yemek halwa denilen tatlı ile başlar. Sonrasında çorba ve diğer yemekler yenilir. Yemekten sonrada ülkeye özgü çay ikram edilir.