Yunanistan Uçak Bileti

Yunanistan Uçak Bileti
  • Ülke Adı: Yunanistan
  • Başkent: Atina
  • Nüfusu: 10,77 Milyon
  • Yüz Ölçümü: 131.957 km²
  • Komşuları: Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Türkiye 
  • Konuşulan Dilleri: Yunanca
  • Telefon kodu: +30
  • Başkan: Prokopis Pavlopulos
  • Para Birimleri: Euro

Yunanistan’ın Kuruluş Yılı ve Geçmişi

Coğrafi bölge açısından oldukça eski bir tarihe sahip olan ülke topraklarında bilinen en eski medeniyet ege adalarında kurulmuş olan, Kikladik veya Kiklad medeniyetidir. Bu medeniyet M.Ö 2000 ile 3000 yılları arasında erken bronz çağında Ege Adaları, Yunan Yarımadası ve Batı Anadolu bölgesinde hüküm sürmüştür. Yunanca konuşan ilk kavim olan Mikenler’in M.Ö 2000 ile 3000 arasında Yunan topraklarına ulaştığı tahmin edilmektedir. Mikenlerin işgal öncesi Yunan topraklarında tarımla uğraştığına ait izlere ulaşılmıştır. Bu izlerin en eskileri M.Ö 7000 yıldan kalmadır. Yunan uygarlıklarının en kuvvetli olduğu zamanlarda ülke sınırları Mısır ve Afganistan’a kadar genişlemiştir. Bu zamanlardan günümüze Türkiye, Arnavutluk, Orta Doğu, Libya, İtalya, Ermenistan ve Gürcistan’da Yunanlılar azınlık olarak yaşamaktadır. Antik Yunan Döneminde Kiklad ve Miken medeniyetlerinin yanı sıra Girit bölgesinde Minoan medeniyeti hüküm sürmüştür. 

Antik Klasik Yunan tarihi dört bölüme ayrılmaktadır: İlki ise Arkaik Dönemdir. Bu dönem yapılan heykellerin en net özelliği, gülümsemeye sahip olmalarıdır. Arkaik dönem, M.Ö 508 yılında Atina Demokrasisinin kurulmasıyla son bulmuş ve ikinci dönem olan Klasik Dönem başlamıştır. Atina’nın tarih boyunca sembolü olan Parthenon bu zamanda yapılmıştır. Büyük İskender’in Yunanistan’ı işgal etmesiyle birlikte Klasik Dönem bitmiş ve Helenisik Dönem başlamıştır. Bu dönemde Yunan medeniyeti Orta Doğu ve Asya’ya kadar genişlemiştir. Büyük İskender’in ölümü ve ülkenin Romalılar tarafından işgaliyle biten Helenistik dönem, yerini Roma’ya bırakmıştır. 

Roma Dönemi, Batı Roma’nın çöküşünden İstanbul’un fethine kadar geçen zamanı kapsar. Bu dönemde başkent İstanbul’dur. 7. yüzyıldan itibaren Bizans İmparatorluğunun, Yunan yarımadasındaki otoritesi azalmış, imparatorluk yalnız Ege adalarını kontrolü altına alabilmiş, otoriteyi tekrardan 9. yüzyılda bölgede kurmuştur. 4. Harçlı Seferleri’yle birlikte Yunan adalarının pek çoğunu Venedik kontrolüne geçerken, Yunan yarımadasının kontrolünü ise Frankların hükmüne girmiştir. 14. yüzyılda Yunan Yarımadasının büyük bir kısmı Osmanlı ve Sırpların eline geçmiştir. 

15. yüzyılın sonlarına doğru Ege Adaları ve Yunan Yarımadası Osmanlı Devleti’nin himayesine geçmiştir. Kıbrıs ve Girit 1571 ve 1670 senelerine kadar Venedik’in himayesi altına girmiş, 1797 senesinde İyon Adaları önce Fransa daha sonra da Birleşik Krallığın egemenliğine geçmiştir. 1864 yılında İyon Adalarının himayesi Yunanistan’a verilmiştir. 

1821 yılında isyanla başlayan Yunan özgürlük mücadelesi 1830 yılına kadar Londra protokolü imzalana dek sürmüştür. 1827 senesinde kurulan yeni Yunan Cumhuriyeti devletinin başına Loannis Kapodistrias getirilmiştir. Kapodistrias’ın ölümünden sonra yerine Alman Prensi Otto getirilmiş, Alman Kralın başa gelmesiyle birlikte ülke Avrupa’nın büyük devletlerine bağlı bir krallık devleti olmuştur. Halk, uzun yıllar krallık rejimine karşı isyanlarda bulunmuş, 1924 yılında Krallık rejimi yerine Cumhuriyet rejime geçilmiştir. 1936 senesinde gerçekleşen darbe dolayısıyla Yunanistan Cumhuriyeti de yıkılmıştır. 1940 senesinde Nazi Almanyası ile ittifak olan İtalya Yunanistan’a karşı savaş açmıştır. II. Dünya Savaşının sona ermesi ve Almanların ülkeden çekilmesinin akabinde ülkede iç savaş çıkmış ve ülkenin toparlanması uzun yıllar almıştır. 1965 senesinde Papandreou hükümetinin Yunan Kralı tarafından indirilmesi üzerine ülke tekrardan kaosa sürüklenmiş, 1967 senesinde Albaylar Cuntası ülke yönetimine el koymuştur. 1974 senesinde Türkiye’nin Kıbrıs harekâtı sonucunda ve daha evvelinde Atina Teknik Üniversitesinde meydana gelen olayların fitillenmesiyle Albaylar Cuntası çökmüştür.

