Tunus Uçak Bileti

Tunus Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Tunus
  • Başkent: Tunus
  • Nüfusu: 11,53 Milyon
  • Yüz Ölçümü: 163,610 km²
  • Komşuları: Cezayir, Libya
  • Konuşulan Dilleri: Arapça
  • Telefon kodu:+216
  • Başkan: El-BeciKaid es-Sibsi
  • Para Birimleri: Tunus Dinarı

Tunus’un Kuruluş Yılı

Ülke gerek Kuzey Afrika ve Akdeniz egemenliği, gerekse Avrupa’nın Afrika ile olan ilişkileri açısından büyük bir stratejik öneme sahiptir. Ülkenin coğrafi konumu sebebiyle göçebe Berberilerinden sonra farklı etnik topluluklar Tunus’a yerleşmiştir. M.Ö. 1000 senesinden itibaren Fenikeliler, ülkede ticaret bölgeleri kurmaya başlamış, M.Ö.5. asrın sonlarına doğru Fenikeliler ülkeye yerleşip burada Kartaca Cumhuriyetini kurdular. Ülke daha sonraki yıllarda batıdan gelen Vandalların, 6. asırda ise Bizans’ın egemenliği altına girdi. 

Müslümanların ülkeye gelişi 647’li yıllardadır. Bu dönemde Bizans bazı önemli kentleri ellerinde tuttu. Berberi ayaklanması dolayısıyla Müslümanlar bir süreliğine ülkeden uzaklaştırılsalar da, Hasan bin en-Numan döneminde ülke Müslüman Araplara bırakıldı (698). Bu tarihten sonra Kayruvan Müslüman Tunus’un başşehri olarak dahil oldu akabinde tüm ülke Müslüman oldu ve İslamiyet buradan yayılmaya başladı. II. Abbasi halifesi Cafer Mensur döneminde, Abbasi egemenliği yaygınlaştı.

Abbasi ve Emevi halifelerine bağlı olan ülkeyi önce Ağbebiler sonrasında ise Kayruvan’da bir Şii halifeliği kuran Fatımiler yönetti.

tunus havalimanı

Mahdiya ve Kayruvan kentleri Fatımilerin merkezi oldu. 972 senesinde Fatımiler, Kahire’ye yerleştikleri zaman Tunus Berberileri, Zirilerin egemenliği altına girdi. Tunus Ziriler döneminde Sicilya’da bulunan Normların istilasına uğradı ve Zirilerin son hükümdarı olan Hasan bin Ali, Fas’ta bulunan Muvahhidin Devletlerinden destek istedi ve Muvahhidin Devletlerinin kurucusu Abdülmümin, Normları ülkeden kovdu ve vali tarafından yönetilen bir eyalet haline getirdi. Bu döneme kadar Afrikiyye olarak bilinen ülkenin adı Tunus oldu.

16. asırda İspanya ve Osmanlı İmparatorluğunun, Akdeniz egemenliği için yaptığı savaşlar neticesinde Hafriler yıkıldı. 1534 senesinde Barbaros Hayreddin Paşa ülkeyi ele geçirdi. Fakat Hafsi Hanedanından olan Hasan, İspanya Kralı beşinci Şarlken’den yardım isteyerek Barbaros Hayreddin Paşanın Cezayir’e çekilmesini sağladı. İspanya Kralı, Hafsi Hanedanından yeniden kendisine vergi vermesi koşuluyla ülkenin başına getirdi.

1574 senesine kadar yeniden Hafsi Hanedanlığının elinde olan Tunus’un, önce güney ve doğu sahilleri Türklerin eline geçti. Barbaros Hayreddin Paşa, İspanya’da bulunan 100.000 kadar Endülüslü Müslümanı kurtararak Kuzey Afrika’ya getirdi ve 1574 senesinde ülke topraklarının tamamı Osmanlı İmparatorluğunun bir eyaleti oldu. Ülke toprakları önce Yeniçerilerin desteklediği bir dayı vasıtasıyla ardından da bir bey vasıtasıyla yönetilmeye başladı. İlk beylik ailesi I. Murad Bey tarafından kurulan Muradilerdir. Bu esnada İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya ülkede ekonomik açıdan çalışmalarda bulunmaya başladılar. Fransa 1830 tarihinde Cezayir’i işgal ettikten sonra Tunus ile daha çok ilgilenmeye başladı. Bu dönemlerde Osmanlı Devleti kendi başında bulunan birtakım problemler yüzünden Tunus’a yeterli yardımda bulunamadı. 1876-1877 yılındaki Osmanlı- Rus Savaşı da bunu engelledi. 1881 yılında Fransa Tunusa asker çıkarmıştır. Bunun sebebinin; bazı Tunuslu aşiretlerin Cezayir topraklarına yapmış olduğu akınlar ve bazı toprak talepleri olduğu söylenmektedir. 12 Mayıs 1881 yılında yapılan Bardo Antlaşmasıyla, Tunus Beyi, dış hükümdarlığı, ordu ve siyasi işleri Fransız Genel Valisine bırakacaktı. Ülkenin belli kesimlerinde başlayan ayaklanmalar güçlükle bastırıldı ve 1883 tarihinde Marsa Sözleşmesinin kabul edilmesiyle Tunus’ta, Fransız egemenliği kurulmuş oldu. Osmanlı Devleti bu durumu kabul etmedi ve resmî Padişah fermanlarında Osmanlı eyaleti olarak zikredilmeye devam edildi. Tunus’ta ki Fransız egemenliği 78 yıl sürdü.

