- Ülke Adı: Uganda
- Başkent: Kampala
- Nüfusu: 42, 86 Milyon
- Yüz Ölçümü: 241.037 km2
- Komşuları: Güney Sudan, Kenya, Tanzanya, Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda ile komşudur.
- Konuşulan Dilleri: İngilizce, Svahili
- Telefon kodu: +256
- Başkan: Ruhakana Rugunda
- Para Birimleri: Uganda Şilini
Uganda'nın Kuruluş Yılı ve Geçmişi
Uganda, 1894’te Britanya hâkimiyetindeydi. Ugandalılar, iki grup şeklinde ülke topraklarına göç eden kişilerin soyundan oluşmuştur. Grupların biri güneye doğru gelerek Bantu halkını oluşturmuştur. Diğer grup se Nil ve Sudan’dan gelmiştir. Bu topluluk da doğu ve kuzeydeki kabileleri kurmuşlardır. Uganda üzerinde Bunyoro, Ankole, Toro krallıkları bulunmuştur. Bunlar arasında Bunyora krallığı en güçlüsüydü. Buganda ise Bunyoro’nun yerine geçmek için mücadele vermiş ve kazanmıştır.
1840’da Arap tüccarları ülkeye gelmiş ve Uugandalılar arasında Müslümanlığı yaygınlaştırmıştır. 1884-85 yılında Berlin Konferansı’nda Avrupa sömürge devletleri Afrika topraklarını paylaşma kararı almışlardır. Bu kararın bir sonucu olarak Almanya ile İngiltere anlaşma yapmıştır. Doğu Afrika toprakları paylaşılmıştır. Uganda ve Kenya’nın İngiltere’ye kalması ile Tanganika toprakları da Almanya’nın olmuştur. Uganda’nın İngiltere yönetimi altına girmesi 1894 yılında gerçekleşmiştir.
Uganda 1962 yılında İngiltere’nin himayesinden çıkarak bağımsızlığını kazanmıştır. 1971 yılında ise asker darbe sonucunda Uganda yönetim şeklinde değişikliğe gitmiştir. Uganda günümüzde çok partili rejimi benimsemektedir. Uganda Cumhuriyeti adı ile Afrika kıtası ülkelerinden biri olan ülkenin başkenti Kampala isimli şehirdir. Ülkenin resmi dili İngilizcedir. Halkın çoğunluğunun İngilizce bilmesine rağmen bazı kesimlerde Svahili konuşulur. Kara ülkesi olduğundan sınır komşuları da fazladır. Ülke beş devlet ile komşudur. Bunlar; Ruanda, Kenyave, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya ve Güney Sudan’dır. Devlet tarihinde üzerinde farklı devletlerden ve imparatorluklar yer almıştır.
Uganda geçim kaynağı hayvancılıktır. Eski zamanlardan günümüze hayvancılık, tarım ve avcılık ekonomide önemli paya sahiptir. Aynı zamanda turistler içinde ideal gezi noktalarından biridir. Halk turistlere karşı güler yüzlü ve sıcaktır. Ülkede tarım sektöründe en fazla yetiştirilen ürünler; mısır, muz ve yerfıstığıdır. Ülke ticaret faaliyetleri bakımından da gelişmiştir. Başlıca ticari ürünleri ise kahve ve pamuktur.
Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar
Afrika kıtası ülkeleri arasında yer alan Uganda küçük bir ülkedir. Fakat gerek kültürü gerekse gezilecek yerleri bakımından ülkeye Uganda uçak bileti ile gelen turistlerin dikkatlerini çekmektedir. Halkı oldukça sıcakkanlı olan ülke turistlerin de yoğun şekilde ilgi gösterdiği ülkeler arasındadır. Ülkenin başkenti gezilecek yer anlamında pek çok seçenek sunmaktadır. Şehrin merkezinde bulunan Ovino pazarı, Mpyanga Adası ve Viktorya Gölü oldukça dikkat çeken doğal alanlardandır.
Mpanga Koruma Ormanı
Masaka yolunda bulunan Mpanga Koruma Ormanı, yüksek ağaçlık bir alandır. 100’ü aşkın kelebek ve kuş türün vardır. Uganda’nın görülen bitki örtüsü altında yetişen çeşitli bitki ve canlı türleri bulunur. Ormanın ilerisinde Ekvator çizgisi vardır. Yolun kenarında çapraz şekilde duran iki çemberle ifade edilir. Çemberlerde ise Ekvator yazar. Ekvator çizgisinin geçtiği ender ülkelerden biri olarak Uganda Kampala’da bulunur.
Şii İmamı Ağa Han
Tarihi anlamda pek fazla yapı içermeyen Masaka hem turizm hem de gelişmişlik anlamında geri kalan bir şehir olmasına karşın Masaka’nın yüksek noktasında bulunan Şii İmamı Ağa Han şehrin dikkat çeken binasıdır. Mimarisi ve manzarası ile görülmeye değer bir yerdir.
