- Ülke Adı: Ürdün
- Başkent: Amman
- Nüfusu: 9,702 Milyon
- Yüz Ölçümü: 89.342 km2
- Komşuları: Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Filistin ile komşudur.
- Konuşulan Dilleri: Arapça, İngilizce
- Telefon kodu: +962
- Başkan: II. Abdullah
- Para Birimleri: Ürdün Dinarı
Ürdün'ün Kuruluş Yılı
Babil, Asur ve Pers gibi devletlerden etkilenmiş olan Ürdün’ün tarihi çok eskilere dayanır. Amman, Edom ve Gilead isimli devlerin kurulduğu toprakta M.Ö. 13. asırda İsrailoğulları kurulmuştur. M.Ö. 721’de Asurlular topraklara hakin olmuştur. M.Ö. 621’de ise Medler bölgeye hâkim olmuştu. Medlerin topraklardaki hâkimiyetinin sona ermesi ise Babil hâkimiyeti ise M.Ö. 587’de olmuştur. Ardından Büyük İskender bölgede hâkim olmuştur. Ptolemaios ve sonra Selevkoslar da bu topraklar üzerinde bulunan kavimlerdendir. Romalıların bölgede hâkimiyet kurması üzerine Roma ikiye ayrılmıştır. Bu bölge ise Bizans’a ait olmuştur.
Ürdün toprakların fethedilmesi Hazret-i Ömer zamanına dayanır. Müslümanların fethettiği ülkede İslam dini hâkim olmuştur. Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Memluklar Ürdün topraklarında bulunmuştur. Ürdün’ün Osmanlı’nın bir parçası haline gelmesi Yavuz Sultan Selim Han zamanına dayanır. 400 sene Osmanlı altında bulunan Ürdün 1929 senesinde İngiltere’nin yönetimine geçmiştir. Londra Antlaşması ise İngiltere, Ürdün’e bağımsızlık tanımıştır. Ürdün, 1946 yılında tam bağımsız devlet haline gelmiştir.
Ülke tarihinde bitmek bilmeyen mesele Arapların Filistin üzerinde hak istemeleri olmuştur. Filistin’in paylaşılması ile ilgili planın BM’ye götürülmesi kararı alınmıştır. 1948 yılında İngiltere’nin manda rejiminin sona ermesi ile Ürdün’ün İsrail ve Arap devleti ile savaşında Filistinlilerden yana olmuştur. Ürdün bu savaşta Ürdün Nehri batısında kalan toprakları işgal etmiştir. Ürdün, 1967 yılında Arap-İsrail savaşı sırasında elde ettiği toprakları kaybetmiştir. Bu savaşta çok sayıda kayıp vermiştir. Savaş sonrası ülke ekonomisi gerilemiştir. Ürdün 1973-1974 tarihleri arasında yapılan Arap-İsrail savaşında bulunmadı. 1978 yılında Mısır-İsrail arasında gerçekleştirilen Kamp David Antlaşmasının reddedilmesi noktasında Arap ülkelerinin çoğu ile beraber hareket etmiştir. 1979 senesinde Ürdün, Mısır ile diplomatik ilişkiyi sonlandırmıştır. 1984 yılında bu konuda değişikliğe giderek 1980´deki İran-Irak savaşında Ürdün Irak´a yardım etti.1994 yılına gelindiğinde İsrail ile gerginliğin sona erdirilmesi için bildirge imzalanmıştır. ABD ile yakınlaşmalar olmuştur. Arap ülkeleri arasındaki en istikrarlı politikaları Ürdün yapmıştır.
Ürdün Gezilecek Yerler
Ürdün'de Ürdün uçak bileti ile gezilecek birden çok tarihi ve turistik mekân bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.
Wadi Rum
Wadi Rum, çölün keyfini çıkarmak için çeşitli olanaklar sunuluyor. Gün doğumunu izlemek, safariye çıkmak, kamp yapmak, bedeviler ile tanışmak, çölü izlemek ve tadına varmak gibi fırsatları sunuyor. Burayı doyasıya gezmek için bir ya da iki gün vaktinizi ayırmalısınız.
Petra ve Manastır
Ürdün’ün en sevilen ve turist çeken yerlerinden biri olan Petra, dünyanın yedi harikasından biridir. Ürdün’de Petra’yı görme ile başlar genellikle yolculuklar. Manastır ise Petra yoluna giderken ören yerinde bulunan tapınağın adıdır. Oldukça geniş bir ören yeri olarak bir günde gezilebilmektedir.
Lut Gölü
Lut Gölü dünyanın en derin yeri olarak bilinmektedir ve 420 metre derinliğe sahiptir. Lut Gölü’nün diğer özelliği ise en tuzlu göl olmasıdır. Burayı görmek mümkün olduğu gibi yüzmek de mümkün olur. Dead Sea adıyla da bilinen göldeki hesaplanan tuz oranı %30’dan fazladır. Gölün kıyısında yer alan işletmeler suya girmek isteyenler için hizmet verir.
Jerash Antik Kenti
Petra’dan sonra gelen Antik Kent, Roma tarihini merak edenler için oldukça ilgi çekicidir. Orta Doğu’daki Roma şehirleri arasında en iyi durumda olanıdır. Amman ile arasında bir buçuk saat vardır. Hierapolis ve Efesleri görmek isteyenler turlara katılarak da bu isteklerini gerçekleştirebilirler. Jerash Antik Kenti’ne girmek için belirli bir ücret ödemek durumundasınız.
