Ukrayna Uçak Bileti

Ukrayna Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Ukrayna
  • Başkent: Kiev
  • Nüfusu: 44,83 Milyon
  • Yüz Ölçümü: 603,628 km²
  • Komşuları: Rusya, Belarus, Macaristan, Slovakya, Polonya, Romanya, Moldova
  • Konuşulan Dilleri: Ukraynaca
  • Telefon kodu: +380
  • Başkan: Petro Poroşenko
  • Para Birimleri: Ukrayna Grivnasi

Ukrayna’nın Kuruluş Yılı

Tarihte Ukrayna’da ilk devleti kuran topluluk olarak İskitler kabul edilir. Daha sonra M.Ö.3. yyda ülke topraklarına yerleşip kendi devletini kuranlar ise Gotlardır. 375 yılında Hunların bozgununa uğrayan ülkede 5. asrın sonuna dek Hunlar egemenliğini sürdürmüş, daha sonra ise ülke topraklarına Slav kavimler yerleşmiştir.

988 yılında Prens I. Vladimir Bizans’tan Hristiyanlığı kabul ederek devlet dini haline getirmiştir. 12 ile 13. asırlarda Kiev Rusya’sının dağılarak bağımsız prenslikler halini alması, günümüz Ukrayna topraklarının Belarus ve Moskova egemenliğine girmesine sebep oldu. Sonrasında ise Galiçya-Volınya Prensliği egemen bir devlet olarak meydana geldi. Asırlar boyunca Polonya ve Litvanya ile bağımsızlık savaşı veren Ukrayna, Bogdan Hmelnitski’nin liderliğinde Kazakların Lehistan’a karşı başlattığı büyük başkaldırı sonucunda 16 ve 18. asır arasında Avrupa haritasında idari ve askeri yönetimler topluluğu olan Zaporojye Seçi olarak tekrar yerini aldı.

1672-1676 yılları arasında yaşanan Osmanlı-Lehistan savaşı sonucunda, Ukrayna’nın orta batısı ile güneybatısını kapsayan tarihi Podolya bölgesinde, Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde Podolya Eyaleti kuruldu. 1676-1681 yıllarında ise Osmanlı- Rus savaşı sonucunda Osmanlı Devleti ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında, Bahçesaray Anlaşması yapıldı. 20 yıl geçerli olacak olan bu anlaşmaya göre, Ukrayna’dan geçen Dnyepr Nehri, Rus Çarlığı ile Osmanlı Devleti arasında sınır olarak kabul edildi. Bu durumun sonucunda Zaporojye, Osmanlı Devleti’nin himayesi altına girdi. Bölgede Osmanlı İmparatorluğunun egemenliği ise 1699 Karlofça Anlaşmasına dek sürdü.

Uzun seneler Rusya, Polonya ve daha sonra da Avusturya-Macaristan’ın egemenliğinde bulunan Ukrayna toprakları I. Dünya Savaşı esnasında Rusya ile Avusturya-Macaristan Krallığının çarpışmalarına sahne oldu.

ukrayna caves manastırı

1917 yılındaki Sosyalist Ekim Devriminden sonra, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) içerisinde bulundu. II. Dünya Savaşında ülke topraklarının neredeyse tamamı Alman Nazi ordusu tarafından işgal edildi. Nazi katliamları ülkede en kanlı biçimde kendini gösterdi. Savaş süresince ülkede partizan mücadeleleri boy gösterdi. Ülke Nazi işgalinden 1944 senesinde kurtuldu. Savaşta yaklaşık olarak beş milyon Ukraynalı yaşamını yitirirken, ülkede 700 şehirle 28 bin köy tahrip oldu. 1945 senesinde Ukrayna Sosyalist Cumhuriyetine Zakarpatya, 1954 senesindeyse Kırım eklendi. Ülke, tarihinin en büyük nükleer felaketi olan Çernobil faciasını 1986 yılında yaşadı.

Sovyetler Birliğinde 1990’lı senelere gelinirken “yeniden yapılanma” adı verilen süreçte, diğer tüm eski Sovyet ülkelerinde olduğu gibi Ukrayna’da da milliyetçi düşünce akımları ortaya çıkmaya başladı. Olayların akabinde Yanukoviç ülkeyi terk ederken, batı destekli muhalefet iktidara geçti, Kırım da Rusya tarafından işgal edildi. Daha sonra, Rus nüfusun fazla olduğu ülkenin doğusunda bulunan Donbass bölgesinde, büyük miktarda Moskova destekli milis örgütlenmeleriyle Kiev yönetimi arasında silahlı çatışmalar başladı. Bu çatışmalarda, büyük bir kısmı siviller oluşturuyordu ve on binlerce sivil hayatını yitirdi. Geri kalan nüfusun büyük bir kısmı ise göç etti. Kentlerin altyapıları ise büyük zarar gördü.

Ukrayna Gezilecek Yerler

Ukrayna'da Ukrayna uçak bileti alarak gezilecek birçok tarihi ve turistik mekân bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı özellikleriyle beraber aşağıda listelenmiştir.

Kiev PecherskLavra/Caves Manastırı

Kiev’in en büyük manastırı olan Caves Manastırı, Ortadoks kültürünü yansıtan bir yapıdır.1000 senelik dev bir tarihi yansıtan, bölgenin kalbi niteliğindeki manastır dünyanın en popüler manevi yapıları arasındadır. Kiev’de mutlaka görülmeden dönülmemesi gereken yapıların başında gelir.