tunus el djem amfi tiyatrosu

1930’lu senelerde Habib Burgiba liderliğinde Tunusluların özgürlük mücadelesi başladı ve II. Dünya Savaşı sırasında ülke savaş alanı oldu. Savaş sonrası Burgiba yeni Destur partisini kurarak bağımsızlık mücadelesini sürdürdü ve 1956 senesinde ülke bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ertesi Tunus Cumhuriyetini ilan eden Burgiba ülkenin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Pek çok reform yaparak laik bir rejim kuran Burgiba 1965 yılında İsrail hükümetine karşı ılımlı davranılması gerektiğini savundu. 1980 senesinde Libya’da eğitim görmüş askerler tarafından Gafsa kentinin ele geçirilmesi, Tunus’un ABD ve Fransa hükümetinden destek istemesine sebep oldu. Ölene dek Devlet Başkanı olarak seçilen Burgiba, 1987 yılında sağlık problemleri olduğu gerekçesiyle görevden alındı. Burgbiba yerine ise General Zeynelabidin bin Ali getirildi. Bu yönetim değişikliği ülkede bir takım köklü yeniliklerin yapılmasına sebep oldu. General Zeynelabidin Müslümanlara karşı ciddi tedbirler aldı.

Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'ta, Tunus uçak bileti ile gezilecek birçok tarihi ve turistik mekân bulunmaktadır. Keyifli vakit geçirebileceğiniz bu yerlerden bazıları şunlardır:

El Djem Amfi Tiyatrosu

Roma döneminden kalan muhteşem bir yapı olan amfi tiyatro, Roma’nın bir zamanlar Kuzey Afrika’ya kadar uzandığının en net ve güçlü göstergelerinden biri. Arenanın altında bulunan koridorlarda gladyatörler gibi yürünebiliyor. 

tunus djerba adası

Djerba Adası 

Harika bir kumsal görülmek isteniyorsa Djerba Adası ülkede görülmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

SidiBou Said

Ülke mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu, bembeyaz sokakları, mavi kapıları ve demir cam çerçeveleriyle Sidi Bou Said, Akdeniz manzarasını ardına alan muhteşem bir yerdir.

Kartaca

Bir dönem Roma’nın en büyük rakibi olan Kartaca (Carthage), Fenikelilerin kitaplarında sonsuza dek yer alacak bir kent. Antik şehrin havası muhteşem bir keyif sunuyor aynı zamanda bölge başkente oldukça yakın bir mesafede. 

Bardo Müzesi

Bardo müzesi, özellikle müze gezmeyi seven kişilerin Tunus uçak bileti ile ülkeye gelip, mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Müzede dünyanın en önemli mozaik koleksiyonları bulunmaktadır.

Kum Tepeleri

Sahra Çölü ülkenin büyük bir bölümünü kaplıyor ve kum tepeleri de (Grand Erg Oriental) de bu çölün muhakkak görülmesi gereken bir bölgesi. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan bu tepeler devamlı uçulan çöl kumları ile harika bir deneyimi sağlar. Turistlerin büyük bir bölümü kum arabaları ve develerle bu bölgeyi gezmeyi tercih ediyor. Fakat hiçbir şey bu dev tepelerin birinde oturup gün batımını izlemenin keyfini veremez. 

tunus bulla regia

Bulla Regia

Ülkede pek çok Roma kalıntısı bulunmaktadır, bunların en ilginçlerinden biri ise Bulla Regia’dır. Burada zamanın Romalıları yazın sıcağıyla baş edebilmek için yapılarını yerin altına yapmış böylelikle yapılar günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Kairouan

Sayısız türbe, cami ve medreseleri ile Kairouan özellikle Müslümanlar için dördüncü en önemli şehirdir. Arap mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu bölgede yükselen minareler ve kubbeler oldukça dikkat çekicidir.

Tunus Sousse Medina

Özellikle seramik, metal ve deri gibi sanatların kendini gösterdiği bir bölge olan Sousse Medina alışveriş bölgesidir. Fastfly.com'dan alacağınız Tunus uçak bileti ile dönüşünüzdeki bagaj hakkınızı da seçebilir, Tunus'ta iken doya doya keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz.

Tunus Yemek Kültürü 

Ülke mutfağında baharatın önemli bir yeri vardır. Özel baharat karışımlarıyla birlikte Akdeniz mutfağının izlerini görülür. Tunus mutfağında, harissa isimli meze günün her öğününde servis ediliyor. Bu meze kimyon, zeytinyağı, sarımsak ve kurutulmuş biberden oluşan bir karışım. Yaz aylarında çoğunlukla biber ve domatesten oluşan bir başlangıç yemeği olan mechouia isteğe göre sıcak ya da soğuk olarak sunuluyor.

tunus yemek kültürü

Ülkenin en popüler yemeklerinden biri briktir. Özellikle ramazan aylarında neredeyse tüm iftar sofralarında bulunur. İsteğe göre kıyma, peynir ya da farklı malzemelerle kızartılan lezzetli bir börektir. Kuskus da Tunus mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ülkenin en önemli ana yemekleri arasında bulunan kuskus genellikle et, nohut, patates, havuç ve biberle birlikte servis edilir.

Tunus’ta meyve tatlı olarak yoğun bir şekilde tüketiliyor. Ülkenin çevresindeki çöllerde yaşayan kişilerin sofrasına misafir olursanız fındık, bal gibi şekerlemeleri de tatmalısınız.