Yozgat Uçak Bileti

Yozgat Uçak Bileti
  • Ülke: Türkiye
  • Dil: Türkçe
  • Koordinatlar: 39° 49' 15.7764'' Kuzey ve 34° 48' 30.8700'' Doğu 
  • Bölge: İç Anadolu Bölgesi
  • Alan: 13.690 km2
  • Nüfusu:418.650
  • Rakım: 1296 m
  • Plaka Kodu:66
  • Telefon Kodu: (+90) 354
  • Posta Kodu: 66xxx
  • İklimi: Karasal İklim

 

Yozgat Hakkında Genel Bilgi

Yozgat Adı Nereden Gelmektedir?:Yozgat ismi buraya gelen ilk Türk aşiretlerinden birisi olan Çapanoğulları tarafından verilmiştir. Türkler otlara yoz derlerdi. Buraya ilk defa gelen Çapanoğlu aşireti buradaki yemyeşil otları görünce buraya Yoz Kant yani otlak şehri adını vermişlerdir. Zamanla bu isim Yozgat’a dönüşmüştür. 

Yozgat’ın Coğrafi Yapısı:Yozgat ilinin önemli bir kısmı plato ve ovalardan oluşmaktadır. Kent sınırlarının yaklaşık %51’i platolardan, %11’i ovalardan oluşmaktadır. Dağlık alanlar ise %38’dir. Kentin genel görünümü bozkır şeklindedir.

Yozgat’ın Dağları:Kentin doğu, batı ve orta bölgelerinde farklı dağlar bulunmaktadır. Bunlar Karaba Dağları, Çamlıbel Dağları ve Akdağlardır. Bunların dışında ise kent içerisinde Akdağ, Sivritepe, Sırıklıdağ, Karababa Dağı, Deveci Dağı, Geyiklidağ, Kokenez Dağı, Yazır Dağı, Dağnı Dağı ve Keklicek Dağı’dır. 

Yozgat’ın Akarsular:Kentin bilinen akarsuları Çekerek Suyu ve Delice ırmağıdır. Bunların dışındaki akarsular çok daha küçüktür.

yozgat hakkında

Yozgat İlinin İklimi:karasal iklimin etkili olduğu kentte özellikle kışlar çok sert ve soğuk geçmektedir. Yazlar ise sıcak ve kuraktır. Bundan dolayı yaz ve kış aylarındaki sıcaklık farklı çok fazladır. Kış aylarında sıcaklıklar -23 dereceye kadar düşerken yaz aylarında ise termometreler 37 dereceyi görmektedir.

Yozgat’ın Komşuları:Yozgat’a komşu olan çok sayıda kent bulunmaktadır. Bunlar Amasya,Çorum,Kırıkkale, Kırşehir,Nevşehir,Kayseri,Sivas Ve Tokat’tır.

Yozgat İlinin İlçeleri:Yozgat’a bağlı olan ilçeler Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı, Yerköy, Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri ve Saraykent’tir. 

Yozgat Şehrinin Ekonomik Yapısı:Şehrin ekonomisi büyük oranda tarıma dayanmaktadır. Kentte bulunanların yaklaşık %75’i tarım ile uğraşmaktadır. Ayrıca hayvancılıkta bir başka önemli gelir kaynağıdır.

Yozgat’a Nasıl Gidilir?/Yozgat’a Ulaşım

İç Anadolu Bölgesinin ortalarında yer alan Yozgat’a gitmek için karayolu ve demiryolu kullanılmaktadır. Kent içerisinde havalimanı olmadığı için uçaklarla ulaşım sağlanamamaktadır. Bu ihtiyaç için insanlar genellikle civar illerde yer alan havalimanlarına gitmektedir.

Karayolu Ulaşımı:Yozgat’a karayolu ile Ankara, Kırıkkale, Kırşehir gibi illerden ulaşılabilmektedir. Kent içerisinde yer alan otogardan yapılan otobüs seferleri ile de ülke içindeki birçok noktaya gitmek mümkündür. 

Demiryolu Ulaşımı:Ankara ile Kayseri arasındaki demiryolu ile doğu bölgelerine giden hatların bağlantısı Yozgat içerisinden geçmektedir. Bazı ilçelerde yer alan tren garları insanların buraya demiryolu ile ulaşmasını mümkün kılmaktadır.

Yozgat içerisindeki şehir içi ulaşım için ise diğer kentlerde olduğu gibi otobüs, minibüs, dolmuş ve taksiler kullanılmaktadır. Şehir merkezi sınırları çok fazla olmadığından birçok noktaya gitmek için tek bir araç kullanılması yeterli olmaktadır.

yozgat nasıl gidilir

Yozgat’ta Nerede Kalınır/Yozgat Otelleri

4 Yıldızlı Oteller: 

  • Grand Ser Otel

3 Yıldızlı Oteller: 

  • Galata Çamlık Otel

2 Yıldızlı Oteller: 

  • Hitit Otel

yozgat nerede kalınır

Yozgat’ta Ne Yenir?/Yozgat Mutfağı

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan kentte farklı kültürlerin mutfağa yansıması görülmektedir. Kent mutfaklarında genellikle tarım ürünleri ile et kullanılmaktadır. Söz konusu ürünler sayesinde insanlar farklı lezzetler elde etmektedir. Buğdaydan elde edilen bulgur, yarma ve düğürcük gibi ürünler ile farklı yemekler yapılmaktadır. Yozgat’ın bilinen yemeklerinden bazıları Yozgat tandır kebabı, madımak, arapaşı ve testi kebabıdır. 