Wadi Mujib’de Kanyoning
Kanyonda suyun içerisinde kanyoning yapmak keyifli bir aktivite olmakla beraber aynı zamanda yorucudur da. Fakat burada yorulmaya değecek bir güzellik vardır. Çocukların kanyoning yapması pek tavsiye edilmez. Sağlık problemi olanlar da bu aktiviteden kendini uzak tutması gerekenlerdendir. Kanyoning yapabilmeniz için tura katılmanız gerekir. Turlar şehre varmadan önce ayarlanırsa daha planlı hareket edilmiş olur hem de vakit kaybı yaşamazsınız.
Bethany
El Mağtas olarak da bilinen vaftiz alanı Ürdün Nehri’nin kıyısında bulunur. Arkeoloji vaftiz bölümü olan Bethany, UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunur. Hz. İsa ile bağdaştırılan bu alan Ürdün için kutsal alanlardan biridir. Peygamber İlyas’ın İlyas Tepesi’nde göğe yükseldiğine dair bir inanç hâkimdir. Turistlerin Ürdün uçak bileti ile ülkeye gelip yoğunlukla gezdikleri yerler arasında Bethany de bulunmaktadır. Burada manastır kalıntıları, kiliseler ve vaftizler, yerleşim alanları yer alır.
Ürdün Madaba
Madaba, Ürdün’ün, başkentine 30 kilometre uzaklıkta bulunan şehridir. Burada Hristiyan nüfus yoğundur. Tarihi Kral yolunda bulunan şehirde kiliseler bulunur. Şehrin dikkat çeken özelliği ise Kudüs’ün mozaik görünümünde ve en eski haritası olmasıdır. Şehirde eski kiliselerin sayısı oldukça fazladır. Bunlardan biri ise Aziz George kilisesidir.
Ürdün'ün Yemek Kültürü
Fattoush Salatası: Bu salata çeşidi hem Ürdün hem de Lübnan mutfağında tüketilir. Lezzeti oldukça fazla olan salata turistler tarafından çok beğenilir. Salatanın içerisinde kıtır pide, domates, marul ve salatalık bulunur. Akşam yemeklerinde masalarda mutlaka bulunan lezzetlerden biridir.
Humus: Ürdün mutfağında sık sık yapıldığından artık ülke mutfağının olmazsa olmazlarındandır denilebilir. Ürdün’de yapılan humus, nohutun haşlanarak içine tahin, limon suyu eklenmesiyle oluşur ve bir yemek öncesi başlangıç olarak tüketilen meşhur yemektir. Arap ülkelerinde çokça yapılan yemeğin fiyatı ise uygundur.
Maklube: Meşhur Arap yemeklerinden biridir. Tavuktan ve etten yapılan çeşidi vardır. Ülkenin pahalı yemeklerinden biri olan fakat çok da lezzetli bir yemektir. Bol baharatla yapılan yemek pilav ile servis edilir. Yapılması zahmetli olan yemek mutlaka tadılmalıdır.
Mansaf: Kuzu eti eşliğinde pilavdır. İçerisinde safran bulunur ve haşlanmış tadı vardır. Lezzetli yemeklerden biri olan mansaf isim olarak farklı olsa da Türk mutfağı ile benzerlik gösteren bir yemektir.
Alayet bandora: Bu yemek aslında et sotedir. Tadı damağınızda kalacak kadar lezzetli olan alayet bandora fiyat bakımından da bütçeleri zorlamaz.
Shawarma: Türkiye’de köşe başı rastlanan tavuk döner restoranları gibi shawarma restoranlarına da şehir merkezinde sıkça rastlanır. Burada Arap usulü tavuk ve et döner yeme fırsatına sahip olursunuz.
Balık: Ürdün balık yenmeden dönülmemesi gereken ülkelerden biridir. Ülke mutfağında balık çorbaları önemli bir yere sahiptir ve çok lezzetli yapılır. Kalamar ve ıstakozun tadına bakabilirsiniz. Ülkede birçok balık çeşidini bulmak mümkündür.
Kuzu tandır: Wadi Rum etrafında yer alan kamp alanlarında kuzu tandır gibi pek çok yöresel yemeğin tadına bakılabilir. Hem konaklamak hem de ülke kültürü hakkında sorularınızı cevaplamak mümkün. Ülke mutfağını merak edenler konaklama sırasında farklı yemekleri tatmaktan kaçınmamalıdır. Ürdün yemekleri iddialı olup mutfağı zengindir.
Ülke genelinde Türk kahvesi önemli bir yere sahiptir. Yerel halk tarafından her gün tüketilir. Tat bakımından Türkiye’deki kahveler ile farklılıklar içerse de oldukça lezzetlidir. Ülke genelinde nargile kafelere sıkça rastlanır. Arap kültürünün nargile konusunda başarılı olması Ürdün’e de yansımıştır. Ürdün halkı nargileyi sık tükettiğinden klasik ve çeşitli meyve aromaları eklenerek elde edilmiş birçok nargile çeşidi bulunur. Tüm bu lezzetleri Fastfly.com'dan alacağınız avantajlı Ürdün uçak bileti ile deneyimleyebilirsiniz.