Gezilecek Yerler/Tarihi ve Turistik Mekânlar

Yunanistan'da Yunanistan uçak bileti satın alınıp gezilecek birden çok tarihi ve turistik mekân bulunmaktadır. Bu mekânlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Akropolis

Antik Yunan uygarlığının başkenti olan Atina’da gezilecek yerlerin başında 5. yüzyıldan kalma dünyaca ünlü olan Akropolis gelir. Oldukça başarılı mimari yapılara sahip olan Atina’nın başyapıtı olan Akropol her yıl milyonlarca misafir tarafından ziyaret edilir. Atina’nın merkezinde ve 90 metre yükseklikte kayalık bir tepeye kurulan bölge, ilk zamanlardan beri tapınak ve kale olarak kullanılmaktaydı. Atina’nın pek çok yerinden Akropolis’in tapınakları rahatlıkla görülebilir. Burada bulunan yapıların en popüleri Parthenon’dur. Koruyucu tanrı olan Athena adına Atinalılar tarafından yaptırılmıştır. Büyük sütunlarla çevrili dikdörtgen bir yapıdır. Dor düzeni şeklinde yapılan sütunlar yukarıya doğru daralır. Basamaklı tek girişi vardır ve yapı tamamen mermerdir. Pek çok hazine dönemin savaşlarından korunmak için burada saklanmıştır. 

yunanistan plaka

Plaka

Atina ‘da Sintagma Meydanı ve Monastiraki Meydanı’nı ortasında bulunan Plaka semti, ince uzun sokakları,  dizilmiş iki katlı cumbalı evleri, evlerin pencerelerinden sarkan çeşit çeşit çiçekleri ve kapı önlerinde bulunan saksılarıyla bilinir. Akropolis’in eteklerinde bulunan bölge, turistik mekân olmasının yanında yerel halkın da devamlı ziyaret ettiği bir bölgedir. Uzun ince sokaklar üzerinde pek çok taverna, çevresindeki patika yollarında ise pek çok cafe vardır. 

yunanistan delphi harabeleri

Delphi Harabeleri

Korent körfezinin kuzey kıyısıyla Parnassus Dağı arasında, kutsal kent olarak da adlandırılan Delphide bulunan Delphi Harabeleri mutlaka görülmesi gereken arkeolojik bir bölgedir. Burada pek çok medeniyet hüküm sürmüş, pek çok tapınak ve tarihi kalıntı vardır. Ayrıca bölgenin muhteşem bir manzarası vardır. 

yunanistan monastiraki meydanı

Monastiraki Meydanı

Akropolis’in aşağısında bulunan kentin en ünlü meydanı. Renkli renkli zemin taşlarıyla oluşturulan meydandaki küçük dükkanlar alışveriş için idealdir. 

Parlamento Binası

Oldukça gösterişli bir yapı olan parlamento binasında nöbet değişimi törenini izlemek keyiflidir. 

Zeus Tapınağı

Mitolojinin ortaya çıktığı Yunan topraklarında, mitolojik kahramanlara ait pek çok yapı vardır. Bunların başında da Zeus Tapınağı gelir. Sintagma’ya yürüme mesafesinde olan tapınak, günümüzde bir miktar tahrip olsa da, hala ihtişamını korumaktadır. Yunanistan uçak bileti ile ülkeye gelen turistlerin ilgi odağından birisidir.

Panathenaiko Olimpik Stadyumu

Sintagma’ya yürüme mesafesinde bulunan, 2004 yılında Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan stadyum aynı zamanda konser gibi çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

yunanistan yemek kültürü

Yunanistan Mutfağı ve Yemek Kültürü 

Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan Yunan mutfağı, coğrafi yakınlığı dolayısıyla özellikle Ege mutfağı olmak üzere Türk mutfağıyla büyük benzerlik gösterir. Yunan mutfağı, Akdeniz ve Balkan mutfağının birleşimi olarak karşımıza çıkar. Coğrafi konum ve iklimin de etkisiyle sebze bu mutfağın en kıymetli malzemesidir. Sebze yemekleri oldukça fazla pişirilmesine rağmen, balık ve diğer deniz mahsulleri de Yunan halkının sık tükettiği besinlerdir. Ülke halkı için ekmek önemlidir sık tüketilir ve ülkenin değişik bölgelerinde değişik ekmekler üretilir. Caciki ismini verdikleri cacık, masada muhakkak yer alır. Ülke lezzetleri arasında kefkedes (köfte), fasolada (fasülye), boureki (börek), moussaka (musakka), homus (humus), dolmades (dolma) ilk akla gelenlerdir. Bu yemeklerin sunum şekli bir miktar farklı olsa da temelde Türkiye’de yapılanla birebir örtüşür. 

Ülkenin kahvaltı kültürü pek gelişmemiştir. Yunan halkı sabahları kahvaltıda koulouri ismini verdikleri bir çeşit simit ve kahve tüketir. Yunanlılar için en önemli öğün öğle yemeğidir. Bu öğünde en fazla tüketilen yemek ise pitadır. Kurutulmuş balıkla yapılan yemek değişik türlerde servis edilir. Ayrıca yemek ülke mutfağının en karakteristik yemeğidir. Yunan halkı özel ve önemli günlerde ise et yemeklerini tercih eder. 

Ülke halkı tatlıya da önem verir. Zencefil, üzüm, incir, portakal ve badem tatlı tariflerinde en fazla kullanılan malzemedir. Yunan mutfağında da kadayıf ve baklava gibi tatlılar sevilerek tüketilir. Ülke diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın en önemli zeytin üreticileri arasında olup dolayısıyla da yemekler zeytinyağı ağırlıklı yapılır. Fastfly.com'dan alacağınız uygun fiyatlı Yunanistan uçak bileti ile tüm bu lezzetleri tatabilir, dilerseniz evinize dönerken yanınızda getirebilirsiniz.