yozgat ne yenir

Yozgat’ın En İyi 10 Restoranı

  • Zafer Türk Mutfağı
  • Sefa Sofrası
  • Sürmeli Mangal Keyfi
  • Uranos
  • Soslu Tava
  • Desti Restaurant
  • İris Cafe& Fastfood &Restaurant
  • İhtiyarın Yeri Karadeniz Et Mangalı
  • İstanbul Lokantası
  • Güllüce İnci Restaurant

Yozgat’ta Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan kentte çok sayıda tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır. Burada hüküm süren hemen her medeniyet bazı eserler yapmıştır. Fakat bunların bir kısmı doğal afetler yüzünden bir kısmı da savaşlarda yıkılarak günümüze kadar gelememiştir. Günümüze kadar gelen eserler ve kentteki doğal güzellikler insanların buraya gelmesine sebep olmaktadır.

BasilicaTherma (Tarihi Tedavi Merkezi): Yozgat ilçelerinden olan Sarıkaya’da yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan bu yapı Anadolu’nun ilk termal tedavi merkezi olarak dikkat çekmektedir. Çok özel bir yapılan olan BasilicaTherma, yaklaşık 3000 yıl öncesinde yapılmıştır. Tahminen Roma İmparatorluğu döneminde faaliyete geçen yapıdaki çalışmalar devam etmektedir. Yürütülen çalışmaların sonunda bu yapının turizme kazandırılması beklenmektedir. Kendine has bir mimarisi olan yapıyı görenler hayranlıklarını gizleyememektedir. Çalışmalar devam etmesine rağmen insanlar burayı belli bir mesafeden görebilmektedir.

Yozgat Müzesi: 1871 yılında yapıldığı tahmin edilen yapı uzun süre farklı amaçlarla kullanılmıştır. 1975 yılında ise korunması gereken eserler arasına alınan yapı 1979 yılında kamuya geçmiştir. Daha sonra ise çok kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılarak bugünkü halini alması sağlanmıştır. Kent merkezindeki İstanbuloğlu Mahallesi içerisinde yer alan müzede çok sayıda eser sergilenmektedir. Müze iki farklı bölümden oluşmaktadır ve bunlardan bir tanesi etnografik eserlerin sergilendiği bölümdür. Burada 2.800’den fazla eser sergilenmektedir ve bunlar halı dokumaları, silahlar, kilimler, mutfak eşyaları şeklindedir. Arkeolojik eserlerin sergilendiği bölümde ise 1640’dan fazla eser sergilenmektedir. Bunlar arasında ise mezar buluntuları, tabletler, sikkeler ve pişmiş toprak lahitleri bulunmaktadır.

Çapanoğlu Camii: Kentteki en büyük cami olmasından dolayı büyük cami adı da verilen yapının 1779 yılında yapıldığı bilinmektedir. Uzun zaman önce yapılmış olmasına rağmen hala dimdik durmakta ve adeta yıllara meydan okumaktadır. Cami iki farklı bölümden oluşmakta ve bunlardan bir tanesi Mustafa bey tarafından diğeri ise Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Farklı mimarisi ile dikkat çeken cami halen aktif olarak kullanılmaktadır.

yozgat kültür sanat

Yozgat’ta Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Yozgat’ta da kültür ve sanat oldukça gelişmiş ve canlı bir yapıdadır.Yapılan etkinliklere söz konusu zenginlikler yansımaktadır. Ayrıca bu kapsamda festivaller de yapılmakta ve insanlar bu festivallerde hem çok keyifli dakikalar geçirmekte hem de tanıtılan ürünleri daha yakından görebilmektedir. Kentte yapılan festivaller şunlardır:

  • Çiğdem Şenlikleri
  • Türkiye’nin Tam Ortasında BasilicaTherma Günleri
  • Çandırardıç Yayla Şenlikleri
  • Evciler Kültür Ve Sanat Festivali
  • Kültür, Sünnet Ve Karakucak Güreşleri Festivali
  • Aydıncık Kültür Ve Turizm Kazankaya Kanyon Festivali
  • Çayıralan Bal Ve Kültür Festivali

yozgat eğlence

Yozgat’ta Eğlenilecek Yerler ve Gece Hayatı

Yozgat’ta bulunan termal kaplıcalar başta olmak üzere insanlar farklı nedenlerden dolayı buraya gelmekte ve keyifli zamanlar geçirmek istemektedir. Bunlar dışında özellikle geceleri eğlenmek isteyen kişiler için çok fazla seçenek bulunmamaktadır. Kent içerisinde gidilebilecek kafe tarzındaki yerler daha ağırlıktadır. Bunun dışında eğlence mekanları arasında en fazla tercih edilen ise Mehmetoğulları Termal Otel Restaurant& Bar olarak dikkat çekmektedir.