Aziz Sofya Katedrali

Başkentte bulunan muhteşem bir Rus mimari örneği olan Aziz Sofya Katedrali, mimar Octaviano Mancini tarafından tasarlanmıştır. 29 metre yükseklik, 41 metre uzunluk ve 29 metre genişliğinde bulunan yapı I. Yaroslav ve Vladimir II Monomakh başta olmak üzere ülkenin pek çok önemli prens ve düklerinin sonsuz istirahat yapısı olmuştur. Ülkenin en turistik yerleri arasında bulunan katedral dünyaca ünlü olup UNESCO Dünya Mirası olarak da kabul edilmiştir. Ukrayna uçak bileti alarak bu güzel yeri ziyaret eden bugüne kadar binlerce insan olmuştur. 

Maidan Nezalezhnosti (Bağımsızlık Meydanı)

Başkent Kiev’in en merkezi caddesi olarak popülerdir. Shevchenko Bölgesinde Khtreshchatyk Caddesi üzerinde bulunur. Bu meydanın birkaç çeşit adı olmakla birlikte çoğunlukla ‘Meydan’ olarak bilinir. 19. asırda bu meydan şehrin meclisi ve yerel yönetim binalarını bulundurmaktaydı. Kiev’in en canlı bölgesinde yer alan meydan etrafında mağazalar, cafe ve restoranlar bulunmaktadır.

Mikhail Bulgakov Müzesi

Bu yapı Kiev doğumlu Rus yazar Mikhail Bulgakov adına yapılmış bir müzedir. Andriyiyskyy Descent Caddesi üzerinde bulunan yapı, yazarın doğumunun 100. yıldönümüne ithafen 15 Mayıs 1991 tarihinde açılmıştır. Müzede yazarın kitapları, eşyaları, kartpostalları dahil olmak üzere 2500 civarında objesi vardır.

Olesko Kalesi

Lviv şehrinin Busk bölgesinde bulunan Olesko Kalesi 14. asrın ikinci çeyreğinde savunma amaçlı olarak yapılan bir yapıdır. Kale 15. asırda savunma amacından çıkarılarak 1605 tarihinde ülke zenginlerinde olan Jan Danilowicz tarafından satın alınarak özel mülk haline getirilmiştir. Sonraki yıllarda birkaç kez daha el değiştiren kale Viyana Savaşı kahramanı Polonya Kralı Jan III Sobieski’nin doğduğu yer olarak da ünlenmiştir. Defalarca kez aslına uygun bir şekilde restore edilen kale çevresi peyzajlı bahçeler ve heykellerle süslenmiştir. Ülkenin en önemli turistik ve tarihi noktalarından biri olarak bilinir. Ukrayna uçak bileti alan turistler de bu tarihi güzelliklerle dolu yeri ziyaret eder. 

ukrayna olesko kalesi

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi

Mimar Wladyslaw Horodeck’in tasarladığı müze 1898 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açmıştır. Başkentte bulunan Neo-Klasik mimari üslubunda yapılan müzenin ilk adı Kiev Antika ve Sanat Müzesidir. İlerleyen tarihlerde tarih müzesi olarak hizmet verse de 1945’li yıllardan sonra sanat çalışmalarının hızlı bir şekilde dahil olmasıyla sanat müzesi haline dönüşmüştür. Hollanda, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerde de sergiler açan müzenin koleksiyonları ağırlıklı olarak Ukraynalı sanatçıların çizim, heykel, tablo gibi çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Ai - Petri

Kırım Dağlarının en muhteşem zirvelerinden biridir. Bölgenin ismi Aziz Peter’den geldiği bilinmektedir. 1234 metre yüksekliğe sahip olup enfes bir manzara sunan zirve özellikle dağcılık tutkunlarının ilk adresidir.

Livadya Sarayı

1910 ile 1911 seneleri arasında inşa edilen yapı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Ülkenin en önemli Rönesans yapıları arasında bulunur ve dönem dönem uluslararası toplantılara ev sahipliği yapar. 

Odessa Ulusal Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu

Muhteşem yapının yapımına 1810 yılında başlanmış ve 1887 yılında açılmıştır. Barok mimari tarzında yapılan yapı 1636 kişi kapasiteli olup at nalı şeklinde tasarlanmıştır. En son 2007 senesinde ciddi bir restorasyon gören bina ülkenin en önemli tarihi yerlerinden biridir.

ukrayna odessa opera balo salonu

Ukrayna Yemek Kültürü 

Ülke mutfağında iklim şartları ve kısmen de olsa Sovyet yemek kültürünün etkisi vardır. Ülkede geleneksel yemek üç gruptan oluşur. Birinci anlamına gelen ‘pervoye’ genel olarak salata ya da çorba olarak tüketilen tabakları, ikinci anlamına gelen ‘ftoroye’ yanında patates olan balık, tavuk ya da et tabaklarını, üçüncü anlamına gelen ‘tretye’yse tatlı ya da kompostoyu ifade eder. İklim dolayısıyla genel olarak soğuk havaya dayanıklı patatesi lahana, şalgam gibi sebzeler kullanılır. 

ukrayna yemek kültürü

Çoğunlukla domuz eti tüketilir, ülkede domuz eti koyun ve danaya göre daha pahalıdır. Balık daha çok marine edilmiş olarak ya da kurutulmuş bir şekilde tüketilir. Taze balık tüketimiyse genel olarak tatlı su balıklarıyla yapılır en çok yayın, aynalı, turna ve mersin balığı tüketilir. Turşu ve reçel tüketimi de ülkede önemli bir yere sahiptir. Ukrayna mutfağında esmer ekmek yoğun olarak tüketilirken, votka, şarap ve şampanya da alkollü içeceklerin başında gelir.