Jinja
Jinja, Kampala şehrinden bir buçuk saat uzaklıktadır. Burada renkli ve tek kattan oluşan binalar vardır. Güzel bir yerleşim yeri olmasının yanında sörf olanakları ile dikkat çeker. Jinja sörf merkezi olarak bilinir. Ana cadde üzerinde kalan yapılar mimarisi ile turist çeker. Bu yapılardan şehrin kültürel yapısı da anlaşılabilir.
Bwindi Geçilmez Milli Park
Uganda’nın güneybatı bölgesinde bulunan Bwindi Geçilmez Milli Parkı’nın alanı 331 km2’dir. 1991’de ziyaretçileri ile tanışma fırsatı bulunan milli parkta çok sayıda goril ve çeşitli hayvanlar vardır. Heyecan yaşayacağınız keyifli bir gün için Uganda uçak bileti ile ülkeye geldiğinizde burayı tercih edebilirsiniz.
Murchison Şelalesi Ulusal Parkı
Ülkenin kuzeybatısında bulunan Murchison Şelalesi 1952 yılında Nil Nehri şeridinde kurulmuştur. Ülkenin en büyük parkı olarak çok sayıda fil, aslan, su aygırı bulundurur. Hayvanların toplandığı ulusal parkta farklı kuş türlerine rastlanır.
Kraliçe Elizabeth Ulusal Parkı
Ülkenin batısındaki Kraliçe Elizabeth Ulusal Parkı’nın kurulması 1952 yılına dayanır. Uganda’nın turist çeken yerlerinden biri olarak içerisinde birçok hayvan türüne rastlanır. Safari turu yapmak için ideal bir yerdir. Doğal yaşamı sevenler için gezilecek yerlerden biri olarak akıllara gelmektedir.
Entebbe
Uganda’nın güney kesiminde bulunan Entebbe, önceki yıllarda ülkenin başkenti durumundaydı. Uganda’da gezilmesi gereken şehirlerden biri olan Entebbe, şimdiki şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunur. Tropik ormanlara sahip şehirde Victoria Gölü, botanik bahçe ve hayvanat bahçesi, Kitubulu ormanları gezilecek yerler arasındadır. Victorya gölünde doğal alanlar ve birçok piknik yeri bulunur.
Kaddafi Ulusal Camii
Kampala’da bulunan Kaddafi Camii, Libya lideri olan Muammer Kaddafi tarafından 2001’de yapılmıştır. Afrika’nın en büyük camisi olma özelliğini taşır. Caminin açılışı 2008 yılında gerçekleşmiştir. Ülkedeki mimarisi ile dikkat çeken yapılardan biridir.
Kasese
Ülkenin batısında yer alan Kasese, George Gölü’nün kuzeyindedir. Maden şehri ismiyle anılan şehir ülke ekonomisi için büyük öneme sahiptir. Gezilip görülmesi gereken yerler bakımından zengin olan kentte mutlaka uğramalı, sokaklarında dolaşmalısınız.
Tororo
Uganda’nın doğusunda bulunan Tororo, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları içerisinde bulunan ve ülkenin önemli bir yerinde olan şehrin adıdır. Uganda uçak bileti ile gezilmesi gereken bir şehir olarak doğal alanları ile dikkat çeker. Konaklama olanakları gelişmiş olan şehirde lüks oteller ya da pansiyonlarda konaklama ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Uganda'nın Mutfağı ve Yemek Kültürü
Uganda mutfağında pek çok damak tadına uygun farklı lezzetler bulunur. Ülke yemeklerinde İngiliz ve Arap mutfağının etkilerine rastlanır. Yemekler bol sosla ve etle yapılır. Ülkenin en fazla bilinen yemekleri ise Matooke isimli yemektir. Bu yemek yeşil muzun ızgarada pişirilmesi ile elde edilir. Yemeklerin yanında ise patates kızartması ve pilav tercih edilir. Ülkenin dikkat çeken yemeklerinden biri Ugali’dir. Bu yemeğin yapımında süt, mısır unu ve su kullanılır. Oldukça lezzetli olan yemek bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından da epey beğenilenlerdendir.
Uganda mutfak kültüründe modern ve geleneksel yemek yapım teknikleri görülür. Çeşitli yöntemlerle hazırlanan yemeklerde İngiliz mutfağı lezzeti bulunur. Karbonhidrat bakımından zengin içerikleri ile etli ve soslu yemekler yaygındır. Ülke genelinde doğal beslenmeye önem verilir ve muz, patates, tropik meyveler sıkça tüketilir. Sweet potatos adlı tatlı patates anlamına gelen yemek çok sevilerek yenenlerden biridir. Barbunya ve kuru fasulye de akşam yemeklerinde tüketilir. Posho isimli yemek ise unla yapılan ve sütlaç kıvamında olan bir yiyecektir. Groundnut sauce isimli yemek ise yer fıstığı sosunun pilava eklenmesi ile oluşan bir lezzet olarak turistlere ikram edilir. Bu yemeklerin yanı sıra et ve balık da ülkenin genelinde tüketim yaygın olan besinlerden. Uganda mutfağında ekmek tüketimine çok az rastlanır. Ekmek yerine matooke tüketilir. Yeşil muzu ekmek yerine tüketmek her ne kadar doyurucu görünmese de oldukça lezzetli ve doyurucu bir tarif olarak karşımıza çıkar.